Girişimcilerin Sunumlardaki Üç Hatası
Sunumlardaki Hatalar Yatırım Alma Şansını Azaltıyor
Doküman paylaşımı hizmeti sunan DocSend, girişimcilerin sunumlarında üç hata yaptığına dikkat çekiyor. Buna göre ürüne odaklanan sunumlar; 4 kez daha az başarılı Sunuma “Neden” sorusuyla başlamayanların ise yatırım alma şansı az.
Yatırımcılarla şirketler arasında doküman paylaşımı hizmeti sunan DocScnd, 2017-2018 arasında dört kat büyümeyi başarmış bir kuruluş. DocSend verilerine göre, geçen yıl yatırımcıların incelediği dosyalar yüzde 35 oranında artmış. DocSend’den Russ Heddleston sitedeki tanıtım dosyalarından yola çıkarak girişimcilerin dosyalarında yaptıkları üç hataya dikkat çekiyor.
Hata 1: Ürüne odaklanmak
Ürünün ne kadar harika olduğunu, geliştirmek için ne kadar çalıştıklarını anlatmak, teknik kökenli girişimcilere çok çekici gelebilir.
Ancak DocSend sonuçları, ürüne odaklanan sunumların dört kez daha az başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Veriler, yatırımcıların girişimlerin pazarın ihtiyaçlarına ne kadar cevap verdiği noktasına odaklandığını gösteriyor. Heddleston şunları hatırlatıyor:
“Hedef yatırımcılarınız aynı zamanda sizin hedef müşteri kidenizdir. Onlara ürün detayları göstererek kafalarını karıştırmayın. Şu sorulara cevap verin: “Ne arıyorlar? Bu neden önemli? Bu ürün nasıl büyük bir iş imkanı sunacak?”
Hata 2: “Neden” sorusuyla başlamamak
Kazanan dosyaların ortak noktası, sunumların şirketin amacı, ekibin tanıtımı ve sunulan ürün için neden doğru zaman olduğunu anlatarak başlamaları. Başarılı dosyaların izlenme oranlarına, bakıldığında, yatırımcıların “Neden şimdi? Neden siz?” sorularının yanıtına ortalama 27 saniye ayırdığı görülüyor. Buna karşın, başarısız olanlarda bu noktada 62 saniye harcanmış. Bu da yatırımcıların emin olmadıkları durumlarda ekibi ve yetkinliklerini daha uzun bir süre sorguladıklarını ortaya koyuyor.
Hata 3: Öykü anlatmamak
Öykü anlatmak yerine rekabet ortamına, şirketin iş modeline ve ürün özelliklerine ağırhk veren dosyalar daha az ilgi görüyor. Verileri çekici bir öykü biçiminde anlatarak şirketin amacını ve getireceği çözümü akılda kalacak hale getiren şirketler başarılı oluyor. Yatırımcılar ürün, ekip ve mali yapıdan çok şirketin sunduğu fırsatlara yöneliyor. Öykü anlatan dosyalar daha çok kişi tarafından inceleniyor ve paylaşılıyor.
Fatoş Karahasan