Türkiye’deki tarım dronları ve dron hizmeti veren firmalar
Dron teknolojisinin tarım sektöründe kullanılması
DRONLAR artık hayatımızın her alanında bize yardımcı olmak üzere hazır. Dünyada her gün dronlarm farklı bir alanda kullanılmasına şahit oluyoruz. Dron teknolojisinin en işlevsel kullanıldığı alanlardan biri de tarım. Teknoloji hemen her sektörü dönüştürdüğü gibi tarımı da dönüştürüyor. Dron teknolojisinin tarım sektöründe kullanılması yepyeni olanakların ortaya çıkmasına yol açtı.
Akademi dünyasından bu konuda yapılan değerlendirmeler, teknolojinin sunduğu olanakların genişliğini göstermesi açısından önemli. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özertan, Microsoft ve IBM gibi dev bilişim şirketlerinin bile tarım sektörüne girerek dijital çiftliklere yatırım yapmaya başladığını belirtiyor. Özertan, “Bugün tarım deyince doğa dostu, düşük karbon ekonomisine geçmiş sürdürülebilir bir tarım modelinden bahsediyoruz. Bunun için sadece tarım değil gıdadan enerjiye lojistikten atık yönetimine tüm sektörler birbiriyle bağlantılı ve eş güdümlü çalışmak zorunda. Dronlarla tarım arazilerinin izlendiği, akıllı traktörlerin tarla sürdüğü, robotların kullanıldığı bir akıllı tarım dünyasına doğru gidiyoruz” diyor.
Gerek dünyada gerekse Türkiye’de tarımın en önemli sorunlarından birinin çalışacak işçi bulamamak olduğunu belirten Prof. Özertan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin insansız tarıma yatırım yapmakta olduğu bilgisini paylaşıyor. İnsansız tarımın en gözde makineleri olan dronlar, her geçen gün kapsama alanım genişletiyor. işte, Türkiye’deki tarım dronları ve dron hizmeti veren firmalar…
Tarımsal dron hizmetleri
• Tarnet: Çiftçi destek platformu Tarnet, Ar-Ge çalışmaları tamamlanan dronları ile otonom ilaçlama hizmetleri sunuyor. 1996’da Tarım Kredi Kooperatiflerinin teknolojik ihtiyaçları için kurulan Tarnet, yazılım ve donanım tedariki ile teknoloji desteği de sağlıyor.
• MR Aviation Technology: Ekin ve mahsullerin havadan verim, hastalık, olgunlaşma analizinin yapılması ve bu verilere göre hasat ve nadas kararı alınmasının sağlanması gibi bilimsel tarım yaklaşımı uygulamalarıyla yenilikçi çözümler sunuyor.
• Rembeltech: Kurumsal zirai dron platform hizmetleri veren firma, çiftçilere tarla ve bitki haritası çıkarma imkanı sağlayan teknolojik çözümler sunuyor. Bu teknolojilerle hastalıkları önlemek ve maliyetleri azaltmak mümkün oluyor.
Büşra Zeynep ZAFER / Ecording, Organizasyon Yöneticisi
“Dünyanın 1.2 trilyon ağaca ihtiyacı var”
Ecording, bireysel çevre bilincini artırmaya yönelik teknolojiler geliştiren bir sosyal girişim. Bu kapsamda geliştirmiş olduğumuz ecoDrone’larla ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiriyoruz. Tohum toplarının üretimi ise iklim değişikliğinden kaynaklı ekonomik eşitsizlik yaşayan kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor ve böylece hem kadın istihdamına destek sağlamış oluyoruz, hem de iklim değişikliğiyle toplu olarak mücadele edebiliyoruz. Orman Genel Müdürlüğü, İç Anadolu Tohum Enstitüsü ve Artvin Çoruh Üniversitesi tohum topu Ar-Ge süreçleri konusunda bizim partnerlerimiz. Dünyanın en büyük sorunlardan biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede en etkili yöntem ağaçlandırma. Dünyanın 1.2 trilyon ağaca ihtiyacı var. Ancak geleneksel yöntemlerle bu rakama ulaşmak imkansız. Biz de tohum topu atışları yapmak için ecoDrone’u geliştirdik.
Alim KÜÇÜKPEHLİVAN / Başarsoft CEO’su
“Doğru zamanda yeteri kadar sulama”
Endüstriyel bir dron üzerine ek sensörler ve kameralar koyup, düzenli aralıklarla uçuşlar yaparak, sulama birliklerine ilgili arazideki ilaçlama ihtiyacını ve optimum sulama vaktini söyleyebiliyoruz. Amacımız, sadece ihtiyaç olan yer ve zamanda ilaçlama yapılması ve doğru zamanda ihtiyaç olan sulamanın yapılmasını sağlayacak bir sistem sunabilmek. Zira erken veya geç sulama, ilaçlama ile oluşabilecek zararları minimuma indirilebilmekte. Ayrıca, sulama kanallarındaki su miktarları da sensörler ile canlı olarak takip edilip, kaçak sulama takibi yapılabiliyor. Sulama birliklerinin eli ayağı ve gözü olacak bu projemiz, Aydın ve Söke bölgesinde iki sulama birliğinde test edildi. Bir diğer projemiz de, Devlet Su İşleri ile birlikte Türkiye’nin erozyona maruz kalan bölgelerini, maruz kalma şiddetine göre haritalandırdık. Bu harita interaktif bir şekilde tüm kamu kurumlarına açık bir şekilde kullanıma sunuldu.
Serhat ÖZEREN / Mapit, Kurucu Ortak
“Dronlar ile erken teşhis”
Mapit Saha Çözümleri, tarım arazilerinin dökümünü harita üzerinde sağlıyor. Bu arazilerde yürüttükleri çalışmaları, hangi arazide hangi mahsulü ekip, biçtiklerini tüm çalışma ayrıntılarıyla beraber kayıt altına alarak, izlenebilir ve raporlanabilir şekilde sunuyor. Dronlarla tarladaki mahsulün her yaşam evresi için erken hastalık teşhisi yapılabiliyor veya yabani otlarla mücadele edilebiliyor. Arazide İHA veya uydu görüntüleri yardımıyla yabani otların olduğu noktaları tespit ederek, bu noktalarda İHA’lar ile dozlandırılmış ilaçlama yapılabiliyor. Meyvelerde ise İHA’larla analitik rekolte tahmini gibi çalışmalarımız da mevcut. Bu hafta veya bu ay hangi arazide kimin, hangi ekipman veya teçhizat ile ne iş yapacağını sunduğumuz gibi ziraat mühendislerinden tarladaki çalışana kadar tüm ekibin anlık olarak görevlerini, konum tabanlı olarak mobil uygulamalar ile işleyebilme imkanı da sağlıyoruz.
Mutlu YILDIZ / May Agtech, Kurucu
“30 kat daha hızlı ilaçlama”
“Zirai İlaçlama, Gübreleme ve Tohumlama Dronu Projesi” başlığı altında Yıldız Teknopark bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. May 20L tarım dronumuz, 20 kg faydalı yük taşıma kapasitesiyle tohum, garanül gübre veya zirai ilacı tam otonom olarak 10 km/h hızla tarım arazisi içerisine doğru dozda ve homojen olarak dağıtılabilmekte. Saatte 60 dekar ilaçlama kapasitesine sahip. Doz ayarını hız ile orantılı olarak otomatik ayarlıyor. Arazi takip radarı ve engel radarı ile arazinin üzerinde her zaman aynı yükseklikten ilaçlama yapıyor. Kullanıcı dostu algoritma ile mobil uygulama üzerinden arazinin sınırlarını çizmek mümkün. Pil seviyesi düştüğünde veya depoda bulunan ilaç bittiğinde başlangıç konumuna otonom olarak geri dönebiliyor. Konvansiyonel ilaçlama yöntemine göre birim alanın ilaçlanma maliyeti elektrikli güç sistemine sahip olduğundan dolayı 60 kat daha düşük. Ayrıca 30 kat daha hızlı ilaçlama yapılabiliyor. Uydu tabanlı kontrol sistemi sayesinde doğru dozda ve homojen dağıtılan ilacın, bitkiye tutunma oranı yüzde 75 oranında. Otonom çalışma kabiliyeti, bir kişinin günde 500 dekar alanı ilaçlayabilmesine imkan veriyor.
Dr. Abdülbahri DANIŞ / Itelligence Türkiye CEO’su
“Çevreci yapay zeka dönemi”
Araştırmalara göre 2021’de robotlara ve dron teknolojilerine yapılan yatırımların 218 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Itelligence, bulut platformlarda yapay zeka, loT, blockchain ve RPA alanlarından yeni teknolojiler üzerine çalışarak iş fikirlerini ürüne dönüştürüyor. Bu noktada çevreyi korumak amacıyla dron ve görüntü tanıma teknolojilerini kullanan şirket, çevreye zararlı yabani otların kısa sürede tespit edilmesini sağlayarak yapay zekada yeni bir kullanım alanının öncüsü oldu. Itelligence tarafından geliştirilen akıllı çevre koruma projesi, dronların yanı sıra yapay zeka, öğrenen makineler ve büyük veri teknolojilerinin bir çıktısı olarak çevreye ve insan sağlığına yaptığı katkılarla dijitalleşmenin akıllı kullanımına iyi bir örnek oluşturuyor. Proje, çevreye zararlı yabani otların kısa sürede tespit edilip harita üzerinden işaretlenmesine olanak sağlıyor. Dronlar ortamı fotoğrafladıktan sonra, önceden eğitilmiş ve optimize edilmiş algoritmalar görüntü verilerini otomatik olarak işliyor, sonra yabani otlar tespit ediliyor. Itelligence bu projesiyle 2019’da SAP’den ödül de aldı.
Ürün Dirier