Restoranlar ve Yazılım Firmaları İnovatif Uygulamalara İmza Atıyor
Temassız karekodlu menü sistemi
BUGÜNLERDE fiziksel mesafe hayati önem taşıyor. Tokalaşılmıyor, mümkün olduğunca az nesneye dokunuluyor, her şey fazla temas edilmeden yapılmaya çalışılıyor. Yeni normal döneminde açılan restoranlarda da mümkün olduğu ölçüde işlemler temas edilmeden yapılmaya gayret ediliyor. Bu konuda ilk akla gelen şey doğal olarak temassız ödeme sistemleri. Hijyen, kolaylık ve hız gibi özellikleri temassız ödeme işlemlerinin cazibesini artırdı. Sağlığını korumak amacıya sosyal izolasyon kurallarına uyan tüketiciler, ödeme işlemini de en hızlı ve mümkün olan en az temasla bitirmek istiyor. Öte yandan, restoranlar ve yazılım firmaları da sektöre yarar sağlayacak yeni uygulamalar geliştirme konusunda inovatif uygulamalara imza atıyorlar. Temassız karekodlu menü sistemi, telefonla barkod okuma gibi farklı seçenekler şu sıralar tüketicilerin karşısına sıkça çıkıyor.
10 KİŞİDEN SEKİZİ TEMASSIZ DİYOR
MasterCard tarafından 19 ülkede 17 bini aşkın kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, temel ihtiyaç alışverişlerinde temassız ödemeyi tercih edenlerin sayısı pandemi süreciyle birlikte arttı. Şubat ve Mart aylarında her 10 kişiden sekizi temassız ödemeyi tercih etti. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı, temassız özellikli kartları cüzdanlarının en üstünde taşıdığını belirtirken, 35 yaş altında bu oran yüzde 52’lere çıkıyor. Yine MasterCard verilerine göre, temassız ödemeler 2020’nin ilk çeyreğinde küresel bazda yüzde 40 oranında artış gösterdi. Temas-sız alışverişlerin yüzde 80’ini 25 doların (yaklaşık 175 TL) altındaki işlemler oluşturuyor. Bu rakamlar daha birkaç ay öncesine göre nakitle ödenen tutarların artık temassız ödeme ile yapıldığını gösteriyor. Bilindiği üzere Türkiye’de temassız ödemelerde 250 TL’ye kadarlık alışverişler şifresiz olarak hızlıca tamamlanabiliyor.
SİPARİŞİNİZİ ALABİLİR MİYİM DÖNEMİ BİTTİ
Garson beklemeden anında restoranın menüsünü gösteren bir uygulama olan Mynu, pandemi döneminde tüketicilere sağladığı kolaylık ile dikkat çekiyor. Dünya çapında 200’den fazla lider marka ile 700’den fazla restoranda Online menü hizmeti sağlayan uygulama, Türkiye başta olmak üzere Avusturya, Danimarka ve Almanya’da kullanılıyor. Uygulama şöyle çalışıyor; restorana gelen müşteri masanın üzerindeki karekodu telefon ya da tabletiyle taradığında, menüyü görüp sipariş verebiliyor ve seçilen menü anında mutfağa gönderiliyor. Yemek bittiğinde ödeme online olarak yapılabildiği için beklemek zorunda kalınmıyor. ödeme sırasında garsonlara bahşiş de eklenebiliyor. Mynu Türkiye Genel Müdürü Mehmet Onlu, özellikle restoranlara gitmek isteyen ancak virüs nedeniyle tereddüt eden kişiler için bu uygulamanın tercih sebebi olacağını öngörürken, sektöre ekonomik açıdan da destek olacaklarına vurgu yapıyor. Firmanın şu anda işbirliği içinde olduğu 100’den fazla marka bulunuyor. Menü, kullanıcının kullandığı dile otomatik olarak çevrildiği için yabancı dil yüzünden oluşan iletişim problemleri yaşanmıyor. Onlu, yaklaşık 5 milyon TL civarında bir yatırımla ortaya çıkan bu yazılımı, artan talep doğrultusunda geliştirmeye devam edeceklerinin altını çiziyor.
TEMASSIZ VE KAREKODLU
2014’ten beri temassız ödeme teknolojisini kullanan, 2015’ten bu yana da ‘Mobil Cüzdan’ uygulaması olan ‘MultiPay’i kullanıcıları ile buluşturan Multinet Up, koronavirüs süresince tüketiciler için pek çok farklı Ar-Ge çalışması yapmaya devam ediyor. 2019’da Multinet Up’ın teknoloji şirketi olan inventiv’in geliştirdiği mobil ödeme uygulaması ‘MultiPOS’u hayata geçiren firma, hem şirketlere hem de kullanıcılara temassız ödeme seçeneği sunuyor. “MultiPOS sayesinde üye işyeri ağımızda bulunan restoran ve kafeler, fiziki POS cihazına gerek duymaksızın yalnızca cep telefonu ile ödeme alıyorlar” diyen Multinet Up Dijital Genel Müdür Yardımcısı ve Inventiv Genel Müdürü Zafer Şafak Tok-canlı, kullanıcılara sağladıkları avantajları şöyle anlatıyor:
“MultiNet kart kullanıcıları ister kartları ile temassız, ister MultiPay mobil cüzdanları ile karekod okutarak MultiPOS üzerinden ödemelerini yapabiliyor. 2019 IDC Finans ödülleri’nde ‘En îyi Teknoloji Servis Sağlayıcı’ ve 2019 PSM ödülleri’nde de ‘En îyi Mobil ödeme Çözümü’ seçilen MultiPOS, her geçen gün yaygınlaşıyor. Fiziki POS cihazlarına alternatif olarak geliştirdiğimiz bu uygulama ile yemek kartı sektörünün dijitalleşmesine öncülük ettik ve temassız teknolojisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunduk. MultiNet’te her 10 ödemeden yedisi temassız ve karekod alternatifleri ile yapılıyor.
Covid-19 sonrası dönemde hayatımıza hijyen kriterinin girmesiyle işletmelerin sağlık önlemleri kapsamında da uygulamamız önem kazandı.”
TELEFON, YEMEK KARTI OLDU
Dijital yatırımlarını koronavirüs öncesinde yapan ve bu süreçte çalışmalarını hızlandıran bir diğer firma ise So-dexo. “öncelikle, toplumsal sorumluluğumuz doğrultusunda, temassız ödeme araçları sunmak için tüm kağıt, çek ve fiziksel kart üretimini durdurduk” diyen Sodexo Avantaj ve ödüllendirme Sistemleri Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Umut Erişen, ‘Mobil Kart’ çözümleri sayesinde tüm akıllı telefonların, yemek kartı işlevi görür hale geldiğinin altını çiziyor. Geliştirdikleri bir diğer uygulama olan ‘Mobil Çek’ ile çalışanlara teşvik, ödüllendirme ya da dönemsel destek için alışveriş çeki vermek isteyen firmalara yönelik dijital ve hijyenik bir çözüm de sundukları bilgisini veren Erişen, firmanın pandemi döneminde geliştirdiği çözümleri şu sözlerle anlatıyor:
“Temassız ödeme almak isteyen restoranlara yönelik Cep Pos çözümümüzü isteyen üyelerimize hızlıca ve ücretsiz olarak sunuyoruz. Böylece üye restoranlarımız hem akıllı telefonlar üzerinden hijyenik ve temassız bir şekilde ödeme alabiliyor, hem de pos cihazı bağımlılığından kurtulmuş oluyor. Özellikle restoranların kapalı kaldığı dönemde yemek kartlarındaki bakiyelerin harcanabilmesi için birçok alternatif gıda perakendecileri ile sanal pos işbirliğine gittik. Bu sayede Sodexo kart kullanıcıları sıklıkla alışveriş yaptıkları gıda perakendecilerinden online olarak alışveriş yapıp, tamamen dijital ve temassız bir şekilde ürünlerini teslim alabilmeye başladılar.”
YAPAY ZEKÂ KULLANACAK
Koronavirüs salgınıyla birlikte temas-sız teslimatı ilk hayata geçiren markalardan biri olan McDonald’s, McDelivery uygulaması ile, müşterilerinin siparişlerini online ortamda ödemesini sağlarken, teslimatta siparişi kapıya asarak temassız olarak teslim ediyor. “McDelivery’nin yanı sıra restoranlarımızdaki Gel-Al ve Araca Servis hizmetiyle müşterilerimizin kaliteli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağladık” diyen McDonald’s Türkiye Pazarlama Direktörü Elif Göktaş, ‘Online Öde Gel Al’ hizmeti ile de tüketicilerin online ödeme yaparak siparişlerini diledikleri saatte, diledikleri restorandan, banko, dondurma penceresi veya araca servis noktasından alabilmelerini sağladıklarının altını çiziyor.
McDonald’s pandemi süresince siparişlerinin yüzde 40’ını dijital kanallar aracılığıyla almış. Bu nedenle firma, sonraki süreçlerde temassız tüketim, tüketicinin işini kolaylaştıracak yazılımlar gibi farklı alternatif yollar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
“Dijital dönüşüm yol planımızda önemli projelerimiz var” diyen Göktaş, geliştirmek istedikleri projeleri şu sözlerle anlatıyor: “Bazı dijital kanallarda, müşteri şikayetleri ve sipariş almak için chatbot’ları kullanmayı planlıyoruz, özellikle çağrı merkezinde ses tanıma teknolojileri ile ‘speech to text’ ve ‘text to speech’ kullanarak çağrı merkezi optimizasyonu oluşturacağız. Müşteriyi tanıyıp, beklentilerini anlayarak öğreteceğimiz ve verilen kurallar dışında öğrene-bilen yapay zeka teknolojilerini de sipariş süreçlerimizin içerisine entegre ederek daha hızlı ve daha yüksek sepet tutarı hedefliyoruz.”
Barkodlu menü sistemi
Koronavirüs, restoranların yeni dijital çağa ayak uydurmasını sağlarken, hjjyen ve temizliği korumak için restoranlar arklı seçenekler sunuyor. Menufay uygulaması bunlardan biri. Restoranda masaların üzerlerine konulan karekodlar sayesinde müşteriler telefonlarıyla menülere ulaşabilirken, evden de yine barkod sistemi ile tek tuşla sipariş verilebiliyor. Hastane, otel, okul ve ev gibi farklı alanlarda istenilen menüye ulaşmayı sağlayan uygulama, pek çok farklı dilde de kullanabiliyor. Karekod Menü ve Tablet Menü gibi uygulamalar sunan firma, bayilik isteyenlere de imkan tanıyor.
KFC’nin temassız restoranı
McDonald’s’ın sosyal mesafeden ilham alan konseptini tanıtmasının ardından KFC de, “Geleceğin Restoranı” olarak tanımladığı akıllı restoranını Moskova’da açtı. Rusya’daki restoran, ülkedeki gıda işletmelerini iki aydan fazla bir süre boyunca kapanmaya zorlayan pandemi öncesinde inşa edilmişti. Fütüristik mekan, çalışanlar ve kullanıcılar arasındaki teması sınırlamayı amaçlıyor. Siparişler kasiyerler yerine dijital kiosklara veriliyor. Pişmiş yiyecekler belirlenmiş bir noktaya taşınıyor ve müşteriler buradan teslim alıyor. Kiosklar sayesinde kart veya kayıtlı biyometrik yüz verileri ile ödeme yapılabiliyor.
Fatma ŞAHİN / Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı
“Karekodlu hizmet dönemini başlattık”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, koronavirüsü salgını nedeniyle gastronomi sektörünün zarar görmemesi için kolları sıvadı. Lokanta ve restoranlarda teması azaltmak amacıyla “Karekodlu Hizmet” dönemi başlatıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Yeni trendlerden biri liderlik. Önceliklerimizi belirleyerek işbirliği yapmamız gerekiyor. Esnafı, pazarcısı, yöneticisiyle birlik gerektiriyor. İnovasyon ve sürdürülebilirlik isteniyor. Bugün yemek kapaklı tabaklarla servis edilmeli. Müşteri el ile dokunulmadığını görmeli. Standartlar çok hızlı bir şekilde yükseliyor” diyor.
Murat KAŞIBEYAZ / Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili
“Tüm süreçleri temassız yapmaya çalışıyoruz”
Djjitalleşme her çağın olmazsa olmazı. Yeme içme sektörü olarak bizler bu sisteme ayak uydurmaya çalışan en önemli sektörlerden biri olduk. Kağıt menüler yerini tabletlere bıraktı. Kağıdın üzerine sipariş yazmak yerine ekip arkadaşlarımız dijital sistemle siparişleri alıyorlar ve böylece o masa numarasının siparişi mutfakta hızla hazırlanabiliyor. Öte yandan online sistemler üzerinden sipariş alma ve temassız ödeme sistemlerini de kullanıyoruz.
Bundan sonra tedarikçilerimizle de siparişlerimizi online üzerinden geçebileceğimiz yazılımları kullanmaya başlayacağız. Artık her şey dyitale taşınacak. Tüm süreçleri temassız şekilde nasıl halledilebilir, onu çözmeye çalışıyoruz.
“Siparişler QR kodlar okutularak veriliyor”
Koronavirüs tedbirleri kapsamında biz de restoranımızda tüm önlemleri aldık. ‘Daha fazla ne yapabiliriz?’ diye düşünerek teması azaltmak için menülerimizi kaldırdık.
Telefonlar üzerinden kurduğumuz bir uygulama ile restoranımıza gelen müşteriler, masalarda bulunan QR kodları okutarak siparişlerini verebiliyor. Bu uygulama, hem kendi personelimizin hijyenini hem de müşterilerimizin hjjyenini ön planda tuttu.. Koronavirüs sürecini atlattıktan sonra da uygulamaya devam etmeyi düşünüyoruz. Müşterilerimiz uygulamadan oldukça memnun kaldı. Satışlarımızı olumlu yönde etkilendi. Teması mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyoruz.
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR