ÖNÜMÜZDEKİ yıllarda insanların birbirine “Senin hala bir avatarın yok mu?” diye soracağını duyar gibiyim. Bu sanal uygulamanın, dijital dünyanın en cğlenceli araçlarından biri olacağını tahmin etmek güç değil. Bu akım Hollywood filmlerinde yıllardan bu yana denendikten sonra son bir yıldır fiziksel olarak ulaşılması zor olan, ancak bireylere sanal ortamda birebir hitap edebilecek ünlüler tarafından sahiplenildi. Bunlardan biri, Hintli alternatif tıp uzmanı-yazar Dcepak Chopra, diğeriyse müzisyen-girişimci will.i.am.
Dcepak Chopra, dünya çapında ünlü, konferanslar veren ve insan bedeniyle ruhunun ne kadar bütünsel olduğunu anlatan bir uzman. Ancak ondan özel seans almak herkesin harcı değil. Şimdiyse dijital Chopra’nın herkese ulaşması mümkün. Avatar Deepak e. Chopra, “gerçek Deepak Chopra”nın kitaplarını tanıtmak ve okuyucusuyla bire bir ilişki kurmak üzere geliştirilmiş bir yazılım ürünü.
The Al Foundation tarafından geliştirilen bu uygulama, gerçeğinin yerine geçemese de okuyucuyla daha samimi bir ilişki kurmasına neden oluyor. Öte yandan Chopra’nın bu uygulamayı araç olarak kullanmasında “hayati bir gerçek de var”. Chopra bu durumu şöyle açıklamış: “73 yaşındayım ve çok sağlıklıyım. 35 yaşında gibi hissediyorum ama biliyorsunuz ki fiziksel olarak bu dünyadan ayrılacağız. Djital Deepak ben gittiğimde benim yerime geçebilir ve yapay zekalı bir uygulama olduğundan insanlarla etkileşerek öğrenebilir.”
CHOPRA’YA BEDAVA
Dijital Deepak Chopra’nın en önemli özelliği, uygulamayı kullanacak kişinin “gizli kalması şartıyla” sağlık bilgilerini paylaşmasına olanak vermesi. Dijital uygulamalardaki en büyük etik tartışmalarından “veri mahremiyeti” konusuna temas eden bu uygulamanın insan yararına olabileceğini savunan Chopra, ekibindeki uzmanların bu verilerden yola çıkarak kişiye sağlık tavsiyelerinde bulunabileceğini söylüyor.
“İleride herkesin bir dijital ikizi olacak” derken, bunun bir fantazi olmadığını sanırım şimdi daha iyi anlıyorsunuz. The Al Foundation isimli şirket, insanların öldüklerinde “unutulmaması” için yola çıkmış durumda. Şimdilik Deepak Chopra gibi ünlü gönüllüler için bedava olan bu uygulamanın, diğer tüm yapay zekalı uygulamalar gibi daha akıllanması ve öğrenebilmesi için veriye, ayrıca da gönüllülere ihtiyacı var. Şirketin kurucusu ve CTO’su Rob Meadows, öncelikle bu teknolojinin insanlar tarafından nasıl karşılanacağını ve toplumda nasıl etkilerinin olacağını görmek istediklerini belirtiyor.
DEEPFAKE TEHLİKESİ
Son yıllarda müzisyen-prodüktör rolünün yanı sıra teknoloji girişimciliğiyle öne çıkan Black Eyed Peas grubu üyelerinden Will.i.am de avatara sahip olan diğer ünlü. Müzisyen, yapay zekanın iyi karakteri olarak tanımlanan “Demir Adam” karakterini üstlenen Ro-bert Downey Jr.’ın Youtube için yapımcısı olduğu The Age of A.I. (Yapay zeka Dönemi) isimli sekiz bölümlük belgesel-dizinin danışmanlarından. will.i.am sahibi olduğu elektronik şirketi “I.am+” aracılığıyla tanıştığı Soul Machines şirketi sayesinde belgesel-dizide üç boyutlu avatarım oluşturdu. Dizinin birinci bölümünde avata-rın oluşturulması aşaması anlatılırken, ünlü müzisyen fotoğrafının çekilmesi ve bunların dijital ortama aktarılarak üçüncü boyutu kazandırılmasıyla ilgili olarak, “Kendinizin dijital ikizini görmek çok garip. Benim gibi ses çıkarıyor, ben ne yaparsam onu yapıyor. Ancak beni mükemmel taklit edebilecek bir dijital ikizimin olması, bu durumu deepfake teknolojisine dahil ediyor” endişesini dile getiriyor. Bu nedenle will.i.am. avatarmın sesinin kendisininkinden farklılaştırılmasın! istiyor.
Şule Güner