Dış Giyim Markaları İç Giyime De El Attı
Koton, Defacto, D’S Damat, LC Waikiki gibi perakendeciler iç giyime de el attı. Dış giyim markası olarak bilinen bu firmaların da pazara girmesiyle rekabet iyice kızıştı. Her yıl yüzde 10 büyüyen segment taşıdığı potansiyel ile iştah kabartıyor…
İNSANIN dış güzelliği değil iç güzelliği önemlidir denir hep. İç giyim sektörü bu lafı doğrularcasma son yıllarda büyük bir atılım içinde. Renk çeşitliliği ve tasarım anlamında dış giyim ile yarışan iç giyim sektörü hazır giyim firmalarının da ilgi odağında. Koton, Defacto, LC Waikiki, Oxxo, Damat gibi dış giyimcilerin de iç giyim alanına girmesi pazardaki rekabeti arttırdı. Son yıllarda pazara dışgiyim firmalarının girmesiyle beraber tüketiciler için hem seçenekler çoğaldı hem de fiyatlar ulaşılabilir hale geldi.
Dış giyimcilerin bu alana olan ilgisi artacak gibi görünüyor. Çünkü hazır giyim perakendecileri hem her yıl iç giyim koleksiyonlarını yeniliyor hem de ürün sayısını artırıyor.
İÇ DIŞ GİYİM FARKI KALKIYOR
Hazır giyim markalarının bu pazara olan ilgisini merak ettik. Yıllardır bu pazarda yer alan ve yüzde 13’lük pay ile iç giyimde pazarın lideri konumundaki Penti’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Sami Kariyo bu merakımıza karşılık şunları söylüyor: “Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektörünün özellikle 2000Tİ yıllardan sonra gösterdiği gelişim, giyim başlığı altında yer alan tüm kategorilerin birbirlerini destekleyici ve tamamlayıcı nitelikte bir yapının oluşmasına zemin hazırladı. Özellikle son birkaç yıldır dış giyimciler dünyayı etkisi altına alan trendin de itici gücüyle iç giyim hissi veren ürün çeşitlerini öne çıkardı ve kimi dış giyim tasarımları iç giyime kaydı. Iç giyim tasarımları ise dış giyimde kullanılabilen çeşitleri ile dış giyime rakip oldu. Hatta bir çok giyim perakendecisi direkt olarak iç giyim kategorisini bünyesine dahil ederek, koleksiyonlarında ve mağazalarında öne çıkan bir konumda yer vermeye başladı.”
HAZIR GİYİMCİLER PAZARA GİRİYOR
Tüketiciler de iç giyimin geldiği bu noktadan memnun. Zaten Kariyo iç giyimde böyle bir kategorileşmenin zamanının çoktan geldiğini ifade ediyor. “Nasıl ki alışveriş merkezlerine girdiğinizde spor giyim markalarının yer aldığı kat, ayakkabıcıların yada kadın erkek giyimcilerin yer aldığı bir birinden farklı katlar yer alıyorsa, iç giyim için de bu olmalı.”
Zaten iç giyim pazarı son yıllarda önemli bir yükseliş içinde. 2017 itibariyle 580 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşan pazar hazır giyimcilerin de iştahını kabartmış durumda. Hali hazırda iç giyim pazarında ilk dört markadan biri olan Koton da bu alandaki hedefini yükseltti. Hedef, 2019 yılında payını yüzde 100 artırmak. Koton îç Giyim ve Mayo Marka Müdürü Hande îşler, değişen kullanım alışkanlıklarına paralel olarak iç giyim kategorisinin büyüdüğünü ifade edip “Hazır giyim markaları da büyüyen bu pazarda pay almaya çalışıyorlar. Tabii ki burada önemli olan, müşteri taleplerini iyi anlayabilmek, trendleri doğru okuyabilmek ve kaliteli iş çıkarabilmek” diye konuşuyor.
İÇ GİYİMDE HEDEFLERİ AŞTI
Ürün karmasında 2013 yılından bu yana iç çamaşırına da yer veren Koton’un iç çamaşırı satışları yıllar içinde artmış. Koton Lingerie koleksiyonu 2016 ilkbahar-yaz sezonundan 2017 ilkbahar-yaz sezonuna geçişinde markanın cirosu içinde yüzde 48 büyümüş. îşler, bu yılın ilk iki ayında satışların hedefin yüzde 60 üzerinde gerçekleştiğini söyleyerek adette de yüzde 70, artış yakaladıklarını anlatıyor. Firma artan satışlara paralel iç çamaşırı koleksiyonunu da genişletiyor. Bu kapsamda Nisan ayında “gelin” koleksiyonunu mağazalarında satışa çıkardı.
ERKEK İÇ GİYİM ÇEŞİTLENİYOR
îç çamaşırı söz konusu olduğunda akla genelde kadın ürünleri geliyor. Ancak erkek iç giyim pazarı da son yıllarda yaşanan bu hareketlilikten payını alıyor. îç giyim pazarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan erkek iç giyimine hazır giyim markaları da raflarında daha çok yer ayırmaya başladı. Damat da bunlardan biri. Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arar bu pazardan üç yıl içinde yüzde 1 veya 2’lik bir pay almayı düşündüklerini anlatıyor. Arar’a da soruyoruz, neden hazır giyim markaları iç giyime yatırım yapıyor? Arar, “Kendi adımıza konuşursam iç giyim koleksiyonu çıkartmamızın esas sebebi tüm markalarımız ile bir erkeğin hayatındaki tüm ihtiyaçlarını sevdiği markadan tedarik edebilmesini sağlamak” diye açıklıyor. Bunun yanı sıra ülkemiz iç giyim pazarının her yıl yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gösterdiğini söyleyen Arar, potansiyelin yüksek olduğunu düşünüyor.
EV VE YATAK GİYİMİ
Peki, henüz bu pazara girmemiş hazır giyimciler de bu alana girer mi? Arar’a göre, bir hazır giyimcinin ürün yelpazesine iç giyimi eklemesi kolay bir iş değil. Bu konularda başarılı olmak için marka bilinirliği kadar güçlü bir rekabete de hazır olmak gerekiyor, îç giyim pazarı önümüzdeki dönemde yeni gelişmelere gebe. Çünkü Hande îşler pazardaki büyümeyi destekleyen başlıca unsurlardan birinin ev giyimi kategorisi olduğunu fakat bu kategorinin de yatak giyim olarak ikiye ayrıldığını belirtiyor. Kısacası her anımız için yeni bir moda algısı oluşuyor ve hazır giyim firmaları da buna göre pozisyon alıyor.
Kombinde kullanılıyor
Yıllar içinde iç çamaşırlarındaki en büyük değişim renk alanında yaşandı. Çünkü günümüzde iç giyim, kombinlerin en büyük tamamlayıcıları arasında. Gömleğinizin kenarından gözüken renkli askılar ya da transparan tişörtünüzü tamamlayan büstiyerler oldukça moda. Bu nedenle de gerek iç giyim, gerekse de hazır giyim markaları tüketicilere iç ve dış jjiyim arasındaki farkı azaltan tasarımlar sunuyor.
Furkan ATAKAN / Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı
“Uzun vadede kalite arayan bize geliyor”
Hazır giyim markalarının bu alana girmesinin nedeni talebin yüksek olması. Bu anlamda rekabet olumlu yansıyor. Ürünlerimizin farkı ortaya çıkıyor. Çünkü ürünlerimiz hem kaliteli hem de ulaşılabilir fiyatlarda. Hazır giyim markalarının iç giyim ürünleri ise hızlı tüketime yönelik. Dolayısıyla uzun vadede kalite arayan tüketiciler bize geliyor. Artan talebi karşılamak için üretim kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.
Her yıl yüzde 10 hem üretimimizi hem de satışımızı artırmak gibi hedefimiz var. Bunun için hem yurtiçinde hem de yurtdışında yer bakıyoruz. Gürcistan, Sırbistan ve Makedonya’dan teklif var, “gelin burada üretim yapın” diye. Uluslararası marka olmanın yolu yurtdışında da üretim yapmaktan geçiyor. Ağırlıklı olarak sutyen üretiyoruz. Bunun yanı sıra p[jama ve erkek çamaşırları da var. Uluslararası pazarlarda da markamızla yer alıyoruz. Mesela İran’da Yeni İnci adıyla taklitlerimiz piyasaya çıktı. Hem kötü hem de iyi; marka algımızın yüksekliğini ortaya koyuyor. Üretim ve satışımız artıyor. Bu yıl 3.3-3.5 milyon adet ürün satmayı hedefliyoruz.
Hikmet TANRIVERDİ / İHKİB eski Başkanı
“En fazla ihracat Avrupa’ya”
Ülkemizin iç giyim sektöründe 2017 yılı toplam ihracatı 681 milyon doların biraz üzerinde gerçekleşti. Ülkeler bazında bakıldığında Almanya 86.7 milyon dolarla iç giyim ihracatımızda ilk sırada yer alıyor. Almanya’yı 74.7 milyon dolarla Irak, 49.5 milyon dolarla İngiltere izliyor. Son yıllarda hazır giyim firmaları ve markaları artan oranda iç giyim koleksiyonları çıkarmaya başladı.
Öte yandan, firmalar tüketiciler için baştan ayağa, yani hazır giyimden iç giyime, parfümden aksesuara kadar her ürünü kendi markaları altında sunmak istemiyor. Tüketicilerin iç giyimde de kaliteli ve markalı ürünleri tercih etmesi markaları iç giyimde de koleksiyon hazırlamaya teşvik ediyor.
Meral Candan