Güncel Ekonomi Haberleri

Fintech’ler finansa damga vuruyor

Dijital artık alternatif bir kanal ya da farklı bir hizmet türü değil, ana işin ta kendisi. Finans sektörü geleceğe fintech’lerin yenilikleri ile hazırlanıyor…

KOŞTURMA sırasında bazen dünyada neler olduğunu kaçırabiliyoruz. Tüm bu tempo arasında elimdeki notları bekletmemeye çalışıyorum ama geçtiğimiz aylarda Londra’da katıldığım Finovate Europe 2018’e ilişkin notlarımı paylaşmaya fırsat bulamamıştım. Önemli olduğunu düşündüğüm bazı ana konuları sizlere bu hafta aktarmak istiyorum. Ödemelerle ilgili gündem oldukça yoğun. Çünkü dijitalleşmenin ön yüzünde ödeme sistemlerinin çok önemli bir rolü var.

Anlatım İçin Yedi Dakika

Her yıl Londra, San Francisco, New York, Hong Kong, Dubai ve Cape Town’da düzenlenen “Finovate Conferences” serileri finans sektörü ile fintech firmalarınm buluşma noktası gibi çalışıyor. En sevdiğim usulü ise bir sahne üzerinde iki kürsü bulunması.

Fintech'ler finansa damga vuruyor
fintech

Bir kürsüde kendini ve uygulamasını anlatan fintech’in sadece 7 dakikası var. Süre bittiğinde onun tarafındaki ışıklar sönüyor, ses kesiliyor sahnenin diğer tarafındaki fintech sunumuna başlıyor. Süreç son derece hızlı bir şekilde ilerliyor ve izleyicileri sıkmıyor. Bir de ayrıca bir fuar alanı bulunuyor. Londra’da gerçekleşen Finovate Europe 2018 etkinliğinde yaklaşık 1400 katılımcı yer alıyordu.

Sunum yapan fintech şirketlerinin alanlarına bakarak yeni trendler hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Konferansta ilk günkü sunumlarda 13 müşteri varlık yönetimi, sekiz veri analizi, altı mobil ödeme, dört güvenlik, dokuz sigortacılık, sunucu ve chatbot sunumu vardı. Ben konferansı Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko ve Fintech İstanbul Londra temsilcisi Aylin Alkan ile birlikte izledim.

Asistan Uygulamalar Dikkat Çekti

Etkinlikte gerçekleşen sunumlarda ağırlıklı olarak finans ve bankacılık dünyasında dijital dönüşüm, müşteri tanıma, çoklu kanal entegrasyonu, chatbot, dijital kanalların kişiselleştirilmesi, yapay zeka ve borç tahsilatı konuları ağırlıklıydı. Şu uygulamalar özellikle dikkatimizi çekti: Vipera&Mastercard’ın çıkardığı kartların yönetim ve takip uygulaması; Pushfor’un bilgi aktarımı güvenliği ve veri takibi uygulaması; Progress firmasının satış ve tahsilat yapabilen gelişmiş chatbot uygulaması…

Burada ödemelerde de artık ‘asistan’ sistemlerinin devreye girmekte olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Google’m daha geçen hafta yaptığı yeni asistan becerileri uygulamaları ile ilgili sunumları da buna eklendiğinde devreye girebilecek hizmetleri hayal etmek bile heyecan verici. Öte yandan, Yukka Lab firması haber analizi yapabilen ve bunun üzerinden hem bugünü hem de geleceğe dönük trend analizlerini çıkarabilen bir uygulama tanıttı. Bunlar hep Al yani yapay zekanın ödeme sistemleri içine entegre edildiğini gösteriyor.

İlginizi çekebilir: Fintech Teknolojisine Dayalı Girişimler

10-15 Yıla Müşteri Profili Değişecek

Finovate Europe 2018’de bazı paneller de yapıldı. Bankacılık, yatırım, RegTech, gelecek teknolojileri bu panellerin konularıydı. Panellerde ağırlıklı tema olarak finansal servislerin geleceği ve bunda yapay zeka teknolojilerinin oynayacağı rol konuşuldu. Gerçekleşen paneller içinde en ilgi çekici olanlarından biri üç farklı bankanın dijital ve yenilikçilik başkanlarının fintech fırsatlarını anlattığı oturumdu.

Bu panelde büyük finansal kurumların eskiden büyük sağlayıcılarla çalışmayı tercih ederken hızlı gelişen teknoloji sonrasında fintech girişimleri ile çalışmayı tercih etmeleri dile getirildi. Ayrıca küresel bankalar teknolojiye ulaşmak için ABD, İngiltere ve Singapur’da yenilikçilik merkezleri kurduklarına dikkat çekti. Yapılan önemli vurgulardan biri de 10-15 yıla kadar müşteri profilinin tamamen değişeceği ve dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen bankaların ayakta kalamayacağı değerlendirmesiydi. İşlemlerin artık yüzde 70’inin dijital platformlar üzerinden gerçekleştiği, dolayısıyla dijitalin bir kanal değil bankanın kendisi olduğunun da altı çizildi.

Volkan Arı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu