Makaleler

Geleceğin Belirleyici Trendi: Unlearn

Hızla değişen yetkinlikler beraberinde eskiyi unutmayı gerektirecek gibi gözüküyor.

Hız ve çeviklik trendleri, günümüzde artık her iş insanının konuşmasında sık sık kendini gösteriyor. Bu belirleyici trendler, şirketlerin yeni düzenlere hemen adapte olmasını, yenilikleri çabuk kavramasını ve bunun temposuna ayak uyduracak kadar çevik olmasını anlatıyor. Fakat bu değişim, aslında beraberinde sürekli yeni kavramların da çıkmasına neden oluyor ve eskileri ‘demode’ hale getiriyor. Peki bu demode kavramlar ve hızla eskiyen iş yapma biçimlerinden arınamayan bir iş insanı, çalışma hayatını tamamen en yeni iş yapma biçimi üzerine kurmuş bir gencin yanında ne kadar rekabetçi kalabilir?

Dünya aslında artık bu noktada ‘unlearn’ denen tekniği konuşmaya başladı bile. Yani eskiyi unutmak ve yeniye temiz bir sayfayla hazır olmak. Tekniğin ismini duyduğunuzda aklınızda şu soru canlanmış olabilir: İş yapış şekillerinin yıllardır büyük bir değişim geçirmediği Türkiye’de iş dünyası bunu nasıl adapte edecek? Cevap ise yeni nesilde yatıyor olabilir. Her türlü sektörden uzmanlara dijital bir platform sunan Expertera’nm Kurucusu ve CEO’su Alp Sezginsoy, artık yeni bir insan modelinin yaratıldığını ve bunun için de herkesin fazlasıyla açık olması gerektiğini söylüyor. “Öğrendiklerinin seni tanımladığı, seni bir kalıba göre şekillendirdiği modelden çıkıp daha akışkan bir hale gelmek gerekiyor” diyor Sezginsoy ve ekliyor: “Böylece unlearn tekniğinde aslında birden fazla kişiliğin oluyor. Kendini sürekli yıkıyor ve yeniden inşa ediyorsun.”

Unlearn

Alp Sezginsoy’un kurduğu uzman platformu Expertera, bünyesinde hem yurt içinden hem de yurt dışından olmak üzere toplam 15 bin uzman bulunduruyor. Sezginsoy, dünyadaki danışmanlık firmaları arasından öne çıkan ilk 10 şirket ile ve yakın coğrafyadaki hemen hemen tüm fonlar ile çalışmalarının bulunduğunu söylüyor. “Büyük firmalar ile olduğu kadar girişimlerle de çalışıyoruz” diyor Sezginsoy ve anlatıyor: “Platformumuzda bulunan 15 bin uzmana ilaveten, yaptığımız anlaşmalar aracılığıyla dünya genelinde 75 bini aşkın kişiye daha ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla aslında 100 bine yaklaşan bir uzman ağına sahibiz diyebiliriz.”

Expertera, değişen, yenilenen ve eskiyi bir anda demode bırakan bu trendlerin nabzını ise Mayıs ayında düzenleyeceği Future of Work (İş’in Geleceği) zirvesi ile tutmayı planlıyor. Now İş ve Teknoloji Haftası kapsamında İstanbul’da gerçekleşecek Future of Work zirvesi, yapay zeka, Blockchain, Büyük Veri gibi popülerliği zaten zirvesini yaşamış kavramların yanı sıra unlearn gibi yeni trendlerden de bahsediyor olacak. Sezginsoy, trendlerin temelinde hâlâ insanın olduğunu, bütün dönüşümleri sağlayacak faktörlerin de makinelerden, teknolojik sıçrayışlardan değil, yine insanın üzerinden geçeceğini söylüyor. “Tarımdan sanayiye geçilen dönemde traktörler hayatımıza girdi, ama insanlar tarım sektöründen kaybolmadılar; yalnızca traktör kullanmayı öğrendiler” diye örnek veriyor Sezginsoy ve devam ediyor: “Future of Work de bunu anlatıyor ve buna göre organizasyonların nasıl değişmesi gerektiğini vurguluyor. Yapay zeka ve otomasyon belli yerleri sarssa da yeni yetkinlikler ortaya çıkıyor ve yeni model bir işgücü oluşuyor. Biz de zaten Expertera olarak tam bu noktada devreye giriyoruz.”

Yapılan araştırmalar, dünya genelinde kurumlarda çalışan insanların artık yüzde 87 oranında yaptıkları işe bağlı hissetmediklerini gösteriyor. Yani bu çalışanlar potansiyellerinin tamamını ortaya koymuyor. Bu trend, 2025 yılı itibarıyla dünyadaki işgücünün dörtte üçünü oluşturacak 1980-2000 yılı arası doğmuş olan kuşakta (millennial’lar) çok daha yaygın. Sezginsoy, buna hitap eden anlamlı organizasyonlar yaratmanın ve yeni tip liderlik yetkinlikleri elde etmenin önemini vurguluyor. “Kendi rekabetçi alanlarımızı da aslında bu yetkinliklere göre belirlememiz gerekiyor” diyor Sezginsoy ve ekliyor: “Yeni dönemi şekillendiren bu yetkinlikleri çok iyi tanımlayıp buna göre rekabetçi alanları çıkarmamız ve bunları besleyerek geliştirmemiz gerekiyor.” Expertera ve Future of Work zirvesi, iş dünyasının geleceğini şekillendirecek ve ekonomilerin rekabetçi güçlerini tanımlayacak olan trendleri konuşacak. Ancak Türkiye’nin bu trendlerin ne kadarını yakalayabileceği ve unlearn tekniği gibi kimi zaman kültürüne ters düşen yetkinlikleri ne kadar hızlı özümseyebileceğine dair soruların cevabını ise ancak zaman gösterecek. —Batuhan Kurnaz

SÖZÜN ÖZÜ: Hızla yenilenen trendler ile dolu iş dünyasında artık eskiyi unutmanın teknikleri de konuşulmaya başlanıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu