Lokmacı Dükkanı Açmak Kazandıran Sektör Oldu
“Lokmacı dükkanı açmak” çok popüler olmaya başladı. Yeni nesil lokma markaları arasında rekabet son hız devam etmekte. Yeni lokma şubeleri ile Anadolu’da birçok marka hızla yayılmaya başladı.
İçeriğe Ait Başlıklar
Altı ayda zirve yapmış lokma markaları
LOKMA dökmek geleneksel bir adettir ama İzmir bu konuda öne çıkar. İzmir’de ve çevresinde sokaklarda koca kazanlarla lokma döken beyaz önlüklü ustalara rastlamak sıradan bir görüntüdür. îşte, lokma tatlısını seven ama her yerde bulamayıp özleyenler için bir furya baş gösterdi: Yeni nesil lokmacılar. Başta İstanbul’da olmak üzere birçok şehirde peşi sıra lokmacı dükkanları açılıyor. Taksim, Beşiktaş, Kadıköy gibi en işlek merkezlerde kendini göstermeye başlayan yeni nesil lokmacıların önünde sürekli kuyruk var. Sayıları her geçen gün artan lokmacı dükkanları satış rekorları kırarken, bayilik için teklif yağmuruna tutuluyorlar. İstanbul dışında Ankara, Eskişehir, Bodrum, İzmit, Sakarya, Gaziantep ve Antalya gibi farklı yerlerde de şubeler açan yeni nesil lokmacılar, büyük kentlerin yanı sıra yurtdışına açılmak için de gün sayıyor.
Yeni nesil lokmalara şerbet dökülmüyor, hamurlarının içine çikolata, krema veya farklı dolgular yapılıp çeşitli soslar ve süslemelerle küçük porsiyonlar halinde rengarenk kutularda servis ediliyor. Çikolatalı, karamelli, tahinli, dondurmalı, böğürtlenli, bisküvili gibi favoriler var. Görüntüleri çok cezbcdici, kutuları da çok şirin. Klasik lokmadan çok uzak olan bu tatlı yeni bir ürün kolu olmuş durumda, hatta ortaya çıkan onlarca yeni markayla yeni bir sektör haline geldiği söyleniyor. Sektörün aylık cirosunun 60 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.
Sosyal medyada reklam atağı yapan lokmacılar, fenomenlerin de tavsiyeleri ile her geçen gün daha çok müşteri çekiyor. Özellikle gençlerin rağbet ettiği lokmaların porsiyon fiyatı ortalama 15 TL. Maliyeti oldukça düşük olan lokmanın kazancının yüksek olması cezbediyor.
THE LOQMÂ
Hamuru yağ çekmiyor
Yeni nesil lokmacı furyasının ilk markası olarak Yeşilköy’de açılan The Loqma’nın sahipleri Hacer Hoşhanlı ve Hakan Arslan, “Yeni nesil lokma projemizle bir ilki gerçekleştirdik” iddiasını dile getiriyor. Hoşhanlı üniversiteyi bitirdikten sonra yaklaşık iki yıl Amerika’da yaşayıp orada marka yönetimi ve gelişimi üzerine çalışmış, Özellikle NewYork’ta Simit Sarayı’nı gördükçe Türkiye’den bir marka çıkarma hayali kurmuş.
Türkiye’ye döndükten sonra bir firmada Amerika bölge sorumlusu olarak kariyerine devam eden Hoşhanlı, burada Hakan Arslan’la tanışmış. Arslan ise 11 yıl insan kaynakları yöneticisi olarak çalışmış. Gönül ilişkisiyle başlayan birliktelikleri bugün iş ortaklığına dönmüş; yakında dünya evine girecekler. İki genç girişimci “Neden deneyimlerimizi birleştirip bir marka oluşturmuyoruz” düşüncesiyle yola çıkmışlar.
“Kökü bizim geçmişimize dayansın fakat vizyonu geleceğe açık olsun” diyerek geleneksel lokma tatlısında karar kılmışlar ve The Loqma adıyla 2017’de Yeşilköy’de dükkan açmışlar. Markalarını yaratırken yurtdışına açılma vizyonu koyan ortaklar, bu yüzden İngilizce olarak “The Loqma” ismini seçmiş. Arslan, “Bir nevi tatlının fast food’unu oluşturduk. Hem gelenekseli modernize ettik hem de kişinin kendi damak tadıyla bir kombinasyon oluşturabilmesine imkan verdik” diyor.
The Loqma’nın en büyük özelliği lokmalarının içine yağ çekmeyen bir formülden yapılması. Hoşhanlı, “Önceleri lokmayı bildiğimiz tarifle yapınca içine eklediğimiz kremaların veya çikolata soslarının rahatsız edici ve ağır olduğunu gördük. Bunun için yağ çekmeyen bir lokma harcı geliştirdik” diyor.
The Loqma’nın Marka İletişim Direktörlüğünü ve sosyal medya faaliyetlerini yürüten Yavuz Selim Yavuzer de, çok talep almalarına karşın zincir bir marka haline gelmek için aceleci olmadıklarını, önce-liklerinin iyi bir sosyal medya PR’ı olduğunu anlatıyor. Yeni lokasyonlar için çok seçici davrandıklarını belirten Yavuzer, “bayilik” için Kadıköy, Beşiktaş, Karaköy gibi merkezi konumlar için çalışma yaptıklarını kaydederek, uluslararası olarak kendilerini tanıtmanın asıl hedefleri olduğunun altını çiziyor.
LOKMATA
Postmodern bir tatlı
Beşiktaş Akaretler’de ilk dükkanım geçtiğimiz yıl Mayıs ayında açan Lokmata markasının iki ortağı var, Atahan Yersel ve Mücahid Kaan Damgacı. İki genç ortağın şirketinin adı ise Postmodern Tatlar Gıda Tic. San. Ltd.. Yersel, geçimini tatlı yaparak sağlayan bir aileden geliyor, kendisi de küçük yaşlardan itibaren hep tatlı üretiminin ve tatlı satan işletmelerin içinde yer almış. Damgacı ise Denizli’de esnaf bir ailenin içinde büyümüş ve İstanbul’da İngilizce işletme okuduktan sonra büyük bir şirketin satış bölümünde çalışmaktan mutlu olmayınca baba mesleği esnaflığa dönmeye karar vermiş. İkili tanışmalarından kısa bir süre sonra bu işe birlikte girme kararı almış.
Lokma tatlısını çok ağır hale getiren şerbeti çıkartıp yerine Belçika çikolatası, farklı dolgular ve süslemeler ekleyip postmodern bir tatlı haline getirdiklerini anlatan Damgacı, Beşiktaş’taki ilk dükkanlarının açılmasından bu yana büyük bir ilgi gördüklerini ve geçtiğimiz Ekim ayında da Kadıköy Rexx sineması karşısında ikinci şubelerini açtıklarını aktarıyor.
Yeni şubelerini Çengelköy’de açmak için gün saydıklarını söyleyen Damgacı, “Dükkanlarımızı sektörde iyi bilinen bir mimarlık ofisine yaptırıyor ve her şeyiyle bizzat ilgileniyoruz” diyor. Damgacı, “bayilik” vermeye niyetlerinin olmadığını söylüyor. Damgacı Hollanda Amsterdam’da Lokmata açma planları olduğunu bildiriyor.
LOKMAMMA
Dondurmanın lokmayla buluşması
Yeni nesil lokma markaları arasında Antalya’nın merkezi bir yerinde boy göstermiş Lokmamma da yer alıyor. Markanın sahibi Soner Yıldız, bu fikrin kendisine Yunanistan’a giden yeğeninden geldiğini söylüyor. Yunanistan’da dolgulu lokmayı gören yeğeniyle bunu Türkiye’ye getirmeye karar verdiklerini kaydeden Yıldız, “O dönem bazı engellerle karşılaştık ve dükkanı hemen açamadık. Yoksa bu işe ilk giren biz olabilirdik. Tam da o dönemde yeni nesil lokma markaları açılmaya başladı. Geçen yıl Temmuz ayında açılan dükkanımızla biz de bu işe giren üçüncü marka olduk” diyor.
Lokmamma’da diğer markalardan farklı olarak şiş lokma ve meyveli lokma gibi çeşitlerin olduğunu söyleyen Yıldız, aynı zamanda büyük bir dondurma imalathanelerinin olduğunu, dondurmayla lokmayı buluşturduklarını ifade ediyor. Lokmamma’da yeni nesil lokmanın yanı sıra dondurma, boza, salep, kahve ve çay da satılıyor. Bu furyanın bir süre daha devam edeceği tahmininde bulunan Yıldız, Lokmamma’yı yurt geneline yaymayı hedeflediklerini açıklıyor. Yıldız, “Bu trend bir süre daha gidip insanlar alıştıktan sonra ilgi yavaş yavaş azalacaktır. İşte o zaman lokmanın yanında farklı ürünler sunmayan firmalar yok olabilir” diyor.
Bayilik için çok talep geldiğini belirten Yıldız, Mersin ve İstanbul’a bayilik verdiklerini, yeni dükkanların açılmak için gün saydığını bildiriyor ve peş peşe gelen lokmacı markalarının 40’ı aştığını, ipin ucunun bir ölçüde kaçtığını söylüyor. Bu aya özel bayilik kampanyası yaptık, 50 bin TL‘ye birçok malzemeyle birlikte markamızı veriyoruz. Bayilerimize reçete veriyoruz, malzemeleri de biz tedarik ediyoruz, dondurmalarımızı Antalya’da imal edip özel araçlarla bayilerimize naklediyoruz” diyor.
LOKMACHO
Hedefi dünya markası olmak
Lokmacho markası geçen yıl Eylül ayında Bağdat Caddesi’nde ilk şubesini açan yeni nesil lokmacılardan biri. Çok hızlı büyüyen firmanın Bakırköy, Kadıköy Bahariye Caddesi, Acıbadem, Watergarden, Taksim, İzmit Dolphin AVM karşısı, İzmir Alsancak, Sakarya, Beylikdüzü, Gaziantep Şahinbey olmak üzere 11 şubesi mevcut. Markanın sahibi ismini öne çıkarmak istemediğini iletiyor.
Şube sayısını gelecek Mart ayma kadar 15’e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan girişimci, Moskova’da bulunan Avia Park isimli alışveriş merkezinde ilk yurtdışı şubelerini açacaklarının bilgisini veriyor. Ayrıca Almanya’da bir firmaya ‘master franchise’ yetkisi verdiklerini anlatarak orada da iki şube açacaklarını kaydediyor. Lokmacho’nun hedefinde İngiltere, Amerika ve Amsterdam da var. Girişimci Amerika’da okuduğunu markayı oluştururken konseptlerini donut ile geleneksel lokmanın birleşimi olarak planladığım aktarıyor.
“Karlılık oranımız çok yüksek ve doğru yerlerde doğru reklamlar yaptık” diyen girişimci, kaliteli malzemeler kullandıklarını, gerçek Belçika çikolatasıyla çalıştıklarını vurgulayarak şunları söylüyor:
“Şu ana kadar yurtiçinden 300’ün üzerinde, yurtdışından ise 40 ülkeden “bayilik” talebi aldık. Sosyal medya tanıtımı için profesyonel bir firmayla çalışıyoruz.”
LOKMALAND
Gençler için cazip bir iş
Abdullah Karacan, Lokmaland’in restoranları olan bir aile şirketinden doğduğunu söyleyerek sözlerine başlıyor. 20 yıldır ailesiyle birlikte gıda sektöründe işletmecilik yaptıklarını ifade eden Karacan, lokmanın yeni bir furya olacağını tespit edip ilk girenlerden olmak için 2018 15 Aralık’ta bir dükkan açtıklarını anlatıyor. Açıldıktan sonra iki hafta içinde dört bayilik verdiklerini bildiren Karacan, yeni şubelerin Avcılar Pelikan AVM yanı, Beylikdüzü Beykent kavşak, Kadıköy Söğütlüçeşme ve Eskişehir Kanatlı AVM yanında olacağını kaydediyor.
Yeni nesil lokmacılıkta kar marjının çok yüksek olduğunu, 18-25 yaş arası genç kadınların rağbet ettiğini, lokmanın çikolatayla buluşma lezzetinin çok tuttuğunu ifade ediyor. Karacan, “Şu günlerde zorda olan sektörler kan kaybı yaşamayan gıdaya yönelme eğiliminde. Gıda sektörü de kolay değil ama yeni nesil lokmacılık bunun içinde en kolayı. Bizim dükkanlarımızda makinelerle lokmalar üretiliyor, bir üniversite öğrencisini kısa bir eğitimden geçirip satışa koyabiliyoruz” diyor.
Ayaküstü atıştırmalık olarak belirlenen bir konsept sunduklarını, dükkanlarını hızlı yemek üzerine dizayn ettiklerini belirten Karacan, bu yeni nesil lokma sektörünün Türkiye’de furya haline dönüşmesinin kaynağının Yunanistan’daki Lukumades markası olduğunu savunuyor. Karacan’ın sektörün geleceğine ilişkin görüşü ise şöyle:
“Bu sektör kalıcı olacaksa bayileşme yaygınlaşmalı. Biz ne kadar yayılırsak o kadar kalıcı oluruz fikrindeyiz. İstanbul’da Avrupa ve Asya yakalarında 10’ar şube açma hayalimiz var. Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Trabzon gibi isim yapmış şehirlerde de olmak isteriz. Kendi memleketim Malatya’ya da gidip araştırma yaptık ve “bayilik” isteyenlere verme kararı aldık.”
LOKMADES
Daha hızlı yayılabiliriz
Lokmades, yeni nesil lokma makinelerini Türkiye’de ilk üreten şirket olan The Kitchen Project’in kendi markası. The Kitchen Project’in sahibi Timuçin Aydın, ilk şubeyi Ankara’da geçen yılın sonunda Aralık ayında Bahçelievler 7. Cadde’de açtıklarını anlatıyor. Sonra Beşiktaş, Bursa Balat, Kemer Countıy Club ve Kocaeli’de şube açtıklarım belirten Aydın, sırada Nişantaşı, İzmir ve Antalya’nın olduğunu bildiriyor. Aydın, şöyle konuşuyor:
Lokmades’in Kuveyt ve Katar’da da “bayilik” verdiğini ifade eden Aydın, başka ülkeler için görüşmeler yaptığını da sözlerine ekliyor.
Lokma markaları
- The LoQma
- Lokmala
- Lokmata
- Lokma’m
- Lokmamma
- BOO
- Lokmacho
- Lokmalık
- Lokmades
- Churrovslokma
- Lokmaland
- Lokmagül
- Misslocma
- Lokmania
- Lokmax
- Lokmazone
- Lokma City
- Lokmalife
- BLOOM
- Lokmakaşık
- Lokmajör
- Lokmado
- Game of Lokma
Geleneksel lokmacı ne diyor?
İzmir’in geleneksel lezzetlerinden olan ve geçen yıl coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan İzmir lokması, geçmişte sadece hayır işi için dökülürken şimdi açılış veya doğum gibi özel günlerin de vazgeçilmezi. Lokmaya olan ilginin giderek artması üzerine aşçılık ve pastacılık eğitimi alarak sektöre girenlerin sayısının İzmir’de 700’ü bulduğu tahmin ediliyor. Bornova Meslek Eğitim Merkezi bünyesinde hem aşçılık hem pastacılık eğitimi veren ve 29 yıldır lokmacılık yapan Saray Lokma’nın sahibi Metin Köroğlu, yeni nesil lokmacılar hakkında şunları söylüyor:
O zaman ona başka bir isim verilmeli, o başka bir üründür bizim için. Bizim de zaman zaman lokmaya değişik tatlar eklemişliğimiz oldu, örneğin susamlı ve haşhaşlı denedik ama beğendiremedik. Gerçek lokma, ‘İzmir Lokma’ dediğimiz delikli halka lokmadır. Lokma denilince ilk akla gelen budur. Daha sonra ‘Saray Lokma’ gelir; yuvarlak tek atımlıktır. Bu saray lokma son yılların en çok tercih edilenidir. İzmir’de bir çuval undan lokma döktürmenin maliyeti ortalama 800 TL‘dir. Bundan bin kişilik lokma çıkar.”
Timuçin AYDIN / The Kitchen Project
Her şey lokma makinelerinin üretimi ile başladı
Sahibi olduğum Bursa merkezli The Kitchen Project, Türkiye’deki yeni nesil lokma makinesini üreten ilk şirket. 33 yaşımdaytm, garsonluktan gelmeyim, daha sonra bir makine firmasına girdim, burada üretimi öğrendikten sonra ayrılıp kendi şirketimi kurdum. Bir makine nasıl yapılır, fason üretime nasıl geçilir iyice kaptım, akabinde aşçılarla çalışmaya başladım. Bu tatlıyla ilk olarak 2014’te Yunanistan’da tanıştım. Daha önce de İspanyolların Churros tatlısının seri üretimi için bir pompa yapmıştım; bu pompayı lokmaya entegre ettim.
Aşçı Duygu Kasatura bize ürün danışmanlığı yaptı. Çikolatalı lokmanın tasarımında onun katkısı önemlidir. Geçen yıl Nisan ayında CNR’da düzenlenen bir fuarda Lokmata’nın sahipleri ile tanıştım. Bizim ürettiğimiz lokma makinesini ilk onlar aldı. Ondan sonra da kimseye makine vermedik, beş-altı ay bu politikayı güttük. Baktık ürün sevildi, akabinde ülkemizin farklı yerlerine yeni nesil lokmayı tanıtıp, makinesini satmaya başladık. Antalya, Bodrum ve Ankara’ya ilk makineleri gönderdik. Sonra İstanbul’da Lokmacho markasına makine vermeye başladık. Ardından kendi markam olan Lokmades’i kurdum. Sonra yeni yeni markalar da makine alıp işe girmeye başladı.
Hepsinin açılışında etkin rol aldık. Her lokmacının açılışına Duygu Kasatura ile birlikte gidiyoruz. Markalar makineyi alıp kaparolarını gönderdikten sonra ürün listesi yolluyorum. Tüm ekipmanların, çikolataların, vs. tüm malzemelerin listelerini veriyorum. Neyi nereden alacaklarını da söylüyorum.
Yeni nesil lokma markalarının şubeleriyle birlikte sayısı 60’a ulaşmış durumda. Bunlardan birinin aylık cirosu aylık 100 bin TL’yi buluyor. Aylık 60 milyon TL’lik potansiyeli olan bir sektörden söz ediyoruz. Bizimle bu işi kurmanın maliyeti düşük; çünkü biz onlara önemli tüyolar veriyoruz.
Örneğin nasıl ve hangi çikolatayı kullanırlarsa daha düşük maliyeti olur diye anlatıyoruz. Benimle çalışan markaların tabak başına maliyeti ortalama 4.5 TL. Yeni nesil lokmacılık sektörünün önü açık, daha da büyüyecektir.
Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler
Vergi Dairesinden İstenen Belgeler
- Bağlı Bulunduğunuz Vergi Dairesi’ne giderek BİLDİRİM FORMU doldurulacak.
- Kira Kontratı götürülecek
- İşe başlayan kişinin İmza Sürküsü alınacak (noterde alabilirsiniz)
- İkametgah
- İşe Başlama Formu doldurulacak
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi götürülecek
Bu belgeler ile Vergi Dairesi’nde işlemlerinin tamamlanacak ve ardından eğer herhangi bir sorun yoksa vergi levhasını alacaksınız.
Belediyeden İstenen Belgeler
Belediyelerde 4 farklı sınıf işyeri bulunmaktadır. Bu işyerlerinde istenen belgeler farklıdır. Bunlara ayrı ayrı yer vereceğiz. Hangi sınıfa dahil olduğunuzu yine belediyeden öğrenebilirsiniz.
1. Sıhhi Müessese
- 1 adet fotoğraf,
- Ustalık belgesi fotokopisi (Gerekli olan işkollarında) (Ticaret Odası kaydı olanlardan istenmez),
- Tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
- Tapu fotokopisi,
- Yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
- Kira kontratı,
- Oda kayıt belgesi,
- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
- Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
- İtfaiye Raporu (İtfaiye raporu gerektiren işyeri için) (Tire İtfaiye: 500 10 18),
- Her 200 m2 için 1 adet yangın söndürme cihazı faturası fotokopisi,
- Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işyeri çalışanlarına ait),
- Plastik dosya.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
A- Evraklar :
- Devir ise devir dilekçesi,
- 2 adet fotoğraf,
- İçkili lokanta ise ustalık belgesi fotokopisi ve gerekiyorsa çalışan sözleşmesi,
- Tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
- 2 adet tapu fotokopisi,
- 2 adet yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
- Kira ise kira kontratı,
- Oda kayıt belgesi,
- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
- Tapuda işyeri olarak görülen yerler için kat maliklerinin oyçokluğu dilekçesi,
- Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
- İtfaiye Raporu (Tire İtfaiye: 500 10 18),
- Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işyerleri çalışanlarına ait),
- Çalışacak kişilerin kimlik bilgisi ile adli sicil ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanname,
- Plastik dosya.
B- Özel Şartlar :
- Kapıdan kapıya okula 100 mt. mesafeden az olmama,
- Kahvehane ise 40 m2’de az olmama,
- En az 25 kitaptan oluşan bir kitap ve gazete köşesi oluşturulması,
- İnternet salonu ise Filtre Programı yapılması.
C- Mesul Müdür İçin Gereken Evraklar :
- Mesul Müdür Beyannamesi,
- Mesul Müdür Sözleşme Tarihi,
- Hijyen Eğitimi Belgesi,
- 1 Adet Fotoğraf,
- Plastik Dosya.
2. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese
A – Evraklar :
- Devir ise devir dilekçesi,
- 1 adet fotoğraf,
- İmza sirküleri fotokopisi,
- İmar Müdürlüğü onaylı vaziyet planı,
- Tesisin bulunduğu yeri gösterir plan veya belgeler,
- İş akım şeması ve açıklama raporu,
- Motor gücüne göre sınıflandırılan işyeri ise Motor Beyanı,
- Kapasite Raporu (Gerekli olan işkollarında),
- İş Sağlığı ve Güvenliği Beyannamesi,
- İş Güvenliği Sözleşmesi,
- Tapu fotokopisi,
- Yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
- Kira ise kira kontratı,
- Oda kayıt belgesi,
- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
- Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
- İtfaiye Raporu (Tire İtfaiye: 500 10 18),
- Faaliyete göre Sorumlu Müdür sözleşmesi ve diploma fotokopisi,
- Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işletmen ve çalışanlarına ait),
- Geçiş yolu üzerinde ise geçiş yolu izin belgesi,
- İşletme Belgesi (50 kişi ve üzeri çalışanı olan işyerleri için),
- Çevre İzni (Gürültüye sebep olabilecek işletmeler için),
- Çevre İzni (Deşarj için, üretimden oluşan atık suyu var ise),
- Çevre İzni (Emisyon için, üretimden kaynaklanan hava kirliliğine sebebiyet veriyor ise),
- Tabip ve sağlık personeli sözleşmesi (50 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri için),
- Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu temin projesi ve açıklama raporu ile suyun kimyasal ve bakteriyolojik analiz raporu,
- Kanalizasyon bulunmayan yerlerde foseptik detay projesi,
- Plastik dosya.
B – Özel Şartlar :
- Ekmek ve çeşitleri fırınları için büyüklüğü 400 m2’de az olmama,
- Özel yapı kullanma izin belgesi olma,
- Ayrık nizam olma,
- Yüksekliği en az 3,5 metre olma,
- Günlük üretimi 1000 kg’dan fazla olma,
- Gıda üretimi yapan işyerleri için ekli listedeki şartların yerine getirilmesi.
3. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese
A – Evraklar :
- Devir ise devir dilekçesi,
- 1 adet fotoğraf,
- İmza sirküleri fotokopisi,
- Tesis içi yerleşim planı,
- İş akım şeması ve açıklama raporu,
- Motor gücüne göre sınıflandırılan işyeri ise Motor Beyanı,
- Kapasite Raporu (Gerekli olan işkollarında),
- Tapu fotokopisi,
- Yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
- Kira kontratı,
- Oda kayıt belgesi,
- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
- Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
- İtfaiye Raporu (Tire İtfaiye:500 10 18),
- İş Sağlığı ve Güvenliği Beyannamesi,
- İş Güvenliği Sözleşmesi,
- Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işyerleri çalışanlarına ait),
- Faaliyete göre Sorumlu Müdür sözleşmesi ve diploma veya ustalık belgesi fotokopisi,
- Geçiş yolu üzerinde ise geçiş yolu izin belgesi,
- Çevre İzni (Gürültüye sebep olabilecek işletmeler için),
- Çevre İzni (Deşarj için, üretimden oluşan atık suyu var ise),
- Çevre İzni (Emisyon için, üretimden kaynaklanan hava kirliliğine sebebiyet veriyor ise),
- Plastik dosya.
B- Özel Şartlar :
- Ekmek ve çeşitleri fırınları için büyüklüğü 250 m2’de az olmama,
- Özel yapı kullanma izin belgesi olma,
- Ayrık nizam olma,
- Günlük üretimi 1000 kg’dan az olma,
- Gıda üretimi yapan işyerleri için ekli listedeki şartların yerine getirilmesi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasından İstenen Belgeler
- İşyeri İkametgah İlmühaberi
- Vergi yoklama fişi veya bilgisayar görüntüleme
- Kimlik fotokopisi
- 4 Fotoğraf
- Alanında Ustalık belgesi
Meslek Odasından İstenen Belgeler
- Vergi dairesine kayıt belgesi
- İşyeri İkametgah ilmühaberi
- 2 fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Sicile kayıt belgesi
- Alanında ustalık belgesi
Özlem Kapar Bayburs
Lokmacı açmak icin ustalık belgesi olmasına gerek var mı?