Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Bankalar teknoloji fabrikası gibi çalışıyor

Bankaların teknoloji üslerinde binlerce SI ve yazılım uzmanı île mühendis çalışıyor. Her yıl binlerce yeni ürün geliştiren bu ekipler sayesinde bankalar artık teknoloji ihraç eder hale geldi. İşte, bankaların yeni çıkardığı ve çıkarmayı planladığı ürün ve hizmetler…

TÜRK bankacılık sektörü son yıllarda yurtdışından teknoloji alan değil, teknoloji satan bir yapıya kavuştu. Gerek bankacılık ürünleri, gerekse hizmet ve uygulamaları geliştiren binlerce yazılımcı ve bilgi teknolojisi uzmanı dijital bankacılıkta çığır açan çok sayıda projeye imza atıyor. Tabii bu bankaların dijitalleşmeye yaptığı devasa yatırımlar sayesinde oldu. Son 10 yılda sektördeki neredeyse tüm bankalar binlerce metrekare kapalı alana sahip teknoloji üstleri kurdu. Bu üstlerde binlerce hatta dışardan alman hizmetlerle on binlerce insan teknoloji ve teknolojik altyapılı ürünleri üretir hale geldi. Yine büyük bankalardan bir kısmı teknoloji üretim faaliyetlerini kurdukları şirketler üzerinden yapar hale geldiler. Örneğin İş Bankası teknoloji iştiraki olan SoftTech’i kurdu. Bununla da yetinmeyen banka bu kez SoftTech’e bağlı olarak ABD’de teknoloji üretiminin kalbi olan Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Maxitech’i faaliyete geçirdi. Benzer uygulamalar diğer bankalarda da var.

FİNTEK, YAPAY ZEKÂ, ROBOT

Bankaların önemli bölümü finansal teknoloji üreten finteklere (fintech) kapılarını açmış durumda. Bankacılık sektörüne sistem, ürün ve uygulama sağlayan çok sayıda fintek sektörün dijitalleşme sürecine katkı sağladı. Bankalarla birlikte çalışır hale geldiler.

Bugün birçok banka yılda 100 ile 500 arasında proje üretiyor. Bu projelerin bir kısmı mevcut uygulamaları geliştirmeyi ve dijital platformlara uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.

Önemli bir kısmı ise yeni ürün ve hizmetlere odaklanıyor. Bir kısmı ise ticari açıdan uygun bulunmadığı için en azından bu dönem için rafa kaldırılıyor.

Bu süreç kesintisiz bir şekilde sürüyor ve fintek şirketleri bu sürecin çok önemli bir bölümünü hayata geçiriyor.

“Son bir yılda hangi teknolojiler üzerine çalışıyorsunuz” diye sorduğumuz bankalardan gelen ortak yanıt yapay zeka, robotik otomasyon, humanoid robotlar, chatbot, makine öğrenmesi ve gerçek zamanlı analitik çalışmalar oldu. Tüm bu çalışmaların odağında ise gerek kurumsal, gerekse bireysel müşterilere daha hızlı, daha kaliteli, daha esnek ve her şeyden önemlisi kişisel hizmet ve ürün sunabilmek yatıyor.

Bankalarin teknolojileri

SON BİR YILA DAMGA VURANLAR

Somutlamak gerekirse bankaların son bir yılda çıkarttığı bazı ürünlerden şu örnekleri verebiliriz: Akbank, son bir yılda selfie çekerek yüz tanıma ile login imkanı, block-chain teknolojisi, chatbot, ripple ile uluslararası para transferi gibi çok sayıda yeniliği hayata geçirdi. İş Bankası ise İşCep’e 50’nin üzerinde yeni fonksiyon ekleyerek toplam işlem sayısını 250’ye çıkarttı, yapay zeka tabanlı mesajlaşma butonu sayesinde 7/24 hizmet sunar hale geldi. Katılım bankası Kuveyt Türk, insansız bankacılık şubesini geliştirip, dijital bankacılık platformu ve API Market Platformumu kurdu. QNB Finansbank, ATM’den kare kod ile para çekme, Enpa-ra.com’a özel kredi kartı, ATM’lere madeni para ünitesi koyarak küsuratlı işlem imkanı getirdi. TEB, dijital ve fiziki şubeyi birleştirdiği TEB Pratik Şube’yi hayata geçirirken, Yapı Kredi ise göz tanıma teknolojisi ile fark yarattı. Tabii bunlar bankaların her yıl çıkarttığı yüzlerce yeni ürün ve teknolojiden sadece birkaçı…

Hali hazırda bankaların teknoloji üstlerinde yüzlerce ürünün üretimi için hummalı çalışmalar yapılıyor. Yakın vadede hayata geçecek çok sayıda ürün de mevcut. Bu ürünler önce Türkiye ardından yurtdışmdaki iştiraklere, ana sermayedarlarının faaliyet gösterdiği diğer ülkelerdeki bankalara da gönderiliyor. Anlayacağınız artık Türk mühendisleri, yazılımcıları, IT’cileri sayesinde Türk bankacılık sektörü tüm dünyaya teknoloji ihraç eder hale geldi. Bankaların teknoloji üslerinde neler yaptıklarını ve neler yapmayı hedeflediklerini derledik…

İŞBANKASI
Şanghay’da merkez açacak

Türkiye İş Bankası’nın yazılım teknolojilerinin tamamını teknoloji iştiraki olan Soft-tech geliştiriyor. Yaklaşık 70ü kişi bankanın teknoloji yaratımı konusunda aktif olarak çalışıyor. Banka müşterilerinin deneyimlerini iyileştirmek, iş ortaklarına sundukları hizmetlerin en üst seviyede memnuniyet yaratmasını sağlamak amacıyla dijital ve teknolojik çözümlere sürekli yatırım yaptıklarını söyleyen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, “Dijital bankacılıktan şubelere, mobil uygulamalardan Bankamatik’lere kadar İş Bankası’nın yazılım teknolojilerinin tamamı teknoloji iştirakimiz Soft-tech tarafından geliştiriliyor. Soft Tech yapay zeka çalışmaları, humanoid robotlar, makine öğrenmesi, gerçek zamanlı analitik çalışmalar ve robotik otomasyon gibi ileri teknolojileri yerinde ve yakından takip ederek, dijital dönüşümde en üst seviyede memnuniyet yaratacak çözümler sunmak için çalışıyor” diyor.

İş Bankası, Softtech üzerinden uluslararası arenada da faaliyet gösteriyor. 2016 yılında, Softtech’e bağlı olarak Silikon Vadisi’nde Maxitech şirketini kuran İş Bankası bu şirket üzerinden dünyadaki yeni oluşum ve teknolojileri takip ederek işbirliği fırsatlarını değerlendiriyor. Banka, Çin’in Şanghay kentinde ayrı bir merkez açma çalışmalarını ise tamamlamak üzere. Bankanın bir sonraki hedefi Londra. Softtech’in portföyünde bugün itibarıyla 782 uygulama bulunduğu bilgisi veren Aran, bugüne kadarki uygulamalardan bazılarını ise şöyle sıralıyor:

“SoftTech tarafından bu uygulamaların bakımının yürütülmesinin yanı sıra son üç yılda ortalama 65 adet yeni uygulama geliştirilerek portföye eklendi. Softtech ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda sadece İşCep’e geçen yıl 50’nin üzerinde yeni fonksiyon eklendi ve toplam işlem sayısı 250’yi aştı.

İş Bankası olarak yapay zekâ teknolojilerinden faydalanıp müşterilerimizin şubelerimizde müşteri temsilcileriyle yaşadığı çift yönlü etkileşim deneyimini dijital kanallarımızdan da sunmayı hedefliyoruz. Bu amaçla geçen yıl Türkiye’nin en geniş içerikli yapay zeka tabanlı mesajlaşma botunu Isbank.com.tr üzerinden müşterilerimizin kullanımına sunduk. Uygulama sayesinde müşterilerimiz bankacılık işlemleri ile ilgili bilgilere 7/24 ulaşabiliyor. Bunun yanında yazışarak ve konuşarak (sesle) bankacılık işlemlerinin yapılabileceği bir sanal asistan üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.”

İş Bankası’nın teknoloji üssü TUTOM (Teknoloji ve Operasyon Merkezi) 2015 yılı Ekim ayında kuruldu. TUTOM, Bilgi Teknolojileri ile birlikte Operasyon, Destek ve Yetenek Yönetimi Bölümlerine de ev sahipliği yapıyor. Burada aynı zamanda teknoloji iştirakleri Softtech ve IşNet de yer alıyor.

QNB FİNANSBANK
Her yıl 200 proje üretiyor

QNB Finansbank yıl içerisinde 200’den fazla proje geliştiriyor. Bu projelerin bir kısmı mevcut ürün veya teknolojideki iyileştirmeyi kapsarken, bir kısmı da Ar-Ge faaliyetleri sonucu yeni ürün olarak geliştiriliyor. Bu yıl içerisinde tamamlanan çok sayıda projeleri bulunduğunu söyleyen QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Kiirşad Demirkol, bu konuda şu örnekleri veriyor:

“Türkiye’nin ilk dijital bankası En-para.com’a kredi kartı ürünü eklendi. ATM’lcrimizde madeni para ünitesi ile küsuratlı işlem yapabilmeleri sağlandı. Mobil uygulamamızla ATM’lerimizden kare kod ile para çeki-lebiliyor. Türk Tele-kom mağazalarında Hemenal finansman kredisi entegrasyonu sağlandı. Şubelerimizde müşterilerimizle görüntülü konuşma altyapısı hazırlandı. Önemli fi-nansal fonksiyonlardaki anomalileri tespit eden yapay zeka çözümleri geliştirildi. Makine öğrenmesiyle metin bazlı verilerin sınıflandırılması yapıldı. Çağrı merkezimizde ses teknolojileri ile yenilikçi çözümler hayata geçti. Yakın dönemde tüm fakto-ring firmalarının kullanabileceği bir uygulamayı hayata geçirmiş olacağız.”

KUVEYTTÜRK
İki arge merkezi var

Kuveyt Türk Ar-Ge merkezlerinde çok sayıda proje üretiyor. Merkezde geliştirilen projeleri ürün ve hizmete dönüyorsa satışa sunduklarını söyleyen Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü (CIO) Mücahit Gündebahar, bu yıl hayata geçirilen bazı ürünleri şöyle sıralıyor: “Başta operasyonel verimlilik sunan BOA Bankacılık Platformu, İnsansız bankacılık şubesinin geliştirildiği XTM, Türkiye’de katılım bankacılığında bir ilk olan dijital bankacılık platformu Senin Bankan, yine bir ilk olan kira sertifikası (sukuk) halka arz işleminin uygulama modülü, girişimciler ve fintek ekosistemi için daha hızlı şekilde yeni uygulamalar geliştirmesine imkân sunan API Market Platformu merkezlerimizden çıkan bazı ürün ve teknolojiler arasında yer alıyor.”

Giindebahar’ın verdiği bilgiye göre, bankacılık sektörünün ilk Ar-Ge merkezini 2010 yılında Kuveyt Türk kurdu. Bu merkez için devletten aldığı teşviki yine Ar-Ge yatırımı için değerlendirme kararı alan banka, 2012 yılında bu kez Konya’da ikinci Ar-Ge merkezini de açtı. Merkezin 2017 yılında Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından tescillcndiği bilgisini veren Gündebahar, “Böylece Kuveyt Türk, Türkiye’nin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankası unvanına sahip oldu” diyor.

YAPI KREDİ BANKASI
Ürünleri dijitale taşıyor

Yapı Kredi Bankacılık Üssü kanalıyla ürün ve hizmetlerinde kullandığı teknolojileri yenilerken yeni ürünler de geliştiriyor. Bunun dışında müşteri odaklı hizmet modelleri geliştirip, mevcut ürün ve hizmetleri dijital ortama taşıyan banka, ayrıca müşteri işlemlerinde güvenliği artırmaya yönelik ileri analitik sistemleri geliştirme çalışmalarını da yine teknoloji üssünde sürdürüyor. Ayrıca makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme alanlarında ürün ve hizmetler de sunduklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, “Müşteri talimatlarını sınıflandırıp içeriğinden detay bilgileri çıkaran projemizi derin öğrenme yöntemleri ile destekleyerek hayata geçirdik. Ayrıca benzer teknolojiler kullanılarak müşteri ile yazılı iletişim kuran chatbot, siber güvenlik, finansal analiz otomasyonu gibi bankacılık alanında öncü projelerin çalışmaları da sürüyor. Bu kapsamda yıllık ortalama 300’ün üzerinde yeni projeyi hayata geçiriyoruz” diyor. Banka bugünlerde Yapı Kredi Bankacılık uygulamasının yeni alt yapısının tasarım çalışmalarına odaklandı.

Erdoğan bu alandaki çalışmaları ise şöyle özetliyor:

“Gerek yazılım altyapısı anlamında birbirinden bağımsız çalışabilen modüler mimari çalışmalarımız, gerekse bulut ortamı üzerindeki hazırlıklarımız devam ediyor. Bu konuda dünyadaki en iyi pratikleri inceleyerek ilerlettiğimiz çalışma, önümüzdeki dönemin temci bankacılık altyapısını oluşturacak. Hedefimiz bu altyapı ile birlikte lıız, kalite, esneklik ve kişisel gelişim gibi alanlarda geleceğe hazır olmak.”

Yapı Kredi’nin can damarı olan Yapı Kredi Bankacılık Üssü ve Yapı Kredi Bankacılık Akademisi hakkında da bilgi veren Cahit Erdoğan, şunları söylüyor: “Bankacılık Üssü’nde yer alan ve bu yıl 10’uncu yıldönümünü kutlayan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde (YKBA) Koç Finansal Hizmetler çalışanlarına, Yapı Kredi müşterilerine, üniversite öğrencilerine, çalışanların ailelerine ve sosyal sorumluluk projeleri kapsamında farklı gruplara eğitim ve gelişim konularında destek oluyoruz. Buradaki çalışmalarımızı bankacılık, kişisel gelişim, liderlik ve sosyal sorumluluk olmak üzere dört ana odak alanı doğrultusunda sürdürüyoruz.”

AKBANK
Aköde’yi kurdu

Akbank her yıl onlarca yeni teknoloji ve ürünü finans ve bankacılık açısından değerlendirerek bunlardan bazılarını hayata geçiriyor. Örneğin, banka önümüzdeki dönemde blockchain’in öneminin daha da artacak bir teknoloji olduğunu düşünerek bu alanda ilklere imza attı. Sektördeki ilk blockchain temelli uygulamayı geçen yıl devreye aldıklarını hatırlatan Akbank Teknoloji ve Operasyon’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, bu kapsamda Ripple ile uluslararası para transferi gerçekleştirdiklerim söyledi. Blockchain ile farklı uygulama alanlarını değerlendirdiklerini de belirten Altıntaş, diğer yeni uygulamalar hakkında ise şunları söyledi:

“Örneğin, bir tedarik zinciri diye baktığınız zaman blockchain, mal, para ve doküman akışını sağlayabilecek bir teknoloji Diğer yandan, yapay zeka uygulamaları çeşitlenip ağırlıkları artacak. Yapay zekayı tüm iş uygulamalarımız için değerlendirmeyi hedefliyoruz. Yine örnek olarak, geçtiğimiz günlerde yapay zeka altyapısı kullanan chatbot ürünümüzü hayata geçirdik. Selfie çekerek yüz tanıma ile login’i geliştirdik. Sene başında elektronik para ve ödeme hizmetleri alanında faaliyet göstermek amacıyla 12 milyon TL sermayelı bir şirket kurma kararı aldık. E-para ve ödeme hizmetleri alanında hizmet verecek olan AkÖde yüzde 100 Akbank sermayeli olarak faaliyet gösterecek. Farklı segmentlere yönelik çözüm ve uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl bitmeden yeniliklerimiz olacak.”

Akbank bu kapsamda banka şubelerinde bir dönüşüm projesi başlattı. 2017 yılının son çeyreğinde pilot şubelerde dönüşümü başlatan Akbank bu yıl 250 şubeyi bu kapsamda dönüştürecek.

TEB
1500 proje üzerinde çalışıyor

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB,) yılda yaklaşık 1500’e yakın irili ufaklı proje üzerinde çalışıyor. Bankanın 2017’nin sonralarında hizmete aldığı, tamamı yerli üretim olan yeni konsepti TEB Pratik Şube ile dijital ve fiziki şubeleri birleştirildi. Pratik Şube’nin tamamını TEB’in IT ekibinin geliştirdiğine vurgu yapan TEB, pilot uygulamaya Denizli ve İstanbul’da başladıkları bilgisini veriyorlar.

Bankanın son dönem fokuslandığı alanlardan biri de yapay zeka. Bu alandaki hazırlıklarını devam ettiren banka, teknolojik gelişmelerin önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edeceği görüşünde. İki farklı lokasyondan teknolojiyi yönettiklerinin altını çizen banka yetkilileri, iki merkez hakkında şu bilgiyi veriyorlar;

“Merkezlerden birisi Dudullu OSB içerisindeki TEB Operasyon merkezimiz, Operasyon, Çağrı Merkezi ekipleri ile beraber paylaştığımız kampüsümüz. Burada yemekhanemiz, kafeler ve spor salonumuz bulunuyor. Bir de Urla’da Teknopark İzmir içerisinde Tekno Kampüs Urla ismini verdiğimiz bir şubemiz var. Arkadaşlarımızın gün içerisinde keyifle çalışacakları şekilde tasarlandı. Yine lokasyonun kendisinin getirdiği tatil yerlerine yakınlık, bir üniversite yerleşkesi içerisinde olmanın getirdiği işbirliklerinden faydalanıyoruz. Arkadaşlarımızın master programlarına devam ederken çalışmalarına da imkan tanıyoruz.”

Yurtdışına hangi teknolojileri sattılar?

İŞ BANKASI: Bankanın iştiraki Softtech’in iPad Wall ürünü yurtdışına ihraç edildi. Bunun yanı sıra GulIsEye adlı liman işletim yazılımı Türkiye’deki bir satış kapsamında yerli bir firmanın yurtdışmdaki limanında da kullanılacak. Son bir yıldır banka ürün satışının yanı sıra hizmet ihracına da odaklanmaya başladı. Bu kapsamda Softtech yurtdışmdaki bir firmanın Avrupa kurulumlarında görev almaya hazırlanıyor. Ayrıca yurtdışında hizmet satışı gerçekleştirilmesi için birden fazla firmayla anlaşma yapmış durumda. İlk satışların ise bu yıl içerisinde yapılması planlanıyor.

QNB FİNANSBANK: Banka özellikle yurtdışı bankalarda kullanılmak üzere ana bankacılık sistemi de dahil yeni ürün ve teknoloji geliştirmelerine destek olmak için entegrasyon projeleri ve fizibilite çalışmalarını sürdürüyor.

KUVEYT TÜRK: Banka Ar-Ge merkezlerinde geliştirdiği projeleri, ürün veya hizmete dönüyorsa destekleyip satışa sunuyor. Bu ürünlerin satılması için 2015 yılında Architecht isimli bir teknoloji firması kuruldu. Architecht’te 70’in üzerinde mühendis, fınansal uygulamalar, mobil ve güvenlik alanında çalışmalar yapıyor. Architecht en büyük anlaşmasını ise geçen yılın aralık ayında imzaladı. Firma Kuveyt merkezli, Mısır’da yazılım geliştirme merkezi bulunan, bankacılık sistemleri satan yazılım firması ITS ile anlaştı. ITS tüm sistemlerinde ve müşterilerinde Kuveyt Türk’ün geliştirdiği teknolojileri kullanacak. Bu sayede banka şube otomasyon sisteminden mobil şubeye, ATM’den operasyon merkezine kadar tüm işlemlerin teknolojisini ihraç etmeye hazırlanıyor. Aralarında Nijerya, Malezya, Endonezya ve Mısır’ın da bulunduğu 20 ülkede bulunan 60’dan fazla banka Kuveyt Türk’ün çözümlerini kullanıyor. Söz konusu sistemlerin kullanımına ise 2019 itibarıyla başlanacak ve üç yıl içinde tüm ülkelerde tamamlanmış olacak.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi bünyesinde bulunan teknoloji birimleri öncelikle Yapı Kredi’ye ve kısmi olarak da yurtiçi ve dışı iştiraklere hizmet sunuyor.

Banka yurtdışı iştiraklere sunduğu bankacılık paketini örnek olarak gösteriyor. Ayrıca faydalı model patentine sahip ürünü olan “ekrandan akıllı kesme” aracı da yurtdışı iştirakleri tarafından takip ediliyor.

Örneğin, Yapı Kredi Bank Azerbaycan ilk sistem denemelerini tamamladı. Hali hazırda banka bu ürünün ihracı için görüşmelerini sürdürüyor. Ayrıca Yapı Kredi özelinde üzerinde çalışılan yazılım ve sistem altyapısı aynı zamanda iştirakleri de kapsayacak şekilde sürdürülüyor.

TEB: TEB Finansal Hizmetler bünyesinde TEB Kosova’nın tüm bankacılık uygulamaları TEB Bilgi Teknolojileri tarafından geliştiriliyor. En son burada kullanılan mobil bankacılık uygulaması da yine TEB tarafından geliştirildi.

TEB: Bankanın bilgi teknolojileri ekiplerinde 600’ün üzerinde çalışan var. Bu ekiplerin büyük bir kısmı yazılım geliştirme ve Ar-Ge alanlarında çalışıyor.

AKBANK: Akbank Bankacılık Merkezi (ABM) kampüsünde kadrolu ve dış kaynak olmak üzere 1.500’ü aşkın kişi bilgi teknolojileri alanında çalışıyor. İş birimleri ile birlikte tüm şubeleri ve aynı zamanda genel müdürlükteki iş birimlerini ABM’deki İT dahil toplam 3.000 kişilik kadro destekliyor.

İŞ BANKASI: 2006 yılında kurulan İş Bankası’nın teknoloji iştiraki Softtech, İstanbul, Ankara ve San Francisco’da bulunan toplam yedi ofisi ve 950 kişilik kadrosu ile Türkiye’nin yerli sermayeli en büyük yazılım şirketi. 700 kişilik bir ekip, İş Bankası’nın teknolojisinin sürdürülmesi ve yeni teknoloji yaratımı konusunda aktif olarak çalışıyor.

QNB FİNANSBANK: TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yer alan IBTECH kampüsünde aktif 650 çalışan 2005 yılından beri QNB Finansbank ve iştiraklerine ürünler geliştirip bilgi teknolojileri altyapısını sürdürüyor. Bankanın operasyonlarını ise 200 kişilik ekip Ümraniye operasyon üssünden yönetiyor.

KUVEYT TÜRK: Bankanın iki Ar-Ge merkezi var. Şekerpınar’daki Bankacılık ve Yaşam Üssü’ndeki 80 kişilik bir ekip bankanın temel Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Bankanın Konya’daki merkezinde ise 30 tam zamanlı çalışan var. Konya’da ayrıca ‘Tekno Kampüs’ uygulaması kapsamında her yıl ortalama 12 öğrenci yarı zamanlı olarak görev alıyor. Banka bünyesinde ise tüm teknolojileri geliştiren ve ihraç eden bir İT grubu var. Bu sayede banka teknoloji anlamında dışarıya bağımlı olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Kuveyt Türk’ün hali hazırda büyük bölümü ürün geliştirme odaklı olmak üzere toplam 350-400 kişilik bir İT ekibi var.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi Bankacılık Üssü’nde Bilişim Teknolojileri, Dijital Bankacılık Kanalları, Lojistik, Satınalma Yönetimi, Operasyon ve Müşteri İletişim Merkezi gibi birçok farklı alanda yaklaşık 4.000 çalışan görev alıyor. Bunun içerisinde bilişim teknolojileri, dijital bankacılık alanlarında çalışan ve bankada yeni teknoloji üreten 1.000’den fazla çalışan var.

Bu çalışanlardan 70’e yakını ise İTÜ Teknokent’te Yapı Kredi Teknoloji’de görev alıyor.

Hepsi 5 yıldızlı otel konforunda

Çok geniş alanlar üzerine kurulan ve teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanan bankaların teknoloji üstlerinde aynı zamanda çalışanların da her türlü ihtiyacı düşünülmüş. Çalışanların boş zamanlarını eğlenceli hale getirmek için oyun odaları, langırt masaları, açık ve kapalı spor salonları, açık veya kapalı yüzme havuzları, bisikletler, yürüyüş yolları, market, kurye/kargo, kuru temizleme, kafe, fıtness, şube/ATM, postane, yemekhane, kafeterya, mescit, dinlenme odaları, sağlık merkezi, çarşılar, hatta anaokulu ve otel de bulunuyor.

İşte, bazı bankaların teknoloji üstleri ve sosyal alanlarında sunulan imkanlar…

İŞ BANKASI: Tuzla’da 44 bin metrekarelik bir kampüs alanına sahip olan TUTOM yerleşkesinin, 28 bin metrekarelik kısmı açık alan. Kampüste kapalı ve açık alanı olan kafe, kapalı spor salonu, üç adet açık spor sahası, sağlık merkezi, oyun odaları, anaokulu, oditoryum, çarşı bölgesi gibi sosyal alanlar var.

QNB FİNANSBANK: Bankanın teknoloji geliştiren ekibinin bulunduğu IBTECH kampüsü 10 bin 582 metrekare kapalı alan ile 5 bin 800 metrekare açık alan üzerine kurulu. Binada yemekhane, kafeterya, sağlık birimi, mescit, kuaför salonu, spor salonu ve kapalı yüzme havuzu var. Dinlenmeye ihtiyacı olanlar içinse dört adet dinlenme odası bulunuyor. Ayrıca binada 100 kişilik konferans salonu ve video konferans altyapısı bulunan 19 adet toplantı odası var. Kampüste yüzme, masa tenisi, fıtness, yoga ve pilates yapacak ortam mevcut. Ayrıca çalışanlar bisikletlerle kampüs içerisinde spor da yapabiliyor. QNB Finansbank her yıl şirket bazında futbol, langırt ve tavla turnuvaları düzenliyor.

YAPI KREDİ: Bankanın can damarı olan Yapı Kredi Bankacılık Üssü 1997 yılında, Bankacılık Akademisi ise 2009 yılında açıldı. Toplam açık alanı 173 bin, toplam kapalı bina alanı ve ortak alanları ise 83 bin metrekare genişliğinde. Yaşam merkezi konseptinden yola çıkan Yapı Kredi Bankacılık Üssü, sağlık hizmetleri, anaokulu, açık hava yürüyüş yolları, yeşillik alanları, spor salonu ve 10 farklı restoranı ile çalışanlara rahat bir ortam sunuyor.

AKBANK: Banka tüm teknoloji ve eğitim çalışmalarını 2010 yılında kurduğu Akbank Bankacılık Merkezi’nden (ABM} yürütüyor. Merkezin kapalı alanı yaklaşık 54 bin, toplam arazi büyüklüğü ise 78 bin metrekare. Geçen yıl temeli atılan Akbank Veri ve Yaşam Merkezi de ABM kampüsünde yer alacak. Yaşam Merkezi ABM’de çalışan 3 bine yakın Akbank’lıya hizmet verecek. Mevcutta binada bulunan kafeterya, market, kurye/kargo, kuru temizleme, kafe, fıtness, şube/ATM, postane vb. imkanlara konferans salonları, yeni restoran, çarşı alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, basketbol sahası ve tenis kortu gibi olanaklar ve kapalı otopark alanı ilave edilecek.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu