Patronların Girişimci Kızları Neler Yapıyor?
Büyük holdinglerin patron kızları da boş durmuyor ve kendi girişimlerini yapıyorlar. İş dünyasının önde gelen patronlarının kızları ailelerinin güvenli kanatları altında kalmak yerine hayallerinin peşinden giderek başarıya yürümeyi tercih ediyor. Dev grupların varisi olan bu genç girişimci kadınların kimi spor merkezi açıyor, kimi perakende işi yapıyor.
Patronların Girişimci Kızları
Her biri Türkiye’nin önde gelen gruplarının varisi ama onlar babalarının işyerinde hazır koltuğa oturmak yerine hayallerinin peşinden gitmeyi tercih ettiler. Onlar dev cirolu aile şirketlerinin konforlu alanında çalışmaktansa kendi çizdikleri yolda başarıyı yakalamak için ter döken girişimci kadınlar.
Aile şirketlerinde edindikleri tecrübeden aldıkları cesaretle hayallerini kovalayan patronların girişimci kızları, girişimcilikte hedef büyütüyor. Kimi ünlü bir markayı Türkiye’ye getiriyor, kimi hizmet sektöründe devreye aldığı uygulamalarla adından söz ettiriyor.
Kimi aileden aldığı maddi destekle yola çıkıyor, kimi aile şirketinde uzun yıllar içinde edindiği deneyimi kendi işine uyarlıyor. Girişimci ruhlarını besleyen en önemli gerekçe ise tek başlarına ve hızlı karar alabiliyor olmak.
GİRİŞİMİNİ YURTDIŞINA TAŞIYACAK
Aile şirketlerinde çeşitli kademelerde edindiği deneyimi kendi girişimine aktaran girişimci kızlardan biri, Boyner grubunun varislerinden Elif Boyner. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’in kızı olan Elif Boyner, aile işiyle ilgilenirken kendi iş fikrinin peşinden gitmeyi tercih etmiş bir isim.
Londra’da yüksek lisans için güzel sanatlar bölümünden kabul alan ve o süreçte yön değiştirmeye karar veren Elif Boyner, uzunca bir süre sanatla ilgilendikten sonra sporla tanışır ve iş fikri buradan çıkar.
Ciddi bir şekilde sporla uğraşınca sporun şifalı gücünden yararlanmış birisi olarak bunu etrafına yaymayı görev bilen Boyner, SWEATers fikrinin peşinden gitmeye karar verir.
Uzunca bir süre Hopi Genel Müdürü Onur Erbay mentorluğunda strateji geliştiren Boyner, ardından asıl öğrenmenin yolda gerçekleştiğine inanarak girişim hayatına atılır.
Elif Boyner, girişim yolculuğunu şu sözlerle anlatıyor:
“Spora başlamadan önce yeterince odaklanamıyor, verimli çalışamıyordum. Sporla daha mutlu, daha odaklı, daha sağlıklı olmaya başladım. Kendimdeki bu değişimi gördükten sonra başkalarına da bu konuda destek olmak ve yol göstermek istedim. Bunu nasıl yaparım, diğer insanları nasıl motive ederim diye düşünürken SWEATers fikri ortaya çıktı ve yolum iş ortağı Melis Abacıoğlu ile kesişti.”
İki yıl önce devreye aldıkları SWEATers App’i geliştirmeye devam ettiklerini anlatan Elif Boyner, sporu eğlence ile birleştirerek tüm kullanıcıların motive olmasını ve spor yapan nüfusun artmasını hedeflediğini söylüyor.
Şu anda 55 binden fazla indirme sayısına ulaştıklarını ve hedeflerinin 100 bin olduğunu dile getiren Boyner, 2019’daki en büyük hedefinin yurtdışına açılmak olduğunu ifade ediyor.
PERAKENDEDE YOL ÇİZDİ
Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın kızı İpek Özilhan ise perakende alanında kendine bir yol çizdi. ABD’de Oglethorpe Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi alan ve ardından da New York University Leonard N. Stern School of Business işletme okulunda master yapan Özilhan, AIG’nin Türkiye’de kurulan risk sermayesi yatırım ortaklığı şirketinde görev aldı.
2005 yılında Anadolu Grubu’na İş ve Strateji Geliştirme Müdürü olarak katılan İpek Özilhan, içindeki girişimci ruhuna engel olamayıp kendi işini kurdu.
İpek Özilhan, ABD’nin en büyük bebek-çocuk markası olan Carter’s ve Oshkosh’un tüm haklarını 2014’te devraldı ve bunları Minko Tekstil adı altında topladı. Özilhan, kendi şirketini kurmaya karar verdikten sonra her daim ailesinin desteğini aldığını anlatıyor.
İYİLİK DOLU GİRİŞİM
Yaşar Holding Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı’nın kızı Selin Yiğitbaşı da holdingten bağımsız yeni bir girişim hikayesi yazdı. Selin Yiğitbaşı, şirketlerin veya bireylerin kâr amacı gütmeyen projelere güvenilir ve şeffaf bir ortamda destek olmalarını kolaylaştıran bir platform kurdu.
Selin Yiğitbaşı, Goodsted adını verdiği bu platformla iyilik yapmayı kolaylaştırmayı ve yapılan projeleri ölçülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Yiğitbaşı, bu konuda şunları söylüyor: “Aslında bu girişim üstünde çalışmaya başlama hikayem, yaşadığım bölgede toplum yararına bir projesi olan, bu projesi için para yardımı toplamaya çalışan bir tanıdığıma yardım etmek istememle başladı. Para toplamak yerine şirketler ve bireylerden gönüllülük yardımı, ürün veya mekan yardımı almaya çalışıp projesini gerçekleştirebileceğini düşündüm.” Goodsted platformunu geliştirmeye, devam ettiğini belirten Selin Yiğitbaşı, platformun ilk versiyonunu gelecek yıl Londra’da kullanıcılara açmayı planladığını anlatıyor.
ABDULLAH KİĞILI KİĞILI YÖNETİM KURULU BAŞKANI
KIZIM HAYALLERİNİN PEŞİNDEN GİDİYOR
“Kızım kendi iş fikrini ve yapmak istediklerini bana anlattığında ondaki heyecanı gördüm. Onun bireysel kararlarına saygı duydum ve işini kurarken her türlü desteği verdim. Kızım başarılı bir şekilde hayallerinin peşinden gidiyor. Ben de onun bu heyecanına maddi manevi gereken bütün desteği sundum.
Çok güzel bir ekip kurdu ve sunduğu sistem başarıyla çalışıyor. Benim ona tavsiyem müşterilerine güven vermesi. Müşteri memnuniyetini üstü düzeyde tutup istikrarlı büyümeye gayret etmesini istedim. O da işini severek yapıyor ve girişimini başarılı bir şekilde yönetiyor.”
BİRDEN FAZLA GİRİŞİMİ VAR
Delta Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab’ın kızı Selin Habbab Özkaynak, girişimcilikte birkaç koldan ilerlemeyi tercih ederek başarıyı yakalayan bir isim. Perakende alanına duyduğu ilgiyi İpek Dedeman’ı da yanına alarak işi haline getirmeyi başaran ve Jacadi’yi Türkiye’ye getiren Özkaynak, bununla sınırlı kalmayıp kısa bir süre önce yeni girişimi The Grand Hubb ve SırMasa’yı da hayata geçirdi.
Selin Habbab Özkaynak, The George Washington Üniversitesi’nde pazarlama iletişimi bölümünden mezun olup üniversitedeyken Louis Vuitton markasında çalışarak ilk iş deneyimini kazandı. Perakende alanındaki bu deneyimle Fransa’nın bebek ve çocuk giyim-mobilya markalarından olan Jacadi’yi Türkiye’ye getirdi. Jacadi, bugün Akmerkez, Zorlu Center ve Vadi İstanbul’daki mağazalarla hizmet veriyor.
Ailesinden maddi ve manevi destek aldığını söyleyen Özkaynak, sözlerine şöyle devam ediyor:
“İçimdeki çalışma azmi ve işe karşı duyduğum heyecanı bana veren babamın bana inancı ve böylesine önemli bir yatırım konusunda bana güvenmesidir. Babam her zaman kanatlarımın altındaki rüzgar oldu. Ben de bu cesaretle girişimlerimi hayata geçirdim.”
2019 yılı hedeflerinden de söz eden Selin Habbab Özkaynak, “Jacadi olarak yeni açtığımız Vadi İstanbul, Akmerkez ve Zorlu mağazalarının performanslarını yükseltmek istiyoruz. Yeni girişim SırMasa’da dünyadaki trendi hızlıca yakalayıp kiralama konusunun hayatımızın bir parçası haline gelmesini ümit ediyorum”diyor. Özkaynak, The Grand Hubb markasıyla da isme özel kartlar ve kırtasiye alanında yakaladığı ivmeyi sürdürmeyi hedefliyor.
KADINLARA ÖZEL
Hayallerinin peşinden giden bir diğer isim ise perakende sektörünün önde gelen ismi Abdullah Kiğılı’nın kızı Ayşe Kiğılı Karahan. Kadıköy İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Ayşe Kiğılı Karahan, bir süre aile işinde deneyim kazandı.
Düzenli olarak koşu, doğa yürüyüşü, pilates, zumba ve dans çalışmaları yapan Karahan, spor yaptığı dönemlerde salonlarda kadınlara özel yer olmamasının verdiği sıkıntıyla üç yıl önce Aysfit adıyla kendi iş fikrini hayata geçirdi. Karahan, kadınlara özel spor salonu olan Aysfit’i babası Abdullah Kiğılı’nın manevi desteği ve tecrübeleriyle kurduğunu dile getiriyor.
ÜNLÜTÜRK’ÜN TAZE GİRİŞİMİ
Sun Holding Başkanı Şükrü Ünlütürk ise kızı Azize Ceylan Ünlütürk’ün üzerinde çalıştığı girişimi hakkında bilgi veriyor. 30 yaşında olan ve Oxxo’nun online mağazasını yöneten Azize Ceylan Ünlütürk’ün bu alanda kendi işini kurmak istediğini kaydediyor.
Şükrü Ünlütürk, “Online mağazacılık konusunda önemli deneyimleri var. O alanda yürümek istiyor ve online mağazacılık alanında girişimi olacak. Ben de desteğimi her türlü sunmaya hazırım. O bize böyle bir teklifle geldiğinde iş planı yapma, mentorluk ve maddi desteğimizi esirgemeyiz” diyor.
ALİ SABANCI TOBB GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI
ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
KENDİ HİKAYESİNİ YAZMA CESARETİ MÜHİM
“Aile şirketlerinin güvenli kanatlarından çıkan kadın girişimcilere en iyi örneklerden biri ablam Emine Sabancı Kamışlı’dır. Bu noktada işin püf noktası öncelikle cesaret ve fevri davranmamaktır. İnsanlar genelde olanı beğenmezler fakat dışarıda cesaretle kendini denemesi önemli bir karar sürecidir. Kendi girişimini hayata geçirmek kariyer yolcuğunda tüm riskleri tek başına üstlenmek demektir. O nedenle kendi hikayesini yazma cesareti mühim.”
SİBEL ATİK