Kariyer ve İş

Eleman Arayan Bankalar

Lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlayan gençler bugünlerde bankaların radarında. Bankalar yılın ikinci yarısında işletme, iktisat mezunlarının yanı sıra ziraat, bilişim, hukuk, mimarlık okuyan gençlere de kapılarını açacak…

LİSANS ve lisansüstü eğitimini tamamlamış gençler için finans kesimi özellikle de bankalar iyi bir iş fırsatı yaratıyor. Bankalar içinse okuldan yeni mezun gençler vizyonları, eğitimleri, dijital çağı yakalamaları ve enerjileriyle taze kan olduğu için tercih ediliyor. İşte, yine bir eğitim döneminin sonuna geldiğimiz bu günlerde gerek bankalar gerekse yeni mezun gençler büyük bir arayış içerisinde. Bankalar iyi eğitimli gençleri bünyelerine katabilmek için sosyal medya ve insan kaynakları sitelerine ilanlar açıp, üniversitelerde tanıtımlar yaparken, yeni mezunlar ise bankaların sosyal medya hesaplarını, ÎK sitelerindeki ve bankaların kendi IK sitelerindeki ilanlarını takip edip iş ilanlarını kovalayıp, açılan hackathon’ları kovalıyor.

Bu hareketli günlerde çiçeği burnunda mezun ve hayatının işini arayan gençler için bankacılık sektöründeki iş olanaklarını mercek altına aldık. Bankaların personel alım politikaları, iş şartları, sektörün avantajları, dezavantajları, 2018 yılında alacakları yeni personel sayısı, hangi okul ve meslekleri tercih ettiklerini inceledik…

Eleman Arayan Bankalar

ESKİSİ KADAR ELEMAN ALINMIYOR

Öncelikle belirtmekte fayda var; artık bankacılık sektörü sadece işletme ve iktisat alanında eğitim gören gençlere iş fırsatı sağlamıyor. Örneğin, son yıllarda bankalar ağırlıklı tarım bankacılığı kapsammda ziraat mühendislerini işe alıyorlar. Bunun dışında endüstri mühendisleri, yazılım mühendisleri, matematik, istatistik, hukuk, mimarlık gibi farklı alanlarda okuyan gençler de bankalarda önemli pozisyonlarda iş bulabiliyor. Ayrıca yıl boyunca şoför, güvenlik görevlisi, takip memurluğu gibi daha alt kadrolara da yeni personel alımı yapıyorlar.

Ancak hatırlatmakta fayda var, bankalar son yıllarda şube ve personel konusunda büyümede frene basmış durumda. Çok değil 5-10 yıl önce hızlı şubeleşme yaşanan günlerde bazı bankalar yılda 10 binleri bulan personel alımı yaparken, artık birçok bankanın yeni personel alımı 100 ile 1000 arasında sınırlı kalıyor. Sektörün yıllık personel alımı ise toplamda 10 bin civarında. İşe alımların önemli bölümü ise emeklilik veya ayrılmaya bağlı ihtiyaç alımları veya şubelerden ziyade bilgi teknolojisi gibi departmanlar için yapılıyor.

Bankalardan edindiğimiz bilgiye göre, bazı bankalara yıllık iş başvuru sayısı 500 binlere ulaşmış durumda. İş imkanı daralmasına karşın bankacılık sektörü hala kurumsal bir yapıda bulunmak, her yıl en az ortalama 30 saati bulan eğitimler görerek kendini geliştirebilmek, yurtdışında iş imkanı yakalamak, iyi kazanç elde etmek, kariyer sahibi olmak isteyen ve bu arada ekip çalışmasına uygun, yaratıcı fikir ve inovasyon sürecine dahil olmak isteyenlere büyük fırsatlar sunmaya devam ediyor.

İŞ BANKASI
YURTDIŞI İMKANI VAR

İş Bankası yılın ilk üç ayında 200 yeni personel alımı yaptı. Her yıl yaklaşık 900-1000 genci bünyelerine kattıklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Burak Seyrek, “Adeta bir bankacılık okulu gibiyiz. Yeni istihdam yaratmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” diyor. Sektörde yüzde 15’lerde olan devir oranının, yani personel değişim oranının İş Bankası’nda yüzde 2’ler civarında olduğunu ifade eden Seyrek, bankanın açtığı personel sınavlarına her yıl 30 bin civarında adayın müracaat etmesini de bu uygulamanın başarısı olarak görüyor.

Yöneticilerini kendi içinden yetiştiren banka bu yüzden ara kademe yönetici alımı yapmıyor, tüm işe alımları ise başlangıç seviyeleri için gerçekleştiriyor. Bu nedenle 30 yaşını aşmamış gençleri tercih ettiklerini söyleyen Seyrek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ağırlıklı olarak alım yaptığımız memur, uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı ve sistem uzmanı pozisyonları için adaylarımızın lisans eğitimini tamamlamış ve 30 yaşını aşmamış olmasını bekliyoruz.

Öte yandan güvenlik görevlisi, şoför, avukat, mimar, mühendis, takip memuru gibi destek fonksiyonları için de alımlarımız söz konusu oluyor. İktisadi ve İdari Bilimler disiplini başta olmak üzere bankacılıkla ya da bilgi teknolojileriyle ilgili dört yıllık bölümlerde eğitim almış, inovatif, dijital okuryazarlığı olan ve yeni mezun genç arkadaşlarımızı tercih ediyoruz. Bankacılığa yönelik klasik disiplinlerin yanı sıra matematik, istatistik, endüstri ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerden mezun olanlar için de sıklıkla pozisyon açıyoruz.” İş Bankası çalışanlarına yalnız yurtiçi değil yurtdışı pozisyonları da kapsayacak farklı alanlarda çalışma ve en üst seviyelere ilerleme fırsatı sağlıyor. Banka ayrıca personel eğitimine de önem veriyor. Seyrek’in verdiği bilgiye göre, 2017 yılında İş Bankası çalışanlarının ortalama aldığı eğitim 21.3 saat. Çalışanlara sınıf içi eğitimlere ek olarak dijital öğrenme platformu “Öğrenme Dünyası” üzerinden de video, oyun, e-eğitim gibi çeşitli öğrenme araçlarını sunduklarını söyleyen Seyrek, banka içi eğitimlere ilişkin şu bilgiyi veriyor:

“2017 yılında çalışanlarımıza 88 farklı e-eğitim sunuldu. Yine video öğrenme uygulaması İşTube üzerinden sunulan videolar 22 bine yakın çalışanımıza ulaştı. Eğitim faaliyetlerimiz için Tuzla’da her türlü akademik ve fiziki alt yapıya sahip son derece modern bir eğitim ve teknoloji merkezimiz de var. Ayrıca, çalışanlarımızın bankacılık bilgilerini yeni nesil öğrenme araçlarıyla desteklemek üzere tasarlanan öğrenme oyunumuz İşVille ile çalışanlarımız yaklaşık 50 bin saat oyun oynarken bir yandan da bilgilerini geliştirdiler. İşVille’ye bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlardan da erişim imkanı var.”

Banka işe alımların yanı sıra son iki yıldır Master Class markası altında üniversitelerin üç ve dördüncü sınıfındaki yaklaşık 100 öğrenciye staj programı imkanı sunuyor. Seyrek’in verdiği bilgiye göre, bu programın seçmelerine üniversitelerden 3 bine yakın müracaat geliyor. İş Bankası gençlerin işe başvurularını ise bankanın insan kaynakları sitesinden (cv. isbank.com.tr) özgeçmişlerini doldurarak açılan sınavlara başvurarak topluyor.

VAKIFBANK
500 PERSONEL ALACAK

Vakıfbank yeniden yapılandırma kapsamında İK süreç ve uygulamalarını gün-celledi. Güncelleme sonrası artık yeni personel alımmda mevcut birim/şubeler ile yeni faaliyete geçen şubelerin personel ihtiyaçlarının belirleyici olmaya başladığım söyleyen Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Uğur Bilgin, “2018 içerisinde ticari şubelerimizi hizmete açtık. Bunların yanı sıra bankamızdan istifa veya emeklilik gibi muhtelif nedenlerle yıl içinde ayrılan personel sebebiyle de ihtiyaçlar oluyor. Bu nedenlerle altı aylık süreçte yaklaşık 500 yeni personelin istihdamını planlıyoruz” diyor.

Banka bu kapsamda Banka Personel Yönetmeliğinde belirtilen kriterleri sağlayan, üniversitelerin bankacılık ile ilgili lisans bölümlerinden mezun gençlerin başvurularını değerlendirmeye alıyor. Ayrıca bankanın bilgi işlem ve hukuk gibi bankacılık alanı dışında faaliyet gösteren birimlerine yapılacak alımlarda, ilgili alanda bilgi birikimine sahip adaylar seçiliyor. Personel alımında üniversiteye ilişkin herhangi bir ayrım yapmadıklarına da vurgu yapan Bilgin, işe alım yaptıkları alanlar hakkında şu bilgiyi veriyor:

“işe alımlarda iktisat, işletme, mühendislik, bankacılık ve finans bölümleri öne çıkıyor. Birimlerimizin ihtiyaçlarına göre bilgi işlem, hukuk ve mühendislik, mimarlık vb. farklı mesleklerden adaylara da istihdam olanağı tanıyoruz.”

Bilgin’e göre, kariyer hedefli mesleklerin başında bankacılık sektörü geliyor.

Özellikle sektörün sunduğu kariyer, eğitim ve terfi imkanlarının yanı sıra kurumsal yapısıyla da bankaların her daim yeni mezunların gözde sektörleri arasında yer aldığını belirten Bilgin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“VakıfBank çalışanları kurum içi ve kurum dışı eğitimlerden yararlanıyor. Göreve yeni başlayan müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı ve memurlarımıza Kurumsal Akademimiz tarafından yıllık 42 saat eğitim veriliyor.”

Bilgimin verdiği bilgiye göre, Vakıfbank’a yılda yaklaşık 50 bin iş başvurusu geliyor. Adaylar başvurularını bankanın web sitesi üzerinden insan kaynakları/iş başvurulan kısmına tıklayarak https://kariyer.vakifbank.com.tr/ adresi aracılığıyla yapabiliyor. Ayrıca zaman zaman Bankanın anlaşmalı olduğu ÎK siteleri üzerinden de ilanlar veriliyor.

ŞEKERBANK
YÖNETİCİLERİN YÜZDE 8Öİ KURUM ÎÇİ

Anadolu Bankacılığı misyonu kapsamında kırsal bölgelere ağırlık veren Şekerbank, şube yatırımlarında da yine, metropollerden daha çok Anadolu illerine öncelik veriyor. Bu doğrultuda bu yıl da ağırlıklı olarak Anadolu illerindeki şubelerde çalışacak yeni mezun adayların işe alimim gerçekleştireceklerini söyleyen Şekerbank Strateji ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek, “2018’in ilk yarısında 200’e yakın işe alım yaptık. Yılsonuna kadar da ağırlıklı yeni mezun adaylar olmak üzere 300 yeni işe alım planlıyoruz” diyor.

Banka şube kadroları için yaptığı işe alımlarda ağırlıklı dört yıllık üniversite mezunu olma şartı arıyor. Genel müdürlük işe alımlarında ise management trainee (MT) ve müfettiş yardımcısı kadroları için de dört yıllık üniversite mezunu olunması dışında yabancı dil bilme şartı var. Tarım bankacılığı satış kadrolarına ağırlıklı yeni mezun ziraat mühendisleri aldıkları bilgisiNI veren Şimşek, bu konuda şu bilgiyi veriyor:

“Bankacılık sektörü farklı mesleki eğitimleri alan gençlere iş olanağı sunuyor. Örnekler vermek gerekirse, iktisat ve işletme fakültelerinin yanı sıra bilgi teknolojileri birimleri Şekerbank *£7 için bilgisayar mühendisliği mezunu, CRM, süreç geliştirme, analiz gibi departmanlar için mühendislik ve istatistik mezunları, tarım bankacılığı bölümü için ziraat mühendisliği mezunları öncelikli olarak tercih ediliyor” diyor.

Şimşek’in verdiği bilgiye göre, banka içi eğitime önem veren Şekerbank yöneticilerinin yüzde 80’ini de yine banka içi kadrolardan oluşan yönetici havuzlarından gerçekleştiriyor. Şimşek çalışanlara sunulan eğitimler hakkında ise şu bilgiyi veriyor:

“2017 içerisinde tüm banka çalışanlarının yüzde 49’u en az bir sınıf eğitimine katılmış, 1800’e yakın çalışanımız da e-eğitim seçiminde bulunmuş. 2018 yılında ise, her çalışanımızın ortalama dört gün eğitimlere dahil edilmesini planlıyoruz.”

Şekerbank hali hazırda iş başvurularını bankanın web sitesi, resmi sosyal medya hesapları ve insan kaynakları internet siteleri üzerinden topluyor.

bankalarin sube sayisi

GARANTİ BANKASI
200-350 SAAT EĞİTİM VERİYOR

Yıl içinde yaklaşık 230 bin iş başvurusu alan Garanti Bankası, 2018 yılsonuna kadar 500 yeni personel alımı planlıyor. Ancak bu sayının konjonktürle birlikte değişiklik gösterebileceğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Osman Tüziin, “Şu anda ihtiyaçlarımızın yoğunluğunu risk, finans, dijital bankacılık, iş geliştirme ve stratejik planlama gibi iş alanları oluşturuyor. işe alımlarımızda adaylarımızı, sahip oldukları deneyim ile teknik bilgi ve beceri gibi niteliklerine göre değerlendiriyoruz. Bu nedenle deneyimli alımlarımızda belli bir meslek tercihinden ziyade, adaylarımızın başvurdukları pozisyona uygunluklan bizim için önemli. Dolayısıyla öncelikli okul ya da sektör tercihimiz yok” diyor.

Garanti Bankası banka içi eğitime de büyük önem veriyor. Hali hazırda Garanti Bankası çalışanları yılda  ortalama 36 saat eğitim alıyor. Deneyimsiz personelde bu eğitimin 200 ile 350 saat arasında değiştiğini söyleyen Tüzün, sektöre ilişkin şu tespitte bulunuyor:

“Çalışanlarımıza hem sınıf içi, hem online işbaşında öğrenme ile desteklenen modüller sunuyoruz. Burada banka değerleri ve yetkinlikleri, yapılan işin gerektirdiği teknik bilgi ve beceriler, her bankacının alması zorunlu kanuni eğitimler gelişim programlarının ana içeriğini oluşturuyor. Bu konuların yanı sıra profesyonel hayata ilk adım, iletişim becerileri, planlama ve zaman yönetimi, öğrenme stil ve yaklaşımlarını öğreten kişisel gelişim eğitimlerle de gelişimlerini çok yönlü olarak destekliyoruz. Eğitimlerin tamamında örnek vaka çalışmalarına ve uygulamalara yer veriyoruz. Ekran kullanımı gerektiren konuları simülasyon sınıflarında birebir uygulama yaptırarak öğretiyoruz. Eğitimlerin başında ve sonunda sınavlarla gelişimlerini ölçüyoruz.”

Garanti Bankası iş başvurularını ise kendi portalı olan Garantili Kariyer sitesi ile Kariyernet, Yenibiriş ve Linkedln’den alıyor.

TEB
500 BİN KİŞİ BAŞVURUYOR

TEB bu yıl toplamda 700 kişilik alım yapmayı planlıyor. Yeni personel alımlarında ağırlık ise, şubelerin satış kadroları olacak. Ayrıca banka yine bu yıl genel müdürlük kadrolarına ve üç ilde faaliyet gösteren çağrı merkezine de personel alımı planlıyor, tş başvuruları konusunda yoğun talep geldiğini ve yılda ortalama 500 bin başvuru aldıklarını söyleyen TEB insan Kaynakları ve Inovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, “ÎK süreçlerimizde adaylarımız tüm sosyal ve dijital platformlar üzerinden bize ulaşabiliyorlar. Iş ilanlarımızı Tebkariyer.com web sitemiz üzerinden, Linkedln, Kariyernet gibi profesyonel kariyer sitelerinden ve Facebook, Instagram gibi sosyal mecralardan takip edebiliyorlar. Ayrıca genç yetenekler için çok özel bir staj programı tasarladık. Stajla ilgilenen genç arkadaşlarımız da yine tüm bu kanallardan bizimle bağlantıya geçebilir, ayrıca kampüs buluşmalarımızda bizimle birebir görüşebilir” diyor.

TEB iş yapış şeklini hem yeni nesil çalışanları hem de değişen müşteri ihtiyaçları paralelinde değiştirmiş durumda. Altıntaş, bankanın çalışma prensiplerini ise şöyle özetliyor: “işbirliğini, disiplinler arası çalışmayı, multidisipliner takımlar ile proje geliştirmeyi teşvik eden, siloların olmadığı bir çalışma ortamı vaad ediyoruz.

Sadece TEB’lileri değil müşterilerimizi, üniversite öğrencileri ve girişimcileri, akademisyenleri de ekosistemimize dahil ediyor, onlarla birlikte ürün ve hizmetlerimizi yeniden tasarlıyoruz. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, ama nitelikli iş gücünün önemi azalmıyor, artıyor. Sadece aranan yetkinlikler değişiyor.”

TEB çalışanlarına ayrıca uluslararası kariyer fırsatı da sağlıyor. Altıntaş, TEB’in çalışanlarına sağladığı imkanları ve eğitimleri ise şöyle özetliyor:

“Arkadaşlarımıza farklı alanlarda kariyerlerini zenginleştirebilecekleri mobili-te fırsatları sunuyoruz. TEB’liler kurum içi tüm açık pozisyonlara rahatlıkla ulaşabiliyor ve hem kurum içi hem de stratejik ortağımız BNP Paribas bünyesindeki uluslararası kariyer fırsatlarından yararlanabiliyor. Agile Akademi, Dijital Akademi, TEB Home, TEB Start, TEB Kurumiçi Girişimcilik Programı, Learning Tour Deneyimleri çalışanlarımızı geliştirici eğitim amaçlı organizasyonlarımız. Ayrıca insan odaklı dijital uygulamalarımız da var. örneğin, Mobil IK Uygulaması. T-BOT, Dijital Onboarding, Akıl Fikir Metre, Performans yönetimi bunlardan bazıları…”

Banka ayrıca genç yetenekleri kuruma çekmek için shortcut yeni nesil staj programını da kullanıyor. Shortcut sayesinde gençlerin gerçek bir deneme sürüşü yapabildiğini söyleyen Altıntaş, “8-12 hafta süren bu süreçte projelerini TEB yönetimine birebir sunmaktan, üniversitedeki son yıllarında yarı zamanlı çalışmaya, mezun olduklarında ise TEB’de çalışma garantisine kadar birçok fırsat yakalıyorlar” diyor.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu