Kariyer ve İş

Online iş görüşmelerinde başarılı olmanın yolları neler?

Online iş görüşmelerinde başarılı olmak. Artık işleri online’da yürütmek ve iş toplantılarını internet üzerinden gerçekleştirmek ne kadar doğalsa, işe alım mülakatlarının dijital ortamda yapılması da o kadar doğal hale geldi.

İş görüşmelerinde başarılı olmanın sırları

Pandemi yüzünden bu bir mecburiyet olmanın yanı sıra, online iş görüşmesi yapmanın avantajları da var. Peki online iş görüşmelerinde başarılı olmanın yolları neler? Adaylar nelere dikkat etmeli? En yeni ÎK uygulamaları neler? Bu soruları uzmanlara yönelttik. işte yorumları…

“YAPAY ZEKÂ İŞİN İÇİNDE”

Ürün DİRİER ; Uzmanlar, bu süreçte gündeme gelen online görüşmelerin, şirketler tarafından personel alımları için gerçekleştirilen iş görüşmelerinde de kullanıldığına dikkat çekiyor. Dijital kariyer fuarları, online mülakatlar, video mülakat, yapay zeka ile işe alım, sesli asistan yoluyla başvuru, elektronik öğrenme, oyunlaştırma, online testler gibi uygulamaların bu dönemde ön plana çıktığını belirten Üsküdar Üniversitesi iletişim Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı, “Artık yapay zeka ile adayın kullandığı dilin kalitesi, öne çıkan özellikleri bile hızla tespit edilebiliyor. Yüz yüze görüşmelerde pasif görünen adayların, sosyal medya taramalarıyla hangi alanlarda aktif olduğu, boş vakitlerini nasil değerlendirdiği gibi veriler ile kişilik analizi yapılabiliyor. Gittikçe veri odaklı hale gelen işe alım sürecinde uzmanlar doğru adayı seçme konusunda işverene birtakım kolaylıklar sağlıyor” diyor.

Online iş görüşmeleri
Online iş görüşmeleri

“Online İş Görüşmeleri Yüzde 300 Arttı”

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, şirketlerin pek çok süreci dijital ortamlara taşımasına neden oldu. Bu süreçte en dikkat çekici değişimlerden biri de işe alım süreçlerinde yaşandı. Araştırmalar, dünya genelinde şirketlerin yüzde 36’sının salgın döneminde işe alımlara devam ettiğini ve değerlendirmeleri online mülakatlar ile yaptığını gösterdi. Genç yetenekler için kariyer ve dijital işveren markası platformu Youthall.com’un açıkladığı verilere göre, şirketlerin online mülakat gerçekleştirme oranlarında pandemi sürecinde yüzde 300’e varan ciddi artışlar yaşandı. Bu artış, adayların online mülakatlara yatkınlığını da artırmaya başladı.

Video mülakat gerçekleştiren sekiz adaydan birinin işe aliminin olumlu sonuçlandığını ifade eden Youthall.com kurucu ortağı Emre Aykan, “Koronavirüse karşı alman tedbirlerle pek çok sektörün teknolojik ihtiyaçları arttı ve bu talebe cevap veren bilişim ve teknoloji sektörü yoğun bir iş gücü arayışına girdi. Bu kapsamda özellikle teknoloji alanındaki uzman, uzman yardımcısı pozisyonlarına ilişkin online mülakatlarda artış yaşandı. Bunun yanında gıda ’ sektöründe hizmet gösteren şirketler için de ihtiyacın artmasına bağlı olarak farklı uzmanlık alanları için arayışlar sürüyor” diyor.

İşini Evden Bul

Kariyer sitesi Workindo.com özellikle birebir iş görüşmelerinin çok sık yapıldığı yapı-inşaat sektöründe, gerek iş arayan personel gerekse de personel ya da taşeron arayan firmalar için çözümler sunuyor. İş almak için ya da personel bulmak için birebir görüşme yapmadan bu imkanları sağladıklarını belirten Workindo Teknoloji CEO’su Erhan Kocabaş şunları aktarıyor:

“Workindo.com’da profil oluşturma ve iş başvuru süreçlerinin çok kolay. İlanlara başvuru yapan adaylara randevu verilip ilgili günde video görüşmesi yapılıyor. Adayın muvafakat metnini onaylamasıyla, bu görüşmeyi Workindo.com profiline yüklüyor ve başvuru yaptığı firmaların ÎK’larının bu videoları izlemesini sağlıyoruz. Böylelikle aday evinden çıkmadan, yol ücreti gibi unsurların önüne geçerek firmalarla tanışmasını sağlıyoruz. En önemlisi de zaman kaybının önüne geçiyoruz. Adayın işe uygun olduğunu düşünen işverenler ise belirledikleri tarih ve saatte aday ile mülakat gerçekleştiriyor. işe uygun olmayan adaylar ise görüşmeye gerek olmaksızın en başından elenmiş oluyor.”

Online İş Görüşmelerinde Oyunlaştırılmış Yetenek Testi

Küresel oyun pazarının 2022’de yaklaşık 200 milyar dolarlık hacme sahip olması bekleniyor. Ancak dijital oyunlar artık sadece eğlence değil! İşe alımdan eğitime dek birçok alanda etki ve rol sahibi. PERYÖN Türkiye insan Yönetim Derneği Başkanı Berna öztınaz, kurumların oyunlaştırılmış yetenek testlerine olan talebinin giderek arttığını belirtiyor. 2019 Küresel Oyun Pazarı Raporu’na göre dünya genelinde 2.5 milyardan fazla oyuncu var. Pazarın hacmi önceki yıla göre yüzde 9.6 büyüyerek 2019’da 152.1 milyar dolara ulaştı. Sektör hacminin 2022’de 196 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Oyun pazarında en büyük payı 36.9 milyar dolar gelir ile ABD elde ediyor. Onu sırasıyla Çin, Japonya, Güney Kore ve Almanya izliyor.

Yenilik ve teknolojiye ilgisi yüksek olan genç nüfusu nedeniyle Türkiye, cazip bir oyun pazarı. Ancak Türk geliştiricilerin pazar içindeki payı hala yüzde 5 civarında. 774 milyon dolarlık hacim ile dünyanın 18’inci büyük oyun pazarı olan Türkiye’de 60’a yakın oyun geliştirici şirket bulunuyor. işe alımlarda da oyundan yararlanmak giderek ilgi çeken bir uygulama. İnsan kaynaklarının hem doğru adaya ulaşma hem de başarılı bir işveren markası olma amacını destekleyen oyunlaştırılmış yetenek testleri son dönemde ölçüm gücü ve yarattığı olumlu aday deneyimi ile kurumlar için öne çıkan bir alternatif oluyor.

Artık daha çok kurumun geleneksel değerlendirme araçlarından uzaklaşıp, değerlendirme testlerine yöneldiğini ifade eden öztınaz, “Geleneksel değerlendirme araçlarına kıyasla oyunlaştırılmış yetenek testleri kısa zamanda ve daha fazla veri toplayarak hem aday hem de şirket için daha iyi bir işe alım süreci sağlıyor. Uzun işe alım süreçleri adaylar açısından motivasyon kaybı yaratan ve yorucu olarak algılanırken, oyunlaştırma ise bu süreci daha eğlenceli hale getirdiği gibi işi de kolaylaştırıyor. Şirketlerin son dönemdeki önem verdikleri konuların başında gelen dijital dönüşümü de destekleyen oyunlaştırılmış yetenek testleri, online ve mobil olarak uygulanmakla birlikte istenirse kameralı ya da gözetimli bir ortamda da yapılabiliyor” diyor.

İlginizi çekebilir: Dijital dönüşüm ile zirvede olacak meslekler

Online İş Görüşmelerinde Siber Dolandırıcılara Dikkat

Her yenilik yanında bazı tehlikeleri de getiriyor. Söz konusu dijital dünya ise, siber saldırganlar da her fırsatı kolluyor, her senaryo için ayrı bir saldırı stratejisi geliştirmeye devam ediyor, özellikle evden çalışma imkanı sağlayan iş ilanlarının dolandırıcılar tarafından bu dönemde fazlaca kullanıldığı belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, iş arayanlara bazı uyarılarda bulunuyor:

“Başvurmadığınız bir iş için aranıyorsanız dikkatli olun. Siber dolandırıcılar özgeçmişinizi çevrimiçi bir ortamdan bulduğunu söyleyerek sizinle iletişime geçebilir. Ardından size hemen iş teklif etmek veya sizinle bir görüşme gerçekleştirmek isteyebilirler. Yüksek maaş tekliflerine şüpheyle yaklaşın. Siber dolandırıcılar, mağdurları gerçek olamayacak kadar iyi bir maaş teklifi ile ikna etmeye çalışıyor. Başvurularda, iş ilanı detaylarında deneyim gerekmez ibaresi ve esnek çalışma saatleri söz konusuysa, başvurduğunuz pozisyon ile ilgili bu maddelerin mantıklı maddeler olup olmadığına dikkat edin.

Hemen işe alınıyorsanız bu normal değildir. Sadece hızlı bir telefon görüşmesi veya video görüşmesinden sonra bir insan kaynakları uzmanı vakit kaybetmeden sizinle temasa geçiyorsa dikkatli olmakta yarar var. Çünkü gerçek hayatta, süreç bu şekilde işlemez, îş tanımları belirsizse başvurmadan önce düşünmelisiniz. Genel bir kural olarak başvurduğunuz işlerle ilgili ayrıntıları her zaman isteyin. Dolandırıcılar genellikle sahte iş ilanlarıyla ilgili detaylı ek bilgiler vermekten kaçınır. Dilbilgisi hatalarına ve profesyonel olmayan e-postalara dikkat edin. Şeytan ayrıntıda gizlidir.

Bazı iş ilanları ilk başta iyi yazılmış gibi görünse de dolandırıcılık amaçlı e-postalarda genellikle yazım, noktalama işaretleri ve dilbilgisi hataları bulunur. Hassas kişisel bilgileriniz isteniyorsa temkinli yaklaşın. Kişisel banka hesabınız ya da e-devlet üzerinden yapmanız gereken işlemler veya vermeniz gereken bilgiler olduğu söylenirse unutmayın ki bu normal sürecin dışında bir durumdur.”

Online İş Görüşmelerinde Çok Önemli 5 Kritik Nokta

Workindo Teknoloji CEO’su Erhan Kocabaş, online iş görüşmesi yaparken birtakım kriterlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve beş önemli maddeyi şöyle sıralıyor;

■ Konforlu ve sakin bir ortam seçin: İş görüşmeleri heyecanın yüksek olduğu anlardır ve kişi kendisini rahat hissetmelidir. Bu nedenle ortam sizi rahat ettirecek bir yer olmalı. Her iki tarafında birbirinin sesini rahatça duyabileceği sessiz ve tek başınıza olabileceğiniz bir ortam verimli bir görüşme gerçekleştirmenizi sağlar.

■ İnternet bağlantısına dikkat: Görüşme esnasında kopan internet, hem işe başvuru yapanın hem de görüşmeyi yapanın dikkatinin dağılmasına yol açar ve kişileri strese sokabilir. Bu yüzden görüşme öncesi bağlantıyı garantiye almanın yolu aranmalı ve her ihtimale karşı bir B planı oluşturulmalı.

Sade bir arka plan ve omuz hizası kamera açısı tercih edin: Görüşme esnasında arka planınızın sade ve dikkati dağıtmayan bir lokasyon olmasına dikkat edin. Görüşme yapan kişiler tamamen birbirine odaklanmalı ve görüntü kirliliği oluşmamalı. Kameranızın konumunu görüşme öncesinde ayarlayıp, ciddi bir görüntü yakalamanız gerekir.

■ Giyiminize özen gösterin: İş görüşmelerinin en önemli konularından birisi karşınızdaki kişiye ilk izlenimi veren görüntünüzdür. Online görüşmelerde de prezentabl bir görünüme sahip olmak size avantaj sağlar. Koyu tonlarda ve ciddi bir giyim ile bunu sağlayabilirsiniz. Bakımlı ve dikkatli görünmeniz karşınızdaki kişiye ve işe verdiğiniz önemin de göstergesidir.

■ İş odaklı ve net olun: İş görüşmeniz sırasında kelimeleri tane tane ve vurgulu bir şekilde kullanarak kendinizi net ifade etmelisiniz. Önceden ayna karşısında bir prova yapmanız faydalı olur. Konunun tamamen iş olduğunu unutmadan, alakasız konulara ve özel hayatınıza dair detaylara girmeden deneyimlerinizi anlatmalısınız. Ne çok samimi ne de çok soğuk ve sert bir imaj çizin.

Online İş Görüşmelerinde Başarıya Giden Yollar

■ Adayların online ya da yüz yüze yetkinlik bazlı mülakatlarda iş görüşmelerinde çok işlerine yarayacak STAR yöntemi denilen yöntem hakkında ön hazırlıklı olmaları da işlerini çok kolaylaştırır. Yöntemin açılımı ise şöyle: S: Situation (Durum), T: Task (Görev), A: Action (Eylem), R: Result (Sonuç). Örneğin pozisyonda aranan yetkinlik yaratıcılık ise adaya gelebilecek soru STAR yöntemi şeklinde şöyle olacaktır. Geçmiş iş yaşamınızda kendinizi yaratıcı olarak tanımlayabileceğiniz bir durumu (S: Situation, Durum), deneyiminizi paylaşabilir misiniz? Bu örnekteki deneyimde göreviniz ne idi (T: Task Görev)? Bu durum karşısında ne yaptınız (A: Action, Eylem)? Sonuç ne oldu (R: Result, Sonuç)?

■ CV’nizi iş ilanında aranan özelliklerinizi ön plana çıkararak ilana özel güncelleyin.

■ Online görüşme yapacağınız yazılımı bilgisayarınıza görüşme saatinden en az 1 saat önce kurun, web kameranızı kontrol edin ve kişisel profilinizi oluşturun.

■ Online mülakat sırasında rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda, kamera arka planının mümkün olduğunca sade bırakan bir kadrajda tutarak, başvurulan pozisyona uygun profesyonel giyim ile bakımlı görünün. CV’nizde yazan bilgileri hatırlamama ihtimaline karşı CV’nizin bir örneğini yanınızda bulunduracak şekilde hazırlıklı olun.

■ Görüşme saatinde kurulu alarmınız olmadığından emin olun. Bu süreçte gülümsemenin sihirli bir etkisini bulunduğunu gözden kaçırmayın.

■ Sosyal medya hesaplarınızın kontrol edileceğini unutmayın, hesaplarınızda siyasi, ayrımcılık ve cinsellik içeren paylaşımlarda bulunmaması önemlidir.

■ Adaylar iş görüşmesi öncesi başvuru yaptığı kurumun istediği kurum yetkinliklerini ve başvurduğu pozisyona yönelik yetkinlikleri önceden kurum web sitesinden bulur, bu yetkinlikleri önceki iş yaşamından somut örnekler açıklayabilirlerse başarı şanslarını artırabilirler.

İki Başarılı Dijital İK Uygulaması

■ TPF’den üyelerine çok yararlı bir hizmet: Türkiye Perakendeciler Federasyonu, yapay zeka destekli mobil uygulamalar geliştiren loTTech Bilişim iş ortaklığı kapsamında geliştirilen TÜBİTAK destekli ve ödüllü “TPF Dijital İK” uygulamasını tüm üyelerinin hizmetine soktu. Uygulama sayesinde, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel market çalışanlarının SGK Prim Teşvikleri ve İŞKUR İş Başı Eğitim başvurusu sonrasındaki süreçleri, kişi bağımsız robotik süreçler üzerinden doğru ve eksiksiz bir şekilde yürütülmeye, kontrol edilmeye ve izlenmeye başlandı. SGK ile ilgili tüm işlemlerde kolaylık sağlayan bu uygulama, prim teşviklerini sistem üzerinden yapay zeka ile hesaplıyor. Çalışan adaylarının ve mevcut çalışanların tüm verilerini otomatik veri bankası haline getirildiğinden, sicil kartı doldurulmasına veya veri girilmesine gerek kalmıyor. İşe giriş ve işten çıkış bildirgeleri sistem üzerinden hazırlanıp gönderilirken vakit tasarrufu sağlanıyor.

■ Türkkep KEP İK ile masraflar düşüyor: Şirketleri djjitalleştiren Türkkep’in Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiği KEP İK uygulaması, şirket çalışanlarına ücret bordroları dahil tüm evrakların KEP üzerinden mevzuata uygun ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda iletilmesini sağlıyor. Uygulama, şirketlerin yükünü hafifleterek zaman ve maliyet kaybının önüne geçiyor, yıllık ortalama yüzde 25 oranında tasarruf sağlıyor. KEP İK ile İnsan Kaynakları süreçleri içindeki işveren ve çalışan arasındaki yazılı iletişimin tamamı KEP kullanımı ile yasal, güvenli ve hukuki kanıt güvencesi ile yapılabiliyor. Her ayın sonunda çalışana o aya ait yasal kesintileri, varsa fazla mesaisinin de yer aldığı ücret hesap pusulasının verildiğinin ispat yükümlülüğü işverene ait olduğu için çalışanlara bordroların KEP ile yollanması sonucunda olası hukuki sorunların önüne geçiliyor.

İK Veri Analitiği

Ergene Consulting B HGA Group Türkiye tarafından geleneksel olarak yılda üç kez düzenlenen ve 2020’nin ilk İnsan Kaynakları Direktörleri Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, “İnsan Kaynakları Yönetiminde İleri Veri Analitiği Uygulaması ve Yapay Zeka Çözümleri” konusu gündeme taşındı. Bu kez Koçtaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, farklı sektörleri temsil eden Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin İK direktörleri katıldı. Sadece Türkiye’de değil dünyada da yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen yeni bir uygulama olan İK İleri Veri Analitiği iş modelinin şirketlere sağladığı verimlilik ve tasarruf fırsatlarının örneklerle anlatıldığı toplantıda, insan kaynakları sektöründe verilerin yönetimi ile yeni bir dönüşümün başladığı vurgulandı.

Ürün DİRİER / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu