Güncel Ekonomi Haberleri

Katılım Endekslerinde Öne Çıkan 23 Hisse

Muhafazakar yatırımcılar katılım bankacılığı esaslarına bağlı olarak oluşturulan katılım endekslerini takip ediyor. Uzmanlar bu kapsamda 23 hisseye dikkat çekiyor…

Katılım Endeksi Hisseleri Öne Çıktı

MUHAFAZAKAR yatırımcıların tercih ettiği katılım endekslerinin yılın ilk üç haftasında yüzde 6.3 (Katılım-30 Endeksi) ve yüzde 5.9’luk (Katılım-50 Endeksi) getirileri dikkat çekti. Katılım Endeksleri, Ka-tılım-50 (KAT5Ü), Katılım-30 (KATLM) ve Katılım Model Portföy (KATMP) olmak üzere üç endeksten oluşuyor. Üç endeks de Borsa İstanbul tarafından, kendi adına endeks hesaplatmak isteyen kuruluşlar için hesaplanan müşteri endeksleri içinde yer alıyor. Katılım endeksleri, Türkiye’de faaliyet gösteren Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Vakıf Katılım banklarının sponsorluğunda Bizim Menkul Değerler danışmanlığında hazırlanıyor ve endeks değerleri Borsa İstanbul tarafından hesaplanarak veri dağıtım firmalarıyla paylaşılıyor.

Katılım endekslerinin oluşturulmasındaki temel motivasyon özellikle muhafazakar kesimin yatırım yapabileceği borsa şirketlerini tespit ederek sermaye piyasalarına katılımın artmasını sağlamak. Bununla beraber her geçen gün büyüyen emeklilik fonlarının yatırım yapabileceği katılım hisseleri ve fonların getirilerini kıyaslayabilecekleri bir gösterge olarak katılım endeksleri önemli bir amaca hizmet ediyor.

ÜÇ TANE KATILIM ENDEKSİ VAR

6 Ocak 2011 tarihinde ilk olarak Katılım-30 Endeksi yayınlanmaya başladı. Kuruluşunda ‘Katılım Endeksi’ olan ve 09.07.2014 tarihinde diğer endekslerin de hesaplanmaya başlamasıyla adı ‘Katılım-30 Endeksi’ olarak değiştirildi. Katılım-30 Endeksi yıllık olarak en yüksek getirisini yüzde 37 ile 2017 yılında, en düşük getirisini ise yüzde (20) ile 2018’de gerçekleştirdi. 2019’un ilk üç haftasındaki performansı ise yüzde 6.3 oldu.

Katılım-50 Endeksi ise 09.07.2014 tarihinde yayınlanmaya başladı. Temel olarak Katılım-30 Endeksi’yle aynı amacı taşımakla beraber büyüyen katılım uzayındaki senet sayısının artmasıyla daha fazla senedin endeksin değerine etkisinin gösterilmesi amaçlandı. Katılım-50 Endeksi yıllık olarak en yüksek getirisini yüzde 37 ile 2017’de, en düşük getirisini ise yüzde (21) ile 2018’de gerçekleştirdi. 2019’un ilk üç haftasındaki performansı ise yüzde 5.9 oldu.

Katılım-Model Portföy Endeksi de 09.07.2014 tarihinde yayınlanmaya başladı. Katılım-50 Endeksinde yer alan ve Bizim Menkul Değerler’in belirlemiş olduğu derecelendirme ve değerleme çarpanları kriterlerine göre seçilen 13 hisse senedinden oluşmakta ve ayda iki kez şirket listesi revize edilmekte. Analistler, muhafazakar yatırımcılar için orta ve uzun vadede 23 hisseye dikkat çekiyor.

arap borsa
Katılım Endeksi Hisseleri Öne Çıktı

“ENDEKS DANIŞMA KURULU ONAYLIYOR”

Katılım endekslerinin oluşturulmasındaki temel motivasyonun muhafazakar yatırımcıların yatırım yapabileceği borsa şirketlerini tespit ederek sermaye piyasalarına katılımın artmasını sağlamak olduğunu belirten Bizim Menkul Değerler Genel Müdürü Fatma Selçuk, Katılım-30 ve Katılım-50 arasındaki temel farkı BIST-100 ve BIST-30 arasındaki fark gibi düşünebileceğimizi söylüyor. Katılım uzayında yer alan hisse senetlerinin halka açık piyasa değerine göre sıralandığını dile getiren Selçuk, “İlk 30 hisse Katılım-30 Endeksi’ni, ilk 50 hisse ise Katılım 50 Endeksi’ni oluşturmakta” diyor. Selçuk sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Endekse alınacak ve çıkarılacak paylar her bir katılım bankasını temsil eden ilahiyatçılardan oluşan Endeks Danışma Kurulu’nun onayı ile Endeks Danışmanı Bizim Menkul Değerler A.Ş. tarafından belirlenir. Katılım Endekslerinde yer alacak şirketler ana faaliyet alanı ve finansal kriterler olmak üzere iki aşamada belirlenir. İlk aşamada Borsa İstanbul Yıldız Pazar, Ana Pazar veya Kolektif ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarında işlem gören şirketler faaliyet konularına göre incelenir, uygun olmayan şirketler hariç tutularak ‘ana liste’ oluşturulur. İkinci aşamada ise ‘ana listede’ yer alan şirketler finansal oranlarına ve faaliyetlerine göre tekrar incelenir, uygun olmayan şirketler çıkarılarak ‘endeks şirketleri’ listesi belirlenir. Değerlendirmelerde şirketin SPK mevzuatına göre açıklamakla yükümlü olduğu ve KAP’ta kamuya bildirdiği mali tabloları ve açıklamaları esas alınır.”

“DİĞER ENDEKSLERDEN FARKI YOK”

Hesaplanma biçimi ve dağıtımı itibariyle Borsa İstanbul’un hesapladığı diğer endekslerden herhangi bir farkı olmayan katılım endekslerinin en belirgin farkının muhafazakar yatırımcıları gözeterek onların alım-satım yapabileceği bir hisse senedi uzayı oluşturması olduğunun altını çizen Selçuk, “Hükümetin de oldukça önem verdiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde faiz hassasiyeti olan BES Fonları’nın yatırım yapabileceği hisse senetleri yine Katılım Endeksleri vasıtasıyla belirleniyor. Bu kapsamda Islami Finans’ın ülkemizde gelişimine katkıda bulunması Katılım Endeksleri’nin diğer endekslerden en büyük farkıdır diyebiliriz” yorumunu yapıyor.

Bizim Menkul Değerler olarak katılım bankalarına ve muhafazakar yatırımcılara alım satım yapabilecekleri bir hisse senedi uzayı sunarak sektördeki bir boşluğu doldurmayı ve İslami finansın ülkemizde gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade eden Selçuk, böylece sermaye piyasalarının derinleşmesi ve yıllardır bu piyasadan uzak durmuş olan faiz hassasiyeti bulunan yatırımcıların borsada yatırım yaparak şirketlerin finansman erişiminin artırılmasının sağlanabileceğini söylüyor.

“ESAS OLAN KAP AÇIKLAMALARI”

Katılım Endeksi şirketlerini belirlerken özellikle finansal kriterler için temel dayanaklarının şirketlerin KAP’a açıkladıkları mali tablo ve dipnotlar olduğuna da dikkat çeken Selçuk, her şirketin her dönem açıkladığı dipnotların yeterince açık olmamasından ve gerektiği kadar detayı barındırmamasından yakmıyor. “Bu durumda şirketlerden veri talebinde bulunmamıza rağmen her zaman olumlu geri dönüşler alamamaktayız” diyen Selçuk, bu sorunun giderilmesi için Borsa İstanbul veya SPK öncülüğünde şirketlerin mali tablo dipnotlarının daha detaylı olmasını sağlanmasını endekse girecek, endeksten çıkacak şirketlerin belirlenmesinde kolaylık sağlayacağının altını çiziyor.

“Bizim Menkul Değerler Araştırma Departmanı olarak yatırımcılarımıza ‘al’ tavsiyesi verdiğimiz hisselerin tamamı faaliyet alanı olarak katılım endeksi kriterlerini karşılamakla beraber finansal anlamda bazı hisselerin katılım endeksi kriterlerini karşılamıyor” diyen Selçuk, tavsiye ettikleri BİM Mağazaları ve Ereğli Demir Çelik hisselerinin Katılım-50 Endeksinde yer alırken diğerlerinin yer almadığını söylüyor.

Selçuk muhafazakar yatırımcılara orta ve uzun vadede BİM Birleşik Mağazalar, Ereğli Demir Çelik, Tofaş Otomotiv, Petkim, Turkcell, Tüpraş, Trakya Cam, Soda, Aygaz ve Borusan Mannesmann hisselerini önerivor.

“TOPLAM GELİRLERİN YÜZDE 5’İNİ GEÇMEMELİ”

Muhafazakar kesimin tercihlerine bağlı olarak bazı sektörler ve faaliyet alanlarının bu endekslerin kapsamı dışında olduğunu hatırlatan GCM Yatırım Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise, bu nedenle faiz, faize dayalı ticari ve finansal hizmetler, alkol, domuz eti, kumar, şans oyunu, vadeli altın ve döviz ticareti, kredili satış gibi unsurları içinde bulundurmayan şirketlerden seçildiğini söylüyor. Şirketlerin toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı ile faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranının yüzde 30’u geçmemesi gerektiğini belirten Erkan, bahsedilen faaliyet alanlarından elde edilen gelirlerin de toplam gelirlerin yüzde 5’ini geçmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Erkan, muhafazakar yatırımcılara ise orta ve uzun vadede Ereğli Demir Çelik, Ege Endüstri, Goodyear, Selçul Ecza Deposu, Pmar Et, Aselsan, Yataş, Mavi, Ulusoy Elektrik, Alkim Kimya, Ege Gübre, Akdeniz Güvenlik, Datagate Bilgisayar ve Kafein Yazılım hisselerini öneriyor.

Katılım endeksindeki hisselerin belirlenme süreci

1) Faaliyet alanlarına göre inceleme

  • Ana Listede yer alacak şirketler, ana faaliyet alanı,
  • Faize dayalı fınans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktöring ve diğer faize dayalı faaliyet alanlarını kapsar),
  • Alkollü içecek,
  • Kumar, şans oyunu,
  • Domuz eti ve benzer gıda,
  • Basın, yayın, reklam,
  • Turizm, eğlence,
  • Tütün mamulleri,
  • Vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketlerden oluşur.

2) Finansal oranlarına göre inceleme

Ana listedeki şirketler finansal oranlarına göre elemeye tabi tutulur. Buna göre endekse girebilmek için şirketlerin

a. Son bilançosundaki toplam faizli krediler / Son 1 yıllık ortalama piyasa değeri < %30,

b. Son bilançosundaki faiz getirili nakit ve menkul kıymetler / Son 1 yıllık ortalama piyasa değeri < %30,

c. Uygun olmayan faaliyetlerden gelir / Toplam gelir < %5 oranlarını sağlaması gerekir.

  • Katılım bankacılığı prensiplerine uygun varlıkların kiralanması amacı ile alınan leasing kredileri faizli kredilerin toplamına dahil edilmez. Bu kıstasları sağlamayan şirketler listeden elenir.
  • Şirketlerin ana faaliyetleri dışında gerek doğrudan, gerekse ortaklık ve iştirak ilişkisi ile dolaylı olarak iştigal ettikleri faaliyetler, yukarıda belirtilen faaliyetlerden biri veya birkaçını içeriyorsa bu faaliyetlerden elde edilen gelirler de iştirak oranları dikkate alınmak suretiyle hesaplamalarda dikkate alınır.
  • Eğer şirket finansal oranlan sağlamıyorsa veya sağladığına dair yeterli bilgiye ulaşmak mümkün olmuyor ise şirket listeden elenir.

3) Endekste yer alacak payların belirlenmesi

  • Faaliyet alanı ve finansal kriterlere göre belirlenen paylar, Fiili Dolaşımdaki Payların Piyasa Değerinin değerleme dönemi içindeki günlük ortalamasına göre en büyükten en küçüğe doğru sıralanır. Katılım-50 Endeksi listedeki ilk 50 paydan, Katılım-30 Endeksi ilk 30 paydan oluşur. Eğer listedeki payların sayısı 50’den az ise mevcut paylar endeksi oluşturur ve Katılım-50 ve Katılım-30 Endeksi fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri ağırlıklı olarak hesaplanır. Endeksin kapsamında Endeks Dönemi içinde olabilecek değişikliklerde kullanılmak üzere beş pay yedek olarak seçilir ve dönemsel değişikliklerle birlikte ilan edilir.
  • Katılım endeksleri her üç ayda bir şirketlerin mali tablolarını açıklamasını müteakip revize edilmektedir. İncelenen mali tablolara göre veya şirketlerin faaliyet durumuna göre kriterleri karşılayamayan şirketler endeksten çıkarılırken karşılayabilen şirketler endekse dahil edilmektedir.

“Hikayemizi iyi anlatmalıyız”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen TSPB 2019 Yılı Projeleri Bilgilendirme Toplantısında, Ulusal Sermaye Piyasası Programı’nda belirttikleri önerileri paylaştı ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.

”Rekabetçi ve cazip bir sermaye piyasası ortamı oluşturmayı hedefliyoruz” diyen Topaç, birlik olarak 2019 yılında faaliyetlerini iki katına çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Topaç, bu yıl hayata geçirmeyi planladıkları Ulusal Sermaye Piyasası Programı kapsamındaki önerilerini de birikimlerin sermaye piyasalarında değerlendirilmesi, şirketlerin sermaye piyasalarından daha fazla kaynak yaratması, yatırımcı tabanının geliştirilmesi, yatırım bankacılığının geliştirilmesi, rekabetçi ve cazip bir sermaye piyasası olarak sıraladı. Topaç, Ulusal Sermaye Piyasası Programı’nda belirttikleri önerileri hayata geçirerek, sermaye piyasasının gayrisafı yurt içi hasıla içindeki payını beş yıl içerisinde yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini de vurguladı. Bu yıl gelişmekte olan ülkelerin sermaye piyasalarına para girişinin beklendiğini ifade eden Topaç, “Özellikle seçim sonrasında Türkiye’nin hikayesini iyi anlatabilirsek, yabancı yatırımcının Türkiye’deki sermaye piyasalarına ilgisinin artacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

EMLAK KONUT: Şirket portföyünde bulunan, İstanbul İli, Beşiktaş ilçesi, Mecidiye Mahallesinde yer alan 16 KONUT adet parselden oluşan toplam 29.760,50 metrekare yüzölçümlü taşınmazların, KDV hariç 461.911.705,08 TL (545.055.812 KDV dahil] bedel üzerinden 36 ay taksitle satış işlemi tamamlandı.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding’in uluslararası tahvil ihracı için bankalara teklif talebi ilettiği belirtildi. Koç Holding’in IFR’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Finansman seçeneklerimizi sürekli olarak analiz ediyoruz.

Şu anda, açıklama gerektiren herhangi bir karar alınmadı” denildi. Koç Holding en son Mart 2016’da uluslararası piyasalardan borçlandı. Koç Holding bu tarihte 2023 vadeli tahvil ihracıyla 750 milyon dolar borçlanmış, getiri yüzde 5.40 olmuştu.

TRABZONSPOR: Şirketin 500.000.000 TL olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 100.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle (yüzde 200 bedelli) 300.000.000 TL’ye çıkarılmasına ilişkin kararı çerçevesinde 23.01.2019 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na Taslak İzahname sundu.

KRİSTAL KOLA: Şirket, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü . Satınalma Dairesi Başkanlığı’nın açmış olduğu 15/01/2019 tarihindeki 5.500.000 adet 250 mİ alüminyum kutu ambalajlı ve 2.500.000 adet 1.5 lt pet ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesi için verilen teklifi kazandığını bildirdi.

BANTAŞ BANDIRMA: Şirketin sermayesinin 32.25 milyon TL’den Yüzde 100 oranında bedelli olarak 32.25 milyon TL artışla 64.5 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya yapılan başvuru onaylandı.

GÖLTAŞ & AKSU ENERJİ: Göltaş’ın yüzde 77.47 oranında bağlı m ortaklığı olan Göltaş Enerji’nin sermaye artırımına ilişkin şirketin yüzde 16.74 oranında paylarına sahip olan Aksu Enerji’nin açtığı iptal davasının reddine karar verildi.

MMC SANAYİ VE TİCARİ YATIRIMLAR: Şirketin yenilenebilir enerji kapsamında elektrik üretimine ilişkin kanun kapsamında Erzincan’da faaliyet gösteren bir şirkete yüzde 70 oranına kadar iştirak etme hususunda karşılıklı mutabakatın sağlandığı bildirildi.

ODAS ELEKTRİK: Bakanlık oluru çerçevesinde yerli kömür ile üretim yapan elektrik santrallerinde TL 0DAŞ ENERJİ bazlı fıyatlamanın 51.5-56.65 dolar arasında endeksleneceği bildirildi. Ayrıca yedi yıllık alım garantisinin kalan altı yılında Çan-2 Termik santraline yönelik üretim projeksiyonunun yüzde 45’ine denk gelen üretimde 6 yıl boyunca dolar bazlı gelir elde edileceği bildirildi. Kalan yüzde 55’lik kısım için ise TL bazlı gelir devam edecek.

BURÇELİK: Şirketin makine montaj bölümü için yürürlüğe girmiş olan kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanmak üzere yaptığı başvurunun 27 işçi için, 01.01.2019 tarihinden başlamak ve 31.03.2019 tarihinde sona ermek üzere uygun karşılandığı açıklandı.

Katılım endeksleri

Katılım endeksleri, katılım bankacılığı esaslarına bağlı olarak oluşturulur. Buna bağlı olarak faize dayalı fınans, ticaret, hizmet gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler bu endeks içinde yer almaz. Katılım endeksleri Katılım-30, Katılım-50 ve Katılım Model Portföy endeksleri olmak üzere üç tane. 30 ve 50 endeksleri üç ayda bir mali tablo dönemlerinde güncellenir. Güncellemeler şirketlerin faaliyet alanlarına ve finansal oranlarına göre inceleme sonrasında yapılır. Katılım Model Portföy endeksi 13 hisseden oluşur ve iki haftada bir güncellenir. Endeks oluşumunda hisselerin temel oranları da (F/K, FD/FAVÖK, PD/ DD) kullanılarak aktif bir yönetim uygulanır.

Güncel olarak endeksler

KATİLİM 30: Aksu Enerji, Albaraka Türk, Alkim Kimya, Aselsan, BİM Mağazalar, Bursa Çimento, Çemtaş, Ege Endüstri, Ege Gübre, Ege Seramik, Ereğli Demir Çelik, Flap Kongre, Ford Otomotiv, Goodyear, Halk GYÜ, İhlas Gayrimenkul, İsdemir, Kartonsan, Kerevitaş, Konya Çimento, Logo Yazılım, Mavi, Özderici GYO, Panora GYO, Selçuk Ecza, Tat Gıda, Teknosa, Tümosan, Ulusoy Elektrik, Yataş…
KATILIM 50: Akdeniz Güvenlik, Aksu Enerji, Albaraka Türk, Alarko Carrier, Alcatel, Alkim Kimya, Aselsan, Akın Tekstil, BİM Mağazalar, Bursa Çimento, Çemtaş, Denizli Cam, Despec Bilgisayar, Datagate Bilgisayar, Ege Endüstri, Ege Gübre, Ege Seramik, Ereğli Demir Çelik, Flap Kongre, F-M İzmit Piston, Ford Otomotiv, Goodyear, Halk GYO, İhlas Ev Aletleri, İhlas Gayrimenkul, İsdemir, Jantsa, Kartonsan, Kerevitaş, Kafein Yazılım, Konfrut Gıda, Konya Çimento, Kron Telekomünikasyon, Kristal Kola, Logo Yazılım, Makine Takım, Mavi, Metro Petrol, Milpa, Örge Elektrik, Özderici GYO, Panora GYO, Pınar Et, Selçuk Ecza, Tat Gıda, Teknosa, Tümosan, Ulusoy Elektrik, Yataş ve Yapı Kredi Koray GYO…
KATILIM MODEL PORTFÖY: Albaraka Türk, Alcatel, Bursa Çimento, Çemtaş, Despec Bilgisayar, Ege Seramik, Erdemir, Goodyear, İsdemir, Konfrut Gıda, Orge Elektrik, Pınar Et ve Selçuk Ecza…

Enver ERKAN / GCM Yatırım Araştırma Uzmanı
“Her sene temettü dağıtıyor”

EGE ENDÜSTRİ: Ticari vasıta dingil ve dingil komponentleri üretiminde uzmanlaşmış, dünyanın önde gelen tüm araçlarında başta ABD, AB ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede Ege Endüstri’nin ürünleri kullanılıyor. Şirket İzmir’de iki lokasyonda üretim yapıyor. Şirketin brüt satışları dokuz aylık dönemde geçen senenin yüzde 64 üzerinde gerçekleşerek 399 milyon TL olmuştur. Satışların maliyetlerindeki yüzde 59 artış da şirketin brüt kar marjını ilk dokuz ayda yüzde 41.73’den yüzde 43.70 seviyesine yükseltti. Net karı 87 milyon TL’den yüzde 185 artarak 248 milyon TL’ye yükseldi. Şirket hemen her sene temettü dağıtıyor. Temettü veriminin ortalama yüzde 5.92 seviyesinde bulunması olumlu. Şirket hisselerinde yüzde 13 yükselme potansiyeli ile 425.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

GOODYEAR: Yılın ilk dokuz aylık döneminde 1 milyar 763 milyon TL satış geliri elde eden şirket, 2017’nin eş dönemine göre satışlarını yüzde 34 oranında artırdı.

Satış maliyetlerindeki yüzde 31’lik artışla beraber brüt kar marjını 2018’in ilk dokuz ayında 15.28’e yükselten şirket, net karını da aynı dönem içinde yüzde 119 artırarak 137 milyon TL’ye getirdi. Öte yandan şirket yılın ilk dokuz ayında 87 bin 926 ton (5 milyon 19 bin ünite) lastik üretimi yaparak üretimini geçen senenin eş dönemine göre yüzde 5.2 artırdı. Yurtdışı satışları da geçen senenin eş dönemine göre adet bazında yüzde 2.1 azalarak 4 milyon 116 bin ünite oldu. Goodyear hisseleri için yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 4 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Fatma SELÇUK / Bizim Menkul Değerler Genel Müdürü
“BİM, portföyü dengede tutuyor”

BİM MAĞAZALARI: Yüksek seyreden enflasyon perakende sektörünün lehine işleyen vade yapısı nedeniyle (hızlı tahsilat, vadeli ödeme) sektör şirketlerinin fınansallarını olumlu etkiliyor. Fiyat düzeyinin artıyor olması da stok kan yazmalarını beraberinde getiriyor.

TOPTAN FİYATINA BİM: sektörün en büyük şirketi olarak istikrarlı mağaza büyümesi, tahmin edilebilir nakit akışı ve temettü verimliliğiyle beraber kriz anında defansif yapısıyla yatırımcıların portföyünü dengede tutuyor. Tüm bu gerekçelerle “al” tavsiyesi verdiğimiz şirket hisselerinde yüzde 14.6 yükselme potansiyeli ile 106.72 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

EREGLİ DEMİR ÇELİK: Türkiye’nin lokomotif şirketlerinden olan Ereğli yüksek kapasite kullanım oranlarıyla çalıştığı 2018’de TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinden, dolar bazlı bilanço tuttuğu mali tabloları nedeniyle pozitif etkilendi. Özellikle Eylül ayından sonra Türkiye ekonomisinin soğumaya başlayacağı endişeleri ve ABD ile beraber AB’nin de çelik sektörü için korumacı önlemler alması hisse fiyatında abartılı yüksek bir baskıya neden oldu. Şirketi gerek yüksek temettü verimi, gerek nakit pozisyonu ve yüksek seyretmesini beklediğimiz KKO (kapasite kullanım oranı) sebebiyle “al” tavsiyesi ile model portföyümüzde tutuyoruz. Ereğli hisselerinde yüzde 21 yükselme potansiyeli ile 10.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTOMOTİV: Yurtiçi binek ve hafif ticari otomotiv pazarının 2018’de yüzde 35 daralması, İtalya’nın AB ile yaşadığı bütçe krizi ve Fiat’ın pazarlarda yeniden organize olmasıyla Tofaş’ın ihraç rakamlarının beklenenin altında kalması şirket hisse fiyatlarını baskı altında tuttu. Ancak euro’nun TL karşısında değer kazanması gelirleri euro bazında olan Tofaş Otomotiv’in gelir tablosu ve bilanço rakamlarını olumlu etkileyerek satış hacmindeki düşüşü nötralize etti. 2019’da yurtiçi pazarda yüksek bir hareketlilik beklemememize rağmen ihracat adetlerinde yaşanacak düzelmenin yüksek kurla beraber şirket fınansallarını olumlu etkilemesini bekliyoruz. Tofaş Otomotiv hisselerinde yüzde 56.1 yükselme potansiyeli ile 30.05 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu