Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Türkiye ekonomisi için yeni fırsatların doğacağını dile getiriyor

DÜNYAYI kasıp kavuran koronavirüs salgını sonrasında dünyayı yeni bir dönem bekliyor. Dünya ekonomisini etkileri altında tutan büyük ülkelerin salgın sürecinde ciddi sorunlar yaşamasına rağmen Türkiye’nin iyi bir yönetim sergileyerek hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdiğine dikkat çeken ekonomi çevreleri, salgının etkilerinden kurtulan Türkiye ekonomisi için yeni fırsatların doğacağını dile getiriyor.

Pandemi ile mücadele sürecinin en iyi yönetildiği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, bu sayede hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girildiğini ve ekonomik değerlerin kısa bir süre içerisinde eski seviyesine geleceğini belirtti.

Normalleşme sürecinin başladığım fakat eski normallerden bahsetmenin artık mümkün olmayacağına dikkat çeken Yıldırım, “Yeni normallerle yaşamaya başlayacağız. Yeni bir düzen, yeni bir ekonomi, geleneksel ticaretin değişimini daha fazla konuşacağız. Salgın öncesindeki yaşam biçimimiz olmayacak. O nedenle kendimizi, ailemizi ve işletmelerimizi de yeni normallere hazırlamalıyız. Üretim süreçlerimiz, satış ve pazarlama tekniklerimiz değişecek. Yeme içme alışkanlıklarımız, dostlarımızla ilişkilerimiz her şey ama her şey değişimden etkilenecek. Dijital dönüşüm artık kaçınılmaz. Yatırımlar c-ticarct ve e-ihracata yönelik olacak” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL YATIRIMLARA ÖNCELİK VERELİM”

“Gazianteplilerin cn önemli özelliği imkânsızlıklar içinde fırsat yaratmaktır” diyen Yıldırım, salgın sürecinin yeni fırsatlar doğurduğunu ve GTO olarak üyelerinin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmesi adına çaba sarf edeceklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Yeni fırsatlar ele geçireceğiz. Yapmamız gereken çok şey var. Ama en önemli güvence kaynağımız şehrimizin genetik kodlarına işlemiş zorlukla mücadele ve ticaret azmi… Peki bu süreçte ne yapmalıyız? Dijitalleşme yatırımlarını artırmalıyız. Sağlık ve hijyen alanlarında daha da gelişmeliyiz. Normalleşmeyle birlikte tüketim de artacak, e-ticaretin, e-ihracatın yaygınlaşması devam edecek. Bunlar birer fırsattır. Biz GTO olarak ne gerekiyorsa yapacağız, inanıyoruz ki bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağız. Ödevlerimize iyi çalışacak, musibeti avantaja dönüştüreceğiz. Dönüştürmek de zorundayız.”

“YENİ TEKNOLOJİLERE ADAPTE OLMALIYIZ”

Dünyada artık iş süreçlerinin değişeceğini söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, “Yaşanan gelişmelere bakıldığında yeni dünya düzeninde ibre Türkiye’den yana görünüyor. Tabi ülke olarak bizim de kendimizi sorgulamamız, yeni normaller ile yeni bir konumlandırmaya hazır olmamız çok önemli. Burada değer algılarını da değiştirmek zorundayız. Bilim insanlarına, sağlığa, eğitime, teknolojiye ve Ar-Ge’yc daha çok önem vermeliyiz, özellikle dijitalleşmcye ve teknolojiye daha fazla yatırım yapmalıyız. Şirketlerimiz de güncel koşullara kendini hazırlamalı, yeni teknolojilere adapte olmalı, süreci iyi yönetmeli ve talepleri iyi analiz etmeliler” dedi.

GAZİANTEP ÖNE ÇIKACAK

Gaziantep’in yeni süreçte üretim çeşitliliği ve insan kaynağı ile daha da öne çıkacağını kaydeden Adnan Ünverdi, şunları söyledi:

“E-ticaretle de nihai tüketiciye yönelik üretim yapan işletmelerimizin satışlarını daha da artıracaklarına inanıyorum. Sağlık alanında maske ve koruyucu tulumların kumaşının üretiminde büyük bir potansiyele sahip olan şehrimiz, maske ve koruyucu tulumların üretiminde de önemli bir merkez haline gelecek. Tabi ki sağlık her şeyin başında geliyor. Tek temennimiz de bu zor günlerin bir an önce aşılması ve aşı ile kesin tedavinin geliştirilmesi.”

IŞIK GÖRÜNDÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde hükümetin aldığı önlemler ve ekonomiye yönelik uygulanan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, “Işık göründü, hah sektörü olarak ihracat hedefimizde ısrarcıyız. Bu yıl için 3 milyar dolarlık hedef belirlemiştik. Bunu gerçekleştirebileceğimize ve yeni dönemde sektörümüzle ilgili başarı öyküleri yazacağımıza inanıyoruz” dedi.

Koronavirüs salgınının iki boyutunun bulunduğunu, birincisinin salgının yayılmasının önlenmesi olduğunu, Türkiye’nin bu alanda başarılı bir ülke olduğunu gösterdiğini kaydeden Kaplan, “Salgının başladığı anda Bilim Kurulu oluşturularak, gerekli tedbirlerin alınması ülkemiz için büyük bir şans oldu. Alınan tedbirler neticesinde İtalya, Ispanya ve ABD’de yaşanan insanlık dışı trajediler ülkemizde görülmedi. İnşallah da görülmeyecektir, ikinci boyut ise ekonomiye verilecek hasardır. Hükümet salgınla birlikte hemen Ekonomik istikrar Paketini devreye aldı. Vergiler ertelendi, ticari hayatın aksamaması için önlemler alındı, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, esnaf ve işletmelere finans desteği verildi. Bu destekler toplumun tüm kesimlerine koruma kalkanı sağladı. Hükümetin pandemi konusunda hazırlıklı olması ve gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde devreye alması meydana gelebilecek hasarın minimumda kalmasını sağladı” diye konuştu.

Kaplan, “Salgın elbette geçip bitecek, sonrasında ülkemiz ekonomisi kısa sürede toparlanarak, ekonomik hayat hızla canlanacaktır. Tüm dünyayı etkileyen salgın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanlarında önemli değişimleri de beraberinde getirecektir. Artık salgın sonrasına hazırlanmamız, planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor. Sektör olarak bu konuda nasıl bir yol alacağımızı şimdiden konuşmaya başladık. Gelecekten umutluyuz” dedi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu