100 binden fazla işletme e-fatura sistemine geçecek
E-dönüşüm kapsamına giren işletme sayısını artıracak
E-DÖNÜŞÜM tebliği kapsamında brüt satış hasılatının 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye indirilmesi e-dönüşüm kapsamına giren işletme sayısını artıracak. Gönüllü geçişlerde de ciddi bir artış gözleniyor. Zorunlu geçişle birlikte pek çok işletmenin e-faturaya geçişi öngörülüyor. Türkiye’de ticari yazılım kullanan sayısının sadece yüzde 30 olduğu düşünülürse bu pazardaki gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğu görülüyor. Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş ile bu konuda sohbet ettik, hem sektördeki değişimi hem de firmasıyla ilgili son durumu konuştuk.
50 BİN FİRMA SİSTEME GİRDİ
Zorunlu geçişle birlikte 100 binden fazla işletmenin e-faturaya geçişini öngördüklerini söyleyen Tomuş, “Bugüne kadar yaklaşık 25 milyar fatura elektronik ortamda oluşturulmuş; bu sayede de yaklaşık 2.5 milyar TL tasarruf sağlandı diyebiliriz. İşletmeler, e-dönüşümle operasyonel masraflarını azaltarak, maliyet ve zaman yönetimini kolaylaştırıyor. Her yıl ortalama 100 bin ağaç kesilmekten kurtuluyor, böylece kağıt tüketimi de minimuma indiriliyor” diyor.
Sisteme talebin çok fazla olduğunu söyleyen Tomuş şunları aktarıyor: “GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemine kayıtlı 10 Ocak itibariyle 157 bin firma var ve bunlar e-fatura mükellefi. Şimdi e-fatura ve e-arşiv birleşti ve kapsam genişledi. Eğer 20 milyon TL üzerinde bir ciroya sahipsen e-irsaliye de zorunlu hale gelecek. 10 milyon TL sınırı 5 milyon TL’ye düştü. Değişim rakamları talebi iyi yansıtıyor. 31 Aralık 2018’de sistemde 75 bin firma, 31 Aralık 2019’da 103 bin firma vardı. Sadece 10 günde 50 bin firma geldi, bu daha da hızlanacak gibi görünüyor. Bunun bir bölümü zorunluluktan, bir kısmı ise gönüllü geliyor. Bu dijitalleşme değil ama önemli bir adım olarak bakıyoruz. Çünkü dijitalleşmek için ölçmen lazım, ölçmek için de bir ticari yazılıma ihtiyaç var. Burada da Mikro Yazılım var. 31 yıldır buradayız. Hizmet verdiğimiz 105 bin kayıtlı kurum var. Ortalama beş kullanıcıdan hesaplarsak sistemimizi her gün 500 bin kişi kullanıyor diyebiliriz”.
PARAŞÜT VE ZİRVE’Yİ ALDI
Mikro Yazılım bir süre önce önemli satın almalar yaptı ve böylece bütün segmentlere hitap edebilir hale geldi. Tomuş son durumu şöyle aktarıyor: “Bugüne kadar geleneksel olarak orta ve büyük şirketlere odaklanıyorduk. Önemli iki fon, Turkven ve Earlybird’den yatırım aldık ve ardından Paraşüt ve Zirve adlı firmaların tamamını satın aldık. Küçük tarafta Paraşüt özellikle startup’larm yıldızı, işin müşavir tarafında ise Zirve’nin önemli bir ağırlığı var. Böylece artık 170-180 bin firmalık bir müşteri kitlesine hitap ediyoruz”.
Türkiye’de yapılan e-dönüşümün dünyaya örnek olduğunu söyleyen Tomuş sözlerini şöyle sürdürüyor: “GİB önemli bir işi başardı. Türkiye kamu standartlarının üstünde bir iş oldu. 10 günde sistemde yüzde 50 büyüme olduğunu görüyoruz bu daha da artacak. Şimdiye kadar ne GÎB’in ne de bizim sistemlerimizde bir problem olmadı. 90 tane entegratör var. Bunun 10 tanesi ticari yazılım firması. Bu iş bizim işimizin teknolojik bir uzantısı. Diğer firmalar ise bizlere entegre olarak ya da başka modellerle bunu yapıyor. Bazı firmaların hizmet yerine fiyat rekabeti yapması pazarı bir ölçüde olumsuz etkiliyor. Merdiven altındaki firmalar elenecek ancak dalga çok büyük ve herkes talebe yetişmek derdinde.”
“Dijital dönüşüm hızlanacak”
2020’de müşteri portföylerini daha da genişletmeyi hedeflediklerini belirten Alpaslan Tomuş, “2020’de e-fatura ve e-arşivdeki zorunluluk kapsamlarının değişmesiyle birlikte dijital dönüşüm daha da hız kazanacak. Bugün, e-dönüşüm pazarının yüzde 22’sine hizmet ediyoruz. 2020’de müşteri portföyümüzü en az bir bu kadar daha da genişletmeyi hedefliyoruz. E-dönüşüm çözümlerimizle 2020’de de KOBİ’lerin çalışmalarına hız kazandıracak ürünler sunacağız” diyor.
Volkan Akı