Televizyon ve Telefonda Türk Tüketicisinin Gözü Yükseklerde
“Yüksek teknolojili ve en üst segment telefon ve televizyonları daha iyi satıyoruz”
Türkiye ekonomisinde işler çok iyi gitmiyor. Enflasyon çift hanelerden aşağıya düşmüyor. Türk lirası başta dolar olmak üzere yabancı paralar karşısında kan kaybediyor. Fakat tüm bunlara rağmen Türkiye’de tüketici elektroniği pazarı büyümeye devam ediyor. GfK’nın son açıkladığı rakamlara göre, 2017 dördüncü çeyrekte tüketici elektroniği pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk büyümeyle 2 milyar liralık ciroya ulaştı. Peki, hangi ürün grubu bu büyümeye öncülük ediyor? Veriler, tüketici elektroniğinde lokomotifin ultra HD televizyon olduğunu gösteriyor. Ultra HD televizyonların 2016’da toplam cirodaki payı yüzde 41’ken, 2017 son çeyrekte bu oran yüzde 48’e yükselmiş durumda.
MediaMarkt Türkiye Satın Almadan Sorumlu Ülke Genel Müdürü Faruk Kocabaş, GfK’nın bu verilerini ilk ağızdan-doğruluyor. Türkiye’de yılda 3 milyon televizyon satıldığını belirten Kocabaş, tüketici eğiliminin artık büyük ekranlara ve akıllı televizyonlara kaydığını söylüyor. Nitekim Kocabaş’m paylaştığı bilgilere göre, 55 inç ve üzeri büyük ekranların toplam satışlarında yüzde 35’lik bir payı var. Ultra HD televizyonlarda ise globaldeki yüzde 70’lik pay, Türkiye’de yüzde 60’a düşüyor. Fakat bu oranın, 2020’ye doğru yüzde 73’e çıkacağı öngörülüyor.
Ultra HD televizyonlardaki bu satış trendi bir yana, OLED televizyonlardaki küçük ama kritik artış da dikkat çekici. Kocabaş, “Yavaş yavaş OLED dünyasına ilerliyoruz. OLED’in pazarı her sene iki-üç katma çıkarak devam ediyor ve biz daha başlangıcındayız: OLED satışları adetsel olarak pazarın yüzde l’i seviyesinde. Hâlâ çok minik. Ciro olarak da yüzde 5 seviyesinde. Ama bu, her sene ikiye katlanarak devam ediyor. Önümüzdeki senelerde OLED’in hayatımızda daha yoğun bir yer teşkil edeceğini düşünüyorum” diye konuşuyor.
Türkiye’de televizyon satışlarının gelecek vadetmesinin bir başka nedeni ise Türksat’ın analog yayını bırakıp, dijitale geçiş yapması. Kocabaş’a göre Türkiye’de hâlâ 10 milyon civarında analog televizyon var. “Elbette hepsi bir anda gözden çıkarılmayacak. Bu televizyonların arasında evde duran ikinci ya da üçüncü televizyonlar da var” diye konuşan Kocabaş, devam ediyor: “Önümüzdeki dönemde Türksat dijitale geçişi sağlarsa, kuşkusuz burada bir pazar oluşacak.”
Tıpkı televizyonlardaki trend gibi, akıllı telefonlarda da üst segment ve yüksek teknolojili ürünlere ilgi büyük. Apple, Samsung ya da Huawei gibi devlerin, amiral gemisi telefonlarının satışlarının yüksek olduğunu kaydediyor Kocabaş. Elbette, halihazırda çalışan ve iş gören telefonunu yeni modeliyle değiştiren tüketici eğilimi, Media Markt ve benzer şirketlerin iştahını kabartıyor. “Yeni modeller çıktığı sürece telefon pazarının büyümesini öngörüyoruz. Daha hızlı, daha kapasiteli ve daha iyi kamerası olan telefonlara artan bir ilgi var” diye konuşan Kocabaş, bu trende farklı yaklaşıyor. Nitekim, Türkiye’de televizyonda değişim süresi iki ila üç sene arasında. Telefon değişim süresi ise bir senenin altında. “Türkiye oldukça ilginç bir pazar. Bu değişimin ilginç bir dinamiği var: Ben yeni bir telefon aldığımda eskisini anneme ya da babama veriyorum. Böylelikle ürünün fayda ömrü kısalmıyor. Telefonlar bir sene kullanıp atılmıyor. Mutlaka ekonomik hayatı boyunca devir daim ediyor. iPhone 7’si olanlar, iPhone X aldıklarında eski telefonunu bir köşeye kaldırıp atmıyor. Mutlaka iPhone 5 kullanan anne ve babalarına devrediyorlar. Aynı şey Samsung için de Huawei için de geçerli” diyor Kocabaş.
Media Markt, Türkiye pazarında hızlı bir büyüme rotasına girmiş durumda. 2017’de yüzde 30’un üzerinde büyüyen şirket, bu yıldan da benzer bir performans bekliyor. Bu gelişmeler, Media Markt Türkiye’yi Avrupa’da en hızlı büyüyen pazarlar arasında ikinciliğe taşıyor. “Biz bunu sadece yıl bazında yapmadık, son 30 aydır her ay pazarın iki katı büyüyerek gerçekleştirdik. Bunun sonucunda her kategoride büyüdük. Aksesuarda da televizyonda da hızlı büyüyoruz” diye konuşan Kocabaş, ekliyor: “2020’de açık ara pazar lideri olmak istiyoruz.” —Alp Börü
SÖZÜN ÖZÜ: Türkiye tüketici elektroniği pazarında, kullanıcı eğilimleri şartlar ne olursa olsun en yeni modelde birleşiyor.