Pazarlama ve Satış Taktikleri

Online Mücevher ve Pırlanta Satışı Arttı

ONLINE alışveriş yaparak mücevher ya da pırlanta almaya ne dersiniz? Kolay iş gibi görünmüyor değil mi? Öte yandan, müşterileri ile güven ilişkisini iyi kurmuş pırlanta ve mücevher firmaları, eve kapandığımız günlerde bile satışların aksamadan sürmesini sağladılar. AVM’lerin kapalı olması tüketicileri online alışverişe yöneltirken, mücevherat sektörü yeni dönemin fırsatlarını değerlendirmek amacıyla yeni stratejilerin peşine düştü. Özellikle online platformda ürün çeşitliliğini artıran ve hijyen kurallarına uyan firmalar, teslimatta özel kurye şirketleri ile anlaşarak güvenli alışveriş sağladılar. Hatta bazıları, mağaza çalışanları aracılığıyla, müşterinin evine teslimat yapmayı tercih etti. Düğün sezonunun açılmasıyla evlilik hazırlıkları yapan çiftler, pırlanta almaya karar verdiğinde. AVM’lerdeki fiziki dükkanların yanı sıra online alışveriş sitelerini de tercih eder oldular. Bazı mücevherat firmaları bu dönemde online satışlarının yüzde 100 düzeyinde artığını söylüyor.

“MÜŞTERİLERİMİZİ TEK TEK ARADIK”

Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından mağazaların kapanmasıyla, satışlarını online kanal üzerinden yürüten Ariş Pırlanta, bu dönemde sosyal medya kanallarında daha aktif olarak faaliyetlerini sürdürdü. “Hesaplarımızdan, fırsat duyurularımızı, sürpriz hediyeler sunarak tüketiciyle bağımızı devam ettirdik” diyen Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, müşterilerini arayarak, avantajlı ve kampanyalı fiyatlardan haberdar ettiklerini söylüyor.

Pandemi döneminde, semboller, melekler gibi şans getirdiğine inanılan, moral ve motivasyon veren mücevherler tercih edilmiş. Güzeliş, “Her ne kadar evde olunsa da yıldönümü, doğum günü gibi özel günler için kutlama hediyeleri alanlar oldu. Pande-mi öncesinde yüzde 3 olan online satış yüzde 5’e yükseldi. Fiziki mağazalar kapalı olduğu için sadece online mağazalarımızla satış yaptık. Normalleşme süreci ile birlikte fiziki mağazalarımız açıldı ve yüzde 85 düzeyini yakaladık” derken, online satışların mart ve mayıs döneminde yüzde 15-20 civarında artığını söylüyor. Mağazalar kapalı olduğu için teslimatlar, anlaşmalı özel kuryelerle yapılmış. Ürünün acil temini istendiğinde ise mağaza çalışanları ile alıcının ev adresine teslimat yapılmış.

Online Mucevher

“YENİ KOLEKSİYON YOLDA”

Salgın sırasında online platformlara ağırlık veren markalar yeni satış stratejileri geliştirdi. “Bir dönem online mağazalarda yükseliş yaşandı. Normalleşme ve fiziki mağazaların açılmasıyla denge tekrar kurulmaya başladı” diyen Güzeliş, pandemi döneminde artan döviz ve altın fiyatlarma rağmen ürünlerin fiyatlarını artırmadıklarını vurguluyor. Güzeliş, pandemi dönemi süresince ürün satışlarındaki yeni modellemelere ise şöyle değiniyor: “önümüzdeki dönemde kuyumculukta bir pazaryeri oluşturma projemiz var. Çalışmalarımız sürüyor. Koleksiyonlarımızı, yeni ürünler, eski fiyatlar şeklinde tüketiciye sunacağız. Tüketiciyi yenilikle buluşturmak için yeni bir koleksiyonumuz olacak. 1900’lü yılların başında, o dönemin tektaşı kabul edilen Habbe ile hazırlanan bir koleksiyonumuz olacak.”

“ONLINE SATIŞLAR BEŞ KAT ARTTI”

Uzun süredir online satışa ağırlık veren ve bu alandaki altyapısını sürekli geliştiren Zen Pırlantâ, pandemi süresince internet üzerinden yapılan ürün satışlarından oldukça memnun. “Online ve ^ offline mağazalarımız birbirine rakip değil, tam tersine bir sinerji içinde faaliyet gösteriyorlar” diyen Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, internet üzerinden yapılan alışverişlerin beş kat arttığına dikkat çekiyor. Güzeliş, salgın döneminde firmaların kendilerine bakma ve içe dönme fırsatı bulduklarını, geliştirilmesi gereken yönleri görme, verimliliği artırma imkanı elde ettiklerini vurguluyor. Anneler Günü gibi özel bir günün, mağazanın kapalı olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle online satışlarda ciddi yükselişler olduğunu belirten Güzeliş, ürün teslimatlarını, daha öncede olduğu gibi sigortalı olarak yaptıklarını söylüyor ve ekliyor: “Siparişlerimizin gönderimi için çalıştığımız kurye firmasıyla devam ettik. Tüm mücevherler ve kutulan dezenfekte edilerek sahiplerine ulaştırıldı.”

Mağazaların kapalı olması ve online üzerinden yapılan satışlar, bundan sonraki satış stratejilerini de etkiledi. “Pandemi süreci ile online kanallara daha fazla odaklandık” diyen Güzeliş, geliştirecekleri yeni iş modellerinden şu sözlerle bahsediyor: “Bundan sonrası için onli-ne’daki fırsatları daha iyi değerlendirmeyi düşünüyoruz. Pırlantalı mücevherde ihracat lideriyiz. Tüm dünyaya satış yapıyoruz. Bu süreçte toptan satış yaptığımız yurtdışı müşterilerimize, bayilerimize kolaylık sağlayacak B2B sitemizi hayata geçirdik. Perakende için Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Ortadoğu için ayrı web siteleri hazırladık. Türkiye’de online satış yaptığımız sitemizi yeniledik.”

“DEĞİŞİME AYAK UYDURDUK”

So Chic online satışlardan memnun olan ve yüzde 100’lük bir ciro artışı elde eden bir diğer firma. E-ticaret kanalına odaklanarak ürün çeşitliliğini artıran firma, kargo süreçlerini optimize etmiş. “Dijital dönüşümün, geleneksel iş yapış biçimlerinin durağan yapısını değiştirerek hızlı ve etkili çözümler geliştirmeye imkan verdiğini düşünüyorum” diyen So Chic Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sezgin, özel günlerde online platformda farklı koordinasyonlar oluşturduklarının altını çiziyor.

Müşterilerin sipariş ettiği ürünleri, öncelikle hijyen standartları çerçevesinde hazırlayan firma, hızlı ve güvenli teslimatlar gerçekleştirmiş. Sezgin, “Anlaşmalı olduğumuz kargo şirketleri ile sigortalı ürün sevkiyatları yaptık” diyerek bundan sonraki süreçte ne tür yenilikler yapacaklarını şu sözlerle özetliyor: “Küreselleşen dünya ekonomisinin piyasa koşullarına her daim ayak uydurmanız gerekiyor. Perakende sektöründe hem Türkiye’de hem de dünyada çok şey değişti. Yeni normal döneminde tüketiciyi güvenli ve sağlıklı bir ortamda doğru fiyatlı ürünlerle buluşturmak rekabetin en önemli aracı oldu. Değişime uyum sağlamaya odaklanarak, hem ürün çeşitliliğimizi, hem de kampanyalarımızı bu doğrultuda revize ettik. Yılsonuna kadar birçok avantajlı kampanyayı hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Ayrıca e -ticaret tarafında da çok sayıda yeniliği ve kampanyayı devreye alacağız.”

Mustafa KAMAR / Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
Online satışlar sektörümüzün yüzünü güldürdü

Mücevher sektörü, 35 bin kuyumcu ve 6 bin üreticisiyle birlikte toplam 1 milyon kişinin geçimini sağladığı stratejik bir sektör. Salgınla birlikte mart başında ana ihracat pazarlarımız olan Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu ile ticari ilişkilerimiz kesildi. Sektörümüzün özenle hazırlandığı, dünyanın beş büyük mücevher fuarlarından biri olan İstanbul Mücevher Fuarı da iptal oldu. Dış ülkelerle ticaretin durması, iç piyasada perakende mağazalarının kapanmasıyla sektörde yüzde 99.5’lik daralma yaşandı. Pandemi döneminde en çok zarara uğrayan sektörlerin başında geldik. İhracat durma noktasına geldi. Üreticisinden toptancısına ihracatla geçimini sağlayan yüzlerce üyemiz var. Mücevher ihracatı, martta yüzde 46, nisanda yüzde 72, mayısta yüzde 23 düştü. Bunun iki ana nedeni var. İlki havayolu ulaşımının durmasıyla birlikte dış ülkelerle ilişkilerimizin kesilmesi, İkincisi iptal edilen İstanbul Mücevher Fuarı. Bu dönemde iç piyasada faaliyet gösterebilen üyelerimiz online satışlara yöneldi. Bu süreçte online ticaret perakende sektörünün gülen yüzü oldu.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu