Kültür Sanat Haberleri

Tüm Dünyada En Çok Kullanılan 20 e-kitap Uygulaması

Okuma kültürünü pratikleştiren 20 uygulama

SOSYAL medyada dolanan meşhur ‘teknolojiyi üretenler ve teknolojiyi tüketenler’ caps’ini görmüşsünüzdür. Bir fotoğrafta toplu taşımada kitap okuyan Japonlar, diğerinde ise cep telefonuna bakan Türkler vardır. Kitap okuma alışkanlığı konusunda ülkemizin çok ileride olmadığı bir hakikat. Fakat mobil telefon, tablet ve bilgisayarların uyku süresi haricinde devamlı elimizin altında olduğu bu çağda belki kitap okuma alışkanlığımızı da birkaç basamak öteye taşıyabiliriz. Madem sürekli ekrana bakıyoruz, öyleyse gözlerimizi neden faydalı şeyler için yormayalım? Bu yazıda mobil telefon, tablet ve bilgisayarlarınızda herhangi bir e-kitap okuma cihazı satın almadan e-kitap okuyabileceğiniz uygulama ve programlardan en dikkat çekenlerini derledik. Hem Android ve iOs cihazlarınızdan hem de bilgisayarlarınıza indirebileceğiniz basit uygulama ve programlarla boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. îşte, kitap okuma keyfine yeni bir boyut kazandıran ve okuma kültürünü pratikleştiren 20 uygulama.

ALDIKO
HEM OKUYUN HEM PAYLAŞIN

Aldiko mobil cihazlar için en çok tercih edilen uygulamalar arasında. PDF ve ePub formatlarındaki e-kitaplar ile Adobe DRM’le şifrelenmiş e-kitapları okumak için oldukça kullanışlı bir uygulama, özelleştirilebilir bir arayüz sunmakla beraber okuyucunun içindekiler bölümünden istediği sayfaya geçiş yapmasına olanak sağlıyor. Bu uygulamadan kütüphane mantığıyla etiketleme de yapılabiliyor. Not ekleme özelliğiyle, kitapları yazıp çizerek okumayı sevenler için ideal. Yabancı dilde bir kitap okuyorsanız bilmediğiniz kelimeleri Google Translate yönlendirmesi ile çevirebiliyorsunuz. Ayrıca işaretlediğiniz bölümleri sosyal medya veya mesaj, e-posta yoluyla arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Hem And-roid hem de İOS cep telefonları için versiyonları mevcut.

e kitap

MOON+ READER
REKLAMSIZ OKUMA KEYFİ

PDF, ePub, Mdbi, CHM, CBR, CBZ, UMD, FB2, TXT, Html, Rar, Zip ve OPDS uzantılı dosyaları destekleyen Moon+Reader uygulaması, satır, boşluk, kenar boşlukları, yazı tipi, yazı kalınlığı gibi birçok ayar seçeneği sunuyor. Sadece Android telefonlar için uygun olan bu uygulama gece ve gündüz olmak üzere iki ayrı okuma moduna sahip. Reklamsız keyifli bir okuma deneyimi sunan Moon+ Reader ile okuma istatistikleri tutabilirsiniz. Parola ile koruma özelliği de mevcut. Uygulamaya sözlük de eklenebiliyor. Kitaptan istediğiniz cümleyi kopyalayıp üzerine not alabildiğiniz gibi, Google Drive ve Dropbox gibi bulut servisleri ile de senkronize ederek istediğiniz yerde istediğiniz cihazda yeniden okuyabiliyorsunuz.

FBREADİR
BULUT İLE SENKRONİZE

Cep telefonları için programlanmış bu uygulama, kullanıcılara okudukları metnin yazı tipi ve rengini değiştirebilme seçenekleri sunuyor, Gece modunu seçerek göz yormayan bir şekilde kitap okumayı kolaylaştırıyor. Otomatik heceleme ve gömülü görselleri açabilme özellikleri sunan FBreader, açılan son kitabı ve okunan son kısmı siziır için hafızasında saklı tutabiliyor. Uygulamada ücretsiz olarak yapacağınız ek bir yükleme ile PDF dosyalarını da açabiliyorsunuz. Ayrıca bulut servislerle senkronizasyon seçeneği de mevcut. Hem Android hem İOS telefonlarda kullanılabiliyor; ayrıca MacOS versiyonları da mevcut.

RAKUTEN KOBO
HER CİHAZDAN OKUYUN

Kendi okuma alışkanlıklarınıza göre font ve ekran ayarları yapmaya imkan veren Kobo, okuyucuya kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Hem Android hem de iOS telefonlar için versiyonları bulunuyor. Altım çizdiğiniz, işaretlediğiniz bölümleri ve tuttuğunuz notları tüm cihazlarınızla senkronize edebilen Kobo’nun masaüstü e-kitap okuyucu programı sayesinde, Windows işletim sistemiyle çalışan bilgisayarınızdan da internette e-kitap arayabiliyor, okuyabiliyor ve kütüphanenize ekleyebiliyorsunuz.

AMAZON KINDLE
AMAZON KÜTÜPHANESİ

Amazon’un çok sayıda platformda birden kullanılabilen e-kitap okuma uygulaması Kindle’da kullanıcılar çevrimiçi olarak kitap satın alabiliyor, kütüphane oluşturabiliyor, dikey veya yatay modda okuma deneyimi yaşayabiliyor. Satır aralığına kadar birçok noktada kişiselleştirme özelliği bulunan Kindle’m bünyesinde yüzbinlerce e-kitap mevcut. Sesli kitap seçeneği de sunan Kindle, Android, iOS telefonlar, Mac ve Windows işletim sistemli bilgisayara indirilebiliyor. Amazon Kindle’ın bir başka özelliği ise, farklı cihazlarda yaptığınız okumaları, aldığınız notları ve kaldığınız sayfaları diğer cihazlarınızla eşzamanlı olarak senkroize edebilmeniz.

BLUEFİRE
ÇOK YÖNLÜ

PDF ve ePub uzantılı e-kitapları okuyabileceğiniz çok yönlü bir e-kitap uygulaması. Metin boyutu, tema, gece ve gündüz modu gibi kişiselleştirme özellikleri bulunan uygulama, tüm cihazlarınızla senkronizasyon yapma seçeneği de sunuyor. Uygulamanın avantajlarından biri de yaptığınız ayarlamaları ön izleyebilme özelliği. Bluefire ile paragrafların altını çizebilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Android, iOS telefonlar ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarınıza indirebiliyorsunuz.

SCRIBD
BİNE YAKIN YAYIN EVİYLE ANLAŞMALI

Yüzbinlerce kitap barındıran uygulama, tüm dünyadan bine yayınevi işbirliği ile çok geniş bir içeriğe sahip. Yeni çıkan kitaplar, ‘New York Times En Çok Satanlar Listesi’, ‘PEN Edebiyat Ödülü Sahipleri’ gibi birçok kategoride kitaplar bulunuyor.

Türe göre arama yapabilmeye olanak sağlayan Scribd’de sesli kitap, çizgi roman aboneliği hizmeti de var. Android, iOS telefonlar ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarınıza indirebiliyorsunuz.

NOOK
İKİ BUÇUK MİLYON KAYNAK

Mobil cihazlarda gelişmiş bir okuma deneyimi sunan Nook e-kitap okuma uygulaması ile iki buçuk milyona yakın kaynak barındıran arşivinden kitap, gazete, dergi okunabiliyor. Nook’un gelişmiş kişiselleştirme seçenekleriyle okuduğunuz kitapların yazı tipini ve temasını zevkinize göre değiştirebilir, diğer cihazlarınızla senkronize bir şekilde kullanarak kaldığınız yerden okumaya devam edebilirsiniz. Android, iOS telefonlar ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarınıza indirebiliyorsunuz.

ADOBE DİGITAL EDITIONS
DRM KİTAPLARI DA AÇIYOR

Adobe Digital Editions programı adından da anlaşılacağı üzere Adobe’un geliştirdiği ve neredeyse akla gelecek tüm platformlarda çalışan bir program olarak öne çıkıyor. Program, alternatiflerinin yapabildiklerinin büyük kısmını yapabilmesinin yanı sıra, DRM yani lisans yasalarıyla korunan e-kitapları da açabiliyor.

E-kitabmızı Adobe Digital Editions ile indirip açabilmek için kimlik bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Bu e-kitap sizin kimlik bilgilerinize işleneceğinden ve Dijital Haklar Yönetimi (DRM) korumasından dolayı sizden başka kimse açamıyor. Programla ePub ve PDF formatları çevrimiçi okunabildiği gibi çevrimdışı olarak da okunabiliyor.

MARVIN
TWITTER’DA PAYLAŞIN

DRM koruması olmayan ePub ve PDF formatındaki dokümanları rahatlıkla açabilen Marvin uygulaması, okunan içeriklerin altını çizebilme, not alabilme, yazı tipini değiştirebilme, ekran parlaklığım ayarlayabilme seçenekleri sunuyor. Ayrıca Fa-cebook ve Twitter’da paylaşıma imkan veren uygulama, bazı veri depolama servislerinden e-kitap indirmeye de olanak sağlıyor. Yalnızca İOS cihazlarda kullanılabiliyor.

GOOGLE BOOKS
MİLYONLARCA KİTAP

Google elbette her sektöre olduğu gibi yayıncılığa da el atmış durumda. Google Play üzerinden dünya klasiklerine ücretsiz erişebilir, çok satanlar ve yeni çıkanlar listesine göz gezdirebilirsiniz. Suç, fantezi, bilim kurgu gibi onlarca değişik türde kitabı içeren uygulamada milyonlarca kitabı bir arada bulabilirsiniz. Uygulamayı Android, iOS telefonlara ve bilgisayarlarınıza indirebiliyorsunuz.

COOLREADER
HIZLI VE BASİT

Açık kaynak kodlu bir platform olan Cool Reader sadece Windows, Linux ve Android işletim sistemlerinde çalışıyor.

XML-CSS tabanlı e-kitap okuyucu, düşük boyutlu ve çok hızlı bir platform olarak dikkat çekiyor. Kullanıcı dostu, basit ara-yüzü ile kullanım kolaylığı sunan program, font büyüklüğü, yazı tipi ayarı, kişiselleştirilebilir palet, yumuşak ekran kaydırma ve sesli okuma gibi özellikleriyle de öne çıkıyor. Program TXT, Html, ePub, FB2, Mobi gibi formatların tamamına destek veriyor. Ana sayfada son okunan kitapları gösterme ve yayınları kategorize etme özelliğine de sahip.

Sadece Windows için

Esasen bir PDF okuyucu olan Sumatra PDF, bu formatın dışında e-kitaplar için sıkça kullanılan Mobi, XPS, DjVu gibi birçok e-kitap formatını da destekliyor.

Sadece Windows işletim sisteminde çalışan Sumatra PDF, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir program. Ön pano özelliği aracılığıyla son okuduğunuz tüm kitapları bir panoda görme fırsatı sunan uygulama, sade tasarımı, basitliği, yer işaretleme özelliği ve düşük ram tüketimiyle kitap severlerin favori programları arasında yer alıyor.

Çocuklara e-kitap

BeMaddy Çocuk Hikaye Kitapları adındaki iPad uygulaması çocuklara tablet bilgisayardan kitap okumayı sevdirecek cinsten. Yerli bir girişim olan BeMaddy, 3-12 yaş arasındaki tüm çocuklar için uygun e-kitaplar sunuyor. Kitaplarda küresel ısınma gibi güncel konulara da değiniliyor. Kitaplardaki karakter tasarımları da el çizimi.

Gençlerin okuma platformu Özellikle çocuklar ve gençler arasında çok popüler bir platform olan VVattpad e-kitap uygulaması, üyelerinin vvattpad Mf kendi makalelerini, hikayelerini ve kitaplarını uygulama üzerinde yayınlama fırsatı da sunuyor. Kitap yazma işinde bir nevi yayın evlerinin tekelinden çıkarmış gibi görünen Wattpad’de milyonlarca okunmaya ulaşan 15,16,17 yaşlarında yazarlar bile var. Android, İOS telefonlar ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarınıza indirebiliyorsunuz.

Aman dikkat!..

Geçen haftalarda medyaya İzmir’de 24 yaşında bir gencin e-kitap okumak için bir internet sitesinden cep telefonuna dosya indirdikten sonra, cep telefonu üzerinden 4 bin 739 TL dolandırıldığı haberi yansımıştı. Dolandırıcılar, kurbanın indirdiği PDF dosyası ile cep telefonuna casus yazılım yüklemiş ve hesabından kendi hesaplarına para aktarmışlardı. Bu tür tatsız olaylara maruz kalmamak için güvenilir kaynak ve platformlar dışında hiçbir yerden uygulama ya da program indirmemenizi tavsiye ederiz.

Masaüstü sevenlere

Windows için en iyi ücretsiz e-kitap okuyucularından biri olan EPUBReader, ashnda Firefox için yapılmış bir e-kitap okuyucu. Ancak MacOS X, Windows ve Linux işletim sistemlerinde de tarayıcı uzantıları ile kullanılabiliyor. Android uygulaması da mevcut. Özellikle tarayıcı tabanlı e-kitap okuyucular için ideal. Bu program aynı zamanda sayfa çevirme, ayraç kullanma, kütüphanenizde arama yapma, okuma sürecini takip etme gibi birçok özelliğe sahip.

Yerli uygulamalar da var

D&R: 200 binden fazla ürün barındıran D&R Online’da kitap kapağı okuma, sesü arama, favori üstesi hazırlama, indirime giren e-kitapiar için bildirim alma gibi kullanıcı dostu özellikler var. Favori listelerini yazar ve yayınevierine göre kategorize ederek oluşturmanıza izin veren uygulamada e-kitap siparişleri henüz uygulama üzerinden veriiemiyor. Masaüstü bilgisayarlarda D&R web sitesi üzerinden satın alabileceğiniz e-kitaplarmızı, Kobo uygulaması üzerinden okuyabiliyorsunuz. Aile paylaşımı özelliği ile bir üyelikle altı kişinin kullanabileceği uygulamada sesli kitaplar da var.

Dijital Yayıncılık: 1988’dan bu yana psikoloji, felsefe, tarih, mitoloji, öykü, araştırma, tiyatro kategorisinde yayıncılık yapan Mir Eğitim tarafından hazırlanan uygulamayı, cep telefonları, tablet ve bilgisayarlara indirebiliyorsunuz. Aile paylaşımı özelliği ile bir üyelikle altı kişi kullanabiliyor. Ayrıca sesli kitaplar da mevcut. Yayıncı, misyonunu dünya tarihini felsefi, psikolojik ve edebi yönden tanıtarak dünya barışına katkı sunmak olarak açıklıyor.

Sanal Kitap: Bünyesinde Türkçe ve yabancı kitapların yer aldığı uygulamada tüm kitapları ücretsiz olarak okuyabiliyorsunuz. Kitapların kısa açıklamalarını okuma seçeneği de bulunan uygulama şu an için sadece İOS cihazlara ve bilgisayarlara indirilebiliyor. Okuduğunuz kitabı sosyal medya ve e-posta üzerinden paylaşma yapabilmenize de izin veren Sanal Kitap, elleriniz meşgul olduğunda otomatik sayfa çevirme seçeneği de sunuyor.

Masalım: Türk kültürüne göre düzenlenmiş 70’ten fazla resimli ve eğitici çocuk kitabının yer aldığı uygulamada hem Türkçe hem de İngilizce okuma seçeneği var. Nasreddin Hoca ve Keloğlan hikayeleri gibi yerli içeriklerin yanı sıra dünya masallarından en seçkin örneklerin yer aldığı Masalım’da sesli kitap özelliği de bulunuyor. Uygulama cep telefonları ve tabletlere de uyumlu.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu