Elektronik Parayı Çok Sevdik
HAYATIMIZDAKİ her şey gibi cüzdanımızdaki para da dönüşmeye başladı. önce banka kartı ve kredi kartı ile başlayan bu sürece son yıllarda elektronik para da eklendi. Cüzdanlarımızın yerini ise şimdilerde e-cüzdan almaya başladı, özellikle pandemi süreciyle para kullanımından kaçış da elektronik paraya olan talebi artırdı. Yılbaşında ciro artış hedefini yüzde 100 gibi büyük oranda belirleyen birçok elektronik para kuruluşu pandeminin etkisiyle artan taleple yılı yüzde 300’lere varan cirosal artışlarla kapatmaya hazırlanıyor. Geçmişi son 10 yılla sınırlı olan elektronik para kuruluşlarının şimdiden müşteri sayıları 10 milyon seviyelerine ulaşmış durumda.
Elektronik Para
Her geçen gün yeni özellikler eklenen elektronik para bugün neredeyse bankacılık sektörünün sağladığı birçok hizmet ve ürünü sunar hale geldi. Artık EFT, havale, para transferi, internetten alışveriş, POS hizmeti, ATM’den para çekme ve yatırma, online-offline tahsilat, akıllı kasa çözümleri gibi aklınıza gelebilen birçok bankacılık işlemi artık elektronik para kuruluşlarınca yapılabiliyor.
Üstelikte bu işlemlerin önemli bölümü ücretsiz ve 7/24 işlem imkanı ile gerçekleştirilebiliyor. Söz konusu hizmetler yalnız ülke sınırları içinde değil tüm dünyada kullanılabiliyor, önümüzdeki dönem çok daha fazla konuşup ve kullanacağımız elektronik parayı bu hafta sayfalarımıza taşıdık…
PEP
YURTDIŞI İŞLEM İMKANI
Paladyum Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin tescilli markası PeP, Visa ve TROY kart hizmetleri veren bir elektronik para hesabı. Bu hesapla yurtiçi ve dışı para transferi, fatura, kurum ve diğer ödemeleri yapıp, indirimli akaryakıt ve ödeme yapılabiliyor. PeP’in bireysel ve kurumsal olarak kullanılabilen bir elektronik para hesabı olduğunu söyleyen Genel Müdür Artun Kumrulu, “PeP alışveriş, nakit çekim ve para transferi işlemlerinde tüketicilere güvenli, hızlı ve yenilikçi finansal çözümler üretiyor.
Dünyanın dört bir yanında ve internette yapılan harcamaları avantajlı döviz kurları ile gerçekleştirme imkanı sağlayan PeP Visa Kart, yurtiçinde ve dışında ATM’leri komisyonsuz kullanma olanağı da sunuyor. Ayrıca, yurtdışına yapılan para transferinde, 7/24 ve anında gönderim olanağının yanı sıra yüzde 50’ye varan fiyat avantajı sağlıyor. Yapılan anlaşma kapsamında Kızılay logolu Sanal Kart ile yapılan alışverişlerden elde edilen gelirin yüzde 50’si Kızılay’a bağışlanıyor” diyor.
PeP, bireysel kullanıcılar için sunduğu avantajların tamamını küçük ve orta ölçekli işletmelere de sağlıyor. Firma çok yakında şirketlerle ortak kart çıkarmayı planlıyor. Bu kartları kullanan tüketiciler, PeP avantajlarının yanı sıra, işbirliği yaptığı kuruluşların ürün ve hizmetlerini kullanırken de avantaj sağlayacak. Yakında İngiltere’de, orada yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik bir mobil cüzdan kurguladıklarını açıklayan Kumrulu, şu ana kadar 10 bini küçük ve orta ölçekli işletme olmak üzere toplam 720 bin kart çıkartıldığını söyledi.
BİRLEŞİK ÖDEME HİZMETLERİ
10 MİLYON KULLANICI HEDEFLİYOR
Firmanın doğrudan son kullanıcıya dokunan ürün ve hizmeti yok; son kullanıcılara kurumlar üzerinden ulaşıyor. Hedeflerinin Türkiye’deki Fortune 500 listesindeki şirketler olduğunu söyleyen Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burak Elgin, kurumlara e-para dijital cüzdan, sanal veya fiziksel ön ödemeli kart, yurtiçi ve yurtdışı para transferi, online/offline tahsilat ve kiosk/akıllı kasa çözümleri olarak beş ana başlıkta çözüm sunduklarını ifade ediyor.
Firma yılsonunda 3 milyon, önümüzdeki yıl en az 10 milyon son kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Elgin ürünleri hakkında şu bilgiyi veriyor: “Wallet-as-a-Service altyapımızla kurumlara dijital cüzdan servisi sunuyoruz. Franchise-bayi çözümleri kapsamındaki fiziksel / dijital ön ödemeli kart (Visa veya MC) çözümlerimiz ve bu kartlara eklediğimiz geniş indirim ağını kapsayan sadakat programlarımızla, markaların çözüm ortağıyız. PaySafe online akıllı kasa ürünümüz ise, perakende, akaryakıt, kargo gibi nakdin fazlaca döndüğü sektörlere sunduğumuz diğer bir inovatif çözüm önerisi. Ayrıca e-ticaret sitelerine sanal pos ve Online kartlı ödeme sistemi altyapısı sağlıyoruz. Nöbetçi Transfer ile, EFT saatleri dışında hafta sonu ve tatil günleri dahilinde 7/24 banka hesabına para transferi imkanı sunuyoruz.”
PAPARA
ÜCRETSİZ HİZMET
Papara, online ödeme yöntemlerine, bütçe yönetimine ve gelenekselleşmiş banka sistemlerine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Kullanıcılarının aidatlardan, kullanım ücretlerinden, faizlerden, kesintilerden uzak, bütçelerine yük getiren ödemelerle karşılaşmayacakları sözü veren Papara Kurucu Ortağı Ahmed Faruk Karslı, “Müşterilerimiz temassız ödeme teknolojisine sahip Papara Card’ları alışverişlerinde güvenle kullanabilir, sanal kart oluşturabilirler. Papara Cashback Programı’ndaki marka ve kategorilerden yapacakları alışverişlerle her ay sabit oranlarda nakit iade kazanabilirler. Paralarını dövize çeviren kullanıcılarımız, para transferi yapıp, işlem yapabilirler” diyor.
Papara’da kurumsal hesap açan şirketler, Papara Card’lar ile çalışanlarının hangi kategoride ne kadar harcama yapabileceğini yönetebiliyorlar. Papara Kurumsal Kart, tüm POS ve ATM’lerde de kullanılabiliyor. Bu kartı tercih eden şirketler, müşterilerine ya da iş ortaklarına 7/24 transfer edebiliyor ve Papara kullanıcısından ödeme alabiliyor. Son olarak IBAN ile para transferi ve taksilerde QR ile ödeme konusunda çalışma yaptıklarını açıklayan Karslı, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu yıl içinde sigorta ürünlerimizi yayınlamayı ve Papara Edu Card’ı da yılsonuna kadar 2200 okula ulaştırmayı hedefliyoruz. Bugün bireysel kullanıcı sayımız 4.75 milyonun üzerinde, kurumsal kullanıcı sayımız ise bine yakın.”
İNİNAL
7/24 PARA TRANSFERİ
îninal hem bireysel, hem de kurumsal müşterilere temel finansal hizmetler sağlıyor. Yurtiçi ve dışında hem fiziksel hem de e-ticarette bütün Visa anlaşmalı noktalarda kartın geçerli olduğunu söyleyen CEO Hakan Gonca, “Kartımızla beraber 7/24 banka hesaplarına para transferi, 300’den fazla kurumda ücretsiz fatura ödeme ve istedikleri saatte tek tıkla oyun kodları ve dijital üyelik kodları satın alma özellikli îninal Cüzdan’ımız var” diyor. Îninal kurumsal firmalara kendi müşterilerini finansal servislerle buluşturma imkanı sağlıyor. Gonca, firmalara sundukları hizmetler hakkında ise şu bilgiyi veriyor:
“Müşterilerimiz ihtiyacı olan fatura ödeme, 7/24 EFT/Havale gibi hizmetleri alabiliyor. Halen 20 binden fazla noktada (D&R, KİM Market, Migros, Pratik işlem, PTT, Şok Market, Teknosa ve Vatan Bilgisayar) ön ödemeli kartı ve tüm akıllı telefonlar için de îninal Cüzdan uygulamasını başlattık. Kullanıcılarımız hesaplarına veya kartlarına 75 binden fazla perakende ve ATM noktalarından bakiye yükleyebiliyor ve bakiyelerini dünyadaki tüm alışveriş noktalarında harcayabiliyor.
Îninal Plus Hesabı ile kullanıcılarımız aylık işlem limitlerini 50 bin TL’ye kadar yükseltebiliyorlar. Îninal Cüzdan üzerinden 7/24 para transferi ve yükleme işlemi de başlattık. Kısa süre içinde kripto para borsalarına transfer işlemi de yapılabilecek.” îninal yakında QR kod ile ödeme ve döviz alım satımı gibi özellikleri de hizmetlerine ekleyecek. 1 milyonu aktif 4 milyon kullanıcıları olduğu bilgisini veren Gonca, “Yılsonunda hacmimizi 1.5 milyar TL’ye, aktif kullanıcı sayımızı ise 1.5 milyon adede çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
İYZİCO
7/24 CANLI DESTEK
lyzico bireysel kullanıcılarına internet alışverişlerinde farklı ödeme alternatifleri sunan lyzico ile Öde ürününü sunuyor. Bireysel kullanıcılara alışverişlerinde 7/24 canlı destek sağladıklarını ve iptal/iade süreçlerinde onların yanında yer aldıklarını söyleyen iyzico-PayU CEO’su Barbaros özbugutu, kurumlara sundukları hizmetler hakkında ise şunları söylüyor: “Kurumsal kullanıcılarımız lyzico ile öde sayesinde bakiye ile ödeme, saklı kart ile ödeme, korumalı havale/EFT ile ödeme gibi ödeme yöntemlerini kullanabiliyor. lyzico Link ise, uzaktan eğitim veya danışmanlık hizmetleri verenlerin yurtiçi ve yurt dışında yaşayan kişilerden farklı para birimleriyle ödeme almasını mümkün kılıyor” diyor. lyzico’nun 50 bin kurumsal müşterisi ve 3 milyondan fazla Korumalı Alışveriş ile işlem yapan son kullanıcısı var.
Hangi kurumlarla çalışıyorlar?
PeP: TROY’la işbirliği yaptı. Geçtiğimiz aylarda Visa işbirliği ile PeP Visa Kart’ı kullanıma sundu. Kızılay ile anlaşma yapan PeP Kızılay logolu Sanal Kart çıkarttı.
İYZİCO: Üye işyerleri tüm bankalara ait kartlardan ödeme alabiliyor.
İNİNAL: Kart altyapısını Visa’ya taşıdı. Alipay ile işbirliği yaparak Çinli ziyaretçilerin Türkiye’deki işletmelerde Alipay’i kullanmalarına imkan tanıdı.
Türk Telekom, Banabi, BiTaksi, Trendyol, Hepsiburada, Samsung, Birleşik Ödeme, Kobaküs gibi pek çok marka ile işbirlikleri var. E-spor alanında Futbolist ve oyun şirketleri Zula, PUBG, Riot (LOL ve Valorant) ile iş ortaklıkları var.
PAPARA: Türkiye genelinde hizmet veren 15 banka ve PTT ile işbirliği var. Cashback Programı kapsamında Nll, Boyner, Morhipo, Hepsiburada, Yol360, Lidyana, İstegelsin ve Teknosa gibi birçok marka ile de işbirlikleri bulunuyor.
BİRLEŞİK ÖDEME: 18 banka ile kurduğu entegrasyon sayesinde geniş bir banka ağına sahip. Fortune 500 şirketlerinden 20’si ile çalışıyor.
ESİN ÇETİNEL