Malta, Türk Girişimciler İçin Büyük Fırsatlar Barındırıyor
İSTİKRARLI bir büyüme trendi sergileyen, Avrupa Birliği’nin (AB) en düşük işsizlik oranına sahip ülkesi “Malta“, Türk girişimciler için büyük fırsatlar barındırıyor. Akdeniz’in ortasındaki stratejik konumuyla dikkat çeken ülke, AB üyesi olmanın getirdiği imkanlarla özellikle Afrika’ya yönelik ticarette üs olarak konumlanabileceği mesajını verdi. DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi tarafından düzenlenen Malta basın gezisinde ülkenin Türk girişimciler için sağladığı imkanlar ayrıntılı olarak anlatıldı. Türkiye’nin Malta Büyükelçisi Başak Türkoğlu’nun düzenlediği resepsiyonda Türk ve Maltalı iş insanları kurulabilecek işbirlikleri hakkında görüşlerini paylaştılar.
DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, “Malta, Türk yatırımcılar tarafından mutlaka izlenmeli. Türkiye’nin iddialı olduğu pek çok sektör için fırsatları bünyesinde barındırıyor. Ayrıca, gümrük duvarlarının indirilmesi ve Türk firmalarının Kuzey Afrika’ya açılabilmeleri için Malta’nın tam zamanı” dedi.
TURİZM, FİNANS, İNŞAAT, SAĞLIK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde 2007’den beri faaliyet gösteren Türkiye-Malta İş Konseyi, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için çalışmalarma hız verdi. Ticaret ve sanayi işbirliği fırsatlarını artırmak amacıyla çalışmalar yapan konsey, bir önceki yıla göre 2017’de yüzde 127 oranında artarak yaklaşık 500 milyon dolara çıkan ikili ticaret hacmini daha da yukarıya taşımak istiyor. İlk hedef, 1 milyar doları yakalamak. Konsey Başkanı Çakmak, Malta’nın turizm, bankacılık, liman yönetimi, lojistik, start-up, inşaat, sağlık ve eğitim sektörlerinde büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Türk ve Malta iş insanlarının birbirlerini daha iyi tanımaları gerektiği ve karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için en doğru zamana geldiklerini ifade eden Çakmak sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni ortaklıklar kurmak için ilk adımı atma şansına sahibiz. Ekonomilerimiz birlikte büyüyecek ve birlikte iş fırsatları yaratacaktır. Türkiye ile Malta arasındaki diplomatik ilişkilerimiz iş amaçlı yüksek profilli ziyaretlerle yeni bir seviyeye ulaştı. Türkiye, Malta’nın Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı döneminde, 2017 yılının ilk yarısında Gümrük Birliği’nin uluslararası göç, koruyucu ticaret politikaları ve modernizasyonu konusunda Malta ile çalıştı ve işbirliği yaptı. Türkiye-AB arasında Gümrük Birliği’ni yükseltme müzakerelerini sürdürmek, 20 yılı aşkın süredir her iki taraf için de büyük önem taşıyor.”
“TÜRK SERBEST BÖLGESİ KURULABİLİR”
Çakmak, Malta konusunda en önemli hedeflerinin ülkede bir Türk serbest bölgesi kurulması olduğunu ve bu yönde taraflar arasında yoğun bir görüşme trafiği yürüttüklerini söyledi. Malta’nın Avrupa Birliği üyesi olması ve Afrika’nın AB ile olan gümrük muafiyeti anlaşması sayesinde kurulacak serbest bölgeden Türk ürünlerinin kısmi işlem yapılarak “Made in Malta” menşeili olarak Afrika’ya ihracatının yapılabileceğini söyleyen Çakmak, bu sayede Afrika’daki yüzde 40-60 arasındaki gümrük duvarlarının yüzde 20-30 seviyelerine çekilebileceği bilgisini verdi. Malta ekonomisinde turizmin yanı sıra bilgi teknolojileri ve finans büyük rol oynuyor. Ülkenin gayrisafi hasılasının yüzde 35’ini turizm faaliyetleri, yüzde 15’ini online oyun sektörü, yine yüzde 15’ini gemicilik ve tersanecilik sektörü, yüzde 12-13’ünü finans merkezi faaliyetleri oluşturuyor. Malta, Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi’ne göre, AB üyesi 28 ülke arasmda 11. sırada. Kayıtlı gemi sayısı itibariyle Malta Avrupa’da ilk, dünyada ise yedinci sırada.
TÜRKLERİN ÜÇ BÜYÜK YATIRIMI
Malta’da üç Türk şirketinin büyük ölçekli yatırımları başarıyla devam ediyor. Global Liman işletmeleri A.Ş.Malta’nın Valetta kruvaziyer limanını işletiyor. Yılport Holding ise, Malta’nm en önemli ve en büyük ticaret limanı olan Freeport’un işletmeciliğini 2011 ‘den beri sürdürüyor. Freeport, Akdeniz’in en önemli ticaret limanlarından birisi. Son olarak Ayhanlar Holding, ülkenin en önemli merkezlerini birbirine bağlayan otoyol kavşağının ihalesini kazandı; projenin yapımı halen devam ediyor.
“SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇOK BAKİR”
Türkiye’nin Malta Büyükelçisi Başak Türkoğlu, Maltalıların Türklere yönelik çok olumlu duyguları olduğunu, AB ile ilişkilerde Türkiye’nin bir denge unsuru olarak görüldüğünü söyledi. Malta’nın Türkiye’ye kapılarını sonuna kadar açtığını söyleyen Büyükelçi, ülkenin özellikle sağlık konusunda büyük bir yatırım ihtiyacı olduğu bilgisini paylaştı. Hükümetin sağlık konusunda teşvikleri olduğu bilgisini veren Türkoğlu, AB’nin sağlık fonlarından da yararlanma imkanı olduğunu söyledi.
Malta Meclis’inin çıkardığı üç yasa sayesinde bugün blockchain konusunda en geniş tabanlı yasal mevzuata sahip ülke olduğunu söyleyen Türkoğlu, ülkenin start-up ve inovasyon merkezleri konusunda da çok iddialı olduğu bilgisini verdi. Malta’mn Türk iş dünyası için Afrika’ya açılım baş-ı ta olmak üzere turizm, altyapı, inşaat, eğitim, finans ve dijital ; teknolojiler konusunda büyük fırsatlar barındırdığını ifade eden Büyükelçi, bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, Hükümetin her türlü girişime açık olduğunu belirtti.
Roger De GAETANO / Malta-Türkiye İş Konseyi Başkanı, Link School of Engtish Direktörü
“AB’nin olanakları iyi değerlendirilmeli”
Charles M. MERCIECA / Brands International Başkanı
“Birlikte Afrika’da inşaat işleri yapabiliriz”
Aziz UNAN / Mori Capital Direktörü, Fon Yöneticisi
“Finans merkezi konumunda”
Ekmel ÇİLİNGİR / Akçe Holding CEO’su
“Türk bankalarından çok şey öğrenebilirler”
MEHMET OKTAY ÖZGER