Genç araştırmacılara aylık 20 bin TL’ye kadar burs verilecek
Türkiye, “uluslararası lider araştırmacılar” için çağrıya çıktı. Genç araştırmacılara aylık 20 bin TL’ye, deneyimli araştırmacılara 24 bin TL’ye kadar burs verilecek. Başlangıç paketi ödeneği deneyimli araştırmacılarda 1 milyon TL olacak…
İçeriğe Ait Başlıklar
Uluslararası lider araştırmacılara burs
TÜRKİYE, uluslararası lider araştırmacılarını arıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” 2018 yılı çağrısı kapsamında, Türkiye açısından stratejik değer taşıyan alanlarda yürütülecek projelere katkı sağlamak üzere, alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel veya teknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurtdışmda çalışma deneyimine sahip, başta Türk bilim insanları olmak üzere nitelikli araştırmacıların yurtdı-şından Türkiye’ye gelmeleri teşvik edilecek. Bu araştırmacıların çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen üniversite, sanayi kurum ve kuruluşları (Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri) veya kamu kuramlarında yürütmeleri sağlamak için destek verilecek. Devlet ve vakıf üniversiteleri için ayrılacak kontenjanın en az yüzde 60’ı araştırma üniversitelerine ait olacak.
BURS VE DESTEK VERİLECEK
TÜBİTAK’ın 15 Aralık’ta başvuruya açtığı Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı 2018 yılı çağrısına göre, program çerçevesinde araştırmacılara önemli burs ve destekler verilecek. Çağrıda yer alan destek üst limitlerine göre, proje yürütücüsü genç araştırmacının aylık bursu 20 bin TL’ye, deneyimli araştırmacının 24 bin TL’ye kadar çıkacak. Proje yürütücüsünün varsa eş veya çocuğu için aylık 2 bin 250 TL’yc kadar aile yaşam gideri bursu sağlanacak. Program kapsamında tek seferlik verilecek başlangıç paketi ödeneği üst limiti genç araştırmacıda 500 bin TL’ye, deneyimli araştırmacıda 1 milyon TL’ye çıkacak. Araştırma başlangıç paketi ödeneği, desteğin başlatılmasını müteakip bir yıl içerisinde yürütücü tarafından Türkiye’de araştırma faaliyetlerinin başlatılması ve uygun araştırma ortamının oluşturulmasına katkı sağlamak için kullanılacak.
Araştırmacının, Türkiye’de yürüteceği araştırma için ekibinde yer vereceği en fazla 5 doktora öğrencisinin burs gideri de karşılanacak. Bu çerçevede öğrenci başına aylık 4 bin 500 TL ödenecek. Projede yer alacak araştırmacılara proje teşvik ikramiyesi (PTİ) olarak aylık 750 TL verilecek. Proje yürütücüsü ile eş ve çocukları için aylık sağlık sigortası desteği olarak kişi başı 100 TL ödenecek. Proje yürütücüsü ile eş ve çocukları için Türkiye’ye gelişlerinde bir defaya mahsus olmak üzere seyahat bilet tutarı “yol desteği” olarak karşılanacak. Ev sahibi kurum veya kuruluşa kurum hissesi, genel gider ödeneği olarak aylık 3 bin 750 TL ödenecek.
DESTEK SÜRESİ EN AZ 24 AY
Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça olmak 6 dilde çağrıya çıkılan “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” kapsamında destek süresi en az 24 ay, en fazla 36 ay olacak. Proje yürütücüsü, yurtdışında bulundukları kurum ve kuruluşlardaki bilgi birikimlerini Türkiye’ye daha kolay aktarabilmeleri amacıyla destek süresi boyunca her yıl üç aya kadar yurtdışında bulunabilecek. Proje yürütücüsü, yurtdışında bulunacağı süreyi TÜBİTAK’a en az bir hafta öncesinden bildirmek zorunda olacak.
Yurtdışında bulunduğu süre boyunca proje durdurulmayacak, burs ve destek ödemeleri devam edecek. Destek süresinin yurtdışında geçirilen bölümünün ayrıntılı gerekçesine gelişme raporlarında yer verilecek. Yürütücünün, herhangi bir kurum/kuruluşta kadrolu/sözleşmeli şekilde ücretli olarak çalışmaya başlaması durumunda da kendisine ve varsa ailesine yönelik bursu ödenmeye devam edecek. Desteklenen yürütücünün destek kararının bildirilmesinden itibaren en geç altı ay içinde gerekli belgeleri TÜBİTAK’a göndererek araştırmasına başlaması gerekecek. Ev sahibi kurumun üniversite olması halinde, desteklenen proje yürütücüsünün ev sahibi kurumda her dönem en az bir ders vermesi gerekecek.
BAŞVURU KOŞULLARI
Proje başvurusu yurtdışından Türkiye’ye araştırmalarını yürütmek üzere gelen/gelecek olan araştırmacı tarafından yapılacak. Başvuru yapacak proje yürütücüsü başvurunun son günü itibarıyla son üç yıl içinde 12 aydan fazla Türkiye’de ikamet etmemiş olması gerekecek. Bir yıl içinde toplamı 15 günü aşmayan kısa süreli ziyaretler ve mecburi askerlik hizmeti bu sürenin dışında olacak. Daha önceden aldığı burs veya destek ile yurt dışına eğitim, araştırma vb. amacıyla ile giden ve Türkiye’ye dönüşünde mecburi hizmeti bulunan araştırmacılar bu programa yürütücü olarak başvuru yapamayacak.
Elbette genç ve deneyimli araştırmacı olarak programa başvurabilmek için bu deneyim koşullarını sağlamaları yetmeyecek. Ayrıca genç ve deneyimli araştırmacıların, her iki grup için belirlenen dörder kriterden birine uygun olması şartı aranacak.
Örneğin programa üniversiteden başvuran genç ve deneyimli araştırmacıların Türkiye’ye gelmeden önce, öğretim üyesi olarak veya genç araştırmacıların doktora sonrası araştırmalarını yürüttüğü yurtdışındaki üniversitenin başvuru tarihinden itibaren son üç yılın herhangi birinde QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması çalışması kapsamında alan bazında yapılan sıralamalarda ilk 100 üniversite arasında olması şartı aranacak.
Ya da programa özel sektörden başvuran genç ve deneyimli araştırmacıların, Türkiye’ye gelmeden önce çalışmalarını yürüttükleri yurtdışındaki kurum/ kuruluşun başvuru tarihinden itibaren son üç yılın herhangi bir yılında Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış “Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan îlk 2500 Şirket” sıralamasında yer almış olması istenecek…
Başvuru yöntemi
15 Aralık‘ta başlayan başvurular, 15 Şubat 2019‘da sona erecek. Başvurular, e-bideb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak. Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe veya İngilizce olması gerekecek. Diğer dillerde hazırlanmış belgelerin onaylı Türkçe veya İngilizce tercümeleri yüklenecek. Başvuru aşamasında belgelerin sisteme yüklenmesi yeterli olacak. Ayrıca BİDEB’e ulaştırılması gerekmeyecek.
MARTERA 2018 yılı çağrısı da açıldı
TÜBİTAK, MARTERA 2018 yılı çağrısını da açtı. MARTERA, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Ufuk 2020 Programı kapsamında desteklenen bir ERA-NET projesi. Avrupa ülkelerini denizcilik teknolojileri ve mavi büyüme alanlarında daha güçlü bir konuma taşımayı amaçlıyor. MARTERA kapsamında açılan denizcilik teknolojileriyle ilgili Ar-Ge projelerinin destekleneceği uluslararası çağrıya Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek. 30 Kasım itibarıyla açılan çağrı, 29 Mart 2019 tarihinde kapanacak. 2018 çağrısında projeleri başarılı bulunan Türkiye’den firmalara, TÜBİTAK tarafından 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı aracılığıyla hibe (geri ödemesiz) destek verilecek. Çağrıya ait internet sayfasından (www.martera.eu) çağrıyla ilgili her türlü dokümana ve detaylı bilgilere erişilebiliyor, proje ortağı aranabiliyor, proje başvurusunda bulunabiliyor. Çağrıya Türkiye, Arjantin, Almanya, Belarus, Flandre (Belçika), Fransa, İrlanda, İtalya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve Güney Afrika katılıyor.
Mehmet BULDURGAN / Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu ve Ağ Başkanı
“Süreç uçtan uca tasarlanmalı”
Doç. Dr. Gürer BUDAK / Nanobiyomed Sağlık ve Yaşam Birimleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
“Araştırmacıları çekecek”
Faruk İNALTEKİN / Bilkent Cyberpark Genel Müdürü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği [TGDB] Başkanı
“Destek ve teşvikler anlamlı”
HÜLYA GENÇ SERTKAYA