Yeni Bir Yatırım Alanı: Sıra Dışı Restoranlar
Çok Katmanlı Modern Restoran Açmak
Alışılmış olana değil, çarpıcı, merak uyandıran yeniliklere odaklanın. Sıra dışı restoranlar şimdi büyük ilgi görüyor. Ülkemiz bu tür işlere imza atacak büyük zenginliğe sahip. Önemli olan, biraz cesaret ve girişim arzusu…
ZAMAN zaman yeni nesil restoranları anlatan yazılar kaleme alıyorum. Ayrıntılarını açıklayacağım bu sektör inovasyon odaklı buluşları içerdiği için benim hayli ilgimi çekiyor. Son gelişmelerden ikisini yakın bir dostumdan dinledim; verdiği örnekler hemen dikkatimi çekti. îlki Kanada’da tasarlanmış, İkincisi de Japonya’da. Şimdilik sayıları az ama yaratıcı akıllara ilham verecek derecede zengin örnekler bunlar. İlki Batı’da tanınmış bir ‘mall’da hayata geçmiş.
Biliyorsunuz, ‘mall’ Batı’da büyük mağaza ve restoranları içine alan dev mekanlar; her tür mağazayı içinde barındıran alışveriş kompleksleri. Bizim dilimizde buna ve benzerlerine kısaca ‘AVM’ diyoruz. Bu “mall’larda en keyifli yerler genellikle kafe ve restoranlar. Özellikle restoran grubunun sıra dışı en spesifik türlerini buralarda buluyorsunuz.
ŞAŞIRTICI AMA HARİKA BİR ORTAM
Bana uzun uzadıya anlatılanları size kısaltarak aktarıyorum: Önce bizim çok iyi bildiğimiz ‘ocak başı’ denilen tipik kebapçı restoran yerleşimlerini belleğinizde şöyle bir canlandırın. Küçük örneklerine daha çok Adana’da rastladığımız tipik yerlerden biri. Ama burada sadece kebaplar, etler aklınıza gelmesin.
Ortada şık giyimli aşçıların bulunduğu daire şeklinde dev bir platform. Etrafında puf tarzı rahat taburelerin olduğu enlemesine masalar. Bu ilginç düzen müşterilerin göreceği, sohbet edebileceği şekilde tasarlanmış. Masalar dairesel biçimde birbirini izleyerek yan yana devam edip gidiyor. Bu dairesel biçim yerleşim düzeni olarak yuvarlak bir daireden çok elips biçimini andırıyor.
Eliptik görüntünün merkezinde inanılmaz çeşitlerin yer aldığı uçan daireye benzer saydam bir kubbe var. Bir çeşit dev boyutlu bir vitrin! Burada önceden hazırlanıp sunulan çok sayıda yemek çeşitleri bulunuyor. Bunlar tümüyle gurme damaklara seslenen özel lezzetler. Cicili bicili tabaklarda tok insanları bile baştan çıkaran spesiyal porsiyonlar sanat eseri gibi.
Dikkat çeken bir başka önemli ayrıntı arkası destekli tabureler dışında dev kubbenin kendi ekseni etrafında dönmesi. Oldukça yavaş hareket ediyor. Böylece taburelerinde oturan müşteriler değişik mutfaklardan seçilmiş gurme lezzetlerin sergilendiği göz alıcı çeşitleri resmi geçit tarzında izleyebiliyor. Her çeşide orijin ismiyle birlikte ilgili bölgedeki adı da konmuş. Seçim serbest; ister o ülkenin orijinal mutfağından, ister yerel mutfaklardan derlenmiş hazır çeşitler için hemen sipariş verebiliyorsunuz. Çeşitli bölgelerin lezzetlerinden acısıyla, tatlısı ve ekşisiyle mükemmel bir seçim yapabiliyorsunuz. Sunulan örneklerin her birinde hangi ülkeye ya da yöreye ait olduğu, içeriğinde neler bulunduğu, kalori ve beslenme değerleri var. Bunlar yanıp sönen ‘Nutrition Facts’ tablosunda açık açık yazılmış.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER PLATFORMU GİBİ
Gelelim ikinci örneğe: Klasik çeşitlerin sergilendiği bir başka uygulama. Bu kez restoran platformu üzerinde dönen vitrin ve spesiyal yemek görüntüleri yok. Hemen her şey bildiğimiz klasik restoran tipinde: Salona serpiştirilmiş konforlu masalar var. Mutfak ve yemekler açıkça sergilenmiyor, elektronik listeden seçiliyor. Modern biçimde dizayn edilmiş masaların ayakları dahil tüm oturma grupları saydam ve hafifçe ışıklandırılmış.
Özel bölümde ayrılan masaların renkleri çeşitli ülkeleri ifade ediyor, hepsi aynı renkte döşenmiş zeminin üzerinde: ‘Klasik Akdeniz Mutfağı, ‘Latin Amerika Mutfağı’ (Yine aynı zemin renkleriyle Meksika, Peru, Küba, Aıjantin, Şili lezzetleri ayrı ayrı yer alıyor.), ‘Fransız Mutfağı’, ‘İtalyan Mutfağı’, ‘Rus Mutfağı’, ‘İspanyol Mutfağı’, ‘Hint Mutfağı’ kontrast zemin renkleriyle hemen dikkat çekiyor. Uzak Doğu lezzetleri de kendi içinde ayrışmış; ‘Kore Mutfağı’, ‘Çin Mutfağı’, ‘Japon Mutfağı’, ‘Vietnam Mutfağı’, ‘Tayland Mutfağı’ en çok ilgi görenler arasında. Menü listeleri her ülkenin bayrak renkleriyle takdim ediliyor. Masalara ilgili ülkeleri anımsatacak dekoratif objeler, ikonlar konmuş. Hizmet eden elemanlar ise ilgili ülkeyi anımsatan aksesuarları giyiyor ya da takıyor.
Masalarda konukların önünde elektronik ekranlar. Listelerin sayfaları ilgili ülkelerin ulusal figürleriyle dolu. Tüm siparişler elektronik ortamda bilgisayar üzerinden gerçekleşiyor. Müşteriler antreyi ve tatlı siparişlerini aynı ya da ayrı ayrı ülke ve bölgelerden seçebiliyorlar. Ana yemek siparişlerinde ülke dışı seçim yapılamıyor. Masaları dokunmatik sistemlerle donatmak hayli eğlenceli bir iş. Menü ekranında oturduğunuz masadaki ülkenin kültürel zenginlikleriyle ilgili görüntüler yer alıyor. Menü içeriği ‘ ile beslenme değerleri burada rahatça görülebiliyor. Siparişinizin total kalori değeri ise sipariş sonrası hemen ekranlarda beliriyor.
SEÇİM SİZE KALMIŞ
Restoran işletmesi elektronik mesajla siparişiniz gelene kadar size bedelsiz küçük ikramlar yapıyor. Örneğin ‘Fas Masaları’nda bu ikram oraya özgü ‘Naneli Çay’, Meksika Masalarında ‘Salsa ya da Tortilla’, Çin masasında ise ‘Wonton’ denilen kızarmış ‘Çin Mantısı’ oluyor. Her şey hangi bölümü seçtiğinize bağlı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hangi masada olursanız olun, menüdeki ana yemek hariç, dilediğiniz çeşitlerden sipariş verebiliyorsunuz. Burası gurme lezzetler dünyası gibi. Bir bakıma seyahat etmeden o ülkelerin özel mutfağına gitmiş gibi oluyorsunuz. Eğlenceli ama aynı zamanda sürprizlerle dolu bir atmosfer.
Fiyatlara gelince: Tüm bu örnekler dikkate alındığında elbette biraz pahalı. Amaç yalnız dekorasyon değil, değişik deneyimler yaşatmak. Alışılagelmiş kalıplardan sıyrılıp müşterilerde merak duygusu uyandırmak işin bir başka yönü. Siz bu iki örnek dışında ülkeleri tek başına öne çıkaran çok daha ilginç düzenlemeler yapabilir, sürprizlerle dolu ilginç ‘ilk’leri başlatabilirsiniz.
Sonuç olarak, bu değişik sektörde genel kural şu olmalı: Ülkemizin turizm atağı başlattığı yıllardan itibaren bilinenlere değil, daima çarpıcı, merak uyandıran yeniliklere yer vermelisiniz. Her bir inovasyon müşteri kitlenizi artıracak, size yeni kazanç alanları açacaktır. Hayır, bunlar çok karmaşık işler, bize uymaz diyorsanız özellikle bu son projeyi aynı kalıplar içinde ülkemizde de uygulayabilir Türkiye’nin bölgesel mutfak mutfaklarını hayata geçirebilirsiniz: ‘Rumeli Mutfağı’, ‘Karadeniz Mutfağı’, ‘Ege Mutfağı’, ‘Gaziantep Mutfağı’, ‘Antakya Mutfağı’, ve henüz yeterince tanınmamış ilginç yöresel mutfaklar.
NUR DEMÎROK