Balık Avı Turlarına Katılmak Moda Oldu
50-60 TL’den başlayan günlük turlara katılıp balık avlamak moda oldu. Bugünlerde palamut çok bol. Gelecek haftalarda sıra çinekop ve lüfere gelecek. Av ve avcının mücadelesi ile keyifli bir gün yaşamaya ne dersiniz?..
Balık Avı Turu Çok Keyifli
BALIK avı, kimine göre büyük bir zevk, kimine göre stres atmanın yolu, kimine göre de adeta bir meditasyon. Oltayı denize atıp beklerken hissedilen dinginlik, o oltayı dolu ya da boş çekene kadar geçen sürede gösterilen sabır, hele bir de oltayı dolu çektiğinizde duyduğunuz zafer sevinci… Tüm bunlar balık avı hobisinin neden bu kadar yaygın olduğunu anlamak için yeterli.
Denizlerde 15 Nisan’da başlayan genel av yasağı, 1 Eylül itibariyle sona erdi. Şu günlerde balıkların peşinde yüzlerce tekne var. Siz de bu teknelerden birinde olup balık avlamaya ne dersiniz? Belki biraz stres atar, biraz eğlenir, sonunda da güzel bir balık ziyafeti çekebilirsiniz.
“Balık tutmak istiyorum ama ekipmanım yok”, “Açıklara gitmek istiyorum ama tekneyi nereden bulacağım?”, “Balık avım işinin ehlinden öğrenmek istiyorum” veya “Denizde dostlarımla hem sohbet etmek, hem de balık avlamak ne güzel olurdu” diyorsanız tüm bu isteklerinize yanıt verecek nitelikteki turları organize eden tekne sahipleri ve organizatörleri ile görüştük. İstanbul’da, İzmir’de ve Antalya’daki balık avı ve günlük gezi turları yapanlar arasında önde gelenlerden aldığımız bilgilere göre, tekneyle balık avına çıkmak için 60-130 TL arasında kişi başı bir ücret ödeniyor.
TEKNELERİ TEK ÇATIDA TOPLUYOR
Kendisi gibi balık sevdalılarını tek çatı altında buluşturup “Vira bismillah” dedirtmeyi amaçlayan Balikavciligi.org adresli web sitesinin sahibi Mehmet Öksüz, Türkiye’nin tüm kıyılarındaki tekne sahiplerini sitelerinde bir araya getirdiklerini anlatıyor. Portföylerinde 150 civarında tekne bulunduğunu kaydeden Öksüz, “Balık turu arayanlar için tekne bulma konusunda büyük bir çözüm noktası olduk. 2013 yılında hobi amaçlı açtığım bu web sitesini gördüğüm büyük ilgi üzerine geliştirmeye devam ediyorum. Hali hazırda bin sayfaya yakın içeriği olan ve ayda 70 bin ziyaretçi alan büyük bir balıkçılık platformuna dönüşmüş durumdayız” diyor.
Hatay’dan Karadeniz’e kadar tekne sahiplerine ulaştıklarını ve web sitelerine üye yaptıklarını ifade eden Öksüz, tüm bu teknelere ait teknik bilgileri yayınladıklarını kaydediyor. Tekne bilgilerinin doğruluğu ve güvenliği için gerekli kontrolleri yaptıklarım vurgulayan öksüz, “Tekneyle tur düzenlemek için uyulması gereken bazı resmi kriterler var. Örneğin teknesi yedi metrenin altında olanlar böyle bir etkinlik gerçekleştiremezler. Biz bunların da kontrolünü yapıp öyle yayınlıyoruz” diyor.
PALAMUT, ÇİNEKOP, LÜFER
Şimdilerde özellikle İstanbul açıklarında palamudun tam zamanı olduğunu belirten Öksüz, kasım ayma kadar bereketli avlar yapılabileceğini bildiriyor. Palamudun peşinden çinekop ve lüferin başlayacağını söyleyen Öksüz, avların şubata kadar yüksek tempoda süreceği bilgisini veriyor. 10 kişiyle denize açılıp balık avı turu yapan teknelerin kişi başı ücretlendirme yaptığım söyleyen Öksüz şöyle konuşuyor:
“Küçük teknelere ister bireysel, ister grup şeklinde katılıp balık avma çıkmak mümkün. Kişi başı balık avına katılım fiyatı 60 TL’den başlıyor. Grup olarak ava çıkmak isteyenler tekneyi kapatabiliyor. Bazı tekneler yemek ve içecek hizmeti de veriyor. İşte, o zaman fiyatlar kişi başı 130 TL’ye kadar çıkabiliyor.”
BALIK PEŞİNDE 30 BİN ÜYE
Yunus Yılmaz da balık avı sevdalısı iki tekne sahibi bir bankacı. Sosyal medyada iki sene önce “Balık Peşinde” ismiyle açtığı grupta 30 bini aşan sayıda üyeye sahip olan Yılmaz, işten kalan zamanının teknesinde ve kıyılarda balık avıyla geçiriyor. Balık avcılarının toplandığı bu grubun artık bir aile ortamına dönüştüğünü vurgulayan Yılmaz, İstanbul’da balığa meraklı olanların neredeyse yüzde 80’inin bu gruba üye olduğunu anlatarak, zaman zaman etkinliklerde buluştuklarını söylüyor. Yılmaz, “Huzurevlerine balık götürüyoruz. Engellilere çapari veya olta avı için tur yapıyoruz. Sadece balık için buluşmadığımız da oluyor elbette, bazen bir araya gelip sadece sohbet ediyor, eğleniyoruz” diyor.
Çengelköy’de bağlı olan teknesiyle denize çıktığını anlatan Yılmaz, işi nedeniyle sadece hafta sonları avlandığını ifade ediyor. Yasak balık avma karşı savaş açtıklarını, usulsüz balık avcılığına göz yummadıklarını, bunlara rastladıklarında takip edip şikayet ettiklerini aktarıyor. Balık avının kendisi için vazgeçilmez bir hobi olduğunu, ticari amaç gütmediğini belirten Yılmaz, “Engellilere, huzurevinde yaşayanlara, şehit aileleri ve yakınlarına teknelerimiz her zaman açık” diyor.
Teknelerinde altı-yedi kişilik av yapüabildiğini söyleyen Yılmaz, halen istavrit, çinekop, tirsi, sardalye ve palamudun çıktığını ifade ediyor. Yılmaz. “Palamut, şu an çok güzel, onun için Karadeniz’de avlanıyorum. Avlarımıza sabah yedi gibi çıkıyoruz ortalama beş saat sonra dönüyoruz. Balık azsa öğlen tekrar çıkıp bir daha deniyoruz” diye konuşuyor.
DALIŞ TEKNESİNDE BALIK AVI
İstanbul ve çevresinde dalış yapan Marmara Sualtı Merkezi’ne ait olan tam donanımlı dalış teknesi Argos & Berhan da balık avına çıkarıyor.
Balık avı için gece yemli tura çıktıklarını anlatan Meltem Taşdelen, en fazla 12 kişiyle denize açıldıklarını ifade ediyor. Tekne kapasitesinin çok daha fazla olmasına rağmen avın rahat olması için bu sayıyı geçmediklerini belirten Taşdelen, Küçükyalı iskelesinden kalkış yaptıklarını, balık durumuna özel aletleriyle bakıp nerede varsa oraya gidip avlandıklarım kaydediyor. Balık avına katılmak isteyenlerden ilk kez çıkacaklara da yardım ettiklerini bildiren Taşdelen, “Ekipmanım herkes kendisi getiriyor. İlk kez çıkanlara neler getirmeleri gerektiğini önceden anlatıyoruz” diyor.
Taşdelen’in verdiği bilgiye göre, Marmara Sualtı Merkezi’nin balık avı turu için kişi başı aldığı fiyat 90 TL. Ekim boyunca hafta içi balık avı, hafta sonlan dalış turu yaptıklarını ekleyen Taşdelen, Kasım’dan itibaren deniz suyunun soğuması nedeniyle dalışların biteceğini hafta sonları da balık avına çıkabileceklerini söylü-‘ yor. Genelde balık avlarına grup olarak talep geldiğini ifade eden Taşdelen, turlarının altı saat civarında sürdüğünü ekliyor.
ÇEŞME’DE MERCAN, LIDAKI, ÇUPRA
Ege’de balık avı keyfi bir başka. Açık denizlerde dev balıklara ve bol çeşit küçük balığa ulaşmak mümkün. Çeşme ildir bölgesinde balık avına çıkaran Fırtına 19 isimli teknenin sahibi Ozan Karagöz, Ildır’ın yanı sıra Gerence açıkları ve Paşalimam’mn da avlak yerleri olduğunu söylüyor. 13 metrelik teknelerinde 12 kişiyi balık avına çıkarabildiklerini anlatan Karagöz, sabah altıda çıkıp akşama kadar yaklaşık 12 saat denizde kaldıklarını belirtiyor. Şu günlerde mercan, lidaki, çupra, karagöz avladıklarını ifade eden Karagöz, kişi başı ava katılım ücretlerinin 80 TL olduğunu, isteğe göre gruplara teknede yemek de verdiklerini bildiriyor ve turların kış boyunca süreceğinin altını çiziyor.
YEREL VE GÖÇEBE BALIKLAR
Akdeniz’in gözdesi Antalya, körfez olma özelliğinden dolayı yerel balık türlerine ev sahipliği yaptığı gibi göçebe balık türlerinin de uğrak noktası. Yerel balıklar hemen her mevsimde avlanabildiği gibi göçebe balıklar da takip edip avlanabiliyor. Antalya Balıkçılar ve Spor Kulübü Derneği Genel Sekreteri Kaptan M. Sezgin Saman, balık avları seçeneklerinin mevsime bağlı olarak değişebildiğim vurguluyor ve şu bilgileri veriyor:
“Körfezimiz balık çeşitliliği açısından zengin ancak niceliği bakımından her geçen sene daha kötüye gitmekte. Örneğin Mayıs-Eylül tarihleri arasında gece özellikle kolyos avları olur. En çok talep gören avlardan birisi olan kolyoz avı bu sene çok verimsiz geçti. Normalde mayıs avlarında yapılan balık avları bu sene şubat ayında kendisini gösterdi ve bereketliydi. Yaptığımız araştırmalarda sıcak su akıntılarının balıkları erken göçe sevk ettiğini öğrendik. Yine Nisan 15 ila Haziran başları arasında benekli orkinos göçleri başlar, tik bir hafta ciddi boyutlarda gelen orkinoslar sonra sürüler halinde 2-20 kg arası boy gösteriyor.
Ağustos ortalarından itibaren iri sarı kuzu (ambeıjack) 10-12 kg. arası ve devamında palaz dediğimiz 1-3 kg arası olan kuzuları avlıyoruz. Havaların soğumasıyla Eylül-Aralık arasında akşam mırmır, sargoz ve antenli mercan avları başlar. Av keyfi açısından çok renkli olan mırmır ayrıca çok lezzetlidir. Bunların dışında günlük yemli dip avlarında mercan, sahte mercan, bar-bun, kupes, izmarit, lokum gibi dip balık avları gerçekleştiriliyor. Bu balıklar özellikle sonbahardan sonra sular soğumaya başladığında güzel av verir ve sezon boyunca devam eder.”
FİYATLAR 50-250 TL ARASI
Antalya bölgesinde balık avı turlarının teknesine bağlı olarak üç kişiden 30 kişiye kadar çıkabildiğini belirten Saman, özellikle tercih edilen teknelerin maksimum 10 kişilik olduğunu vurguluyor. Bu teknelere grup olarak katılmanın daha cazip olduğunu ancak bireysel katılımlı olarak da avlar gerçekleştirildiğini ifade eden Saman, “Bazı tekneler olta takımı, yem ve ekipman kiralayabiliyor. Bazılarına ise kendi ekipmanlarınızla katılabiliyorsunuz. Bireysel katılımlı avlarda çay, kahve çeşitli sıcak içecekler ikram ediliyor. Öğlen yemeği teknesine göre değişiyor. Genelde grup katılımlarında tekneler öğlen yemeği konusunda katılımcılara hizmet veriyor” diyor.
Saman’ın verdiği bilgiye göre, balık avı fiyatları Antalya’da teknesine ve av modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Ortalama kişi başı 50 ile 250 TL arası ücrete tekne bulmanın mümkün olduğunu dile getiren Saman, şu uyarıları yapıyor:
“Balık avı turuna çıkmak isteyenler, en çok çıktıkları teknenin ve kaptanın popülaritesine, verilen hizmetin çeşitliliğine, konfora, temizliğe ve av yaptıkları teknenin 4/2 Amatör Balık Avcılığını Düzenleyen Tebliğ limitlerine uyulup uyulmadığına dikkat etmeli. Yanlarında mutlaka yedek makine kamış ve bol bol yedek takım getirmeliler.”
Palamut nasıl avlanır?
Balikavciligi.org’un sahibi Mehmet Öksüz palamut avı sürecini şöyle anlatıyor:
“Şu günlerin gözdesi palamut balığı Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de yaşayan göçebe bir balıktır. Ege denizinden sıcak sulardan Marmara’ya oradan Karadeniz’e geçip tekrar aynı şekilde sıcak sulara sürüler halinde inen bir balık türüdür. Sürüler halinde hareket etmesi özellikle Marmara’da olta balıkçıları ve ağ ile avlanan büyük balıkçı tekneleri için büyük bir nimet olarak görülür. Özellikle Eylül ayı itibariyle İstanbul kıyılarından olta balıkçıları palamut yakalamaya başlarlar. Boğaz boyunca dizilen oltacılar çapari, kaşık ve rapala ile palamut avlar. Bir de Marmara’ya tekne ile açılma şansı olan oltacılar uzun çapariler ile palamutları toplayabilir. Palamut en çok hamsi ve sardalye ile beslenen avcı bir balık.
Fakat olta avcılığında hamsi ya da benzeri yemler ile avlanmak çok da verimli olmaz. Palamut avcı bir balık olduğundan bu avcıyı avlamak için en etkili yöntem at çek yöntemidir. Çapari, rapala ya da kaşık ile yapılan avlar palamut için en verimli av teknikleri olacaktır. Tabii havanın durumu ve suyun bulanıklığına göre seçimler doğru şekilde yapılmalıdır.
Büyük balık avı turları
Alaçatı Sportif Balıkçılık Kurucusu, IGFA-International Game Fish Association Representative Türkiye temsilcisi olan Med. Doc. Serdar Günseren, Ege açıklarında büyük balık avlarında uzman bir isim olmasının yanı sıra uluslararası çapta düzenlenen balık turnuvalarının da organizatörlüğünü yapıyor. Günseren, yaklaşık 45 yıldır denizlerde büyük balık peşinde.
Kendilerine iki grup balık meraklıların başvurduğunu söyleyen Günseren, bunların bir-iki balıkçılık deneyimi olmuş ama başaramamış veya bu işi merak eden ve tekne almayı düşünen ya da tekne almış ama balık avlamayı başaramamışlar olduğunu belirtiyor. Her iki türden kişilere de yardımcı olduklarını kaydeden Günseren, “Meraklıları alıp teknelerini donatıyor ve her türlü ekipman konusunda danışmanlık yapıp, onları balık avlar hale getiriyoruz” diyor. Günseren bunun yanı sıra balık avlamasını bilen ve teknesi olup Ege’de orkinos avlamak isteyenlere de rehberlik yaptıklarını ifade ediyor. Balık avlama turlarında seçeneklerinin çok olduğunu, gece konaklamalı bile seçenek sunduklarını anlatan Günseren, balık yeminin bile içinde olduğu her şey dahil turlarda 750 euro ve artı yakıt ücreti aldıklarını söylüyor.
Bu tip turların artan maliyetler nedeniyle ucuz olmadığını ifade eden Günseren, 2 bin 500 TL ila 3 bin 500 fiyat aralığında balık avı turu yapmanın mümkün olduğunu bildiriyor. Alaçatı’da şu günlerde mavi kanat orkinos avı yapıldığını söyleyen Günseren, 15 Ekim’den itibaren av yasağının başlayacağı uyarını yapıyor. Orkinosun 15 Haziran-15 Ekim arasında avlanabileceği bilgisini veren Günseren, bolca kalamar ve akya avladıklarını vurgulayarak, “Balıkçılık kesinlikle şansa bağlı değil, doğru zamanda doğru ekipmanla, doğru yerde olursanız balık avlayabilirsiniz” diyor. Bütün balık avı türleriyle ilgili hem tur, hem de isteyenlere eğitim verdiklerini vurgulayan Günseren, denizcilik alanındaki her konuda da danışmanlık yaptıklarının altını çiziyor. Hedeflerinin bir balıkçılık okulu kurmak olduğunu bildiren Günseren, sportif balıkçılığın gelişmesi, sürdürülebilir balıkçılık ve deniz turizmi açısından bunun gerekli olduğunu sözlerine ekliyor.
M. Sezgin SAMAN / Antalya Balıkçılar ve Spor Kulübü Derneği Genel Sekreteri, Kaptan
“Balık tutan bir çocuk sabrı öğrenir”
Balık avı dünyada başka hiçbir hobiyle eş tutulabilecek bir hobi değildir. Av ve avcının mücadelesi sizlere adrenalin dolu anlar yaşatabileceği gibi, uzun saatler bir oltanın ucuna yapılacak tek bîr vuruşu bıkmadan usanmadan sabırla beklemenizi de sağlar. 0 an dünyanın tüm sıkıntılarından uzaklaşır, zihninizi boşaltır ve avınız anlık hata yaptığında kendisini avlamayı beklersiniz. Çocuklarımıza bu hobiyi aşılamaya gayret gösteriyoruz. Sportif anlamda balıkçılık ülkemizde yeni yayılan bir kavram ve hızlı bir şekilde gelişmekte. Kurulan dernekler ve federasyonlar, yapılan turnuvalar bu gelişmenin en büyük örneği. Balık tutan bir çocuk sabrı öğrenir, doğaya saygıyı ve mücadeleyi öğrenir. Gençlerimize balık avı hobisini aşılayıp onları kahve köşelerinden, bahis bayilerinden çıkarmak dernek olarak en büyük hedeflerimizden.
ÖZLEM KAPAR BAYBURS