Uluslararası Geçerliliği Olan Dil Belgesi Sınavları
DEĞİŞEN ve dönüşen dünyada artık eskisi gibi sınırlar kalmadı. Özellikle internetin yaygınlaşmasıyla iş yapış şekilleri tamamen değişti. Önceden iş dünyasında başarılı olmak için konu hakkında bilgi sahibi olmak ya da yapılan işte tecrübeli olmak yeterli olurdu ancak modern dünyada artık iş yapabilmek karşıdakiyle anlaşabilmeye bağlı. Anlaşabilmenin temel şartı ise dil bilmek. İngilizce evrensel anlaşma dili olarak öne çıkıyor. Fakat çalışılan sektöre göre İngilizce’nin yanı sıra ikinci bir dil de gerekli olabiliyor. İnşaat sektörü için Rusça, Latin Amerika ile ticarette İspanyolca, Afrika için Fransızca öncelikli. Çince ve Arapça da Ortadoğu ve Asya’da faaliyet gösterebilmek için önemli.
Hazırlanan çoğu özgeçmişte bilinen diller kısmında ‘İngilizce’ muhakkak yazılır. Ancak şirketler ve üniversiteler şifahi söylemleri artık kabul etmiyor. Dile ne kadar hakim olunduğunu görmek ve başvuranı ona göre istihdam etmek istiyor. Yüksek lisans ve doktora başvurularında da aynı durum söz konusu. Üniversiteler bu sınav sonuçlarını talep ediyor ya da sınavları kendileri yapıyor. Sizler için uluslararası geçerliliği olan sınavları inceledik…
İçeriğe Ait Başlıklar
TOEIC
Amerika menşeli ETS’nin (Educational Testing System) iş İngilizcesine yönelik iletişim becerilerini ve yeterliliği ölçmek için hazırladığı ve açılımı “Test of English for International Communica-tion” olan TOEIC’i genellikle bankalar, kurumsal şirketler ve danışmanlık firmaları çalışanları için istiyor. Dünya çapında her sene yaklaşık 6 milyon kişinin girdiği sınav yazılı yapılıyor ve 200 sorudan oluşuyor. İki kısımdan oluşan sınavda ilk bölümde dinleme, ikinci bölümde ise okuma soruları var. Dinleme bölümünde gösterilen fotoğraf ve kısa konuşmaların açıklamalarına 100 soru ayrılıyor. Okumada, okuduğunu anlama, boşluk doldurma ve cümle tamamlama gibi sorular soruluyor.
Okuma bölümü 1 saat 15 dakika sürerken dinleme bölümü 45 dakika sürüyor. 10 ile 990 puan arasında hesaplanan sınavda istenirse konuşma ve yazma bölümlerine de giriliyor ancak bir zorunluluk söz konusu değil. Bu sınavlar internet üzerinden yapılıyor. Ets.org adresinden sınav tarihlerine ve merkezlerine ulaşmak mümkün. Ücret 90 euro civarında. Sınav sonuçları iki yıl geçerli.
TOEFL
“Test of English as a Foreign Language” açılımıyla daha çok akademik dünya için uygulanan TOEFL, bilgisayar üzerinde yapılıyor. En fazla 120 puanın alınabildiği sınava giriş sayısı konusunda bir sınırlama yok. Dört bölümden oluşan ve her bölüme 1 saat sürenin ayrıldığı sınav, toplamda 4 saat sürüyor. Ayrıca, dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümleri mcvcut. Konuşma kısmı bilgisayar ortamında yapılıyor. İki yıl geçerliliği olan sonuç belgesi genellikle akademik amaçlar için kullanılıyor. Bazı kurumsal firmalar işe girişlerde de TOEFL belgesi isteyebiliyor. özellikle pilotluk, bankacılık, üst düzey yöneticilik gibi pozisyonlara başvururken bu belge talep ediliyor. Sonuçlar ise 15 günde açıklanıyor. Yılda 50 kez yapılan sınavın ücreti 185 dolar. İstanbul, Ankara, İzmir, Bingöl, Konya, Adana, Eskişehir, Samsun, İsparta, İzmit, Antalya ve Kayseri’deki test merkezlerinde yapılan sınava 12 gün içinde sadece bir kez girilebiliyor.
IELTS
Açılımı “International English Language Testing System” olan uluslararası İngilizce sınavı IELTS, British Council (BC), Univcrsity of Cambridge English for Speakcrs of Other Languages (ESOL) ve International Developmcnt Program-mc of Australian Universities (IDP) tarafından ortak geliştirilen bir sınav. 140 Ülkede 10 binden fazla kurum ve kuruluş tarafından geçerliliği kabul edilen IELTS, Türkiye’de Adana, Antalya, İstanbul, Ankara ve Kayseri’de düzenleniyor. Toplamda ayda dört kez olmak üzere perşembe ve cumartesi günleri yapılan sınav, yılda toplamda 48 kez düzenleniyor. 2018’de 660 TL olan sınav ücreti döviz kurundaki oynamaya göre belli bir oranda yükseltiliyor.
Sınav ‘akademik’ ve ‘genel’ olarak ikiye ajaılıyor. Dört aşamadan oluşan her iki formatta da dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümleri var. Dinleme bölümü 30 dakika sürerken, okuma ve yazma bölümleri 60’ar dakika sürüyor. Akademik ve genel formatların tek farkı ise akademik olan sınavın yazma kısmında bir grafik yorumlama ve akademik makale istenirken genel formatta bir tane mektup yazılmasının beklenmesi. Britishcouncil. org.tr adresinden sınava başvuru yapılabilirken giriş konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Üst üste iki veya daha fazla sınava girilebiliyor. 13 gün sonra açıklanan sınav sonuçlarının iki yıl geçerliliği var.
ALPT
Açılımı “The Arabic Language Profi-ciency Test” olan ALPT, akademik çevrelerce en kaliteli Arapça dil sınavı olarak kabul ediliyor. 2002’den beri bütün dünyada uygulanan sınav, katılımcıların dinleme, okuma, yazma, konuşma ve dil bilgisi gibi beş farklı yetisini ölçüyor. Bilgisayar ortamında uygulanan sınavın dinleme, okuma ve dil bilgisi bölümleri çoktan seçmeli, yazma kısmı ise açık uçlu olarak uygulanıyor. Konuşma bölümü ise Skype üstünden ana dili Arapça olan eğitmenlerle yapılıyor. Dinleme bölümünde 38 soru, okumada 90 soru, dil bilgisinde 113 sorunun 60’ar dakikada çözülmesi bekleniyor. Yazma kısmında ise bir konu hakkında 60 dakikada bir deneme yazısı yazılması bekleniyor. Konuşma kısmında ise mülakat 15-50 dakika arasında sürüyor.
Sınav için üç farklı opsiyon var. Dinleme, okuma ve dil bilgisi bölümlerinin bulunduğu birinci paket 70 dolara, dinleme, okuma, dil bilgisi ve yazma kısımlarının bulunduğu ikinci paket 110 dolara ve bütün bölümlerin bulunduğu paket ise 150 dolara satılıyor. Arapça yeterlilik isteyen üniversitelere girişte, Arap firmalarına iş başvurusu yaparken ve vatandaşlık başvurusunda kullanılabilen ALPT’ye sınav Online ortamda yapıldığı için istenildiği zaman girilebiliyor.
HSK
Açılımı “The Hanyu Shuiping Kaoshi” olan ve karşılığı “Çince Yeterlilik Sınavı” olan HSK, Çinli olmayan ve Çince yeterliliğini kanıtlamak isteyen yabancılara uygulanan uluslararası bir dil sınavı. 1992’den beri Çin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ‘Hanban’ ajansı tarafından uygulanan sınav, 2005’den beri 120’den fazla ülkede uygulandı. Yaklaşık 100 milyon kişinin girdiği sınav neticesinde alınan belge, yüksek eğitim ve mesleki amaçlar için kullanılabiliyor. HSK sadece Mandarin’dc ve basitleştirilmiş Çince karakterlerle uygulanıyor. Ancak sınava giren kişi geleneksel Çince ile soruları cevaplandırabiliyor.
İnternet ve kağıt tabanlı olarak uysulanan smav 2010’dan beri “kapsamlı dil ve iletişim” felsefesiyle uygulanıyor. Dinleme, okuma ve yazma testlerinin her birinin maksimum 100 puanı var. 1. ve 2. seviyeden HSK belgesi alabilmek için bu üç bölümden toplamda 120 puan almak gerekiyor. Öte yandan sınavın en yüksek derecesi olan 6. dereceden belge alabilmek için en az 5000 kelime ve 2500 civarında karakter bilmek gerekiyor. HSK internet adresinden smav tarihlerine ve merkezlerine ulaşmak mümkünken bunlar yıllık olarak açıklanıyor. 1. seviyeden HKS’ye girmenin bedeli 20 dolar iken 6. seviyeden girmenin bedeli ise 70 dolar. Seviye arttıkça sınavın ücreti de’yükseliyor.
TORFL
Açılımı “Test of Russian as a Foreign Language” olan uluslararası Rusça sınavı TORFL, Rusca dil becerilerini değerlendirmek için Rus hükümeti tarafından yapılan bir smav. Genellikle Rusya’da lisans ya da yüksek lisans programlarına başvuracak adaylardan yahut Rusya’da çalışmak isteyenlerden istenen TORFL belgesi 1991’den beri Rus hükümetinin belirlediği dünya üzerindeki çeşitli merkezler tarafından veriliyor. Dil bilgisi, okuma, yazma, konuşma yetilerinin ölçüldüğü sınavda altı seviye var. Her seviye farkı etkinlik alanlarındaki becerileri ölçüyor.
DELE
Yabancılar için İspanyolca yeterlilik diploması olan DELE sınavları Türkiye’de tek merkezi İstanbul’da bulunan Cervantes Enstitüsü ve Ankara’da IDEA Language Ccnter’da yapılıyor.
Öte yandan, İzmir ve Antalya’daki yetkilendirilmiş kurumlar da bu sınavı yapabiliyor. Başlangıç, yani Al seviyesindeki oturumlar her sene Nisan, Mayıs ve Kasım ayında yapılıyor, giriş ücreti ise 240 TL. Ömür boyu geçerliliği olan dil diplomaları altı ay içinde geliyor. Sınav tarihinden sonra üç ay içinde sonuçlar e-mail yoluyla iletiliyor. 45 dakika okuduğunu anlama, 25 dakika yazılı ifade ve anlatım, 20 dakika da dinlediğini anlama bölümlerinin olduğu sınavda sözlü ifade ve anlatım bölümleri ise toplamda yarım saat sürüyor. Ana dili İspanyolca olmayan kişiler için yapılan sınav sonuç diplomaları tıpkı diğer sınavlarda olduğu gibi eğitim ve iş başvuruları için gerekli olabiliyor. Öte yandan, İspanya vatandaşlığı alabilmek için de dil yeterliliği isteniyor.
TCF
Fransızca bilgi düzeyini ölçmeye yönelik yapılan TCF özellikle öğrencilere, şirketlere ve uluslararası kuruluşlara hitap eden bir sınav. Fransa’daki yükseköğretim kurumlan ve Araştırma Bakanlığı tarafından kabul edilen TCF, Avrupa Dilleri Ortak Referans Sistemi’ne /CECRL) göre adayların Fransızca bilgi seviyelerini tespit ediyor. Diğer sınavlardan farklı olarak tek başına da girilebilen TCF, istenilen tarihten en az üç hafta önce Fransız Kültür Merkezi’ne başvurulması durumunda sınav organizasyonu yapılıyor. Sonuçlar iki hafta içinde açıklanırken sınav sonuç belgesinin iki yü geçerliliği var. 1.100 TL olan TCF’de 30 soru sözlü anlama, 20 soru dil bilgisi, 30 soru ise yazılı anlama kısımlarından geliyor. Bunların dışında konuşma gibi ek sınavlar da adayın talebine göre yapılıyor.
MUSTAFA EMRE SELEK