Kariyer ve İş

Hostes Olmak İstiyorum! Hostes Olma Şartları

Hostes olmak ve hostes olma şartları. HOSTESLERİN hastalanmadığın son derece sağlıklı olduklarını biliyormuydunuz? Hal böyle olunca biz sıradan vatandaşlar da neden hostesleri taklit etmeyelim? Neden onlar gibi tedbir alıp, sağlıklı ve dinç olmayalım.

Çok soru sorarak başladık bu haftaki yazımıza. Ama sağlıklı kalmanın pratik yollarını hosteslerden daha bize öğretebilecek sadece doktorlarımız var. Hosteslik, gençlerin en çok ilgi gösterdiği işlerden biriydi. Onlar bütün dünyayı geziyor, değişik kültürler ve diller öğreniyor, dünya mutfaklarının örneklerinden tadıyor, iyi de para kazanıyordu. Korona sonrası günlerde bu meslek de gözden düştü.

Kabin Memuru Nasıl Olunur?

Daha doğrusu yeni hostes istihdam eden havayolu şirketi pek kalmadı. Pek çoğu, hostesleri kriz geçene kadar evlerine gönderdi. ABD’de 2019 öncesi her yıl 47 bin kişi hostes olmak için başvuruda bulunuyor, sadece bin kişi işe alınıyordu. Günümüzde bu iş başvuruları artık hayal oldu. Ne var ki burada bizi ilgilendiren konu, hosteslerin ne yapıp veya ne yapmayıp sağlıklı kaldıkları.

Hostesler, sıradan vatandaşlardan çok daha fazla sağlıklarına dikkat etmek zorundadır. Çünkü başta göğüs, mide, tiroid, rahim olmak üzere her tür kanser hastalığı çeşidine ve solunum yolları hastalıklarına son derece açıktırlar (Uçak içi hava kalitesi düşüktür). Kanser sebebi ise, atmosferin üst katmanlarında daha yoğun olan radyasyondur. Bir hostesin kansere yakalanma riski, normalden yüzde 50 daha fazladır. Hostesler, haftada ortalama 30 saati uçuş sırasında geçirir. Bu, vücutta kozmik radyasyonun olumsuz etkileri için fazlasıyla yeterli bir süredir.

Hostes olmak
Hostes olmak

ZORLUKLARA KARŞI EĞİTİMLİLER

Hostes olmak kolay değildir. Hostesler, sizin hayatlarınızdan sorumludur. Saldırgan yolculardan kendilerini koruyacak kadar dövüş tekniği öğrenirler, uçakta doğum yaptırabilirler, 35 bin feet irtifada çıkabilecek bir yangınla mücadele edebilirler, hasta yolculara ilk yardımda bulunacak kadar tıp bilgileri olur, uçağın düşmesi ve yolcularla personelin sağ kalması durumunda ekstrem şartlarda hayatta kalmayı iyi bilirler.

Hosteslerin sabit maaşları da yoktur. Havaalanında yolcu uçağının kalkış için kapıları kapandığında uçuş ücretlerini alabilirler (Buradan anlaşıldığı üzere, uçaklarda muhasebeciler bulunur). Uçağa görevli olarak alınmaları da kesin değildir. Öncesinde birkaç soruluk kısa bir sınavdan geçirilirler. Bir soruya cevap veremeyen hostes, o uçuşta görevlendirilmez. Sağlık durumu iyi olmayan hostes de uçağa alınmaz. Bu durumda hosteslerin, sağlıklarına dikkat etmeleri kadar doğal bir içgüdü olamaz.

Yararlandığımız kaynak bile, “Bu ipuçlarını çalmak isteyeceksiniz” başlığıyla konuya girmiş. Her şeyden önce şunu hatırlatalım ki konu, ABD ve Uzakdoğu ülkelerinin havayollarıdır. THY’de uygulamalar değişik olabilir. Madde madde ilerleyelim:

Uçan melekler nelere dikkat ediyor?

• Uçaklar, iğrenç ortamlardır. Onlardan yüz binlerce yolcu geçmiş, milyonlarca mikrop, bakteri bırakmıştır. Koltuğun, havalandırmanın, ışıkların, ekranın düğmelerine dokunurken iki kez düşünmeniz gerekir. Hostesler, bu hiç temizlenmeyen, dezenfekte edilmeyen noktaları iyi bilir ve dokunmamaya çalışır. Ancak bazı şartlarda fazla seçenekleri de yoktur. Ya ellerini sık sık yıkarlar veya dezenfekte edici jel kullanırlar, bir kullanımlık eldiven giyerler ya da mendille dokunurlar.

• ABD’de yirmi yıllık meslek hayatları boyunca sadece bir kez hastalık izni almış yüzlerce hostes vardır. Sırları ise basittir: “Yolculuk boyunca tonlarca su içmek”. Çünkü uçmak, sizi susuz bırakır. Susuz kaldığınızda ise vücut zayıflar. Zayıf vücut da karşılaştığınız mikroplarla savaşmanıza hiç yardımcı olmaz. Hostesler, iki-üç saatlik yolculuklarda bile yanlarına mutlaka 1.5 litrelik su şişesi alırlar ve yolculuk boyunca düzenli aralıklarla su içerler.

• Hostesler yanlarına su şişesi alabilir. Ama yolcuların böyle bir şansı yoktur. Yolcular da hostesler gibi yapıp, açık su, kahve ve çaydan uzak durmalıdır. Kısacası kafein, uçak yolculuğunda uzak durulması gereken bir maddedir. Sizi susuz bırakır. Meyve suyu bile susuzluğunuzu gidermez. Uçağın depolarındaki açık suyun, tertemiz olmadığını söylemeye gerek yok.

Size bardakla getirilen suyun, mikrop ve bakterilerle dolu olduğundan emin olabilirsiniz. 2015’te ABD’de yapılan bir araştırmada uçağın açık su depolarındaki su kalitesinin en düşük seviyede olduğu ve her tür mikroba açık olduğu saptanmıştır.

• Cildinizin de susuz kalmaması gerekir. Yolcular, yanlarına nemlendirici krem almayı ihmal edebilir. Ama hostesler asla. Nemlendirici kremler, hosteslerin olmazsa olmazıdır. Özellikle yüzlerini, argan yağlı kremlerle korurlar.

Krem kullanmadan önce ıslak mendillerle elleri temizlemek, mikropları sizden uzak tutar. Bu mendiller, hostesler tarafından dokunulacak yerlerin temizlenmesinde de kullanılır. Yolcular uçaktan indikten sonra temizlikçiler işe girişir. Ama hiç biri yolcuların dokunduğu yerleri değil dezenfekte etmek, silmez bile.

• Hostesler, bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alırlar. Bunlar ilaç değildir. Çantalarında veya uçaktaki kişisel dolaplarında bu takviyeler mutlaka bulunur. Takviyeler, genelde küçük paketler halindedir. Fazla yer kaplamazlar, ağırlık yapmazlar. Bu nedenle hosteslerin kurtarıcısı gibidirler.

• Sıra yemek yemeğe geldiyse hostesler bu konuda da titizdir. Onlar, yolculara sunulan yiyecekleri yemezler. Çünkü yemekleri hazırlayan katering şirketlerinin hilelerini iyi bilirler. Hele yemeğin sunulduğu tepsileri asla kullanmazlar. 0 tepsilere on binlerce kişi dokunur. Tepsi üzerinde bebeğinin altını değiştiren, tepsilere ayaklarını uzatan yolcular bile vardır. Hostesler, tepsilerin yıkanıp dezenfekte edilmesi halinde bile onları kullanmayacaklarını söylerler. Siz de yolcu olmasanız bile, günlük hayatta kullanılan kapı kollarını ıslak mendil olmadan tutmayın.

• Hostesler, sağlıklı içecekleri tercih eder. Bunlara, rengi farklı da olsa, “yeşil içecek” denir. Örneğin zencefil katılmış su veya limonlu su, bazı kişilere heves gibi gelebilir ama çok işe yarar. Siz de günlük hayatta böyle alışkanlıklar edinebilirsiniz.

• Sağlığınız ve stres arasında güçlü bir bağ vardır. Stresli iseniz, sağlıklı olamazsınız. Hostesler, işlerini stres içinde yapmamaya çalışırlar. Kendilerini rahatlatacak yollar bulurlar. Yolcuların saçma şikayetlerine sinirlenmemek, güler yüzlü olmak, derin derin nefesler almak gibi. Teninize damlatacağınız birkaç damla lavanta yağı bile, sizi çok rahatlatacaktır.

• Sağlık, ağızda başlar. Hostesler, diş sağlıklarına önem verir ve günde iki kez diş fırçalarlar. Uçakta olsunlar, olmasınlar. Ağız ve diş hastalıkları; şeker, kalp-damar hastalıkları, büyüme ve gelişme geriliği, erken doğum gibi pek çok sorunun oluşmasına neden olur. Antiseptik ağız sıvıları ile ağzı çalkalamak da sağlıklı olma çabasının bir parçasıdır.

• Hostesler, uçuş sırasında meyve ve sebze tüketir. İşlenmiş yiyeceklerden, özellikle et ürünlerinden uzak dururlar. Sebze meyve, sizi susuzluktan kurtardığı gibi, midenizde şişkinlik de yapmaz, sağlıklı bir şekilde tok tutar, vücudunuza önemli antioksidanlar, lifler ve diğer besleyici mineraller girmesini sağlar. Vücudunuz, sağlık açısından optimum seviyede kalır.

• Egzersiz, çok önemlidir. Hem uçakta hem uçak dışındaki hayatınızda egzersiz yapmak, sizi sağlıklı tutar. Sürekli değişen zaman dilimlerinden, jet-lag denen uzun uçuşlardaki vücut saatinizin altüst olmasından korunmanıza yardım eder. Hostesler de jet-lag geçirir. Vücut buna alışamaz. Ama düzenli egzersiz içinde olan vücut, ham vücuttan elbette ki daha zindedir. 8-9 saatlik uzun uçuşlarda koltukta hareketsiz kalmak, uyumak, ölüm riskinizi yüzde 80-90 artırır. Günlük hayatta da sürekli hareket halinde olun.

• Kısa kestirmeler, sizi canlandırır. Beş-on dakikalık şekerlemeler, hosteslerin daha çok enerji kazanmalarını sağlar. Uçaklarda hostesler için dinlenecek ranzalar bulunur. Bu ranzalar, yolcuların göremeyeceği yerlerdedir. Hostesler burada boyun yastıklarını, gürültüye karşı başlıklarını, ışığa karşı göz maskelerini kullanarak uykularını alabilirler. Uçuş kuralları kitabında yazmaz ama bazı şeyleri de görmezlikten gelmek gerekir.

Nasıl hostes olabilirim?

Kadroda boşluk olduğunda şirketler basın yoluyla reklam verirler. Randevular, istenilen koşullara uyan adaylarla yapılır. Bu yüzden birçok kişi daha baştan elenir. Özenli bakım, temizlik, zeka ki başvuru formunu doldururken kendini gösterir, oldukça önemlidir. İş verenler, genellikle adayların ilgili alanda tecrübeli olmalarını tercih ederler. Bir seyahat acentasında çalışmış olmak ya da catering firmasında tecrübesi olmak birer avantajdır. Birden fazla dil bilinmesi özellikle beklenir. Bazı işverenlerin boy ve kilo sınırları bile vardır. Yeni işe başlayacak çalışanlar genellikle 19-35 yaş aralığındadır ve bazı kabin memurları 50-55 yaşlarında emekliğe ayrılırlar.

Bahsettiğimiz özellikleri karşılayan başarılı adaylar eğitim almak üzere bir kursa tabi tutulurlar. Odaklanılan konular ilk yardım ve acil durum prosedürleri ayrıca yolcu ilişkileri, temizlik hijyenik hazırlıklar ve yiyecek-içeceklerin sunumu şeklindedir.

Eğitim sürecinde her basamak değerlendirilir ve tüm müşteri hizmetleri personeli zaman zaman daha fazla eğitime ihtiyaç duyarlar.

Hostes Olmak İçin Koşullar

  • Türkiye Cumhriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise mezunu açık lise veya meslek liselerinin birinden mezun olmak,
  • İyi bir ingilizce bilgisine ve konuşma,anlama yeteneğine sahip olmak
  • Havayolu firmasının uygun gördüğü şehirde oturmayı kabul etmek
  • Sicili ve sabıkası olmamak
  • Erkekler için : Erkekler için askerlik engeli bulunmamak
  • İdeal boy ve kilo oranına sahip olmak
  • Bayanlar için : 160-180 cm boya sahip olmak
  • Erkekler için : 170-180 cm boya sahip olmak
  • 18 -30 yaş arası olmak
  • Kısa kollu elbisenin kolunda ve etek hizası diz hizasından aşağıda görünür yerde yara izi yanık döğme olmamak
  • Yüzde yara, izi sivilce. yüzde kişiyi tanımlayacak unsurlar olmamak
  • Sağlık ve fiziki yeterlilik raporu almak (havaalanının işaret ettiği bir kurumdan)
  • Daha önce bir havayolu firmasından disiplinsizlik ile ceza almamak

Hosteslerin Görevleri Nelerdir?

  • Uçuş öncesi brief alıp, bu talimatı uygulamak.
  • Yolcular içeri alınmadan önce, uçağın koltuk, koridor koltukaltları gibi iç aksamının temizliğini temin eder.
    Düzeni sağlar
  • Uçakta yolculuk esnasında ikram edilecek şeylerin sayımını, teslim alımını ve dağıtımını yapar
  • Basit güvenlik kurallarını kontrol eder
  • Yolcuları sayar, kalkış öncesi koltukların dik ve kemerlerin bağlı olmasını sağlar
  • Emniyet kartlarını okur ve anlatır
  • Özel durumdaki yolcularla ilgilenir.(yaşlı-hasta)
  • Yemek ve içecek servislerini yapar
  • Yolcuları inişe hazırlar. Güvenle tahliye olmalarını sağlar.

İlginizi çekebilecek Pilot olmak başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

ALEV RİGEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu