Yabancıların Yakın Takibe Aldığı 29 Hisse
Yabancıların Gözde Hisseleri Hangileridir
ÇİN’DE piyasaya verilen likidite ve koronavirüs ile küresel mücadele çalışmaları küresel hisse senetlerinde toparlanma çabalarını beraberinde getirdi. Uzmanlar tedavi edilen hasta sayısının ilk defa ölü sayısını geçmesini olumlu olarak yorumluyor. Ancak yine de tehlikenin tam anlamıyla geçmediği düşünülüyor.
Bu nedenle analistler vakalara dair ölüm oranı, salgının Çin dışına yayılma miktarı gibi durumların yakından takip edilmesini öneriyor. Söz konusu gelişmelerin zaman zaman geri çekilmeleri tetikleye bileceği ancak bunun kısa vadeli teknik düzeltmelerden öteye gitmeyeceği vurgulanıyor. Piyasadaki olası geri çekilmelerin yabancı yatırımcılar açısından alım fırsatı yarattığını kaydeden uzmanlar, bu kapsamda bankacılık, telekomünikasyon, perakende, dayanıklı tüketim malı otomotiv, ev eşyası, petrokimya ve madencilik sektörlerinin ön plana çıkmasını bekliyor.
Yabancı yatırımcıların Ocak ayında Borsa îstanbul’da l5.094.519.847 dolar alım, 15.665.551.445 dolar satım olmak üzere 571.031.598 dolarlık net satım gerçekleştirdiği görülüyor. Son bir ayda en çok alım yaptıkları hisseler ise yüzde 9.96 artışla Batı Söke, yüzde 9.15’lik artışla Avrasya GMYO ve yüzde 8.07 artışla İhlas Yayın Holding olarak sıralanıyor. Son bir yılda da yabancıların yüzde 31.66 artışla Enerjisa, yüzde 20.70 ile Reysaş Lojistik ve yüzde 15.96 artışla Tek-Art Turizm’de alım yaptığı dikkat çekiyor. Analistler de yabancıların yakın takibinde olan 29 hisseye orta ve uzun vade için geri çekilmelerde “al” önerisi veriyor.
“OLUMLU BEKLENTİLERİMİZİ KORUYORUZ”
Tcra Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, virüs etkisinin piyasalarda kısa ömürlü ve ekonomik tahribatın çok büyük olmayacağını, yakın zamanda kontrol altına alınacağı beklentileri ile piyasaların daha stabilize olduğunu belirtiyor. Endeksin bu kapsamda 122 binlere çıktığını hatırlatan Erkan, “Tabii bizim açımızdan Suriye ve Libya gündemi de jeopolitik risk algısı açısından önemli. Geçen hal’la başında İdlib’de askerlerimize olan saldırıdan sonra gerek Rusya ile diyalogun sürdürülmesi, gerekse de ABD Dış işleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’ye destek veren açıklamaları yatırımcı psikolojisini olumlu etkiledi. Kurda volatilite ise son birkaç yılın dip seviyelerinde seyrediyor .ve faizlerdeki düşüş eğiliminin sürmesi TL mevduattan kaçan paranın piyasaya yönlenmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle endeks için olumlu beklentilerimizi koruyoruz” yorumunu yapıyor.
Düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini düşünen Erkan, dünyada risk alma iştahının, virüs tehdidi uzun zamana yayılmazsa canlı kalabileceğini ve bu kapsamda uzun vadeli düşünen yatırımcılar için Borsa İstanbul’un potansiyelinin söz konusu olabileceğinin altını çiziyor. Ana endekste geçen yılın ortasında devam eden ralli ile son 2-3 ayda dolar bazında yaşanan rallinin teknik seviye hedeflerini de yukarıda güncellediğini belirterek, bu hedeflere doğru olan seyrin devam ettiğini söylüyor. Rölatif olarak ucuz görünen BIST-lOO’ün pozitif risk iştahı dönemlerinde öne çıkan bir performans sergileyebileceğini ifade ediyor. Böyle dönemlerde yabancıların stratejilerinin çok önemli olduğunu da vurgulayan Erkan, yabancıların özellikle otomotiv, dayanıklı tüketim malı, ev eşyası, bankacılık, telekomünikasyon, petrokimya ve madencilik sektörlerini tercih edeceğini düşünüyor.
Düşen faizlerin yarattığı iç talep etkisi ile otomotiv, dayanıklı tüketim malı gibi sektörlerde önemli canlanma bekleyen Erkan, “Satışlarda ve ciroda hem baz etkisi ile hem de öne çekilen talep etkisiyle önemli canlanmalar görülmekte ve bu eğilimin sürmesi beklenmekte. Düşen faiz ortamında piyasanın başım bankacılık sektörü çeker. Dünyada talebin düşebileceği öngörüsüffe gerileyen petrol ve endüstriyel metal fiyatları da sanayi kolundaki maliyet etkisi açısından önemle izlenmeli. Birçok sektör bu bileşenlerden olumlu etkilenebilir” diyor.
Erkan bu kapsamda da yabancıların yakın takibinde olan Turkcell, Medical Park, Mavi Giyim, Avivasa, Anadolu Efes, Ford Oto-san, Tofaş Oto, Garanti BBVA, Tüpraş, Koza Altın, Vakıfbank, Arçelik, Akbank, Türk Telekom, Aksigorta, Sabancı Holding, İş Bankası, Anadolu Hayat, Koza Madencilik ve Tekfen Holding hisselerine orta ve uzun vade için geri çekilmelerde “al” önerisi veriyor.
“YABANCILAR İÇİN ALIM FIRSATI”
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu ise, global faizlerin düşük seyretmeye devam ettiği günümüz koşullarında, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecini de varsayarak borsadaki geri çekilmelerin kısa vadeli teknik düzeltmelerden öteye gitmeyeceğini düşünüyor.
içinde bulunduğumuz trendi sadece öngörülemeyecek jeopolitik risklerin bozabileceğini söylüyor. Borsa için olumlu görüşünü koruyan Akkoyunlu, geri çekilmelerin yabancılar açısından alım fırsatı olduğunu düşünüyor.
Olumlu seyreden ekonomik büyümenin sürdürülebilir büyüme patikasına geçme olasılığı ile değerlemeleri de olumlu yönde tetikleyeceğini belirten Akkoyunlu, “Tüm bu gelişmelerde yerli ve yabancı yatırımcılar için uzun vadede yeni fırsatlar sunuyor.
Bu dönemde yabancılar için hisse senetlerinin derinliği ve şirketlerin yabancı portföylere uyan büyüklük kıstaslarının yanında Türkiye ekonomisinden azami katma değer sağlayacak bankacılık, telekomünikasyon, perakende ve otomotiv sektörlerinin ön plana çıkmasını bekliyoruz” diyor.
Akkoyunlu, bu kapsamda da yabancıların yakın takibinde olan Turkcell, Türk Telekom, Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Iş Bankası, Tofaş Oto, Halk Bankası, Vakıfbank, TSKB, Ford Otosan, BİM, Migros, Mavi Giyim, Ereğli, Arçelik, Şişe Cam, Koç Holding, Sabancı Holding ve Türk Hava Yolları hisselerine orta ve uzun vade için geri çekilmelerde “al” önerisi veriyor.
“Medical Park’ta artan bir trend söz konusu”
MEDİCAL PARK: Şirket son dört yıllık bilançosunda sürekli olarak zarar etti. Ana faaliyetlerinden dolayı kar etmekle beraber, kur hareketlerinden olumsuz etkilenen borç yapısı itibariyle mali pozisyonu etkileniyor. Nitekim artan fınansal giderler faaliyet karını net zarara çevirmekte. Güncel bilanço olan 3Ç19’da ise finansal giderlerin gerilemesi ile beraber kümülatif zararın azaldığını görüyoruz. Dönemsel bazda 3Ç18’de görülen 135 milyon TL’lik zararın aksine 3Ç19’da 4.6 milyon TL kara geçilmiştir.
Şirket 2020’de büyüme stratejisine devam etmekte ve metropolitlerde en az 100 yatak kapasiteli hastane yatırımları yapmakta. Sağlık turizmi 3Ç19 döneminde yüzde 18 büyüme göstermiştir ve artan trendin Medical Park açısından da olumlu olduğunu düşünüyoruz. Finansal yapıya rağmen şirket hisselerinde artan bir trend söz konusu. Şirket hisselerinde yabancı saklama oranı da yüzde 77.4. Medical Park hisselerinde yüzde 21 yükselme potansiyel ile 22.70 TL hedef .fiyat öngörüyoruz.
(Kulis sayfalarımızda, MedicalPark’ın kardeş kuruluşu Liv HospitaPin büyüme planları ile ilgili de önemli bilgiler bulunuyor.)
MAVİ GİYİM: Ürünlerini Türkiye, ABD, Kanada, Almanya ve Rusya gibi toplamda 35 ülkede satışa sunan Mavi Giyim’in, 2019 dokuz aylık satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 2 milyar 148 milyon TL oldu. Faaliyetler yüzde 49.8, brüt kar marjı ve yüzde 15.4 faiz, vergi ve amortisman öncesi kar (FAVÖK) ile yürütüldü. Toplam satış kanalında yüzde 13 büyüme sağlayan şirket, e-ticaret faaliyetini ise yüzde 95 oranında büyüttü. Bu oranlardaki değişim sektörde ve dünyada da geçerli olan trend mağazaların ağırlığının azalması ve Online alışverişlerin ağırlığının artması anlamında değerlendirilecek olursa, trendle uyumlu. İlk çeyrek konjonktürel koşullar paralelinde şirket hedef ve beklentilerinin bir miktar altında gerçekleşmiş, ardından ikinci çeyrekte trafik artışıyla birlikte yüzde 31 oranında güçlü satış büyümesi kaydedildi, üçüncü çeyrekte ise geçen yılın güçlü baz etkisi ve uluslararası gelirleri aşağı çeken kur değişimleri ile yüzde 13 gelir büyümesi gerçekleşti. Beklentilerini revize eden şirket yılsonu bilançosunda yüzde 21 konsolide net gelir büyümesi bekliyor. Şirket hisselerinde yabancı saklama oranı da yüzde 77,4’tir. Mavi Giyim hisselerinde yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile 71TL hedef fiyat öngörüyoruz.
AVİVASA: Şirket, bireyse! emeklilik, hayat sigortası (hayat koruma ve birikimli hayat olmak üzere) ve ferdi kaza sigortası alanlarında müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun çeşitli ürünleri, farklı dağıtım kanalları aracılığı ile sunmakta. Son yıllarda, Türkiye’de hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerine yönelik teşvikler sonucu bireysel emeklilik sistemine yönelik farkındalığın artması, ürünlerin yaygınlaşması, harcanabilir gelir düzeyindeki artışa bağlı olarak artan tasarruf ve yatırım düzeyi, mevzuat değişiklikleri ile vergi teşvikleri gibi pazarın büyümesini destekleyen olumlu gelişmelerin, AvivaSA’nın faaliyetlerinin büyümesinde çok önemli rolü oldu. Bireysel emeklilik ve otomatik katılım pazarında, yaklaşık 1.5 milyon katılımcısına ait fonlar ve devlet katkı payı dâhil olmak üzere toplam 20.9 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Bireysel emeklilik pazarında yüzde 18.8’lik pazar payı ile lider konumda yer alıyor. Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası tarafında da, iyi bir büyüme var. Hayat sigortası teknik gelir kalemi, primlerdeki büyüme ile beraber yüzde 18 artarken, ferdi kaza sigortası gelirleri yüzde 31 arttı. Şirket hisselerinde yabancı saklama oranı da yüzde 76.2. Avivasa hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyel ile 17.3 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Yapı Kredi değişim hikayesine sahip”
YAPI KREDİ: Bankanın bir değişim hikayesine sahip olduğunu düşünüyoruz. Yönetimin takipteki alacaklar ve maliyet kontrolüne olan konsantrasyonunun başarılı olacağı inancındayız. 0.52 F/DD gibi çok düşük değerlemesi ve beklenen değişim ile öz sermaye karlılığının yükselme potansiyeli banka hisselerini tavsiye etmemizdeki ana nedenler. Banka takipteki alacaklar konusunda listenin en üstünde olsa da, Grup 1 yeniden yapılandırılan +Grup 2 kredi oranlarında da en düşük ikinci rasyoya sahip. Bu veri bankanın sırtındaki kambur olan takipteki alacaklar yönetimini yeni inisiyatifleri ile düzelme potansiyelini doğrulamakta. Hisselere son iki ayda da yaklaşık 3 milyar TL’lik bir yabancı talebi oluştu. Yapı Kredi hisseleri için yüzde 27.5 yükseliş potansiyeli ile 3.93 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TURKCELL: Özellikle 4.5G sonrası artan data kullanımı ile desteklenen güçlü FAVÖK rakamları ile ön plana çıkıyor. Katma değerli djjital hizmetler tarafındaki artış, enflasyona paralel artan tarifeler ve müşteri memnuniyeti şirketin abone başına gelir rakamlarını destekliyor. Bunun yanında etkili bilanço düzenlemeleri ile azalan borçluluk ve kur pozisyonu riskleri azalmakta. Şirket Paycell ve djjital kurumsal ürünler gibi yeni alanlara yatırım yaparak hali hazırda bulunan abone tabanına daha çok ürün ile ulaşmayı ve gelirlerini artırmayı hedefliyor. Bu gelişmelerle ön plana çıkan Turkcell hisselerindeki yabancı payı hali hazırda yüzde 87’nin üzerinde bulunurken önümüzdeki dönemde de olumlu beklentiler nedeniyle bu ilginin artarak devam etmesini bekliyoruz. Son iki ayda hisselerden 150 milyon TL’lik yabancı çıkışı olmakla birlikte, bunun aynı zamanda olası fon geri dönüşleri açısından bir fırsat yarattığını düşünüyoruz. Turkcell hisseleri için yüzde 30.5 yükseliş potansiyeli ile 18.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
SABANCI HOLDİNG: Holding hisseleri özellikle yüzde 44 gibi yüksek net aktif değer iskontosu ile yatırımcılar için cazip olmaya devam ediyor. Bankacılık segmentinde 2020 yılında beklenen iyileşmenin NAD’si içerisindeki yüzde 50’ler seviyesindeki payı nedeniyle performansına olumlu yansıması beklenmekte. Bunun yanında sanayi segmentinde yapılan yatırımların olumlu etkilerinin bu yıl görülmesi bekleniyor. Çimento segmentine de ekonomideki toparlanmanın olumlu yansıması öngörülüyor. Enerji segmenti karlılığının ise artık daha öngörülebilir olması şirkete olan ilgiyi artırıyor. Öte yandan holdingde işlem gören hisseler içerisindeki toplam yabancı payı yüzde 66’lar seviyesinde. Olumlu görünüm bu oranın artması için de potansiyele işaret ediyor. Son iki ayda hisselerden 65 milyon TL’lik yabancı çıkışı olmakla birlikte, bunun aynı zamanda olası fon geri dönüşleri açısından da bir fırsat yarattığını düşünüyoruz. Sabancı Holding hisseleri için yüzde 47 yükseliş potansiyeli ile 15.38 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
İdil Taraklı