MALUM salgın dolayısıyla birçok kişi hastanelere gitmekten çekiniyor. Çoğu insan da acil bir durum olmadığı sürece hekimleri ve sağlık çalışanlarını meşgul etmemek için muayene olmayı erteliyor. Koronavirüs kriziyle eve kapanmak zorunda kalan veya eve kapanmak isteyip de şartlardan dolayı dışarı çıkmak zorunda kalan insanlar, başta psikolojik sorunlar olmak üzere birçok sağlık sorunu yaşıyor. Kimi psikolog veya psikiyatra, kimi diyetisyene ihtiyaç duyuyor. Bunların yanında dahiliye, kadın doğum, çocuk hastahkları gibi farklı branşlarda hekimlerle görüşme ihtiyacı olanlar da var. Neyse ki iletişim ve bilişim teknolojileri var; onlar imdada yetişiyor. 7/24 online sağlık hizmeti veren ve doktorlarla online ortamda veya telefonla görüşme imkanı sunan platformlar birer birer hayata geçiyor.
DİJİTAL SAĞLIK PLATFORMU
Tur Assist, sağlık alanında yeni bir dönem başlatarak Dijital Sağlık Platformu’nu hizmete açtı. Platform sayesinde özellikle koronavirüs nedeniyle sağlık kuruluşlarına gitmekten kaçman kişiler, branşında uzman doktorlarla, bulundukları yerden, canlı internet bağlantısı yaparak, görüntülü konuşabiliyor veya mesaj ile iletişime geçebiliyor. Asistans şirketi Tur Assist, Dijital Sağlık Platformu’nu sadece sigorta şirketlerinin müşterilerine değil aynı zamanda da benzer hizmeti sağlamak isteyen sektörlerin müşterilerine asistans hizmeti olarak sunuyor. Sağlık sorunu yaşayan kişiler online olarak acil doktoru ve dahiliye uzman doktoruyla görüşme imkanı buluyor. Platform, yaşanan sağlık sorunlarına göre görüşülmesi gereken branşları belirleyerek, acil, dahiliye, kadın doğum, kulak burun boğaz, nöroloji, göğüs hastalıkları, çocuk doktoru, psikolog, pedagog ve diyetisyen gibi uzman hekimlerden randevu alma sistemine yönlendiriyor.
Tur Assist Genel Müdürü Nevra Yener, “Alt yapısı ve uzman doktor randevu sisteminin hazır olduğu Dijital Sağlık Platformu’nu bu dönemde aktifleştirmemizin nedeni, hem sağlık kuruluşlarına gitmekten tedirgin olan kişiler için hem de sağlık çalışanlarını, bu dönemdeki hassasiyetten dolayı, meşgul etmemek için sigorta şirketlerine sunmak. Dijital Sağlık Platformu’nda hem özel hastane doktorları hem de muayenehane doktorları ile hizmet veriyoruz” diyor. Uzman doktorlar acil durumlarda hastane yönlendirmesi yapabiliyor.
PSİKİYATRİDE ONLINE DESTEK
Psikiyatri alanında önemli bir açığı kapatan Online Terapi, yani bilinen diğer adıyla TelePsikiyatri, hekim ve psikoloğuyla bir araya gelemeyecek durumda olan danışanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Koronavirüs nedeniyle evden çıkmanın riskli olduğu bugünlerde uzmanlar danışanları ile psikiyatri seanslarını Online Terapi yöntemi sayesinde gerçekleştirebiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPlstanbul Beyin Hastanesi Klinik Psikologu İhsan Öztekin, yurtdışmdan gelemeyen ve evlerinden çıkamayan danışanlarına yüz yüze seans uygulayamadıkları durumlarda kullandıkları Online Terapi yönteminin, koronavirüsün etkili olduğu süreçte tedavilerinde önemli rol oynadığını söylüyor. Online Terapi’nin doktoruna yüz yüze ulaşamayan danışanlar için son derece yararlı ve etkili bir uygulama olduğunu belirten Öztekin, “Bu yöntemin uygulanabilmesi için bilgisayar veya akıllı telefon ile internet bağlantısı yeterli. E-posta, video konferans ve çeşitli sohbet programları sayesinde bağlantı kurulabiliyor” diyor. Coğrafi açıdan hastaneden uzakta bulunan danışanlar, yaşam şartlarından dolayı hastaneye ulaşmakta zorlananlar için de kolay bir yöntem olduğunu vurgulayan Öztekin şunları aktarıyor:
“Şu anda online tedavi uyguladıklarımız arasında yurtdışında yaşayanlar, öğrenciler, çalışanlar, evlilik terapisinden faydalananlar, koronavirüs nedeniyle evden çıkamayanlar bulunuyor. TelePsikiyatri olarak da anılan bu uygulama psikolojik destek anlamında akla gelebilecek her konuda ve her alanda fayda sağlayabilecek bir yöntem. Duygu durum bozukluğu, depresyon, fobi, obsesyon, takıntılar, panik atak, obezite, yeme bozukluğu, öfke kontrolü sorunları, kendini ifade edememe, cinsel işlev bozukluğu, özgüven eksikliği, her türlü bağımlılık, ilişki sorunları gibi birçok psikolojik rahatsızlığın tedavi-sinde Online Terapi uygulanabiliyor.”
7/24 DOKTOR DANIŞMANLIĞI
Koronavirüs nedeniyle evden çıkmadığımız, kalabalık ortamlara girmediğimiz şu dönemde sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kişisel hijyenin öne çıktığı ve insanlarla etkileşimin azaltılmasına dikkat ederken zorunda kalmadıkça hastanelere de gitmemek gerekiyor. Sigortalılarının sağlığına önem veren Demir Sağlık, hayata geçirdiği Demir Online Doktor uygulamasıyla sigortalıların doktorlara 7/24 uzaktan erişim imkanı sunuyor. Sigortalılar, görüşecekleri doktoru kendileri seçebiliyor, ister görüntülü ister mesajlaşarak doktorlarla görüşebiliyor.
Demir Sağlık Genel Müdürü Viktor Hodara, hasta-lanmamaya ve sağlığımıza ekstra dikkat etmemiz gereken bu dönemde, sigortalılarının doktor hizmetinden mahrum kalmamaları için online doktor danışmanlığının önemli bir hizmet olduğunu söyleyerek “Hastanelere gitmekten çekindiğimiz, kalabalık ortamlarda bulunmak istemediğimiz böyle zamanlarda uzaktan erişim imkanları kesintisiz hizmet sağlıyor” diyor.
UZMANLARA KOLAYCA SORUN
AXA Sigorta, mobil uygulaması AXAFit’in içinde yer alan DoktorDerKi ile sigortalılarının hastaneye gitmeden sağlıklarıyla ilgili kafalarına takılan konularda alanında uzman doktorlara danışmasına imkan tanıyor. Ayrıca bağışıklık sistemlerini ve duygusal sağlıklarını desteklemek amacıyla uygulama üzerinden diyetisyen ve psikolojik danışma hizmetlerine bir ay boyunca ücretsiz erişim sağlıyor, içinden geçtiğimiz dönemde sağlığımızın kıymetini bir kez daha hatırladığımızı ifade eden AXA Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve icra Kurulu Üyesi Firuzan îşean, “Bu dönemde hem fiziksel hem de duygusal sağlığımızı güçlendirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Sigortalılarımızın uzun süredir faydalandığı DoktorDerKi bu anlamda müşterilerimizi destekleyecek, hayatlarını kolaylaştıracak ve fark yaratacak bir uygulama. Evlerimizden çıkamadığımız bu günlerde müşterilerimizin sağlıkları hakkında bir soruları olduğunda hastaneye gitmeden bir doktordan görüş almalarını sağlıyoruz. DoktorDerKi üzerinden diyetisyen ve psikolog hizmetlerine bir ay boyunca ücretsiz erişim veriyoruz” diyor.
MEDİCALPARK’TAN GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME
Medicalpark sağlık hizmetlerini kesintisiz şekilde devam ettirebilmek üzere yenilikçi çözümler geliştirdi ve #EvdeKalBizGeliriz sloganıyla, görüntülü görüşme ve evde sağlık hizmetini hayata geçirdi. Salgın ile mücadele dönemi boyunca evden çıkmadan doktorlarla görüntülü görüşmeyi ve acil durumlarda evde sağlık hizmeti almayı mümkün kılan uygulama başladı. Telefonla görüntülü görüşmeler aracılığıyla pek çok branştan hekime ek olarak psikolog ve diyetisyenler de hizmet kapsamında. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde evinizde muayeneye olabiliyor, radyolojiyi de kapsayan tetkiklerinizi yaptırabiliyor ve hemşire hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Görüntülü görüşme dört aşamadan oluşuyor, ilk adımda telefonla randevu alıyor, ikinci adımda gönderilen SMS’teki linkten uygulamayı indiriyor, üçüncü aşamada ödemeyi yapıyorsunuz. Randevu saatiniz geldiğinde doktorunuz sizi uygulama üzerinden görüntülü olarak arıyor.
ACIBADEM’DEN ONLINE DOKTOR
Acıbadem Hastanesi’nin ‘Online Doktor Görüşmesi’ uygulaması ile hastaneye gidemediğiniz durumlarda, bulunduğunuz yerden randevu alarak doktorunuza online ulaşabiliyor, görüntülü görüşmenizi, kontrolünüzü ya da gerekli hallerde tanı ve tetkik işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz. ‘Online Doktor Görüşmesi’, doktor muayenesi ya da tedavisine ihtiyaç duyan ancak hastaneye gidemeyen veya gitmeyi tercih etmeyen hastalar için geliştirildi. Görüşme sonrasında doktorun tetkik istemesi durumunda, örnek alım işlemleri de evde yapılabiliyor. Doktor reçete yazarsa, reçete eczacıya Acıbadem Online uygulaması üzerinden paylaşılabiliyor. Uygulama kapsamında, evde ult-rasonlu kadın doğum muayene, evde bebek-çocuk muayene ve aşı, evde hemşirelik ve girişimsel işlemler ile her branştan hekim muayenesi yer alıyor.
Coronathon’u Invenoa kazandı
Covid-19 salgınının yarattığı sorunlara sosyal ve lojistik anlamda yenilikçi çözümler üretmek hedefiyle 21-24 Mart tarihleri arasında Türkiye’nin ilk Coronathon etkinliği düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, İstanbul Sağlık Kümelenmesi ve İTÜ Çekirdek gibi kuruluşların öncülüğünde düzenlenen Coronathon’da Teknopark İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren İnvenoa, geliştirdiği Medibook projesiyle birinciliği elde ede ederek 20 bin TL’lik destek almaya hak kazandı. Covid-19 salgını nedeniyle hastaneye gidemeyen ve kronik hastalığı ve takibi olan kişilere uçtan uca bulundukları noktadan görüntülü olarak sağlık hizmeti sağlayan bir e-sağlık platformu olan Medibook aynı zamanda karantinadaki hastaların da veri takibini yapabiliyor. İnvenoa Kurucu ve CEO’su Bülent Bingül, Medibook projesinin hem hastaların hem de doktorların sağlığı için kritik bir rol oynayacağını söylüyor.
Hekimler soruları gönüllü yanıtlıyor
Prof. Dr. Nebahat Bulut’un Tvvitter hesabı üzerinden yaptığı çağrı üzerine, Sanat Hastane adı altında bir araya gelen ve sayıları an itibariyle 115’e ulaşan hekimler, sosyal medya hesapları veya mail adresleri üzerinden ihtiyacı olan hastaların sorularını cevaplıyor. Böylelikle, evlerde izole olmak zorunda kaldığımız bu dönemde doktora gidemeyen vatandaş, önemli sağlık problemleriyle ilgili uzman hekimlere danışabiliyor. Twitter’da #SanalHastane etiketiyle doktor aratabilirsiniz. Prof. Dr. Nebahat Bulut’un Twitter hesabında (OBulutGulcuN) sabitlenmiş tvit olarak en üstte yer alan paylaşıma tıklayarak, gönüllü doktorlar listesine ulaşabilirsiniz.
■ Prof. Dr. Nebahat Bulut: Tıbbi raporlarınızın yorumu konusundaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden OBulutGulcuN.
■ Prof. Dr. Deniz Göksedef: Kalp ve Damar Cerrahisi konularındaki sorularınız için, mail üzerinden goksedef@istanbul.edu.tr
■ Tuğba Dere: Diş hastalıkları ile ilgili sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @tugba_dere.
■ Prof. Dr. Alper Can: Kanser tedavisi konusundaki sorularınız için Facebook hesabı üzerinden.
■ Prof. Dr. Sefa Bulut: Her yaş grubundan psikolojik sorunlarınız için Facebook hesabı üzerinden.
■ Prof. Dr. Ali Kutlu: Alerji ve göğüs hastalıkları konusundaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @allerjidoktoru.
■ Uzman Dr. Bekir Yıldız: Üroloji ile ilgili sorularınız için Facebook hesabı üzerinden.
■ Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici: Çocuk hastalıklarıyla ilgili sorularınız için Tvvitter hesabı üzerinden @timbooth75.
■ Acil Hekimi Dr. Sarper Yılmaz: “Ne zaman acile başvurmalıyız?” sorusunun cevabı için Tvvitter hesabı üzerinden @dr_acilci.
■ Operatör Dr. Abdülselam Özdemir: Genel cerrahi alanındaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @mamselam.
■ Beyin ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. Hakan İlaslan: Beyin ve omurga cerrahisi konusundaki sorularınız için Tvvitter hesabı üzerinden ©Hilaslan.
■ Uz. Dr. İsmail Bulut: Patoloji, diyabet, böbrek hastalıkları ve kanserle ilgili sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @ismailbulut62.
■ Op. Dr. Kübra Irmak: Kadın hastalıkları ve doğum konusundaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @drkubrairmak.
■ Op. Dr. Halis Özdemir: Kadın hastalıkları, doğum ve perinataloji (riskli gebelik takibi) konularında sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @drhalisozdemir.
■ Dr. Sua Soysal: Estetik ameliyatlarıyla ilgili sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @suasosyal.
■ Klinik Psikolog Tuba Kaplanhan: Yaşadığınız ruhsal sıkıntıları danışmak için Twitter hesabı üzerinden @TubaKaplanhan.
■ Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk: Böbrek rahatsızlıkları ile ilgili sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @SehsuvarErturk.
■ Dr. Münire Deniz: Cerrahi işlemler ve yoğun bakımlar konusundaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @munire_ deniz.
■ Fizyoterapist Doğa Yalçın: Evde egzersiz çalışmaları konusundaki sorularınız için Twitter hesabı üzerinden @dogayalcin17.
Ürün Dirier