Startup’lara Seviye Atlatacak 4 Öneri
Startup’lara seviye atlatacak 4 önerimizi değerlendirin. Öğrencilik hayatından henüz çıkmış ya da akademisyen hayatından girişimci hayata geçiş yapmaya niyetlenmiş olanlar için, yıllar yılı beyninin sol tarafını kullanırken birden sağ beyni kullanma durumuna geçmek gerçekten sancılı oluyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Startup’lara Öneriler
BİLİYORSUNUZ, İTÜ her yıl düzenlediği BIG BANG etkinliğinde startup’larla, onlara yatırım yapmak isteyenleri buluşturuyor. İTÜ Çekirdek’te kısa süre önce tamamladığımız “I2C- From Incubation to Commercialization” hızlandırma programının mezunları ile bir araya geldik. Masada konuştuğumuz en popüler konu da buydu. Yani, kuluçkadan ticarete, bir startup’un geçtiği kritik kavşaklar? İTÜ Çekirdek startup’ları Tarsus, Yağmur, Dormio- Sefa ve Walkover-Tuğra’nın yorumlarını, tüm girişimcilerin örnek olması için aktarmak istiyorum.
1- Filmi ileri sarmak:
Özellikle öğrencilik hayatından henüz çıkmış ya da akademisyenlikten girişimciliğe geçiş yapmaya niyetlenmiş olanlar için, yıllar yılı beyninin sol tarafını kullanırken birden sağ beyni kullanma durumuna geçmek gerçekten sancılı oluyor.
Aksiyon: Girişimcinin de usanmadan yapması gereken şey aslında sürekli büyük resmi hayal etmektir. Bir resim defteri ve kuru boyalar alın. Güzel bir müzik eşliğinde, şu an kuluçkada olan fikrinizin, olgunlaşmış, büyümüş ve ticari değer yaratır hale geldiği 2-3 yıl sonrasının resmini çizin.
2- Sabit zihniyetten büyüyen zihniyete geçmek:
Stanford Üniversitesi profesörlerinden Carol Dweck’in kitabı Growth Mindset’i okumak birçok girişimci için dönüm noktası oluyor. Bu kitap, “Neden olmaz” yerine “Nasıl oldurturum?” sorusunu sormak gereğini anlatıyor. Zihnimiz bizi yönetiyorsa, önce onu yeniden kodlamalıyız öğle değil mi?
Aksiyon: Sürekli şu 3 soruyu sorun: Başka ne yapabilirim? Her şeye rağmen başka ne yapabilirim? İstediğim sonuca ulaşmak için ben kim olmalıyım? Yeteneklerim ne olmalı? Alışkanlıklarım ne olmalı?
3- DISC Davranış Profili:
İşte, İTÜ Çekirdek girişimcilerimizin döndükleri en önemli kavşak… İletişimin kuralları hızla değişiyor. Dr. Tony Alessandra’nm deyimiyle ‘Altın kural”, yani “Sana nasıl davramlmasım istiyorsan sen de karşmdakine öyle davran” devri kapandı. Şimdi sıra “Platin kural”da. Yani, kendini tanı, karşındakini tanı, onun kendisine nasıl davramlmasım istediğini anla, ona göre davran.
Aksiyon: DISC Davranış Profili’ni öğrenin. Sadece profilinizin ne olduğunu değil, DISC’i özel hayatınızda, takımınızı kurarken, pazarlama ve satışta, hatta tahsilat yaparken nasıl kullanacağınızı öğrenin.
İlginizi çekebilir: Startup Hukuku (Girişim Hukuku) Nedir?
4- Guy Kawasaki-Simon Sinek:
Neden bu işi yapıyorsunuz? Neden kurdunuz? Vaadiniz ne, amacınız ne? İnsanlar ne yaptığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar.
İşinizi anlatırken siz neyi anlatıyorsunuz? Ürününüzün diğerlerinden farklı olan yönlerini mi, var olma amacınızı mı, yoksa dünyada neyi değiştireceğinizi mi?
Aksiyon: Udemy’den Guy Kawasaki’nin “The Art of Evangelism” eğitimini alıyorsunuz, yanma bir demet Simon Sinek’in “Start With Why” kitabını ekliyorsunuz. …Ve işte tüüüüüm hayatınız boyunca sizi her düştüğünüzde yerden kaldıracak İKSİR elleriniz arasında!
AYŞEGÜL AKŞAK – ActionCOACH Türkiye – işletme Koçu