Kadın Girişimci Yarışmasını Kazandı Patron Oldu
“Yarışma hayatımı değiştirdi”
“2014’te, Ekonomist Dergisi, Garanti Bankası ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışmasında Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ ödülünü aldığım gün hayatımın en mutlu anlarından biridir. O günden sonda hayatımda daha farklı bir dönem başladı. Daha sonra sektörel olarak üç yıl üst üste yaptığımız projelerle EPDK’dan Oskar almamız, bu mutluluğumu perçinledi.”
Enerjide kadın girişimci
2014’te ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ ödülünü alan GY Grup Yönetim Kurulu Başkanı Göknur Atalay, içindeki enerjiyi işine dönüştürdü. GY Grup bir santralin kurulması için gerekli tüm projelendirmeyi ve hayata geçirme hizmetlerini sağlanıyor.
ODTÜ Fizik bölümü mezunu Göknur Atalay, grup başkanı olarak 2013 yılına kadar özel bir şirkette çalışır. Daha sonra kendi şirketini kurar. 2003’te kurduğu Energy Danışmanlık şirketi ve daha sonra GY Mühendislik ve Enerji Danışmanlık A.Ş. ana şirketlerinin yanı sıra üretim, inşaat, harita, orman hizmetlerini ayrı ayrı şirketleriyle bünyesinde bulunduran GY Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Sektörel STK üyelikleri olan Göknur Atalay, aynı zamanda KAGİDER ve ATO Enerji Komitesi Üyesi ve KAİSDER (Kadın işveren ve Sanayiciler Derneği) Başkanı.
Çalıştığı şirketten ayrıldıktan sonra ekonomik sıkıntıda olması nedeniyle kendi işini yapmaya karar veren Göknur Atalay, bu kararının nedenini şöyle özetliyor:
“Çalıştığım iş ortamında, içimdeki heyecanı, enerjiyi, yenilikleri aktarmam bir yere kadar olabiliyordu, işimi kurarsam daha özgür bir şekilde sektörde yer alabileceğimi ve daha hızlı ilerleyebileceğimi düşündüm. Hedefim enerji sektöründe kadınların da girişimci olabileceklerini ve başarılı olacaklarını göstermekti.”
YERLİ İMALAT YAPACAK
GY Grup, enerji üzerine her tür santrale, saha geliştirme, ölçme ve değerlendirme, fizibilite çalışmaları, enerji nakil hattı, kamulaştırma, çevre raporları, şalt tesisi gibi bir santralin kurulması için gerekli tüm projelendirme işlerini ve projeyi hayata geçirme hizmetlerini sağlıyor. Rüzgar, hidrolik, termik, jeotermal, güneş santralleri olmak üzere pek çok santrale mühendislik ve danışmanlık hizmetleri Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da (Afrika, Amerika, Türkmenistan, Cezayir vb.) veriliyor. Göknur Atalay, bu konuda şunları söylüyor:
“Bugüne kadar yaklaşık 25 bin MW toplam kapasiteli 300 rüzgar santralı sahası geliştirildi ve yüzlerce trafo projesi gerçekleştirildi. Şirket bünyesinde 70 civarında mühendis hizmet veriyor. En çok yenilenebilir enerji alanlarında, özellikle rüzgar ve güneş santrallerinin kurulumunda görev almayı tercih ediyoruz. Şu anda kendimize ait iki güneş ve bir rüzgar santralının kurulumunu yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte AR-GE yatırımlarına ağırlık vermek, yeni enerji kaynakları ve teknolojileri yaratmak, gençleri bu konuda daha da yüreklendirmek istiyorum. Ayrıca yerli imalat konusunda planlarımız var.”