Güncel Ekonomi Haberleri

Bedelsiz Potansiyeli Yüksek Hisseler

Bedelsiz hisse dağıtımı

BORSA İstanbul’da siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra dönemsel beklentiler de trendin belirlenmesinde önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Bu noktada şirketlerin yatırımları, üretimleri, satışları, karları ve bu karın ortaklar arasında nasıl dağıtıldığı göz önünde bulundurulan veriler arasında yer alıyor. Bugünlerde borsacıların gündeminde daha çok bedelsiz hisse dağıtımına yönelik beklentiler ağırlık taşıyor. 12 aylık bilançoların açıklanmasından bir ay önce başlayan bu beklenti, eğer fiyatlarda çok hızlı bir yükseliş yaşanmadıysa mayıs ayının sonlarına kadar devam edebiliyor.

Bir hissenin bedelsiz sermaye artırım potansiyeli, hisse senedi ihraç primleri, değer artış fonları, geçmiş yıl karları ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının, sermayeden ne kadar fazla olduğuna göre değerlendiriliyor. Bir şirketin bedelsiz potansiyeli olup olmadığını daha iyi anlayabilmek içinse en belirleyici kalem olması itibarıyla şirketin yılsonu karının görülmesi gerekiyor.

Ancak analistler sadece bedelsiz potansiyelinin alım için bir kriter olmadığım da hatırlatıyor. Uzmanlar, şirket yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımının gerçekleşemeyeceğini dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen alımların bir anlamı olmayacağını belirtiyor. Ancak tek kriter olmamakla birlikte, yatırımcı algısı açısından pozitiflik oluşturduğunu hatırlatıyorlar. Analistler bu kapsamda bedelsiz potansiyeli yüksek 28 hisseye dikkat çekiyor.

bedelsiz hisse

“HİSSE SAYISI ARTIYOR”

Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, bedelsiz sermaye artırımının, şirketlerin kendi iç kaynaklarını (hisse senedi ihraç primleri, yeniden değerleme değer artışı, geçmiş yıl karları ve diğer öz sermaye kalemleri) kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından ek bir kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türü olduğunu söylüyor. Bu tip artırımların temettü gibi dağıtılmamış karlardan yapılabildiği gibi öz sermaye içerisinde transfer yoluyla da olabileceğini hatırlatan Aydm, “Bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler için en büyük kar, ihraç primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirkete sağladığı vergi avantajdır” diyor.

Bedelsiz sermaye artırımının çoğu zaman temettüden yapılmadığını, sadece öz sermaye kalemleri arasında bir değişim olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Aydın, “Bu da özünde şirket bilançosunda ve değerlemelerde bir farklılık yaratmayacağı için alım kriteri olarak sayılamaz. Ancak yatırımcı algısı olarak bedelsiz şekilde hisse sayısının artıyor olması ve vergi avantajı gibi konular pozitif fiyatlanabilir” açıklamasını yapıyor.

“LİKİDİTE ARTAR”

Bir şirketin bedelsiz ya da bedelli sermaye artırımı yapmasının ilk akla gelen faydasının hissenin işlem likiditesini artırması olduğuna da dikkat çeken Aydın, burada hisse sayısı artacağından, hisse fiyatının aşağı yönde düzeldiğini ve bunun da likiditeyi artırarak, daha çok yatırımcıya hitap edilmesini sağladığım söylüyor. Ancak en önemli konunun temettü harici yapılan bedelsiz sermaye artırımlarının şirketin piyasa değerini değiştirmemesi olduğunu hatırlatarak şu bilgilendirmeyi yapıyor: “Diğer bir fayda yıllar içinde biriken ihraç primi, yedekler, varlık satışı gelirleri gibi öz sermaye kalemlerinin sermaye kalemleri haline getirilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. Ayrıca bazı kriterler karşılanmak üzere kurumlar vergisi indirimi şeklinde avantajları da mevcuttur. Şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı herhangi bir tarihe göre düzenlenmeyebilir. Ancak yönetim kurulu kararını takiben genel kurulda onaylanır. Bu da genel itibariyle 12 aylık bilançolar sonrasındaki ilk genel kurulda beklenir ancak böyle olmak zorunda değildir. Borsada işlem gören şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı beklentileri ise genelde Nisan-Haziran döneminde yoğunlaşır.”

Birçok şirketin henüz bilançosunun açıklanmadığını kaydeden Aydın, ancak dokuz aylık bilançolara göre bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli en yüksek şirketlerin Ege Endüstri, Kartonsan, Alarko GYO, Konya Çimento, Tüpraş, Pegasus, Alarko Carrier, Borusan Yatırım ve Pazarlama Holding, Koza Altın, Eczacıbaşı Yatırım, Ege Gübre, Tav Havalimanları ve Jantsa olarak sıralandığını söylüyor.

“BEDELSİZ DAĞITMAK ZORUNDA DEĞİL”

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da sermayeyi güncellemek amacı ile bedelsiz sermaye artırımı yapıldığım söylüyor. Bedelsiz sermaye artırımının terim olarak, şirketin kendi iç kaynaklarını kullanarak yapmış olduğu, ortaklarından veya yatırımcılarından herhangi ilave bir kaynak talep etmeden sermaye artırımına konu olan, bir nevi talep etmeden yapmış olduğu sermaye artırım türü olduğunu belirterek, bunun sonucunda ortaklara artırılan sermayeyi temsil eden yeni hisse verildiğinin altını çiziyor.

Bedelsiz potansiyeli vaat eden bir hissenin özellikle öz sermayesi güçlü, elle tutulur bir geçmiş yıl karı olan bir şirketin hissesi olarak algılanabileceğini dile getiren Erkan, ayrıca yatırımcının cebinden herhangi bir para çıkmadan, bir bedel ödemeden yeni bir paya sahip olması ve sahip olduğu kaynak oranında artışın yatırımcı tarafından olumlu olarak ele alındığım söylüyor. Ancak dikkat edilmesi gereken noktanın, şirketin bedelsiz potansiyelinin yüksek olmasının bedelsiz hisse dağıtacağı anlamına gelmemesi olduğunu hatırlatarak “Şirketlerin bedelsiz hisse potansiyelini dağıtmak gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Şirketler ortaya çıkan karı bedelli hisse senedi, temettü ödemesi veya yeni yatırımlar için de kullanabilir” diyor.

“YILSONU KÂRI GÖRÜLMELİ”

Bir şirketin bedelsiz hisse verip vermeyeceğinin bilanço döneminde anlaşılacağını da kaydeden Erkan, bir hissenin bedelsiz potansiyeli olup olmadığını daha iyi anlayabilmek için en belirleyici kalem olması itibarıyla şirketin yılsonu karının görülmesi gerektiğini söylüyor. Erkan, sadece bedelsiz potansiyelinin alım için bir kriter olmadığını da kaydederek, sonuç olarak şirketin yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımı gerçekleşmeyeceğini, dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen alımların da bir anlamının olmayacağına dikkat çekiyor. Ancak tek kriter olmamakla birlikte, yatırımcı algısı açısından pozitiflik oluşturduğunu söylüyor.

Erkan, son veriler ışığında bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli en yüksek şirketleri Ege Endüstri, Alarko GYO, Anadolu Grubu Holding, Pegasus, Anadolu Efes, Sabancı Holding, Otokar, Koza Altın, Halk-bank, Coca-Cola İçecek, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Pınar Süt, îş Bankası, Çelebi Hava Servisi, Türk Traktör, Alkim Kimya, Ford Otomotiv ve Pınar Et olarak sıralıyor.

Altan Aydın / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“TAV hisselerini beğeniyoruz”

TAV HAVALİMANLARI: Havalimanı operasyonları ve hizmet şirketlerinin güçlü büyüme potansiyeli, İstanbul Atatürk Havalimanı ile ilgili tazminat tutarının açıklanmasıyla önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması şirket hisselerinin cazibesini arttırıyor.

TAV Havalimanları hisselerini Tunus operasyonunda toparlanmanın yanı sıra imtiyaz Havalimanları sözleşmesinin daha uygun şartlarla yeniden yapılandırılması ve cazip değerleme çarpanları nedeni ile de beğeniyoruz. İştiraki TAV İnşaat’ta ortaklar arasında anlaşmazlık devam etmesine rağmen şirket hisselerinde yüzde 40 yükseliş potansiyeli ile 38.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KOZA ALTIN: Güçlü nakit pozisyonu ile olası dalgalanmalarda defansif kalabilen Koza Altın, mevcut altın rezervi ve üretimi ile altın fiyatlarındaki yükselişten de olumlu etkileniyor. Şirket hisselerinde 12 aylık ortalama hedef fiyatımız 93.50 TL seviyesinde bulunuyor.

PEGASUS: Güçlü büyüme ve düşük maliyetli olması sebebiyle avantajlı olan şirketin filosu, yakıt tasarrufu sağlayan A320NED ve A321NEO uçak alımlarıyia 2024 yılının sonunda 108 adede çıkacak. Pegasus Havayolları için şirket hedefi doğrultusunda yüzde 10-12 kapasite artışı bekleniyor. Doluluk oranında düşüş tahmin edilse de yolcu başına yan gelirlerin artabilir.

Şirkettte son zamanlar da yaşanan talihsiz olaylara rağmen Pegasus’un 2020 yılında da hem gelir, hem FAVÖK bazında 2019 yılındaki gibi olmasa da büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 97.0 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Enver Erkan / Tera Yatırım Ekonomisti
“Ege EndUstri’de temettü verimi ortalama yüzde 6.28”

EGE ENDÜSTRİ: Ticari vasıta dingil ve dingil komponentleri üretiminde uzmanlaşmış, dünyanın önde gelen tüm araçlarında başta ABD, AB ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede Ege Endüstri’nin ürünleri kullanılıyor. Şirket İzmir’de iki lokasyonda üretim yapıyor.

Şirketin brüt satışları dokuz aylık dönemde geçen senenin yüzde 96 üzerinde gerçekleşerek 785 milyon TL oldu. Satışların maliyetlerindeki yüzde 137 artış da şirketin brüt kar marjını ilk dokuz ayda yüzde 43.70’den yüzde 32.15 seviyesine düşürdü. Net karı 248 milyon TL’den yüzde 17 azalarak 207 milyon TL’ye geriledi. Şirket hemen her sene temettü dağıtıyor. Temettü veriminin ortalama yüzde 6.28 seviyesinde bulunması olumlu.

Geçmiş yıl karı ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz artış potansiyeli ise yüzde 20.452. Şirket hisselerinde yüzde 11 yükselme potansiyeli ile 782 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ALARKO GYO: Yıllık yaklaşık olarak 5-5.5 milyon dolar kira geliri elde eden Alarko GYO, en son olarak Alkent İstanbul 2000 projesinin üçüncü fazı olan Büyükçekmece’deki Alkent 2000 Göl Malikaneleri projesinde, 63 malikane inşaatını ve satışını tamamladı. Maslak arsasında proje geliştirme çalışmaları devam ediyor. Şirket nitelikli gayrimenkullerden istikrarlı kira geliri elde ediyor. Alarko GYO sahip olduğu Hillside Beach Club tatil köyü başta olmak üzere, nitelikli gayrimenkul portföyünden elde edilen istikrarlı kira gelirleri 2019’da da artarak devam etti. Alarko GYO’nun geçmiş yıl karı ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz artış potansiyeli ise yüzde 10.735’tir. Şirket hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyel ile 102.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Özellikle meşrubat segmentinde yurtdışı operasyon ve satışlarını genişletiyor. Bira ve meşrubat faaliyetleri bakımından çok çeşitli ve birinci sınıf marka portföyü ile satış hacmi bakımından Avrupa’nın beşinci büyüğü olan grup, Türkiye ve Rusya pazarında lider Ukrayna’da ise lider güçlü konumlu bir marka olma özelliğinde.

Meşrubat kategorisinde Coca-Cola İçecek, perakendecilikte Migros ile lider ve öncü konumda. 2019’un dokuz aylık diliminde hasılatını yüzde 79 yükselterek 32 milyar 447 milyon TL seviyesine çıkaran şirketin brüt kar marjı ise 2018/09’da yüzde 33.32 iken 2019/09 yılında 31.87 oldu. Şirketin iştiraklerinden gelen karın olumlu etkisiyle esas faaliyet karı 2018/09 yılında 1 milyar 538 milyon TL’den 2019/09’da yüzde 72 yükselterek 2 milyar 644 milyon 395 TL’ye yükseldi. Net karı da 2019/09 yılında 669 milyon TL seviyesine ulaştı. Şirketin içecek meşrubat segmentindeki yatırımlardan katkı sağlamasını bekliyoruz. Anadolu Grubu Holding’in geçmiş yıl karı ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz artış potansiyeli ise yüzde 8.811’dir. Anadolu Grubu Holding hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 22.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bedelsiz hisse seçerken nelere dikkat edilmeli?

■ Bedelsiz hisse dağıtımında hisse fiyatı düşer ve işlem hacmi artmış olur.

■ Bölünen hisse senedi fiyatlarının tekrar eski seviyesine doğru gitme olasılığı yüksektir.

■ Bedelsiz sermaye artırımı potansiyelinin cazibesi ile birlikte hissenin pozitif trend oluşturması olasıdır.

■ Ancak sadece bedelsiz potansiyeli alım için bir kriter olmamalıdır.

■ Sonuç olarak, şirketin yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımı gerçekleşmez, dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen atımların da bir anlamı olmaz.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

BİM: BİM temizlik kağıdı üreticisi Aktül Kağıt’taki yüzde 14 payını 155 milyon TL’ye BİM’in Yönetim Kurulu üyelerinden birine sattı.

BOSSA: Şirket, fabrika binalarının çatısına GES kurulacağını, 7.000 KWDC güce sahip GES ile ilgili prosedürlerin yerine getirildiğini ve 3 milyon dolar tutarında yatırım yapılacağını bildirdi.

DÖKTAŞ DÖKÜMCÜLÜK: Şirket sermayesinin 66.84 milyon TL’den yüzde 73.54 oranında bedelli olarak 49.16 milyon TL artışla 116 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya yaptığı başvuru kabul edildi.

ENKA İNŞAAT: Şirket 2019 Ekim ayında başlattığı geri alım programını geçen hafta tamamladı. Şirketin yaptığı alımlarla 25 Ekim’den bu yana toplam geri alımı 20 milyon adede ulaştı. Şirketin geri aldığı payları sermayenin yüzde 1.8’ine ulaştı. En son alınan paylar için şirket ortalama 6.52 TL/hisse ve toplamda 261 milyon TL ödemiş oldu.

MARDİN ÇİMENTO: Çimento şirketlerinin birleşmesi nedeniyle şirket sermayesinin 109.5 milyon TL’den 1.17 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

KARSAN OTOMOTİV: Şirket ile HA arasındaki Tesis Kullanım Sözleşmesi çerçevesinde 2020 içerisinde alınan 35.8 milyon euro tutarındaki siparişin 0.15 milyon euro tutarlı kısmının teslimatının gerçekleştiği bildirildi. Kalan siparişlerin bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. 2019 sipariş tutarı ise 86 milyon euro seviyesindeydi.

HEKTAŞ; Şirket Orhangazi’de Ar-Ge ve Eğitim Temelli Tarımsal Üretim Projesi kapsamında yapılacak üretim serası için 2.39 milyon dolar bedelle sözleşme imzaladığını bildirdi.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen’in Libya’daki proje kapsamında alacaklarının tahsiline yönelik açtığı ikinci davada, Tekfen’in talepleri kabul edilmedi. İlk davada şirketin 45.5 milyon dolar alacağının tahsiline karar verilmişti. İkinci davanın 2.7 milyon pound (GBP) tutarındaki mahkeme masrafları, şirketin ilk davadan kazandığı meblağdan düşülecek. Fakat bu ödemenin ne zaman yapılacağı halen net değil.

ANADOLU TURK SİGORTA: Şirketin prim üretimi Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 705 milyon TL’ye yükseldi.

AVIVASA: Şirketin prim üretimi Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine yüzde 119.5 artışla 111.05 milyon TL’ye yükseldi.

HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ: Şirket sermayesinin 64.0 milyon TL’den yüzde 9.38 oranında bedelsiz olarak 6 milyon TL artışla 70.0 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

SABANCI HOLDİNG: Şirket ile Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF arasında TEMSA’nın paylarının tamamının yüzde 50-50 ortaklık payı olacak şekilde satın alınmasına ilişkin olarak niyet mektubu imzalandığı bildirildi.

ARD GRUP BİLEŞİM: Şirket, Havelsan ile 2.52 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi.

ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG: Şirket sermayesinin 8 milyon TL’den yüzde 42.5 oranında tahsisli olarak 3.4 milyon TL artışla 11.4 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

ÇEMAŞ DÖKÜM SANAYİ: Şirket sermayesinin 237 milyon TL’den yüzde 100 oranında 237 milyon TL artışla 474 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak rüçhan hakkı kullanılmayan 14.5 milyon adet payın satılarak sermaye artırımının tamamlandığı bildirildi.

CEO EVENT MEDYA: Şirket sermayesinin 18.8 milyon TL’den yüzde 125 oranında bedelli olarak 23.5 milyon TL artışla 42.3 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu