TÜRKİYE, Karadeniz’de tarihinin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdi. Ağustos’ta Karadeniz’de, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin 175 km açığında Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulundu. Bu rezerv keşfi 1.9 milyar varil eş değeri olan petrol karşılığı ile dünyada 2020’de keşfedilen ikinci en büyük kaynak oldu. 2020’de denizlerde yapılan keşifler arasında ise ilk sırada yer aldı. Rezerv, gaz kalitesi bakımından da dünyadaki sayılı rezervler arasında kabul gördü.
Devam eden sondaj çalışmalarından gelen haberler bu rezervin bir başlangıç olduğunu ve aynı bölgede yeni rezervlerin keşfedilebileceğinin işaretlerini verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı bir açıklamada, keşfedilen doğalgaz rezervine ilişkin yeni müjdeler gelebileceğine belirtmişti. Doğalgazın sisteme 2023’te dahil edilmesi hedeflediklerini açıklayan Dönmez, bu keşifle gaz fiyatlarının düşeceğinin altını çizmişti.
Keşfedilen doğalgaz rezervinin değerinin yaklaşık 65 milyar dolar olduğu, son on yıllık ortalama tüketim miktarı açısından değerlendirildiğinde bu rezervin Türkiye’ye sekiz yıl yetebileceği ifade ediliyor. Bu 2023’te kullanıma girmesiyle birlikte, dağıtım sistemine dahil olduğu dönemlerde cari açığın azalması anlamına geliyor.
HİDROJEN ÇALIŞMALARINA DEVAM
Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen hidrojenin kullanımı, ülkenin arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine katkı sağlıyor. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan’a göre, dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının ucuzlaması, bu kaynaklardan elde edilecek hidrojen enerjisinin de daha ucuz olmasına neden olacak; bu durum hidrojen enerjisinin kullanımının yaygınlaşmasına da yol açacak. Doğalgaz dağıtım hatlarına hidrojen katılması, doğalgaz maliyetlerinin düşürülmesi açısından da önemli olacak. Arslan yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin alternatif bir yakıt olarak ısınma amaçlı kullanılması için geliştirilen Power to Gas Projesi hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Bu proje ile Türkiye’de ilk defa doğalgaz ile hidrojenin belirli oranlarda karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması test edilecek. Proje ile çevresel etkileri azaltılmış ve karbonsuzlaştırma çabalarına katkı sağlayacak bir çözüm geliştirilmesi hedefleniyor. Güneş panelleri, rüzgâr türbini ve yakıt hücresi ile ihtiyacının yüzde 100’üne yakınını yenilenebilir enerjiden sağlayan bir laboratuvarla akademik ve endüstriyel alanda yol gösterici raporlar ortaya konulacak. Geçtiğimiz günlerde Temiz Enerji Laboratuvarı’nın kurulmasıyla yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin doğalgaz içine yüzde 5 oranda katarak yakma testi başarıyla gerçekleştirildi.”
Yaşar ARSLAN / GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı
“32 yeni yerleşim yerine daha doğalgaz sağlanacak”
Doğalgaz dağıtım sektörünün 2019 sonu itibarıyla toplam yatırımı 52 milyar TL seviyesine geldi. 2019’da gerçekleşen şebeke yatırımı 1.1 milyar TL oldu. Bu yatırımın 400 milyon TL’lik kısmı ilçe genişleme yatırımlarında gerçekleşti. Bu sayede 40 yeni yerleşim içinde kısmi doğalgaz arzı sağlandı. Salgında doğalgaz dağıtım şirketlerimiz yatırımlarının bir kısmına devam ettiler. 2020’de 32 yeni yerleşim yerine daha arz sağlamayı planlıyoruz. Halen 81 ildeki 559 yerleşim yerinde doğalgaz kullanılıyor. Sektörümüz altyapı ve şebeke yatırımlarını büyük oranda tamamladı.
Gökhan YARDIM / ADG Anadolu Doğalgaz Danışmanlık Ticaret Ltd. Ortak Müdür, Botaş Eski Genel Müdürü
“Doğalgaz önemini koruyacak”
Yapılan konservatif senaryolarda 2030’da Türkiye’nin 120 GW kurulu güce ihtiyacı olduğu görülüyor. Üretilen elektriğin yüzde 20-25 arası bir oranının doğalgaza dayalı santrallardan gelmesi bekleniyor. 2019’da yaklaşık 10 milyar m3 doğalgazdan elektrik üretildiğine göre 2030’da 9-10 milyar m3 daha ilave doğal gaza ihtiyacımız olacak. Önümüzdeki yıllarda doğalgaza dayalı elektrik santralları elektrik üretim portföyünde yerini koruyacak. Doğalgaza dayalı santralların ekonomik maliyetlerle üretim yapılabilmesi, ithal kömür santralleriyle rekabete girmesi, doğalgazın satış fiyatına bağlı olacak. Doğalgaz ithal olduğu için kurdan ve dünya petrol veya spot LNG piyasasından etkileniyor. Bu nedenle yerli doğalgazın bulunması sevindirici. Karadeniz’de bulduğumuz rezervin üretim maliyetinin ithalin maliyetlerinden daha düşük olacağını ve paçal doğalgaz maliyetini düşüreceğini Eneıji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ifade etti. Doğalgaz elektrik santrallerine verilen gazın maliyetinin düşmesi kalkınmamıza ve elektrik fiyatlarının düşmesine yol açacak.