Güncel Ekonomi Haberleri

Bankalardan “Fonlu Mevduat” Önerisi

Bankalar fonlu mevduat ürünü teklif ediyor

MEVDUATTA faizlerin dolayısıyla getirilerin hızla aşağı inmesi ile yeni ürünler öne çıkmaya başladı. “Hem paramı mevduatta değerlendireyim, hem de net kazancımı biraz artırayım” diyenler için bankalar fonlu mevduat ürünü teklif ediyor. Halen az sayıda bankada bulunan fonlu mevduat sayesinde yatırımcı vade boyunca hem mevduatına daha yüksek faiz alıyor, hem de seçtiği yatırım fonunun getirisine ortak oluyor.

Bu üründe de tıpkı diğer yatırım ürünlerinde olduğu gibi ana hatları bankalar sizin adınıza belirliyor. Bankalar yatırımcıya minimum yüzde 10, maksimum yüzde 50 oranında fona yatırım imkanı sağlıyor. Yatırımcı bu oranlar dahilinde kalmak kaydıyla fona yatıracağı oranı belirliyor. Ancak hemen belirtelim, fona yatırım oranı bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Bazı bankalarda bu oran yüzde 10 ile sınırlı olurken bazı bankalar yüzde 50’ye-kadar yükseltme alternatifi sunabiliyor. Ancak bir istisna dışında ortak olan tek konu bu ürün özelinde tüm bankalarda yatırılan paranın önemli kısmının mevduat hesaplarında tutuluyor olması. Yani anlayacağınız aslında bu özelliği nedeniyle bu bir mevduat hesabı.

fonlu mevduat
Fonlu mevduat

FONU BANKALAR SEÇİYOR

Bankalar yatırım fonuna yapılacak yatırımın oranını belirledikleri gibi aynı zamanda müşterileri adına fonları da seçiyor. Genelde fonlu mevduatı seçen müşterilerine ağırlıklı üç, en fazla beş yatırım fonu tercihi sunuyorlar. Yani anlayacağınız fonlu mevduatı tercih ettiğinizde her istediğiniz fona yatırım yapamıyorsunuz.

Bankalar, bu fonları genellikle farklı risk gruplarından seçiyor. Sizin risk ve getiri beklentinizi ölçen bankacılar buna göre özel bir fon öneriyor. Ancak bu önerinin dışında diğer fon alternatiflerini de sunuyor. Fon seçiminde son kararı yine siz veriyorsunuz.

FAİZLERİ DAHA YÜKSEK

Fonlu mevduat hesaplarının bir diğer avantajı ise daha yüksek faiz uygulanması. Bankalar genellikle fonlu mevduatı tercih eden müşterilerine klasik mevduat hesaplarına uygulanan faizin 0.25 ile 1 puan üzerinde faiz teklif ediyor. Ancak hemen uyaralım, bu yüksek faiz genellikle belli bir zaman dilimi ile sınırlı. Yani bazı bankalar bir ay için bu artı faizi teklif ederken, bazılarında bu süre altı aya kadar uzayabiliyor.

Fonlu mevduat ürününde bankaların koyduğu bir diğer şart ise para tutarı. Örneğin, Garanti Bankası 100 bin TL’nin altında yatırımı olan müşterilerine bu ürünü sunmuyor. Ancak bu konuda tam bir standart yok. Bazı bankalarda alt limit bin TL olurken, genelde alt limitler 10 bin TL civarında yoğunlaşıyor.

Bu üründe hesap açılışı ise tıpkı klasik mevduat hesaplarında olduğu gibi tüm kanallardan yapılabiliyor. Dileyen şubede hesap açarken, dileyen internet bankacılığı veya mobil bankacılık kanallarını kullanabiliyor.

GARANTİ BANKASI
Bir ay avantajlı faiz

Garanti Bankası fonlu mevduat ürününü tercih çden müşterilerine sadece bir ay süreyle klasik mevduat faizlerine göre daha avantajlı faiz teklif ediyor, örneğin geçen hafta itibariyle bankanın normal mevduata uyguladığı faiz oranı yüzde 11 olurken, fonlu mevduat için teklif ettiği faizi yüzde 11.25 düzeyindeydi. Banka şube yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, birinci ayın sonunda fonlu mevduata uygulanan faiz de klasik mevduata uygulanan faizin seviyesine geriliyor. Bu arada diğer bankaların aksine Garanti Bankası fonlu mevduat hesapları için 100 bin TL gibi yüksek bir alt limit uyguluyor. Fon seçimini ise size bırakıyor. Ancak burada şube yetkilileri sizin risk grubunuza en uygun fonu bulabilmeniz için danışmanlık hizmeti de veriyor.

TEB
Yüzde 20 ile 30 seçenekleri var

TEB fonlu mevduat ürününde klasik mevduatın üzerinde ekstra faiz uygulayan bankalardan biri. Müşterinin kendi talebine göre bu üründe fonun oranı yüzde 20 veya 30 olarak belirlenebiliyor. Mevduata uygulanan faiz ise hem tercih edilen fonun oranına, hem de yatırılan paranın tutarına göre değişiyor. Örneğin, 100 bin TL ve üzerinde tasarrufu bulunan bir yatırımcı yüzde 70 mevduat, yüzde 30 fon tercih ederse faiz oranı yüzde 11.10 olarak teklif ediliyor. Banka şube yetkilileri fonlu mevduat ürününde en cazip faizin yüzde 30 fon tercih eden müşterilere uygulandığını söylüyor. 100 bin TL’ye kadar tasarrufu bulunanlara bankanın teklih ettiği faiz oranı ise 10.35’e geriliyor.

YAPI KREDİ
Bel fon öneriyor

Yapı Kredi yatırımlarının belirli bir kısmını Yapı Kredi Yatırım Fonları’nda değerlendirip, geri kalan kısmı ile vadeli mevduatı seçen müşterilerine şimdi de fon ve mevduat karmasını öneriyor. Fonlu mevduat olarak adlandırılan bu ürünü talep edenlere banka üç ayrı plan sunuyor. Kişinin tercihine göre fonlu mevduatta fon oranı yüzde 10, 20 veya 30 olabiliyor. Bu üründe yüzde 30’un üzerinde yatırım fonu tercih edemiyorsunuz.

Bu arada banka fonlu mevduatı tercih edenler için beş farklı fona yatırım imkanı sunuyor. Yani fonlu mevduatı seçen yatırımcı kendi risk grubuna en uygun bu beş fondan birini seçebiliyor.

Ürünün vadesi ise 29 ile 90 gün arasında değişiyor. Fonlu mevduata minimum bin TL alt limit uygulayan Yapı Kredi 25 bin TL’si olan ve fonlu mevduat ürününü tercih eden müşterilerine geçen hafta itibariyle yüzde 9.5 faiz uyguluyor. Ancak aynı saatlerde bankanın normal mevduat müşterilerine uyguladığı faizi 30 güne kadar yüzde 11.25, 32-44 gün içinse yüzde 11 düzeyindeydi. Başka ifadeyle diğer bankaların aksine Yapı Kredi fonlu mevduatı tercih eden müşterilerine daha düşük faiz sunuyor.

ÖDEABANK
Yakında çıkaracak

Odeabank bugün müşterilerine fon veya mevduat ürününü ayrı ayrı sunabiliyor. Ancak banka yetkililerinden elde ettiğimiz bilgilere göre bugünlerde fonlu mevduat için çalışmalar başlamış durumda. Son haftalarda fonlu mevduat üzerine çalıştıklarım ve deneme aşamasında olduklarını belirten yetkililer, buna karşın ürünün satışına ilişkin herhangi bir tarih veremeyeceklerini söylüyorlar.

Ayşe YENEL / HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı
“Minimum 10 bin TL olmalı”

Fonlu mevduat ürünü vadeli mevduat ve yatırım fonlarından oluşuyor. Bu ürün, müşterilerimize hem orta ve uzun vadeli beklentileriyle yatırım yaptıkları fonların getirisinden faydalanma olanağı tanıyor, hem de portföylerini sabit getirili vadeli mevduat ürününde avantajlı faiz oranı almasını sağlıyor. Bu sayede yatırımcılar risk toleranslarına uygun risk alırken, portföylerinin toplam getirisini artırma imkanı yakalıyorlar. Bu hesapta, bakiyenin belirli bir kısmını HSBC Portföy Yönetimi yatırım fonlarında minimum mevduatın vadesi boyunca değerlendiriyoruz. Bakiyenin geri kalan kısmını ise avantajlı faiz oranları uygulanan vadeli mevduat hesabına aktarıyoruz. Müşterilerimiz fon seçimini ise kendi risk seviyesi ve getiri beklentisi doğrultusunda gerçekleştiriyorlar. Yine müşterilerimizin tercihine göre bakiyenin yüzde 25’i veya yüzde 50’si yatırım fonunda olmak üzere kalanı mevduatta değerlendiriliyor.

Bildiğiniz üzere yatırım fonlarında önceden belirlenmiş getiriler yok. Yatırımcılara tavsiyemiz ise fonların yatırım stratejisini ve portföy dağılımını incelemeleri ve kendi getiri beklentileri ve risk iştahları doğrultusunda yine kendilerine en uygun fonu seçmeleridir.

Müşterilerimiz fonlu mevduat hesabını, bir ila üç ay vadeli olmak üzere, minimum 10 bin TL tutarında açabilirler. Hesap açılışları ise hem şubelerden sermaye piyasalarında uzman müşteri temsilcileri aracılığıyla, hem de internet bankacılığı üzerinden yapılabilir. Maksimum hesap açılış tutarımız ise bir milyon TL.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu