Güncel Ekonomi Haberleri

Uzun Vadede ‘al’ Veren 25 Hisseye Dikkat

Yılın ilk çeyreğine yönelik bilançolar

HİSSE senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler 2019’un ilk çeyreğine yönelik bilançolarını 25 Nisan itibarıyla açıklamaya başladı. Bilanço açıklanma tarihlerine baktığımızda son tarih 10 Mayıs, bankaların ise 20 Mayıs olduğu görülüyor. Mevcut durumda şirketlerin büyük çoğunluğu finansallarmı açıkladı. Yalnızca spor şirketlerinin bilançolarına ilişkin tarihler farklılık gösteriyor. İlk çeyrek bilançolarında geçen yılın eş dönemine göre satışlar yüzde 28, FAVÖK yüzdelö yükselirken, net karın yüzde 21 civarında düşüş kaydettiği görülüyor. Karşılaştırmalı dönemde sanayi endeks hisselerinde de net satışlar yüzde 29, FAVÖK yüzde 8 artarken, net karlığın yüzde 21 gerilediği dikkat çekiyor. Analistler, bilançoların genel olarak beklentilerine paralel geldiğini söylüyor. Özellikle telekom, kimya, madencilik ve savunma sanayi sektörünün pozitif olduğunu belirtiliyor.

Yılın ilk çeyreğine yönelik bilançoları yedi kritere göre değerlendirdik. Ve bu kapsamda ön plana çıkan ilk 30 hisseyi belirledik. Uzmanlarda bu kapsamda uzun vadede ‘al’ verdikleri 25 hisseye dikkat çektiler.

hisse senedi 1

“TELEKOM, MADENCİLİK, GIDA”

Açıklanan şirket finansalları incelendiğinde, piyasa beklentilerine göre büyük farklılık göstermediğini belirten Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir, ilk çeyrekte azalan iç talep, TL’de yaşanan dalgalanma, artan maliyetler ve konjoktürel gelişmelerin sektörler üzerinde etkili olduğunu söylüyor. Bu kapsamda araştırma kapsamında değerlendirildiğinde telekom, madencilik, gıda, savunma ve holding hisselerinin diğer sektörlere göre biraz daha ön plana çıktığını dile getiren Demir, “Özellikle, yılın ilk çeyreğinde azalan iç talebin etkisi ile toplam ciro içerisinde yurtdışı satışların payı yüksek, aynı zamanda gelirleri yabancı para cinsinden maliyetleri ise TL olan sektör şirketleri ön plana çıkabilir. Ayrıca yılın ilk çeyreğinde TL’de yaşanan dalgalanma karşısında döviz fazlası bulunan, oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde türev işlemler kullanılarak oluşabilecek kur riskini minimize eden ya da hedge (korunma) mekanizmasını aktif olarak kullanabilen şirketler yakından takip edilmeli” diyor.

Bu kapsamda havayolu, enerji ve çimento sektör hisselerinin biraz daha olumsuz ayrışabileceğini öngörüyor. Demir, Akbank, Garanti Bankası, Turkcell, Sasa Polyester, Tekfen Holding, Ereğli, Ege Endüstri, Enka İnşaat, Kordsa, Ülker Bisküvi, Arçelik, Trakya Cam, Koç Holding, Hektaş, Soda Sanayi, Alkim Kimya, Kardemir, TAV Havalimanları, Aselsan, Pegasus ve Ulusoy Elektrik hisselerine de uzun vadede beğendiği şirket pay senetleri arasında yer verdiklerini sözlerine ekliyor.

“BİLANÇOLAR GENEL OLARAK İYİ”

Bilançoların açıklanması için son tarihin 10 Mayıs, bankalar içinse 20 Mayıs olduğunu hatırlatan Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü Eren Can Umut, bilançoların hemen hemen tamamının açıklandığını söylüyor. Genel olarak bilançoları olumsuz olarak yorumlamadığını, bazı firmaların beklentilerin üzerinde kar açıkladığını ve bu karların hisse senedi performanslarına yansıdığını belirtiyor. Umut, bankacılık sektöründe genel itibari ile karlılığın beklentilerin altında kaldığını kaydederek, bu durumun daralan Türkiye ekonomisinde kredi hacminin azalması sebebiyle normal karşılanabileceğini ifade ediyor.

Bu bilanço sezonunda telekom sektörünün ön plana çıktığını dile getiren Umut, “Özellikle Turkcell bilançosunun katkısı bir hayli fazla oldu. Kimya, madencilik ve savunma sanayi sektörlerinin dc pozitif olduğu görülüyor. Yalnız her ne kadar savunma sanayi sektörünün olumlu bir bilanço açıkladığını söylesek oe Aselsan özelinde nakit akışına ilişkin olumsuz algının hisse üzerinde satış baskısı oluşturduğunu da hatırlatalım” diyor. Bankacılık, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, havayolu, demir çelik ve petro-kimya sektörlerinin kar rakamlarının genel itibari ile beklenti altında kaldığını dile getiren Umut genel olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bu noktada altı büyük bankanın 2019 birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre gerileme kaydettiği dikkat çekiyor. GMYO’larda ise Emlak Konut’un karında gerileme ve Torunlar GMYO’da oluşan zararın sektörün negatif performans göstermesi de etkili olduğu görülüyor. Havayolu sektöründe ise Türk Hava Yollan’mn zarar açıklaması sektörün performansını düşürücü en önemli etken olarak öne çıktı” Umut, Koza Anadolu Metal, Petkim, îpek Elektrik, Turkcell, Sasa Polyester, Koza Altın, Ülker Bisküvi ve Tekfen Holding hisselerine uzun vadede beğendiği şirket pay senetleri arasında yer verdiğini sözlerine ekliyor.

Turcas, jeotermal enerjide büyümeyi hedefliyor

Turcas Petrol A.Ş. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Turcas’ın 2018 mali yılına ilişkin genel kurul toplantısı, şirket üst yönetimi ve hissedarlarının katılımıyla geçtiğimiz hafta yapıldı. Şirket 2018 net dönem zararı nedeniyle “Net Dağıtılabilir Kar” oluşmadığından, kar payı dağıtılamamasına ilişkin teklifi 2018 yılı Olağan Genel Kurulu’nda pay sahiplerinin onayına sundu. 16 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen 2018 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu’nun kar payı dağıtılmamasına ilişkin teklifi kabul edildi.

Genel Kurul’da Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy 2018 yılı mali sonuçları ve 2019 yılı hedeflerine yönelik bilgi verdi. 2018 yılında, akaryakıt ve jeotermal enerji iş kolları, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti diyen Aksoy şunları söyledi: “Akaryakıt ve madeni yağlar alanındaki iştirakimiz Shell BTurcas Petrol A.Ş. sektördeki öncü konumunu korudu. Yenilenebilir enerji alanında, Aydın Kuyucak Jeotermal Enerji Santralimiz ise ticari operasyonlarının ilk yılını tamamladı. Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santralimiz sahip olduğu yüksek emre amade oranı ile üretimini sürdürüyor. Kurumsal sürdürülebilirliği de en önemli değerimiz olarak görüyoruz.”

Genel Kurul Toplantısı’nda “Kararlı yaklaşımımız, küresel vizyonumuz ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, geleceğe yönelik yatırım planlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diyen CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ise, “18 MW kurulu gücündeki Aydın Kuyucak Jeotermal Elektrik santralimizde kapasite kullanımının artırılmasına ilişkin teknik çalışmalarımız devam ediyor. Jeotermal enerjide büyümek istiyoruz ve bu doğrultuda 2020 yılından itibaren geçerli olacak YEKDEM tarifesinin belirlenmesini bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte ülkemize döviz girdisi yaratacak enerji yatırımlarına odaklanacağız. Ayrıca yurt içi ve dışındaki yenilikçi enerji teknolojilerini de yakından takip ediyor, enerji teknolojilerine ilişkin fırsatları değerlendirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

88 yıllık geçmişe sahip Turcas Petrol, sektörlerinde lider konumdaki firmalara iştirak eden petrol ve enerji odaklı bir yatırım şirketi. Turcas’ın akaryakıt ve madeni yağlar sektöründeki iştiraki Shell&Turcas Petrol, Türkiye çapında bini aşkın Shell markalı istasyon ağı, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve pazarlama faaliyetleri ile 2018 yılında 32.6 milyar TL net satış hasılatına ulaştı. Enerji alanında ise Turcas, Alman enerji devi RWE ile kurduğu ortak girişim şirketi RWEBTurcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde 600 milyon euro yatırım bedeliyle 800 MW kurulu güçteki Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’ni 2013 yılında devreye aldı. RWEBTurcas, 2018 yılında, 967 milyon TL seviyesinde satış hasılatı elde etti. Yenilenebilir enerji alanında da faaliyet gösteren Turcas’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş., Aydın’da bulunan 18 MW kurulu güce sahipjeotermal santralinin sahibi ve işletmecisi.

Eren Can UMUT / Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü
“Koza Altın’ın bilançosu çok başarılı”

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirketin çok başarılı bir 2019 ilk çeyrek bilançosu açıkladığını söylemeliyiz. 2018 birinci çeyreğinde 215 milyon 269 bin TL olan satış gelirlerini yüzde 125 oranında artışla bu yılın ilk çeyreğinde 485 milyon 753 bin TL’ye yükseltti. Karşılaştırmalı dönemde esas faaliyet karı yüzde 400 artışla 2019 yılının birinci çeyreğinde 229 milyon 327 bin TL’ye ulaştı. FAVÖK  rakamının ise yılın ilk çeyreğinde 259 milyon 839 bin TL olarak açıklandığı ve yıllık bazda yüzde 305 artış olduğu dikkat çekiyor. Aynı parlak rakamlar haliyle net kar rakamında da kendini gösteriyor. 141 milyon 501 bin TL olan net karın yüzde 125.80 artışla 319 milyon 506 bin TL’ye ulaştığı görülüyor. Koza Altın hisselerinde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 9.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İPEK ENERJİ: 2019 yılının birinci çeyreği itibari ile olumlu bilanço açıklayan şirketlerden birisi de İpek Enerji. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 216 milyon 149 bin TL olan satış gelirleri yüzde 125 artışla bu yılın ilk çeyreğinde 486 milyon 532 bin TL’ye ulaştı. Esas faaliyet karının da yüzde 148 artışla 226 milyon 620 bin TL ile oldukça dikkat çekici bir yükseliş kaydettiği görülüyor. FAVÖK’de yüzde 293 artışla 262 milyon 584 bin TL olarak açıklandı. Net karı ise yıllık bazda 10 milyon 504 bin TL’den 44 milyon 147 Bin TL’ye yükseldi. Bilançosunun pozitif olduğunu ve orta uzun vadede hisse senetlerini olumlu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda İpek Enerji hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 6.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PETKİM: Şirketin 2019 yılının ilk çeyreğinde cirosu geçen yılın eş dönemi ile kıyaslandığında yüzde 50 artışla 2 milyar 832 milyon TL olarak açıklandı. Esas faaliyet karı 195 milyon 697 bin TL’den yüzde 38 artışla 269 milyon 660 bin TL’ye ulaştı.

Net karı yüzde 17 artışla 154 milyon 29 bin TL’ye yükseldi. Özellikle net kar rakamının piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanması da fiyatlamalara yönelik olumlu bir etki oluşturdu. Şirketin önümüzdeki dönem bilançosunun da olumlu gelme potansiyeli bir hayli yüksek. Etilen fabrikasında yüzde 99 kapasiteye ulaşılmış durumda. Star rafinerisinde 2019 yılının ilk çeyreğinde 84 bin ton ham madde alımı gerçekleşmesi maliyetlerin düşürülmesi yönünden olumlu. Ayrıca 20 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek kurulan bipolar tesisinin de devreye girdiğini hatırlatalım. Bu çerçevede Petkim hisselerinde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ile 6.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Muammer DEMİR / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“Ereğli, uygun rasyolarla işlem görüyor”

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: 2019 ilk çeyreğinde satışları yüzde 31.8 artışla 7.144 milyar TL ve satışların maliyeti ise yüzde 47.7 artışla 5.512 milyar TL olarak gerçekleşti. Maliyetlerde yaşanan artışın brüt kar üzerinde azaltıcı etkisi ile birlikte brüt kar ilgili dönemde yüzde 3.2 azalışla 1.631 milyar TL olarak açıklandı. Esas faaliyetlerden diğer giderler grubu içerisinde yer alan karşılık giderleri, ticari alacak ve borçlardan kaynaklı kur farkı giderleri, liman kullanım ön izinleri, vadeli alım sözleşmelerine ilişkin faiz giderleri ile diğer gider ve zararlar kalemlerinde oluşan artışların faaliyet karı üzerinde baskı oluşturduğu dikkat çekiyor. Bu kapsamda ilgili çeyrekte esas faaliyet karı yaklaşık yüzde 5 düşüş ile 1.459 milyar TL’ye geriledi. İlgili dönemde, finansman gelirleri grubu içerisinde yer alan banka mevduatlarından faiz geliri ve kur farkı gelirinde yaşanan artışın olumlu yansıdığı görülüyor. İlgili dönemde vergi öncesi karı da yüzde 7.5 artışla 1.702 milyar TL’ye yükseldi. Dönem ve ertelenmiş vergi giderleri gruplarında yaşanan artış sonrasında ilgili dönemde ana ortaklık payları net dönem karı da bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 6.2 azalışla 996.650 milyon TL olarak gerçekleşti. İlgili dönemde FAVÖK yüzde 3.8 artışla 1.733 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı yüzde 24.3 oldu. Şirketin yer aldığı sektörde öncü konumu, yurtdışı aynı sektörde yer aldığı şirketlere karşı yüksek rekabet gücü ve uygun rasyolar ile işlem görmesi önemli.

Ereğli hisselerinde uzun vadede yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 8.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI: 2019 birinci çeyrekte cirosu yüzde 10.4 azalış ile 3.981 milyar TL ve satışların maliyeti yüzde 13.6 azalış ile 3.436 milyar TL olarak gerçekleşti. Yurtdışı satışların toplam satışlara oranı bir önceki yılın eş döneminde yüzde 77.5 iken ilgili dönemde yüzde 75.8’e geriledi. Maliyetlerde yaşanan azalışın satışlara göre daha fazla gerçekleşmesinin brüt kar rakamına olumlu yansımaları görülürken ticari faaliyetlerden brüt kar yüzde 17.5 artışla cÜn .. . =; 544.818 milyon TL olarak açıklandı.

Finans sektörü faaliyetlerinin olumlu katkısı ile birlikte brüt karın da yüzde 18.4 artışla 582.257 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. İlgili dönemde, pazarlama, araştırma, genel yönetim giderlerinde yaşanan artışlar ve esas faaliyetlerden gelir/gider gruplarında yaşanan azalış ile birlikte esas faaliyet karı yüzde 37.50 artışla 366.624 milyon TL’ye ulaştı. Net karı yüzde 0.07 azalışla 324.741 milyon TL’ye geriledi. FAVÖK karşılaştırmalı dönemde yüzde 13.4 artışla 590 milyon TL ve FAVÖK marjı da 14.8 düzeyinde gerçekleşti. Şirketin 2019 bütününe ilişkin yeni beklentileri, yurtiçi hafif araç pazarı 430 bin-450 bin adet,Tofaş yurtiçi pazar satışları 60 bin-65 bin adet, ihracat adetleri 200 bin-220 bin adet, toplam üretim beklentisi 250 bin-275 bin adet ve 2019 yatırım beklentisi 140 milyon euro olarak açıklandı. Tofaş hisselerinde uzun vadede yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 20.75 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SODA SANAYİİ: 2019 ilk çeyreğinde satışlar yüzde 35.2 artışla 947.994 milyon TL ve satışların maliyeti yüzde 47.2 artışla 649.719 milyon TL’ye yükseldi. Satışların yurtiçi ve uluslararası kınlımı sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 73 olarak gerçekleşti. Satışların maliyetinde yaşanan artışın brüt kar rakamı üzerinde baskı oluşturduğu izlenirken; brüt kar yüzde 14.9 artışla 298.275 milyon TL’ye ulaştı.

Pazarlama ve esas faaliyetlerden diğer giderler gruplarında s\a\ yaşanan artışın esas faaliyet karı üzerinde azaltıcı etkisi ile birlikte, ilgili dönemde esas faaliyet karı yüzde 4.55 artışla 175.248 milyon TL olarak açıklandı. Finansman gelirleri grubu içerisinde yer aian kambiyo karında yaşanan artışın ana ortaklık payları dönem karına olumlu etkisi görülürken, ana ortaklık payları net dönem karı ilgili dönemde yüzde 19.4 artışla 284.881 milyon TL’ye yükseldi.

İlgili dönemde, FAVÖK 200 milyon TL ve FAVÖK marjı yüzde 21.1 düzeyinde gerçekleşti. Şirketin yatırım harcamaları ilk çeyrekte 94 milyon TL oldu. Gelirlerinin yüzde 89’u döviz ve yüzde ll’i Türk Lirası’ndan oluşmakta. Soda Sanayi hisselerinde uzun vadede yüzde 30yükseliş potansiyeli ile 9.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu