İnternetten Çok Kazandıracak İlginç Kurslar Açmak
Kişiye Özel Online Uzmanlık Kursları Açın
GİRİŞİMCİLİK anlayışı tüm dünyada hızlı bir evrim geçiriyor. Global İş dünyasının yakından izlediği çok satan dergilerde son zamanlarda öne çıkan küçük işlerle ilgili yorumlar dikkat çekiyor. ABD ve Avrupa’daki büyük şirketler kendi alanlarını daha da genişletirken küçük çaplı, ama bir o kadar da ilginç girişimlerin yakın gelecekte özellikle de internet ortamında hiç olmadığı kadar ilgi çekeceği düşünülüyor.
Öngörülere göre 2020 yılı bu konuda dikkat çekici gelişmelerin başlayabileceği önemli bir eşik. Özellikle ustalık ve uzmanlık isteyen işlerin yenilenmiş trendleri bireysel girişimcilere çok yönlü olanaklar sağlayabilecek. Burada kullanılan internet odaklı enstrümanların ilginç yöntem ve buluşlarla takviye edilmesi hemen dikkat çekiyor. Bunların tüketicilere farklılık olarak sunulması ilginç olduğu kadar kolektif uzmanlaşma ve bilgi paylaşımı açısından da değerli bir gelişme.
İNTERNET ÜZERİNDEN DERS
Bu aşamada internet üzerinden verilecek dersler ve sosyal mesajlaşma teknikleri önemli unsurlar haline geliyor. Süreç önce bireyleri uzmanlık hikayelerinin kopmaz bir parçası yapıyor, sonra onların yeni nesil İşlere odaklanmalarını sağlıyor.
Dolayısıyla, ‘ustalık isteyen’ işlerin sırlarını ve formüllerini paylaşmak internet ortamında yeni bir dalganın yaşanmasının da önünü açıyor. Bir bakıma burada küçük çaplı ‘content marketing’in (içerik pazarlamasının) da çok önemli bir payı var.
Basit birkaç ayrıntı bile adı konmamış bir yenilik gibi algılanıyor, bilinen geleneksel küçük çaplı işler internet bazlı öğreti teknikleriyle değişik bir değer kazanıyor.
İşte tam da burada biz teknolojik boyutu yüksek işlerden değil; basit ama bir o kadar da yeni nesil işlerden örnekler vereceğiz. Bunların çoğu bir ölçüde bilinen ama geçmişin alışkanlıklarıyla değil, geleceğin yenilikleriyle takviye edilmiş işler. Ortaya çıkan tüm fırsat ve olanaklar bireysel girişimcilerin ufkunu açmakla kalmıyor; onları sosyal medyanın derinliği içinde daha yeni ve cazip alışkanlıklara sevk ediyor.
YENİ NESİL İŞLERDEN ÖRNEKLER
İlk sırada bildiğimiz web tasarımcılığının biraz daha spesifik hale getirilmiş şekli var: Önce işin olası riskleri üzerinde ekran başında bireysel eğitim veriliyor. Yeni nesil girişimciler için sanal ortamda yüz yüze gerçekleşen bu dersler oldukça başarılı oluyor. Seansların önemli özelliği web tasarımcılığının iyi bilinmeyen inceliklerini detaylarına kadar öğretmek.
Saat başı ücret sistemiyle alınan dersler belli bir plana göre kademe kademe ilerliyor. Son gelişmelere göre gerçekleşen eğitimde işin bilinmeyen incelikleri ve daha da önemlisi ticari potansiyeli de paylaşılmış oluyor. Eğitimi alanlar hem kendi alanlarında uzmanlaşıyor, hem de kendileri başkalarına internet ortamında ders verecek kıvama geliyorlar. Konuyu bir yeterlilik sertifikasıyla taçlandırmak ise ders veren kişileri de kurumsallaştırmış oluyor.
Bu sürecin ardından tüm spesifik konulara eğilmek mümkün hale geliyor. Her şey seçeceğiniz konunun önce kendi uzmanlık alanınıza uygun olmasına bağlı. Burada hemen tipik bir örnek verelim: Yarı değerli taşları tanıtmak daha sonra bu taşların nasıl işlendiğini detaylı olarak anlatmak bu işlerden sadece biri. Sistem belli bir tanıtım aşamasından sonra bireysel abone sistemine dönüşüyor. Sonuçta böylesi bir işin kendine özel önemli sırları ve incelikleri var.
KİŞİYE ÖZEL ONLINE DERSLER
Genel tanıtım aşamasından sonra kişiye özel hazırlanmış online derslere geçiliyor. İşin pazar yapısı ve işleme teknikleri burada detaylı olarak anlatılıp öğretiliyor.
Adaylar bu iş için hazırlanmış sanal atölyede belli aşamalarda konuk edilerek ağırlanıyor. Kısa bir süre sonra adayların becerileri gelişiyor, her biri uzman olarak yetişiyor. Üretim incelikleri ile pazar potansiyelini anlatmak işin bir başka önemli aşaması. Sanal atölyenin ders alan adaylara sürekli açılması ise belli bir olgunlaşma düzeyine gelinmesini gerektiriyor. Önceden belirlenmiş süre sonunda sertifikalarını alan üyeler kendi yarattıkları modelleriyle satışa başlayabiliyorlar.
Benzer yöntemlerle başka ilginç işlere odaklanmak da mümkün. Örneğin sıra dışı online dil kursları, gelişen pazarların Çince, Korece gibi yerel dillerdeki incelikleri öğreten site yapılanmaları bunlardan bazıları.
El becerisi gerektiren işler ise yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi sır sayılabilecek sanatsal inceliklerin birebir öğretilmesini gerektiriyor. Her ulustan meraklı girişimcilerin üye olacağı ‘Mobile Hairdresser (kuaför ve saç dizaynı) Kursları’ ile ‘İleri Düzey Makyaj Uzmanlığı Kursu’ gibi çok yeni temalara sahip işler büyük ilgi görüyor. Önemli olan, belli bir konuda sizinle ilişki kuracak meraklı üyeleri internet teknikleri üzerinden uzmanlaştırmak ve sadece size özgü sanal atölye ortamında yüz yüze ders seansları tertip etmek. Hemen her şey burada geliştirilen online tekniklerin incelikleri içinde çok rahat başarılabiliyor.
ÇOK SAYIDA KURS FİKRİ
Basit ama bir o kadar da internet teknolojisine hakimiyet gerektiren bu sanal işlere ilgi duyanlar için ilginç ufuklar var. Belli bir aşamadan sonra ‘üyelik sistemi’yle çalışacak uzmanlık sahaları daha da gelişecek gibi görünüyor:
“Yeni Nesil Ürünler İçin Ambalaj Dizaynı ve Ambalaj Ressamlığı Kursu”, “Spesiyal Pastacılık ve Şekerleme Teknikleri Kursu”, “Catering Servis Kursları’ gibi alanlar dışında sadece kişiye özel kurslar da açmak mümkün. Bunların başında “Tez Hazırlama Danışmanlığı Kursu”, “Karakter ve Beceri Analizi Kursu”, “Instagram Pazarlama Kursu”, “Reklam Müzikleri Hazırlama ve Uygulama Kursu” gibi daha özel kurslar da oluşturulabiliyor.
Tüm bu ve benzeri konular dışında yoğun eğitim gerektiren konulara da el atmanız mümkün: “Müzik Enstrümanları Ustalık ve İcra Kursu”, “Kısa Metrajlı Film Üretimi Kursu”, “Fransız Usulü Haute Couture Usta Terzilik Kursu”, “Türkçe İngilizce Online Retail Business Kursu” ve özel seanslarda saat başı ücret alınacak “Diksiyon Odaklı Etkili Konuşma Kursu”, “Pul ve Para Koleksiyonu Kursu” gibi daha onlarca kurs… Her şey sizin yeteneğinize, bilgi dağarcığınıza ve ustalık gerektiren birikimlerinize bağlı. Şimdiden tüm bu konulara yatırım yapacak ileri görüşlü girişimcilere kolay gelsin diyoruz.
NUR DEMİROK