Pazarlamada 2018’in Dijital Trendleri
Dünyada yaklaşık 2.5 milyar insanın aktif olarak kullandığı sosyal medya ağlarının çoğalması, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojilerdeki büyük yükseliş, 2018 yılında dijital alandaki pazarlama uygulamalarının önemini daha da artıracak. Dijital Dönüşüm Danışmanı Murat Erdör, bu yıla damgasını vuracak dijital trendleri şu şekilde sıralıyor:
■ Fijital pazarlama: Fiziksel ile dijital deneyimleri harmanlayarak tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşılmasını sağlayan yöntemlerden fijital, entegre iletişimin öne geçeceği 2018’in en büyük yıldız adaylarından…
■ Yapay zeka: “Flobotlar işlerimizi ele mi geçirecek?” endişesinden vazgeçip, öğrenmeye programlanmış bu yazılımlara pazarlama stratejinizde yer açın.
■ Mesaj: Bir zamanlar MIRC vardı; şimdi yerini Whatsapp aldı. Dünya genelinde aynı anda milyarlarca ileti bir kullanıcıdan diğerlerine iletiliyor. Daha ideal bir reklam mecrası hayal bile edilemez.
■ “Live streaming” videolar; İçerik her zaman kraldı ancak şimdi videolu içerikler daha da bir kral. Tüm sosyal medya platformlarının “live streaming” destekli bir altyapıya dönmeleri ile birlikte “izle ve geç” kavramı bu alanda iyice oturmaya başlayacak.
■ Artınlmş gerçeklik: Sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi de iki dünyanın birleşimi değil mi? Sırf bu teknolojinin yaratacağı pazarın, 2022 yılına kadar 117.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
■ Kısa süreli içerik: Periscope ile başlayan ve Snapchat, Scorp gibi uygulamalarla devam eden kısa süreli içerik kavramı, sosyal medyaya yön vermeye devam edecek.
■ VR pazarlama: Son dönemde teknolojisi ve popülerliği iyiden iyiye artan Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ve 360 derecelik videolar, özellikle gayrimenkul sektöründe çığır açıyor.
2017, dünyada reklam yatırım harcamalarında ne yazık ki bir rekor senesi olarak tarihe geçemedi. Sektörde büyüme olsa da, büyüme ivmesi yavaşladı; global reklam pastası 565 milyar dolara kadar yükseldi. Nedeni konvansiyonel mecralarda alman tedbirdi elbette. Neyse ki son 10 yılda büyük bir yükseliş gösteren mobil reklam, dijital pazarlama, online reklamlar ve türevleri sektöre can simidi oldu. Şimdi tüm gözler 2018’e çevrildi; çünkü 2017’nin aksine hem online hem de offline’da görkemli bir yılın bizi bekleyeceği konusunda tüm uzmanlar hemfikir. Hatta adını “fijital” koydukları akımla, konvansiyonel medya ile yeni nesil mecraların bu yıl kol kola ilerleyecekleri düşünülüyor. Her iki taraftaki artış pastayı hiç görmediğimiz kadar büyütecek.
EN BÜYÜK SIÇRAMA ARAMA MOTORLARINDA
Raporlar, global reklam yatırımlarıyla ilgili 2018’de yüzde 4.3 büyüme öngörüyor. Bu tahminler Güney Kore’deki Kış Olimpiyatları & Paralimpik Olimpiyatları ile Rusya’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, ABD kongre seçimi gibi dünya konjonktürü de göz önüne alınarak yapılıyor. Esas büyüme mecrası konusunda ise elbette herkes hemfikir; dijital teknolojinin geleneksel basılı medyanın tahtım sallamaya devam edeceği düşünülüyor. Hatta Google Adwords gibi hayatımıza son 10 yılda giren yeni reklam mecraları, “arama başına ödeme” ve “hedef odaklı pazarlama” başta olmak üzere yeni teknolojilerle bu yıl reklam gelirlerini yüzde 20’ye varan oranda artıracağa benziyor.
Peki, Türkiye’de tahminler ne yönde? Birkaç yılın siyasi ve ekonomik gündemi nedeniyle biraz olsun kan kaybeden sektör, 2018’de bir sıçrayış yaşayacak mı? İletişim ve pazarlamada hangi alanlar öne çıkacak? Tüm bu soruları sektörün odağındaki isimlere sorduk…
Muharrem AYIN / Open Yönetim Kurulu Başkanı
”2018 fırsatların yılı olacak”
2017’nin reklam yatırımları anlamında olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. Rakamlar henüz netleşmemekle birlikte, reklam yatırımı büyümelerinde yaklaşık yüzde 5’lik bir artış bekliyoruz. Özellikle yıl ortasından itibaren yapılan destekler büyümede etkili oldu. En fazla reklam yatırımı yapan sektörlerde sürpriz isimler yok; liste başı bu yıl da gıda, iletişim ve finans sektörü oldu.
Televizyon, bu yıl da en fazla yatırım payını kaptı; djjital TV’yi takip etti. Djjital yatırımlarda en fazla pay alan mecralar ise Google, Youtube ve Facebook oldu.
2018’in ise farklı fırsatların yılı olacağı düşüncesindeyiz. 2017’den daha hızlı ve rakamsal anlamda daha önde bir yıl olacak. Özellikle inşaat, dayanıklı tüketim ve finans gibi ana sektörlerin yatırımlarını artıracağını öngörüyoruz. Dijital ise yıl çok daha fazla odağa yerleşecek; artan djjital kullanımı veri yönetimini de pazarlama ve iletişimin ayrılmaz bir parçasına dönüştürecek.
Kaan Berkan / Golin İstanbul Ajans Başkanı
”Pazarlamada eski kurallar yıkılacak”
Türkiye, reklam ve pazarlamada 2017 yılına temkinli adımlarla başlamıştı. Özellikle yılın ilk yarısından itibaren, iç dinamiklerdeki toparlanmanın da etkisiyle turizm ve perakende başta olmak üzere birçok sektörde olumlu gelişmeler yaşandı. Yine de sektörümüz için zorlayıcı bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Büyük şirketler, bütçelerinde kontrollü ilerleyişi tercih ederken, PR, reklam ve dıjıt ajansların hayata geçirebildiği proje sayısında da azalmalar meydana geldi. Biz Golin olarak 2017 de yaptığımız tüm çalışmalarda “relevance” kavramını uygulamaya aldık. Bu kavram en özet haliyle, insanların markaların söylediklerine ilgi duyması ve ılgının canj kalmasına işaret ediyor. Kısacası iletişimde güven kriterinin yerine “popülaritemin yerleştiği kanısındayız.
Bu sadece bir örnek. Aynı şekilde 2018’in iletişim sektöründe eski kuralların tamamen yıkıma uğradığı bir yıl olacağı kanısındayız. Tek sesli iletişim ile tüketiciye ulaşmak mümkün olmayacağı için influencer’lar aracılığı ile hikaye anlatan ve deneyim yaratan kampanyalar on plana çıkacak. PR’ın da odağında medyadan çok bu “‘nfluencer isimler yer alacak. Sosyal medya ve geleneksel medyanın eşzamanlı yönetimi, her tür ajansın bir numaralı gündem maddesine dönüşecek.
Nedim ÖZKAN / İz İletişim Ajans Başkanı
“Stratejik plan değil; planın stratejisi öne çıkacak”
Ülkemizde iletişim sektörü, 60 milyon dolar büyüklüğe ve 5 bini aşan istihdamıyla önemli bir pazar. Ancak İletişim Danışmanları Derneği’ne üye ajansların toplam finansa) büyüklüğünün İngiltere’de tek bir ajansın ytliık cirosundan az olduğunu da eklemek isterim. Ancak 2018 öngörülerimiz sadece rakam odaklı değil. Heineken Küresel Dyîtal ve Medya Sorumlusu Ron Amram’ın sözleri aslında iletişimin önümüzdeki dönemine ilişkin noktayı koyuyor:
“İnsanların günde sadece aşağı kaydırarak tükettikleri içerikler 100 metreye eş değer ve bu da empire State binası ile aynı uzunlukta.”
Buna paralel 2018’de şirketlerin stratejik iletişim planından ziyade, yaptıkları iş için doğru stratejiye önem verdiklerine tanık olacağız. Çünkü artık tüketiciler ne ürettiğiniz veya ne sattığınızdan çok amaçlarınızla ilgileniyor. İşinizin amacını doğru belirlemeniz gereken, doğru kitleye, doğru mesajları, doğru zamanda iletmenin her zamankinden daha zaruri olacağı bir dönem bizi bekliyor.