Başarılı Girişimcilik

Trend Olan Beslenme Tarzları Girişimcilere Fırsatlar Sunuyor

Trend Beslenme Tarzları Kazandırıyor

İnsanların beslenme tarzlarında ki değişim yeme içme sektöründe büyük bir ekonomi oluşturmaya başladı. Kafe ve restoranlar menülerini yeni trend olan beslenme tarzına göre ayarlamaya başladı.

HIZLA değişen yaşam şartları, beslenme tarzlarının da aynı hızla değişmesine neden oluyor. Raw (çiğ), vejetaryen, vegan, glutensiz, paleo diyeti, whole foods (işlenmemiş ürünler) ve plant-based (bitki bazlı) beslenme tarzları, son yıllarda öne çıkan trendler arasında yer alıyor. Söz konusu beslenme tarzlarına olan ilginin artması, yeme içme sektöründe yeni bir akımın öncüsü oldu. Menülerini sadece bu beslenme tarzlarına göre özelleştiren kafe ve restoranların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bunun yanı sıra menülerindeki sağlıklı seçeneklerin yanma bu beslenme tarzlarına yönelik alternatifler ekleyen mekanlar da mevcut. “Sağlıklı olan lezzetsizdir” algısını değiştirmeyi hedefleyen kafe ve restoranlar, şimdiden bu beslenme tarzlarını benimseyenlerin uğrak noktası olmuş durumda. Yeme içme sektörü açısından önemli bir ekonomi oluşturan bu işletmeleri mercek altına aldık…

beslenme tarzi

Bİ NEVİ DELİ
Bulamadığımız Lezzetleri Sunmak İstedik

Belkıs Boyacıgiller ve Özge Şen’e ait olan mekan, whole foods ve plant-based bir kafe. Etiler’de hizmet veren mekan, yaklaşık beş yıl önce açılmış. Kafe mutfağının ana içeriklerini, mevsim sebzeleri ve meyveleri, tahıllar, baklagiller, badem, ceviz, kaju ve ay çekirdeği gibi kuru yemişler, taze avokado yağ1, soğuk sıkım zeytinyağı, susam yağı, hindistancevizi, kakao ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen yerfıstığı yağı oluşturuyor. Kurucu ortak ve şef Belkıs Boyacıgiller, “Türkiye’de vegan beslenme tarzım benimseyenlere uygun çok güzel zeytinyağlılar ve mezeler var. Kendimizin arayıp bulamadığı lezzetleri sunmak istedik” diyor. Ayda bin 800 kişiye hizmet verdiklerini belirten Boyacıgiller, insanların ilgisinin her geçen gün arttığını söylüyor ve bu beslenme trendlerinin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hızla yayıldığını anlatıyor.

Bi Nevi Deli

Bi Nevi Deli, birçok beslenme tarzına uygun seçenekler sunan bir kafe. Burada whole foods ve plant-based beslenme tarzlarına yönelik seçeneklerin yanı sıra raw, vegan, glutensiz, paleo diyeti ve vejetaryen beslenme tarzlarına uygun lezzetler bulmak da mümkün. Boyacıgiller, “Bitkinin gücüne inanıyoruz. Sağlıklı beslenme reçetesinin başında sebze ve meyveler yer alıyor. Mevsimsel ürünleri kullanmaya özen gösterdiğimiz için menümüzü de sıklıkla değiştiriyoruz” diyor.

‘Acai bowl’, ‘chimichurri soslu pancar burger’, yağ ilavesiz mevsim sebzeleriyle hazırlanmış çorbalar ve ‘glutensiz pirinç yufkasına sarılı humus’ Bi Nevi Deli’nin menüsünde yer alan seçeneklerden birkaçı. Boyacıgiller, “Şu sıralar ana yemeklerimizden soya sütü kaymağından yapılan yuba erişteli ‘sporcu makarnası’ dediğimiz yemeğimiz çok beğeniliyor. Bunun yanı sıra neredeyse sıfır karbonhidratlı ‘shirataki noodle’ çok popüler. Ama ekmek yemekten kaçınmıyorsanız tüm peynirleri fermente kajudan hazırladığımız ‘dört peynirli tost’umuzu da öneririm” diyor.

Bi Nevi Deli’de başlangıçların fiyatları 16 ile 36 TL, ana yemeklerin fiyatları 22 ile 56 TL arasında değişiyor. Tatlıların fiyatları ise ortalama 25 TL.

HEALIN FOODS
Tüm Beslenme Tarzlarına Hitap Ediyor

Teşvikiye’de bulunan Healin Foods, 2018’in başında kapılarını açan bir restoran. İstanbul’da yeni bir sağlıklı yaşam platformu yaratmak amacıyla yola çıkan firma, Healthyish Cafe ve Bi Nevi Deli’den bir yönüyle ayrılıyor. Healin Foods, menüsündeki sağlıklı seçeneklerin yanına glutensiz, vegan ve vejetaryen lezzetleri de ekleyen bir adres. Kurucularından Asya Sadıklar, restoranın farkını şu sözlerle anlatıyor:

“Doğal, taze, temiz yemek önceliğini vurguladığımız menümüzde, tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak bir bakışla glutensiz, unsuz, şekersiz, vegan, vejetaryen, zengin proteinler, sağlıklı yağlar, organik sertifikalı et, tavuk ve hindi ürünlerimiz mevcut. Standart Akdeniz diyeti, gaps diyeti, makrobiyotik tipi beslenenlere de hizmet vererek, seçenekleri daha iyi tanıtmak, yaygınlaştırmak ve erişilebilir bir sağlık hareketine öncü olmayı amaçlıyoruz.”

Healin markasının bütünsel sağlık hareketi olduğunu söyleyen Sadıklar, “Aktiviteler, workshop’lar düzenliyor ve rehberlik yapıyoruz. Ayrıca mutfağımızda kullandığımız sağlıklı ürünleri misafirlerle paylaşan Healin Market mekanın içinde yer alıyor ve doğal, taze, temiz beslenme tarzını evlere taşıyor” diyor.

healin foods

Sadıklar, menülerine glutensiz, unsuz, şekersiz, vegan ve vejetaryen seçenekleri eklemeye nasıl karar verdiklerinden de bahsediyor. “Bu markanın kuruluş nedenlerinin başında beslenme duyarlılığı ve bilgisi olan kişilerin rahatlıkla gidebileceği, beslenirken sağlımızı tehdit etmeyecek yiyecek ve içecekleri sunacak bir restorana ihtiyaç olduğunu fark etmemiz geliyor” diyen Sadıklar, sağlıklı beslenme konusunu önemseyen kişiler arasında farkındalık yaratıp daha sağlıklı ve daha iyi bir hayat olanağını tanıtıp yol gösterici olmayı amaçladıklarını anlatıyor.

“Sağlığın birincil öncelik olduğu bir restoranın benimsenmesi son derece ümit verici” diyen Sadıklar, menülerini hazırlarken hassas davrandıklarını ifade ediyor: “Sağlıklı beslenmek bir trend değildir. Çeşitli kimyasallara ve toksik maddelere maruz kaldıkça hastalıklara daha yatkın hale geliyoruz. Healin’de mottomuz, yapay olan hiçbir şeyi restoranımız içinde bulundurmamak…”

Mevsimsel bir menüye sahip olan ve mevsim değiştikçe menüsünü güncelleyen mekan, katkı maddeli ürünler, işlenmiş şeker, işlenmiş un ve beyazlatılmış tuz kullanmıyor. Organik ve iyi tarım ürünleri, iyi yağlar, yüksek protein ve az karbonhidrat kullandıklarını söyleyen Sadıklar, “Baharatlar, meyveler, yağlar, yemişler, bakliyat, tahıl, sebze, çaylar, probiyotikler… Bu hayat kaynağı besinleri her bir ürünümüzde yaratıcı ve lezzetli bir şekilde dahil etmek menümüzün temelini oluşturuyor” diyor.

HEALTHYISH CAFE
Sağlıklı Beslenmek Mümkün

Geçen eylül ayında Bebek’te hizmet vermeye başlayan Healthyish Cafe, yeni bir işletme olmasına rağmen oldukça popüler. Bunda işletmenin sahibi Şcyma Subaşı’nın etkisi büyük. Kendini, “yiyeceklerde bulunan doğal vitamin ve mineralleri yok etmeden sağlıklı öğünler hazırlamayı ilke edinen bir mekan” olarak tanımlayan Healthyish Cafe’nin menüsünün tamamı, beslenme uzmanı kontrolünde hazırlanmış. Kafenin Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya Sorumlusu Aysu Ceren Özaydın, “Doğru protein, karbonhidrat, yağ oranlarının yanı sıra lezzet dengesini de tüm tabaklarda titizlikle sağlamaya çalıştık” diyor.

Healthyish Cafe’nin dışarıda da sağlıklı beslenmenin mümkün olduğu, sağlıklı olan şeylerin lezzetsiz olması gerekmediği fikrini konsept edinen bir kafe-restoran olduğunu söyleyen Özaydın, “Sağlıklı beslenmeye vakit bulamayan şehir insanını, sabah koşusundan dönerken ihtiyacı olan besin değerlerini tek bir smoothie ile almak isteyen sporcuları ve vücuduna değer veren diğer herkesi hedefliyoruz” diyor. Özaydın, mekanın açılma sürecini ise şöyle anlatıyor: “insanlara bir kafede bile dengeli beslenebilme imkanı sunma ve sağlıklı atıştırmalıklarla sohbetlere eşlik etme fikri, buranın hayata kazandırılmasındaki en büyük etkenlerden.” Kafenin menüsü oldukça zengin; kahvaltı, ara öğün, ana yemek, tatlı, sıcak ve soğuk içecek seçenekleri yer alıyor. Özaydın, “Bunların tümü rafine şekersiz, büyük bir çoğunluğu glu-tensiz ve hatırı sayılır orandaki kısmı ise vegan ürünler. Açıldığımız günden bu yana ‘bubble tea’lerimiz büyük ilgi görüyor. Bunun dışında ilgi gören diğer yiyeceklerimiz ise vegan hamburger ‘eat your veggies’, tamamen kabaktan yapılan ‘zoodle’, vegan dondurmamız nicecream’ ve yine neredeyse tümü vegan olan şekersiz tatlılarımız” diyor. Mekan, sağlıklı pişirme teknikleri ve yöresinden doğal malzeme teminiyle ‘famı to fork’ konseptine de sahip. Kafenin öne çıkan bir diğer özelliği ise raw, vegan ve glutensiz seçenekleri menüde özel sembollerle belirtmesi. Bu sayede seçim yaparken zorlanmıyorsunuz.

Özaydın, son yıllarda Türkiye’de raw, vegan ve glutensiz menülere sahip kafelerin sayısında yaşanan artışı ise insanların bilgiye kolay ulaşabilme imkanına bağlıyor: “Bu durum, daha bilinçli bir tüketici kitlesinin oluşmasına sebep oldu. Artık vücudumuz için iyi, yararlı ve sağlıklı olanı biliyoruz ve bu ürünlere kolay ulaşma imkanına sahibiz. Durum böyle olunca Türkiye’de de bu konsepte olan talep arttı ve ne mutlu ki bu tarz kafelerin sayısında da artış yaşanıyor. Glutensiz, raw ve vegan terimleri günlük hayatımızın içinde kendilerine yer bulmayı başardı.”

Özaydın, insanların ilgisinden memnun olduklarım da dile getiriyor. “Geçtiğimiz dört aylık sürece baktığımızda, aylık misafir sayımızın ortalama 9 bin olduğunu söyleyebilirim” diyen Özaydın, şu an için gündemlerinde yeni bir şube açma düşüncesinin olmadığım da ifade ediyor.

Trend Olan Beslenme Tarzları

Raw (Çiğ): 40 derecenin üzerinde ısıya maruz kalmamış besin maddelerinin tüketimi esasına dayanıyor Enzim, vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir beslenme biçimi olarak tanımlanıyor.

Vejeterya: Hiçbir hayvansal et ürününün tüketilmediği beslenme tarzı. Bu tarzı benimseyenler, süt, yumurta ve bal gibi ürünleri tüketebiliyor.

Vegan: Hayvansal et ürünleri ve hayvanlar tarafından üretilen hiçbir ürün kullanılmıyor.

Glutensiz: Buğday, arpa ve çavdar dahil olmak üzere birçok tahılda bulunan bir protein olan glütenin yer almadığı beslenme tarzı. Günümüzde zayıflamak, sağlıklı beslenmek ve bazı hastalıklara yakalanma azaltmak amacıyla popüler olsa da aslında çölyak hastalığı olan kişilerin uygulaması gereken bir diyet.

Paleo diyeti: Antik alışkanlıklara göre beslenmeyi ifade ediyor. Bu beslenme tarzında, unlu mamuller, şeker ve süt ürünleri gibi gıdalar yer almıyor. Bolca sebze ve meyve tüketiliyor. Bu diyette, doğal yollarla elde edilmeyen hiçbir şey tüketilmiyor ve raw beslenmenin gerekliliğine inanılıyor.

Whole foods: İşlenmemiş ürünler tüketiliyor. Sağlıklı beslenmeye odaklanan bu tarzda, besin maddelerinin besin değerlerini kaybetmemiş olması önem taşıyor ve hayvansal ürünler tüketilmiyor.

Plant-Based: Bitki bazlı beslenme olarak tanımlanıyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu beslenme tarzında hiçbir hayvansal ürün yer almıyor.

Şebnem Can Kılınçarslan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu