Franchising Sisteminin 12 Avantajı
Bayilik veren firmalar franchising sistemi ile şubeleşmenin artılarını görmüşlerdir. 2 binli yılların başında henüz çok yeni olan franchise ve franchising sistemi uygulanmaya başlandıktan sonra bayilik alan girişimciye de bayilik veren markaya da çok büyük dönüşümleri olmuştur.
Franchise sisteminin 12 avantajı
- Marka ite birlikte ulusal veya uluslararası standarda ve kaliteye sahip olunur.
- Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteriyle iş yapma imkanı doğar.
- Franchise veren işletme yatırımcıya eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlar.
- Kaliteli personel bulma, işe alma ve yetiştirme konularında franchise veren işletmenin tekniklerinden yararlanılır.
- Mali, ticari ve personel konularında sağlanan destekle, teknik işlevlere ağırlık verilip başarı şansı arttırılır.
- Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize edilir.
- Franchise veren işletmenin finans ve hukuk danışmanlarından yararlanılır.
- Franchisor’ın araştırma ve geliştirme çabalarından fayda sağlanır.
- işletmenin kuruluş aşamasında ve kuruluş yerinin seçiminde bilimsel tekniklerin kullanılması mümkün olur.
- Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün hale gelir.
- Reklam ve tanıtım giderlerinden tasarruf edilir.
- Franchisor’a yapılan ödemeler, başlangıçta yeni bir işin ön yatırımından daha fazla olmasına rağmen, denenmemiş bir iş için yapılacak hata bedellerinin toplamından azdır.
5 altın tavsiye
1- Franchise veren markaların öncelikle konseptlerini doğru oturtup müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre markalarını geliştirmeleri gerekiyor.
2- Franchise sisteminin başarılı olması için kalite standardının yüksek tutulması ve operasyon/kontrol mekanizmasının çok etkin kullanılması önem taşıyor.
3- Franchise zincirlerinin gelişmesindeki en önemli etken yönetimdir. Vasat yönetilen bir zincir büyüyemez, markalaşamaz, hatta rakipleri büyüdükçe o küçülür. İyi yönetilen bir zincir, sıfırdan yola çıksa bile marka olur.
4- Girişimcilerin üretimiyle, mağaza konseptiyle, personel eğitimiyle, teknik desteğiyle yüksek kalitede hizmet verebilecek kurumsallaşmış firmaları tercih etmeleri tavsiye ediliyor.
5- Franchise almak isteyen kişilerin sanki firmanın tamamını satın alacakmış gibi titiz bir ön çalışma yapmaları, markanın hedef kitlesini ve tüketici profilini göz önünde bulundurmaları gerekiyor.