Takas Avantajının Öne Çıkardığı 31 Hisse
İÇİNDE bulunduğumuz Mayıs ayının son haftasında Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Borsa İstanbul’da sadece üç gün işlem yapılacak. Bu durumda yatırımcılar açısından her uzun tatil öncesinde olduğu gibi yine “takas avantajı” ön plana çıkacak. Bilindiği gibi takas avantajı, sermaye piyasalarındaki T+2 sisteminden doğan bir uygulama. T+2 sistemine göre piyasada hisse senedi ve para işlemi gerçekleştiren taraflara hisse senedi ve para iki işlem günü sonunda teslim ediliyor. Yani bu ayın son haftasında 21 Mayıs Perşembe günü yapılacak hisse senedi aliminin para ve hisse takası 27 Mayıs’ta, 22 Mayıs Cuma günü yapılacak hisse senedi aliminin para ve hisse takası ise 28 Mayıs’ta gerçekleşecek. Pratikte baktığımızda hisse senedi alımı yapan yatırımcıların hem paralan ceplerinde kalarak repo, döviz ve altın gibi alternatif enstrümanlarda değerlenecek, hem de hisse alım işlemleri gerçekleşmiş olacak.
Ancak uzmanlar takasta yeni hisse aliminin nakit parayla gerçekleşmesi durumunda avantaj olabileceğini, kredili hisse taşıyanlar içinse dezavantaja dönüşebileceğine dikkat çekiyor. Orta ve uzun vadeli yukarı yönlü beklentisi olan yatırımcıların alım yaparken takas avantajını kullanabileceğini hatırlatan uzmanlar, açıklanmaya devam eden ilk çeyrek bilançoları ile beklentilerin üzerine çıkan verilere sahip hisselerin de alım fırsatları verebileceğini düşünüyor. Uzmanlar, bu kapsamda da 31 hisseye dikkat çekiyor.
“BİLANÇOLAR ALIM FIRSATI VEREBİLİR”
Bu hafta 19 Mayıs Salı gününe denk geldiği için bayram tatili kadar uzun olmasa da yatırımcılar için yine takas avantajının söz konusu olacağını belirten Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, geçen hafta 15 Mayıs Cuma günü hisse senedi alımı gerçekleştiren yatırımcıların para ve hisse takasının 20 Mayıs’ta olacağını hatırlatıyor. Dolayısıyla 15 Mayıs’ta işlem yapan yatırımcıların da fazladan bir gün takas avantajı elde edeceğini dile getirerek, “18 Mayıs Pazartesi günü hisse senedi alımı gerçekleştiren yatırımcıların para ve hisse takası 21 Mayıs’ta gerçekleşecek ve bu yatırımcılar için de fazladan bir gün takas avantajı söz konusu olacak” diyor.
Tavacı, bu hafta takas avantajını ön plana çıkaracak en önemli gündemin şüphesiz yine Covid-19 salgını ile ilgili haber akışı olduğunun altını çiziyor. Ülkemizde ve dünyada salgına karşı normalleşme adımlarının atılmaya başlamasıyla hem reel sektörde, hem de finans piyasalarında eskiye dönüşün hızlanmasının beklendiğini kaydeden Tavacı, öte yandan açıklanmaya devam eden ilk çeyrek bilançoları ile beklentileri karşılayan hisselerin de takas avantajı ile alım fırsatı verebileceğini düşünüyor.
Tavacı, bu kapsamda Afyon Çimento, Akbank, Arçelik, Aselsan, Coca-Cola İçecek, Deva Holding, Enerjisa Enerji, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Hektaş, İş Bankası, Petkim, Sabancı Holding, Sasa Polyester, Şişecam, TAV Havalimanları, Tofaş Otomotiv, Turkcell, Türk Traktör ve Yapı Kredi hisselerinin takas avantajı ile ön plana çıkabileceğini hatırlatıyor.
“KREDİLİ HİSSE TAŞIYANLAR İÇİN DEZAVANTAJ”
Pay piyasalarının iki iş günü takasla çalıştığını ve alınan hisse senedinin hesaba alındığı günden sonraki iki iş ününde geçtiğini hatırlatan İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin ise, aynı şekilde satılan hisse senedine ilişkin TL miktarını da yatırımcıların hesaplarından iki gün sonra çekebileceğine dikkat çekiyor. Ancak tatillerin araya girmesi nedeni ile bu sürenin uzayabileceğini kaydeden Şahin, “Örneğin geçen hafta 15 Mayıs’ta aldığınız hisse senedinin takası 20 Mayıs’ta gerçekleşecek. Eğer kredili hisse taşıyorsanız bu size bir gecelik yerine 5 gecelik faiz olarak yansıyacak anlamına geliyor. Aynı şekilde 15 Mayıs’ta kredili hisse alanlar parasını hesaba 20’sinde yatırılabilir. Ancak böylelikle hem hisse senedini alırken, hem de aradaki 5 gün gecelik faiz yansıyacaktı. Dolayısıyla takas nakit parayla yeni hisse alırken avantaj olabileceği gibi kredili hisse taşırken dezavantaja da dönüşebiliyor” açıklamasını yapıyor.
Bu ay Ramazan Bayramı dolayısıyla takas avantajını tekrar göreceğimizi belirten Şahin, bu avantajın faizlerin yüksek olduğu dönemde daha fazla ön plana çıktığını ancak yıllık faizler yüzde 10 seviyelerine gerilediği için artık etkisinin sınırlı olduğunu belirtiyor. Ancak kısa ve orta vadeli yukarı yönlü beklentisi olan yatırımcıların alım yaparken buradaki avantajı kullanabileceğinin altını çiziyor.
Takas avantajıyla birlikte alım yapmayı düşünen yatırımcıların kurum olarak beğendikleri Garanti BBVA, TSKB, Aselsan, Tofaş Otomotiv, Koza Altın, Aksa Enerji, Alarko Holding, îş Yatırım Menkul Değerler, Arena Bilgisayar, Şişecam, İndeks Bilgisayar, Enerjisa Enerji, Coca-Cola İçecek, Bantaş Ambalaj, Yapı Kredi, Akbank, Petkim, Türk Traktör, Soda Sanayi ve Logo Yazılım hisselerini bu kapsamda değerlendirebileceklerini söylüyor.
Turkcell, 12 ayda yaptığı satışı üç ayda yaptı
Turkcell’li olsun olmasın herkesin alışveriş yapabildiği Turkcell’in dijital kanalları üzerinden gerçekleşen işlem ve cihaz alımları rekor seviyelere ulaştı. Turkcell.com.tr ve Dijital Operatör uygulaması üzerinden yapılan akıllı cihaz satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 kat artış yaşandı. Böylece geçen yılın 12 aylık toplamında gerçekleşen satış hacmine, 2020’nin ilk üç ayında ulaşıldı. Aynı dönemde dijital kanallardan yapılan Superonline Fiber ve Superbox başvurularında ise bir önceki döneme göre 11 kat artış söz konusu. Firmanın internet sitesi üzerinden satılan ürünlere bu dönemde kişisel bakım ürünlerinin de eklendiğini belirten Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, bu kategoride özellikle tıraş makinesi ile yüz bakım ürünlerinin en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını söyledi. Kişisel bakım ürünlerini tercih eden müşterilerin yüzde 60’ının ise bu ürünlerin bedellerini faturalarına yansıtarak satın aldığını da belirtti.
Aksa Enerji, Taşkent’te santral kuracak
Aksa Enerji, geçen hafta Özbekistan Enerji Bakanlığı ile Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulmasını ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışını içeren bir anlaşma imzaladı. Firma, 2018 yılında kısmi lisans iptali yaparak bir bölümünü iletim sisteminden çıkardığı Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki ekipmanı Özbekistan’a taşıyacak. Dolar bazında belirlenen garantili kapasite bedeli ile 25 yıl boyunca hizmet verecek santralin enerji üretiminde kullanacağı doğal gazın temini Özbekistan’ın gaz tedarik şirketi Uztransgaz tarafından sağlanacak. Santral inşaatının azami 12 ayda tamamlanarak devreye alınması planlanıyor. Yılda yaklaşık 2 milyar KWsa elektrik üretecek santral, Özbekistan hükümetinin enerjide kaynak çeşitliliği sağlama ve tasarruf stratejisi açısından büyük önem arz ediyor.
Türkiye’de bugüne kadar çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’u aşkın santral kurmuş ve işletmiş bir serbest enerji üreticisi olarak, son yıllarda küreselleşme stratejisi doğrultusunda yurtdışı yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı “Türkiye’de yüksek kapasite kullanım oranları ile çalıştırmakta zorluk çektiğimiz santrallerimizin lisanslarını iptal edip bu santrallerin ekipmanlarını yurtdışı yatırımlarımızda kullanıyoruz. Şu ana kadar kendi ekipmanlarımızı kullanarak 6-9 ay kadar kısa inşaat süreleriyle üç Afrika ülkesinde enerji santralleri kurduk. Aynı iş modelini Asya’ya taşıyarak, Özbekistan Hükümeti ile uzun süre devam edecek çok önemli bir iş birliğine imza attık. Özbekistan ile iki kıtada altı ülkede enerji üreten global bir şirket olarak, Latin Amerika’dan Asya’ya kadar tüm coğrafyalarda yeni yatırım fırsatlarını kovalamaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Aselsan yeniden yükselişte”
GARANTİ BBVA: Yılbaşından beri bankacılık hisselerinin endeksin çok altında performans gösterdiğine şahit oluyoruz. Garanti BBVA gerek yüksek sermaye yeterliliği, gerek cömertçe ayırdığı serbest karşılıklar dolayısıyla en beğendiğimiz banka hissesi olarak ön plana çıkıyor. Banka yılın ilk çeyreğinde 1.663 milyon TL net kâr açıkladı. 5.4 F/K ile oldukça ucuz fıyatlanan bankanın yıl sonu 7.950 milyon TL net kâra ulaşmasını bekliyoruz. Garanti BBVA hisseleri için yüzde 58 yükseliş potansiyeli ve 12 ay vadeli dönemde 12.51 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ASELSAN: Geçtiğimiz yıl özellikle nakit akış problemleriyle adından çokça söz ettiren şirket son çeyrekte yeniden net nakit pozisyona geçiş yaptı. Salgın süresince de savunma sanayi harcamalarının devam etmesini ve şirketin bu süreçten minimum etkiyle geçmesini bekliyoruz. Şirketin bekleyen iş miktarının yılsonu itibariyle 9.8 milyar dolar olması da bu dönemde hisseyi ön plana çıkartıyor. Yılsonu 4 milyar TL FAVÖK ve 4.5 milyar TL net kâr elde etmesini bekliyoruz. Aselsan hisseleri için 12 ay vadeli dönemde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 35.64 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
İNDEKS BİLGİSAYAR: Pandemi sonrası günlük yaşantılarımızda büyük değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin başında fiziksel temasın azaltılması için daha fazla evde vakit geçirmemiz geliyor. Şirketler de bu süreçte iş yapış şekillerini değiştirdi ve ev-ol uygulamalarına geçiş yaptı.
Elbette bu geçişle birlikte kurumların yeni dizüstü bilgisayar ihtiyaçları oluştu. Yine evde çalışma şartları dolayısıyla diğer bilgisayar bileşenlerine de talep arttı. Bu ürünlerin satışını yapan İndeks Bilgisayar da mevcut durumdan pozitif etkilendi ve güçlü bir ilk çeyrek geçirdi. Henüz finansalları açıklanmamış olan şirketin güçlü sonuçlar bildirmesini bekliyoruz. Şirket hisseleri için 12 ay vadeli dönemde yüzde 45 yükseliş potansiyeli ilel4.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Hüseyin Emre TAVACI / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“Ereğli’nin fınansalları olumlu etkilenebilir”
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: lÇ20’de piyasa beklentisinin altında kalarak yıllık bazda yüzde 70 düşüşle piyasa beklentisinin altında 300 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi 468 milyon TL net kar idi. Net karın düşünüde geçen yıla göre daha zayıf olan satış performansı ile operasyonel faaliyetlerden elde edilen kardaki gerilemenin etkili olduğu gözleniyor. Satış gelirleri lÇ20’de yıllık bazda yüzde 10.7 azalışla 6.38 milyar TL oldu. Ton bazında sıvı çelik üretimi lÇ20’de yıllık bazda yüzde -3.6, yassı mamul üretimi yüzde -5,5, uzun Mamul Üretimi yüzde -16,2, yassı mamul satışları yüzde -12,2, uzun mamul satışları ise yüzde -20,5 azaldı. Şirketin yurtdışı satış miktarı lÇ20’de 209 bin ton ile yıllık bazda yüzde 63 düşüş yaşadı. Satış performansındaki aşağı yönlü hareketle birlikte FAVÖK lÇ20’de yıllık bazda yüzde 42.4 düşüş göstererek 1 milyar TL oldu. Şirketin nihai ürün ton başına FAVÖK’ü ise lÇ20’de yıllık bazda yüzde 31.6 düşüşle 95 dolar/ton oldu.
FAVÖK marjı ise satış performansı yanında ürün fiyatlarındaki gelişmelerle 868 baz puan azalarak yüzde 15.77 olarak gerçekleşti. Erdemir’in net fınansal gelirleri, net faiz giderlerinin artış göstermesiyle yıllık yüzde 36.3 azalarak 151 milyon TL olarak gerçekleşirken bu durum net karın da baskılanmasında etken oldu. Şirketin net nakdi lÇ20’de 4.89 milyar TL’ye ulaştı. (4Ç19: 2.990 milyar TL]. Koronavirüs salgını nedeniyle küresel boyutta ekonomik faaliyetin birçok ülkede durması doğal olarak demirçelik sektörünü de oldukça olumsuz yönde etkiledi ve talepte ciddi düşüşler meydana geldi. Son günlerde salgında yavaşlama gözlenmesi ve ekonomilerin yavaş tempoda açılmaya başlaması ile şirket finansallarının da olumlu etkileneceği düşünüyoruz. Özellikle virüsün salgın hızının yılın ikinci yarısından itibaren hem ilaç, hem de olası bir aşı ile tedavi imkanının oluşması, son zamanlarda salgının hızının azalmaya devam etmesi ile ekonomilerin daha hızlı açılması ve şirketin faaliyetlerini hızlandırma imkanı üçüncü ve dördüncü çeyrekler için şirket fınansalları üzerinde olumlu operasyonel performansın oluşmasına imkan verebilir. Bu kapsamda 9.47x 2020T F/K ve 4.39x 2020T FD/FVAÖK çarpanları ile yurtiçi ve yurtdışı benzerleriyle karşılaştırdığımızda şirket hisselerinde 12 aylık periyotta 10.85 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞİŞE CAM: lÇ20’de net karı geçtiğimiz yılın eş dönemine göre yüzde 1 azalarak 442 milyon TL oldu. (1Ç19 Net Kar: 448 milyon TL) Karşılaştırmalı dönemde satış gelirleri yüzde 18 artışla 3.9 milyar TL’den 4.6 miyar TL’ye yükselse de yine yüzde 18 artan satış maliyetleri nedeniyle net karda büyük bir değişim görmedik. Şirketin satış gelirlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte FAVÖK’ü lÇ20’de yıllık bazda yüzde 19 artış göstererek 987 milyon tl olurken FAVÖK marjı ise lÇ19’a göre 24 baz puan artışla yüzde 21.40 oldu. Satış gelirlerindeki artışa rağmen satış maliyetlerindeki yükselişinde etkisiyle şirketin brüt kar marjı yıllık bazda 40 baz puan azalarak yüzde 32.42 oldu. Ürünleriyle otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm gibi birçok sektöre girdi veren cam sanayi sektöründe Mart ayı itibariyle korona virüsün etkileri yaşanmaya başlandı.
Ocak-Mart 2020 döneminde yurtiçi ve yurtdışındaki kuruluşlarında 1.314 bin ton cam üreten Şişecam Topluluğu’nun soda üretimi ise 598 bin tona ulaştı. Şirketin bu dönemde toplam yatırım harcama tutarı da 321 milyon TL oldu. Öte yandan Şişecam’ın devam eden birleşme sürecine ilişkin değişim oranlarının belirlendiği değerleme raporu yayınlandı. Birleşme için SPK’dan en geç Temmuz ayının ilk yarısına kadar bir karar bekleyen şirketin değerleme raporunda, koronavirüs pandemisinin farklı pazarlardaki iştirakleri üzerindeki etkisini yansıtacak şekilde projeksiyonlarını ve varsayımlarını yeniden hesapladığı açıklandı. Değerleme raporunda değişim oranları belirlenirken indirgenmiş nakit akımı (İNA] yönetime yüzde 30, benzer şirket çarpanları yönetimine yüzde 30, piyasa değeri yönetimine (son 1 yıl] yüzde 20 ve defter değerine yüzde 20 ağırlık verilmiş. Buna göre Anadolu Cam, Trakya Cam ve Soda Sanayi için değişim oranları sırası ile 0,88239,0,67615 ve 1,15997 olarak belirlendi. 5.65x 2020T F/K ve 4.88x 2020T FD/FAVÖK çarpanları ile yurtiçi ve yurtdışı benzerleriyle karşılaştırdığımızda şirket hisseleri için 12 aylık periyotta 5.77 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
FORD OTOMOTİV: lÇ20’de 504 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 629 milyon TL net kar açıkladı. Böylece geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ana ortaklık karını yüzde 32 oranında artırmış oldu. (1Ç19 Net Kar: 478 Milyon TL] Düşük baz yılı ve devam eden kampanyaların etkisiyle yurtiçi talebin gücü ile satış adeti yüzde 43 artışla 14.968 olurken, ihracat yüzde 25 azalışla 66.540 adete geriledi.
Satış gelirlerini lÇ20’de lÇ19’a göre yüzde 1 oranında artıran Ford Otosan 9.37 milyar TL satış geliri elde etti. (1Ç19 satış geliri: 9.29 milyar TL] Şirketin yurt içi satış gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artışla 1.86 milyar TL’ye yükselirken, yurtiçi satışların toplam satışlar içerisindeki payı da yüzde 12.3’ten yüzde 19.9’a çıktı.
Artan yurtiçi satışlar, güçlü satış sonrası ve yedek parça faaliyetleri ise ihracattaki düşüş etkisini sınırladı. Güçlü seyreden euro/TL kuru etkisiyle ihracat gelirlerindeki yüzde 8’lik daralma, azalan ihracat adetlerine rağmen sınırlı kaldı. Şirketin FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan 800 milyon TL’nin üzerinde yıllık bazda yüzdel5 artış ile 896 milyon rUKU TL’ye yükselirken (1Ç19 FVAÖK: 781 Milyon TL) FAVÖK marjı ise 116 baz puan artışla yüzde 9.57’ye yükseldi. Şirketin toplam yatırım harcamaları da aktifleştirilen ürün geliştirme harcamaları dahil olmak üzere 155 milyon TL oldu. 2020 hedeflerini Covid-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle revize eden şirket 2020’de toplam otomotiv pazarı satışlarının 520 bin-570 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngörüyor. Yurtiçi perakende satışlarının 55-65 bin, ihracatının 225-235 bin, toptan satışlarının ise 280-300 bin adet aralığında olacağını tahmin ediyor. Yeni projeler için 130-150 milyon euro sabit kıymet yatırım harcaması yapmayı öngören şirket salgının üretim, yurtiçi talep ve ihracat üzerindeki etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başlayacağı ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceğini varsayıyor. 9.70x 2020T F/K ve 5.82x 2020T FD/FVAÖK çarpanları işlem gören şirket hisseleri için 67.00 TL fiyat hedefi öngörüyoruz.
BDDK’dan 15 bankaya ceza
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca, (BDDK) koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından kuruma iletilen şikayetlerin incelendiği, 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. BDDK’nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, “Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından kurumumuza iletilen şikayetler incelenmiştir. Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, Bankacılık Kanununun 148’inci maddesinin (b) bendi uyarınca 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu şikayetlere ilişkin inceleme süreçleri kesintisiz devam etmektedir” denildi.
Borsa şirketlerinde neler oluyor?
DENİZ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket sermayesinin 50 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelli olarak 100 milyon TL artışla 150 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
KENT GIDA: Şirket sermayesinin 28.98 milyon TL’den yüzde 659.2 oranında bedelli olarak 191 milyon TL artışla 220 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
HALKBANK: Şirket sermayesinin 1.25 milyar TL’den tahsisli olarak, 7 milyar TL gelir elde edilecek şekilde yükseltilmesine karar verildi. Çarffiyattan hesaplandığında yüzde 104 oranında tahsisli artırım oranına karşılık geliyor.
KARSAN OTOMOTİV: Şirketin ABD’de Posta Dağıtım Servisi ihalesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ihale merciinin fiyat teklif verme sürecini 14 Temmuz’a kadar uzattığını bildirdi.
MAVİ GİYİM: Türkiye’deki toplam 381 mağazasından (314 perakende ve 67 bayi) 13 tanesini 12 Mayıs, 83 tanesini 14 Mayıs ve 40 tanesini 20 mayıs tarihinde açacak, geri kalan 245 mağaza ise 1 Haziran tarihinde açılacak. Açılacak olan mağazaların çoğunluğu cadde mağazaları olacak. Şirketin yurtdışındaki mağazalarının açılış tarihleri ise o ülkelerdeki otoritelerin yönlendirmelerine göre karar verilecek. Hatırlanacağı üzere şirket Türkiye’deki tüm mağazalarını 19 Mart günü kapatmıştı.
PEGASUS: lÇ20’de 402 milyon TL zarar açıkladı. Açıklanan zarar rakamı lÇ19ye göre yüzde 88 yukarıda ve 4Ç19 rakamının yüzdel859 altında. Şirketin satış gelirleri lÇ20’de yıllık bazda yüzde 6 artarak 1878 milyon TL oldu. FAVÖK rakamı ise lÇ20’de lÇ19ne göre yüzde 14 düşüşle 210 milyon TL olarak gerçekleşirken, çeyreksel bazda ise yüzde 62 gerileme gösterdi.
VAKIFBANK: Şirket sermayesinin 2.5 milyar TL’den tahsisli olarak, 7 milyar TL gelir elde edilecek şekilde yükseltilmesine karar verildi. Cari fiyattan hesaplandığında yüzde 61 oranında tahsisli artırım oranına karşılık geliyor. Öte yandan Vakıfbank’ın 1Ç20 konsolide olmayan net karı, 1.72 milyar TL (çeyreklik +%34, yıllık +%164) olarak açıklandı.
LİDER FACTORİNG: Şirket sermayesi 45 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 45 milyon TL artışla 90 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 2.155 TL’ye denk gelmekte.
SODAŞ SODYUM: Şirket sermayesi 6 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 9 milyon TL artışla 15 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 11.62 TL’ye denk gelmekte.
ENKA İNŞAAT: Şirket, basında çıkan sigorta şirketinin 400 milyon dolar tutarındaki davasına istinaden yaptığı açıklamada Chubb’ın açtığı tazminat davasının Moskova Mahkemesi tarafından reddedildiğini, İngiliz mahkemesinin ise temyizi yasakladığını ve Enka İnşaat’ın uluslararası tahkime başvurduğunu bildirdi.
SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Şirket, GİP’ten Ana Pazar’a geçiş için başvuru yaptı.
TÜRKTELEKOM: lÇ20’de piyasa beklentilerinin üzerinde 661milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı lÇ19’a göre yüzde 113 yukarıda ve 4Ç19 rakamının yüzde 21 üzerinde. Şirketin satış gelirleri lÇ20’de yıllık bazda yüzde 17 artarak 6.303 milyon TL oldu. Genişbant internet ve mobil gelirler yıllık bazda sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 12 büyüdü. FAVÖK rakamı ise lÇ20’de lÇ19’a göre yüzde 12 artışla 2.977milyon TL olarak gerçekleşirken çeyreksel bazda yüzde 5 yükseliş gösterdi. lÇ20’de şirketin FAVÖK marjı lÇ19’a göre 1.9 puan daralma göstererek yüzde 47.2 oldu. Şirket Covid-19’un etkisinin operasyonlar üzerinde sınırlı olacağını belirtti. Artan sabit internet talebi operasyonları destekliyor. Yine de yönetim 2020 için ciro büyüme beklentisini yaklaşık yüzde 14’ten, yaklaşık yüzde 13’e indirdi. FAVÖK beklentisini ise daha iyi ürün dağılımı ve güçlü operasyonel gider kontrolü sayesinde 12.4 milyar TL seviyesinden, 12.4-12.6 milyar TL seviyesine yükseltti. Yatırım harcaması beklentisi ise hızlandırılmış fiber yatırım planı ve TL’deki değer kaybı sebebiyle yaklaşık 5.8 milyar TL’den 6.4 milyar TL’ye yükseltildi.
VAKIFLAR BANKASI & VAKIF GYO: Vakıfbank bünyesinde Ankara’da bulunan inşaat alanının 252.5 milyon TL bedelle Vakıf GYO’ya satıldığı bildirildi.
TOFAŞ: Covid-19 nedeniyle yaşanan özel durumdan ötürü garanti sürelerini Haziran sonuna kadar uzatırken, bakım sürelerini üç ay veya 3 bin kilometreye kadar esnetti. Uygulamanın, Tofaş çatısı altında temsil edilen Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo ve Jeep markalarında geçerli olacağı belirtildi.
Geçtiğimiz ay Türkiye genelindeki bayilik ağının tamamını online ortama taşıyan Tofaş, tüm servis noktalarında Fiat, Alfa Romeo, Jeep markalı araç sahipleri için model yılı veya kilometre gözetmeksizin ücretsiz araç dezenfeksiyonu hizmeti vermeye başlamıştı.
İdil Taraklı