Bankalardan Sanal Asistan Hizmeti
Bankalar yapay zekalı özel asistan hizmetleri vermeye başladı
BANKACILIK sektörü müşterilerine artık yapay zekalı kişisel asistanlarla hizmet veriyor. Bu sayede sorduğunuz sorulara yanıt veren, ödeme takviminizi takip eden, finansal danışmanlık yapan hatta adınıza işlem yapabilen kişisel asistanınız oldu. Şimdilik ağırlıklı mobil bankacılıkla sınırlı hizmet sunan yapay zekalı asistanlarınız, yine şimdilik 300’e yakın bankacılık işlemi, hizmeti ve ürününe hakim. Ancak hemen belirtelim, bankalar yakın dönemde hem işlem sayısının artması, hem de tüm platformlardan bu hizmetlerin sunulması için hummalı bir çalışma sürdürüyor. Örneğin Iş Bankası halihazırda sanal asistan hizmeti Maxi’yi mobil bankacılık dışında WhatsApp, Facebook, Messenger, Google üzerinden de sunuyor.
Bankacılara göre, 2020 yılında hem yapay zekalı kişisel asistan hizmeti sunan banka sayısı önemli oranda artacak, hem de mobil bankacılık dışında sosyal medya veya Google gibi arama motorları da bu işte devreye girecek.
Yapay zekalı kişisel asistan, kullanıcılarına çok sayıda avantajı beraberinde getiriyor. Bu konuda ilk sayılması gereken avantaj şüphesiz zaman. Örneğin, Garanti Bankası’nın asistanı UGl’yi kullanan bir banka müşterisi çağrı merkezinden 2.5 dakikada öğrenebildiği kredi kartı bilgilerine saniyeler içinde ulaşabiliyor. Benzer zaman tasarrufları diğer bankalar içinde geçerli. Bunun dışında yaklaşan ödeme günlerini hatırlatma, harcama tavsiyesi, kredi kartınıza ilişkin raporlamalar, en yakın ATM’ye ulaşma gibi çok sayıda avantajlı hizmet ve ürün de sunuluyor.
SANİYELER İÇİNDE YANITLIYOR
Garanti Bankası mobil bankacılık uygulaması olan Garanti BBVA Mobilde işlemlerin konuşarak yapılabildiği sesli asistan UGl’yi geliştirdi. UGÎ, doğal dili anlama, diyalog kurma gibi insan iletişimine yakın iletişim becerisi sayesinde Garanti BBVA Mobil kullanıcılarına sesli asistan hizmeti veriyor. UGÎ ile 200’e yakın konuda iletişime geçilebildiğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, “Para transferinden döviz alış satışına, en yakın ATM’yi bulmaktan piyasa bilgilerine, kredi kartı borcundan kira ödemelerine kadar Garanti BBVA Mobil’den yapılan işlemleri sesle gerçekleştirmeyi sağlıyor. Bankacılık işlemlerinin yanında günlük sohbetler de bu sorgular arasında yer alıyor” diyor.
UGÎ basit işlem komutlarının ötesinde, “Son üç ayda yaptığım restoran harcamalarını göster” gibi daha derin sorgulamalara da imkan tanıyor. Kullanıcılar, aradıkları bilgilere UGI sayesinde çok daha hızlı yanıt bulabiliyor. Örneğin kart bilgileriyle ilgili sorular için çağrı merkezini arayarak ortalama 2.5 dakika harcayan bir kullanıcı, bu sorularını UGİ’ye sorarak saniyeler içerisinde yanıt alabiliyor. UGİ’nin bugüne kadar Garanti BBVA Mobil üzerinden 3.4 milyondan fazla müşteri ile 41 milyon etkileşim yaratarak işlem veya sorguların sesli komutlarla yapılmasını sağladığını söyleyen Başer, şu bilgileri veriyor: “Müşterilerimizin olduğu her yerde olmak ve onların hayatını kolaylaştırmak vizyonuyla farklı entegrasyonları hayata geçiriyoruz. Örneğin Siri ve UGÎ entegrasyonu ile kayıtlı para transferi işlemlerinin sadece müşterinin sesini kullanarak yapabilmesini sağladık. Kullanıcının alıcı ve tutarı Siri’ye söylemesi sonrası, işlemin tamamlanması için kullanıcıyı UGÎ’ye yönlendiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda özellikle mobil bankacılık üzerinden çalışan yapay zeka tabanlı asistanlar kullanıcıların hayatına daha fazla nüfus edecek. Bu yöndeki çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
WHATSAPP’A ENTEGRE
Türkiye İş Bankası yapay zekalı ve doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi’yi 2018’de kullanıma sundu. Maxi sayesinde bugüne kadar kullanıcıların zaman ve mekandan bağımsız olarak mobilden işlem yapma kolaylığı sağladıklarını söyleyen Türkiye îş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, “Türkiye’de ilk kez bireylerin bankacılık işlemlerini hem konuşarak hem de yazışarak yapabileceği yapay zekalı bir kişisel asistan hizmeti oluşturduk. îşCep ve Maximum Mobil’e entegre ettiğimiz yapay zekalı ve doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan Maxi, fiziksel ve dijital kanal deneyimlerini harmanlayarak müşterilerimizin istedikleri an istedikleri yerde, karşılarında gerçek bir müşteri temsilcisi varmışçasına hizmet veriyor” diyor.
Maxi sadece mobil bankacılık uygulamaları ile sınırlı değil. WhatsApp, Facebook Messenger, Google Asistan’a da entegre edilen Maxi, bu kanallardan para transferi, fatura ödeme, kredi kartı borcu ödeme işlemlerini İş Bankası müşterilerinin talimatı ile onun adına yapabiliyor. Maxi’nin aynı zamanda, kullanıcılara, harcama tavsiyesi, yaklaşan ödemeleri hatırlatma ve hesap durumu ile ilgili güncel ,bilgi aktarımı da yaptığını söyleyen Sezen şu bilgileri veriyor:
4,8 MİLYON İLETİŞİM
“Maxi, tüketim alışkanlıklarına göre kullanıcılarına harcama tavsiyesi verebiliyor; harcama geçmişi, işlem detayları, hesap ve kredi kartı bakiye bilgileri gibi bilgilere ulaşarak raporlamalar yapabiliyor. Ayrıca kullanıcılarının kolayca para transferi yapmalarını da sağlıyor. Kullanıcılarımızın yaklaşık yüzde 15’i işlemlerini Maxi’den sesli olarak gerçekleştiriyor. Para transferi, nakit avans gibi işlemlerin süresi sesli komutlarla yarı yarıya kısalıyor.”
Maxi bugüne kadar 4.8 milyon kullanıcı ile etkileşime geçti, 22 milyona yakın diyalog ile 193 milyon TL’yi aşkın para aktarma işlemi yaptı. 23 Eylül’de WhatsApp üzerinden de hizmet vermeye başlayan Maxi’ye bugüne kadar yaklaşık 52 bin WhatsApp kullanıcısı 210 bini aşkın soru sordu. 100’e yakın bankacılık işlemi yapabilen Maxi, ayrıca bankacılık ürün ve hizmetleri ile ilgili 160’dan fazla soruya destek veriyor. Kullanıcılar 35 bin farklı soru yöneltebiliyor, Maxi yapay zekası ile bu soruları anlamlandırıp en uygun yanıtı veriyor. Yapay zeka teknolojisi sayesinde birebir ve tamamen kişiye özel çözümler sunabildiklerine de vurgu yapan Sezen, bankanın bu alanda planları hakkında ise şu bilgiyi verdi: “Maxi bugünün mobil bankacılığı gibi yakın gelecekte en güçlü temas noktası haline gelecek. Her yerde bankacılık anlayışımıza paralel Maxi deneyimini kendi kanallarımız ile sınırlı tutmayıp, günlük hayatın bir parçası olan diğer platformlara taşımaya devam edeceğiz. İlerleyen dönemlerde Maxi’yi ev ve araba asistanlarıyla da entegre etmeyi planlıyoruz.”
YAZILI VE SESLİ ASİSTAN
Albaraka Asistan, banka müşterilerinin işlemlerini sesli ve yazılı gerçekleştirebilmesine olanak sağlayan yapay zekâ altyapısı ile çalışan dijital bir bankacılık asistanı. Bazı sesli asistanlar, sadece sesli ya da sadece yazılı hizmet verirken, Albaraka Asistan’ın hem konuşarak, hem de mesajlaşarak hizmet verebildiğini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Haşan Altundağ, “Birçok sesli asistan sadece bilgi hizmeti verirken, Albaraka Asistan hem bilgi hizmeti verip, hem bankacılık işlemi yapabiliyor, ayrıca müşteriyle sohbet edebiliyor. Sadece bankacılık uygulamasına giriş yapmış (tanıdığı) müşteriye hizmet veren sesli asistanlar daha yaygınken, Albaraka Asistan hem bankacılık uygulamasına giriş yapmış (tanıdığı) müşterilerimize; hem de bankacılık uygulamasına giriş yapmamış, yani müşterilerimiz olup olmadığını bilmediğimiz, kişilere hizmet verebiliyor” diyor.
Albaraka Asistan, kayıtlı EFT, havale gibi para transferi yapabiliyor. Ayrıca hesaplarınıza ait bakiye ve hareket bilgilerini gösterip, kredi kartı ve sanal kartma ait güncel borç, kullanılabilir limit, hesap kesim tarihi ve son ödeme tarihi gibi bilgileri listeleyebiliyor. Asistan bilgi hizmeti kapsamında ise örneğin, dolar, euro veya Rus Rublesi gibi kur bilgilerini anlık veriyor, kâr payı dağıtım oranları hakkında detaylı bilgi verip, vadeler arasında karşılaştırma yapabiliyor, “Şifremi unuttum ne yapabilirim” gibi müşteri sorularına kestirme bilgiler veriyor, Albaraka Mobil’de yapılabilecek tüm işlemler hakkında bilgi veriyor, dilerseniz sayfayı aramaya gerek kalmadan yapmak istediğiniz işlemi söyleyerek ilgili sayfaya yönlendiriyor.
300 İŞLEM YAPIYOR
Vakıfbank müşteri alışkanlıklarını analiz ederek kişiye özel asistanlık hizmeti vermek amacıyla ekim ayının sonunda ViBi’yi müşterilerinin kullanımına sundu. Bankanın kendi kaynaklan ile VİBİ’yi geliştirdiğini ve VakıfBank Mobil dışında başka bir yazılıma ihtiyaç duymadan çok hızlı ve güvenli işlem imkanı sağladığını söyleyen Vakıf-Bank Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan, “ViBi, para transferi, kredi başvurusu, QR kodla para çekme-ya-tırma, nakit avans, sanal kart limit belirleme, güncel kur bilgileri öğrenme gibi 300’e yakın bankacılık işlemini gerçekleştirilebiliyor” diyor. ViBi’nin işlem çeşitliliği açısından zengin olduğunu, bunun yanı sıra pek çok işlemi tek başına tamamlama özelliği bulunduğunu hatırlatan Merdan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “ViBi kullanıcılarının sorularına bir saniyenin altında bir sürede cevap veriyor. Bu özelliği sayesinde kullanıcılarına zaman tasarrufu sağlıyor. İstatistikleri incelendiğimizde, kullanıcıların bankacılık işlemleri haricinde ViBi ile sohbet ettiklerini ve ViBi’yi sevdiklerini anlıyoruz. ViBi’yi samimi bulan kullanıcılarımızın yeni karakterimize adıyla çok fazla hitap ettiği dikkatimizi çekiyor. Ailemize kattığımız ViBi’ye ilerleyen süreçte birçok yeni özellik ve ürün entegre edeceğiz.”
Dijital asistanınızla neler yapabilirsiniz?
■ Maaş Sorgulama
■ Fatura ödeme
■ kredi kartı başvurusu
■ Kredi kartı borç bilgileri ve ödeme
■ Varlık Sorgulama
■ Para Transferi
■ Nakit Avans Başvurusu
■ Harcama tavsiyesi
■ Yaklaşan ödemeleri hatırlatma
■ Harcama geçmişi
■ Piyasa Bilgileri
■ Sanal Kart Bilgileri
■ QR Kod ile Para Çekme
■ Ek Hesap Başvurusu
Esin Çetinel