Güncel Ekonomi Haberleri

Yabancı Yatırımcının Tercih Ettiği 33 Hisse

Yabancıların son üç ayda paylarını yüzde 61.5’dan yüzde 65.5’a çıkardıklarını hatırlatan uzmanlar, portföy oluştururken yabancıların neden bazı hisseleri tercih ettiğine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar…

BORSA İstanbul’da yabancıların payı ve stratejileri önemli bir veri. 2018’i yabancı takası açısından yüzde 65 oranında kapattık. Bu sene de şimdilik aynı seviyelerde bulunuyoruz. Analistler ise özellikle 31 Mart seçimlerine kadar yabancı alımlarınm sürebileceğini düşünüyor. Bu yıl Borsa İstanbul’un olumlu bir performans sergileyeceğini vc olumlu havaya en önemli katkının yabancı alımlarmdan gelmesini bekleyen uzmanlar, “Evet ülke ekonomisi istenilenin altında performans gösteriyor. Hatta son çeyrekte sert bir daralma bizi bekliyor. Fakat bu beklentilerin fiyatların içerisinde olduğunu ve kağıt bazında ucuz kalan hisselerin, içinde bulunduğumuz yıl için daha pozitif beklentilerle yabancı talebi ile karşılaşacağını düşünmekteyiz” diyor. Yabancı atımlarının artmasıyla birlikte yüzde 66 oranının üzerine çıkma potansiyelinin de bulunduğu belirtiliyor.

Hisse seçiminde dc yabancı alımlarınm önemli bir katalizör vazifesi gördüğünü hatırlatan uzmanlar, ancak sırf yabancı tercih ediyor diye hisse almanın çok kolaycı bir yaklaşım olacağını söylüyor. Bunun yerine asıl mantığın yabancıların bir hisse senedini neden talep ettiklerine bakmak gerektiğini söylüyorlar. Bu kapsamda 2019 yılı için genel olarak yabancıların gözdesi olan, orta ve uzun vade için al veren 33 hisseye dikkat çekiliyor.

banka hisseleri
hisse

“YABANCI ALIMLARI SÜREBİLİR”

“Borsadaki rallinin ayak seslerini biz duyuyorduk” diyen Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, yabancıların borsada yavaş yavaş paylarını artırdığına dikkat çekiyor. Son üç ayda paylarını yüzde 61.5’dan yüzde 65.5’a çıkardıklarını hatırlatan Kaya, “Bu yüzde 4’ü küçük görebilirsiniz ama şunu söylersek büyüklüğü net anlaşılabilir. Türkiye’deki emeklilik dahil tüm fonlar ve yatırım ortaklıkları yani kurumsal yatırımcıların elindeki hisse miktarı yüzde 4’e eşit” diyor.

Yurtdışında Noel tatilinden sonra ABD borsalarında ve diğer coğrafyalarda yükseliş dalgası başlayınca BIST’te de yabancıların alımla-rını artırdığını belirten Kaya, “Son onbir günde endeks yüzde 12 yükseldi. En son böyle bir ralliyi 2016 Mart’ta yaşamışız. Yani üç yıldır böyle bir şey yok. O tarihte iki ay boyunca o seviyelerin üzerinde kalmış endeks. Bugüne uyarlarsak 31 Mart seçimine kadar yabancıların alımları sürebilir” yorumunu yapıyor.

“ESKİLERİN POZİSYON ARTIRIMI BİZE YETER”

2018 yılına başlarken borsadaki yabancı payının yüzde 65.0 iken 2018 Temmuz’da yüzde 61.3’e indiğini ancak yılın kalanında sürekli artarak 2018’i yüzde 65.06 ile tamamladığını dile getiren Kaya, 2019’da bir miktar daha artmasını muhtemel görüyor. Çünkü gelişmekte olan ülkeler arasında geçmişe göre iskontomuzun yüksek olduğunu, üstelik yeni yabancı gelmese de eskilerin pozisyonlarım artırmasının bile yeteceğini düşünüyor. Yabancılar tercih ediyor diye bir hisseye alım önermeyen Kaya, bu konuda şu örneği veriyor:

“Örneğin 2013 yılında yabancıların 100 milyon dolarlık banka hissesi aldığını varsayalım. Bugün o yatırım 22 milyon dolar seviyesinde. Nitekim Emlak Konut GYO ve Halk Bankası dolar bazında halka arz fiyatlarının altına inmiş durumda ki yani tüm halka arz yatırımcıları zararda. Onun yerine bizim aldığımız hisselerin bir şekilde yabancıların radarına girmesini tercih ederim.”

Kaya genel olarak yabancıların gözdesi olan Akbank, Aselsan, Coca-Cola İçecek, Enerjisa Enerji, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Koç Holding, Koza Altın, Medical Park, Şok Market, TAV Havalimanları, Turkcell, Tekten Holding, Tofaş Otomotiv Fabrikaları ve Tüpraş hisselerine orta ve uzun vadede al veriyor.

“TEPKİ ALIMLARI ETKİLİ OLABİLİR”

Bu sene özellikle ilk yarıda borsada seçici olarak defansif ve temettü odaklı hisseleri öneren Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu ise 2019 yılına karışık bir havayla giren küresel hisse senedi piyasaları açısından mevcut risklerin azalmasının tepki alımlarım ön plana çıkarabileceğini söylüyor. Küresel büyüme ve enflasyon beklentileri ile ticaret savaşı ve merkez bankalarının adımlarının önemli belirleyiciler olacağını belirten Akkoyunlu, küresel hisse senedi piyasalarının büyük çoğunluğunun, 2018’de önceki yıl elde edilen kazançlarının önemli bir bölümünü geri verdiğini hatırlatıyor. Ülke risk priminin azalması durumunda Borsa İstanbul’un mevcut iskontosuyla diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla ön plana çıkabileceğine dikkat çeken Akkoyunlu, “2017 yılında endeksle gözlenen güçlü getiri performansının önemli ölçüde sınai sektörü kaynaklı olduğu; 2018’deki düşüşte ise bankaların başı çektiği görülmekte. Endeksin benzer ülkelere kıyasla hâlen sahip olduğu yüzde 44 civarlarındaki iskonto çok büyük ölçüde bankacılık sektörü kaynaklı. Ekonomi ve finansal piyasaların doğası gereği ekonomik büyüme, borsa performansı ve şirket kârlılıkları arasında güçlü bir ilişki bulunmakta” diyor.

“İKİNCİ YARIDA HİKAYE OLUŞABİLİR”

Hisse senetlerinin durumu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Akkoyunlu, 2019’da yatırımcıların yatırımlarında seçici olmaları gerektiğini dile getiriyor. Akkoyunlu, “Son yıllarda üst üste yaşanan şoklar nedeniyle TL varlıklar, benzer ülke varlıklarına kıyasla iskon-tolu kalmaya devam etti. Ancak, uzun süredir devam eden bu iskontoyla birlikte TL varlıklara yönelik bir katalist/hikâye ihtiyacı da sürüyor. Özellikle makroekonomik göstergelerdeki dengelenme sürecinin beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi durumunda yılın ikinci yarısı itibariyle beklenen hikâye oluşmaya başlayabilir” şeklinde konuşuyor.

Akkoyunlu, 2019 yılında Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Sabancı Hol-.dirtğ, TAV Havalimanları, Tofaş Otomotiv Fabrikası, Tekfen Holding, Enerjisa Enerji, Aygaz, Vestel Beyaz Eşya, Borusan Mannesmann, Ak-^igorta, Ege Endüstri, Çimsa, Doğuş Otomotiv, Iş Yatırım Menkul Değerler ve İndeks Bilgisayar hisselerine orta ve uzun vadede al veriyor.

“EN ÖNEMLİ KATKI YABANCILARDAN GELİR”

Yakın geçmişe baktığımızda 2018 Termmuz ayında yabancı takas oranının yüzde 61 seviyelerine gelerek dip yaptığım belirten Meksa Yatırım Kuyumcukent Pazarlama Müdürü Eren Can Umut, aynı dönemde yurtiçinde TL’nin değer kaybına maruz kaldığımızı ve Ağustos ayında bu kaybın sertleştiğini, 2018’in yabancı satışlarının sert yaşandığı bir yıl olduğunu hatırlatıyor. Ancak gerek 121 bin seviyelerinden 85 bin seviyesinin altını test eden satış baskısı, gerekse ABD ile siyasi ilişkilerin düzelme yolunda olması dolayısıyla yabancı alımlarının gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Bu sayede yabancı takas oranının yüzde 65 seviyesine yükseldiğini söylüyor. Bu yıl Borsa İstanbul’un olumlu bir performans sergilemesini ve olumlu havaya en önemli katkının yabancı alımlarından gelmesini bekleyen Umut, “Evet ülke ekonomisi istenilenin altında performans gösteriyor. Hatta son çeyrekte sert bir daralma bizi bekliyor. Fakat bu beklentilerin fiyatların içerisinde olduğunu ve kağıt bazında ucuz kalan hisselerin, içinde bulunduğumuz yıl için daha pozitif beklentilerle yabancı talebi ile karşılaşacağını düşünmekteyiz” değerlendirmesini yapıyor.

“YABANCI PAYI YÜZDE 66’LARA ÇIKABİLİR”

ABD ile siyasi ilişkilerin düzeliyor olmasının da oldukça önemli bir katalizör olduğunu kaydeden Umut, geçtiğimiz sene olumsuz ilişkilerin finansal piyasalarımızı negatif etkilediğini ancak 2019 yılı içerisinde Suriye kaynaklı gelişmelerin ABD ile Türkiye arasında yeni bir anlaşmazlık açma ihtimali bulunsa da bu konuyu iki ülkenin anlaşarak halledilebileceğini öngörüyor. Ancak yine de Suriye kaynaklı risklerin gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

2018 yılını yabancı takası açısından yüzde 65 oranında kapattığımızı, yeni yılda da şimdilik aynı seviyelerde bulunduğumuzu kaydeden Umut, yabancı alımlarının artmasıyla kritik olan yüzde 66 oranının üzerine çıkma potansiyelinin bulunduğunu söylüyor. Öte yandan sırf yabancı tercih ediyor diye hisse almanın çok kolaycı bir yaklaşım olacağını düşünen Umut, “Asıl önemli mantık yabancıların bir hisse senedini neden talep ettiğini bilmek” diyor.

Umut genel olarak yabancıların gözdesi olan Soda Sanayi, Pctkim, TAV Havalimanları, Aselsaıı, Arçclik, Mavi Giyim, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Kardemir, Vestel Elektronik, Akbank, Doğan Holding, Turkcell ve Koza Altın hisselerine orta ve uzun vadede al veriyor.

Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Aselsan’da alım önerimizi sürdürüyoruz”

ASELSAN: Küresel savunma şirketleri arasında 2006 yılında 97. sırada yer alan Aselsan, 2017 yılında 55. sıraya yükseldi. Şirketin stratejik planı olarak bu konudaki hedefi 50 büyük firma arasına girmek ki gidişat bunun hiç de zor olmayacağı yönünde. Üstelik bunu karlı bir şekilde sürdürüyor.

2016 yılında 800 milyon TL olan net karını 2017’de 1.39 milyar TL’ye yükselten Aselsan, son açıklanan mali sonuçlarına göre 2018 yılının ilk dokuz ayında 1.74 milyar TL net kar açıkladı. Haziran 2018’deki ikincil arzda 65 bin yatırımcıdan talep gören hisse için orta uzun vadeli alım önerimizi sürdürüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükselme potansiyeli ile 30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KOZA ALTIN: Eylül sonunda 1.190 dolar olan ons altın fiyatının 1.300 dolarlara yükselmesi şirketin kârlılığını olumlu etkileyecektir. Altının 2014 yılında fiyatındaki yükselişin devamı beklendiğinden, Türkiye’deki tek halka aliin İşletmelck gçjiç altın üreticisi Koza Altın’ın cazibesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Üstelik sıfır finansal borç ile yoluna devam eden şirketin buradan ek geliri de olmakta. Söğüt madeni için Gübre Fabrikaları ile uzlaşmasını beklediğimiz şirket hisselerinde yüzde 30 yükselme potansiyeli ile 70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ENERJİSA: Türkiye’nin en kalabalık üç bölgesinde elektrik dağıtımı yapan şirket, düzenli olarak karlılığını artırıyor. 2018 yılının ilk dokuz ayında hasılatını yüzde 45 artırmasına karşın FAVOK’ünü yüzde 50 yükselterek 2.4 milyar TL olarak açıkladı. 2018 üçüncü çeyrekte net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında artarak 265 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin net karında yaşanan bu artış tamamen güçlü operasyonel sonuçlardan kaynaklandı. Enerjisa’nın net borcunun FAVÖK’e oranı 2016 sonunda 3.5 seviyesinde iken son mali tablolara göre 2.4’e inmesini de olumlu buluyoruz.

2019’da da kârlılığın devam ettirmesini beklediğimiz için şirket hisselerinde yüzde 23 yükselme potansiyeli ile 6.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Eren Can UMUT / Meksa Yatırım Kuyumcukent Pazarlama Müdürü
“Soda’da potansiyel yüzde 24”

SODA SANAYİ: Şirketin 2018 üçüncü çeyrek bilançosunu incelediğimizde net kar rakamının 2017 yılının aynı dönemine göre bir hayli arttığı dikkat çekiyor. Bu noktada 2018 üçüncü çeyreğinde toplam karın 1 milyar 475 milyon TL ve yıllık artışın yüzde 248 oranında olduğunu görüyoruz. Şirketin satış gelirlerinin de arttığının altını çizelim.

Özellikle çeyreklik bazda 98 milyon TL kur farkı geliri yazıldığını da es geçmeyelim. Bu noktada yıllık bazda yüzde 44 oranında bir artış yaşanmış. Esas faaliyet karı ve operasyonel olmayan gelirlerde ki artış bilançonun pozitif gelmesinin en önemli unsuru olarak karşımıza çıkıyor. FAVÖK ise beklentilerin üzerinde artış kaydederek 333 milyon TL’ye yükseldi. Yıllık bazda yüzde 122 oranında bir artışa tekabül etmesi olumlu olarak algılanabilir. Şirketin bilançosunun beklentilerden çok daha olumlu açıklanması hisseleri için de pozitif Bu noktada orta/uzun vadede Soda Sanayi hisselerini beğeniyor yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 9 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PETKİM: Şirketin 2018 üçüncü çeyrek bilançosuna baktığımızda ana ortaklık net dönem karının 2017 yılının eş dönemine göre yüzde 10.3 oranında artış ile 417 milyon 700 TL’ye ulaştığı görülüyor. Yine 2018 yılının üçüncü çeyreğinde söz konusu dönemde yüzde 69 artışla 3 milyar TL’yi aşkın bir satış geliri elde edilmiş. Yıllık bazda yüzde 72 artış olması dikkat çekiyor. Şirketin FAVÖK rakamını incelediğimizde yüzde 76 oranında artış ile 743.9 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. FAVÖK marjı ise yüzde 24.4 oranında bulunuyor. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde de FAVÖK marjının yüzde 23.8 olduğunu hatırlatalım. Şirketten yapılan açıklamada hedefin, Star Rafınerisi’nin 2019 yılının başında tam kapasiteye ulaşılması olarak değerlendirildi. Üretilen ürünlerin içinde bulunduğumuz yıl itibari ile piyasaya sunulmaya başlanılacağı belirtildi. Petkim’de yatırım hacmi ve olumlu bilanço yapısı nedeniyle yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 6.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI: Şirketin 2018 üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki döneme göre yıllık bazda yüzde 73 yükseliş kaydederek 1 milyar 131 milyon 334 bin TL olarak açıklandı. Aynı dönemler itibari ile satış gelirlerini karşılaştırdığımızda yüzde 53 oranında bir artış olduğunu gözleniyor. Bu sayede 2018 üçüncü çeyrekte 4 milyar 924 milyon 552 bin TL satış geliri elde edilmiş.

Öz kaynak yöntemi ile değerlenen iştiraklerden gelir olarak baktığımızda Antalya Havalimanı’nın dahil edilmesi ve Medine Havalimam’nın gösterdiği olumlu performans ile 183 milyon 600 bin TL kaydedilmiş. Bu rakam 2017 yılının aynı döneminde 48 milyon 700 bin TL olarak açıklanmıştı. Şirketin FAVÖK rakamında ise yıllık bazda yüzde 81 oranında artış bulunuyor. Bu sayede 2018 yılı üçüncü çeyrekte 1 milyar 400 milyon TL FAVÖK rakamı oluşmuş.

FAVÖK maıjı da yüzde 62.7 oranında gerçekleşmiş. Şirketin olumlu bilanço yapısı hisselerin orta/uzun vadede pozitif fıyatlamalarına devam edeceği izlenimi doğurmakta. Bu sayede şirket hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 32 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Onur TOPAÇ / Gedik Yatırım CEO’su
“2019’da hedef en yüksek 120 bin, kapanış 115 bin”

Türk ekonomisinde 2019 ilk yarıyılın zorlu geçmesini bekliyoruz. İlk çeyrek sonundaki yerel seçimlerin öncesi ve sonrasında ekonomi politikası bileşiminin eşgüdüm ve kararlılıkla iktisadi faaliyetteki dengelenmeyi destekleyici yönde şekillenmesi; yalnızca ekonomideki mevcut zorlukların aşılmasına yönelik önemli bir katkı vermekle kalmayıp önemli fırsatları da beraberinde getirebilir. Yurtiçi iktisadi faaliyette 2018 ikinci yarı itibariyle gözlenen yavaşlama eğiliminin 2019 ilk yarısında da devam etmesi oldukça güçlü bir olasılık. Mevcut temel ve öncü göstergelerin tamamına yakını ekonomik büyüme performansı üzerinde 2019 ilk yarında aşağı yönlü baskı olacağını işaret etmekte. 2019 genelinde ise borsada endeks de en düşük 80 bin, en yüksek 120 bin aralığını kapanış için de 115 bini öngörüyoruz.

Gedik Yatırım olarak 2018’de Pay Vadeli VİOP kontratlarıyla başladığımız piyasa yapıcılık işlemlerine 2019’da da devam edeceğiz. Bu kapsamda piyasa yapıcılık kanalı ile sermaye piyasalarının gelişimine sağladığımız katkının daha da artmasını hedefliyoruz. Yine Gedik Yatırım olarak Peker GYO halka arzında 17 kurumun katıldığı arzda konsorsiyum lideri ve Trabzon Limanı arzında ise eş lider olarak yer aldık. 2019 ve sonrasında şirketlerin sermaye piyasası arzlarına ilgisinin hem pay, hem de borçlanma ihraçlarında artarak devam edeceğini, şirket birleşme ve satın almalarının da hızlanacağını öngörüyoruz. Bu nedenle kurum olarak 2019 yılında kurumsal finansman faaliyetlerinde önde gelen kuruluşlar içinde olmayı planlıyoruz.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Mavi Giyim güçlü nakit akışına sahip”

MAVİ GİYİM: Güçlü büyüme trendinin devam edeceği beklentisi, güçlü nakit akışı, verimli maliyet kontrolü ile ön plana çıkıyor. Şirketin güçlü büyüme trendinin önümüzdeki yıllarda devam etmesini bekliyoruz. Arzu edilen seviyelerde gerçekleşen ve önümüzdeki yıllarda da devamını beklediğimiz birebir büyüme, satış gelirleri, FAVÖK ve net kar büyümelerinin yanı sıra [2019 beklentimiz yüzde 7.5 FAVÖK, yüzde 23 net kar büyümesi] verimli maliyet kontrol uygulamaları ile güçlü nakit akışı gibi noktalar da şirket hakkındaki görüşümüzün olmasında büyük rol oynamakta.

Yurtdışı büyümenin uzun vadede karlılığa sağlayacağı katkı da önemli. Şirket hisselerinde yüzde 95 yükselme potansiyeli ile 59.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu