Kariyer ve İş

Sosyal medya uzmanı aranıyor!..

“Sosyal medya uzmanı” olarak verilen iş ilam sayısı her geçen gün artıyor. Şirketler, sosyal medya yönetimlerini uzman ellere teslim etmek istiyor. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler soluğu eğitim programlarında alıyor…

İNTERNETİN hayatımızda kapladığı alana paralel yeni meslek dalları ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de sosyal medya uzmanlığı. Peki, nedir bu sosyal medya uzmanlığı? Neden şirketler bu alana ilgi gösteriyor? Bu soruların cevaplarına geçmeden önce sosyal medya uzmanlığının Instagram veya Facebook gibi mecralarda fotoğraf ya da bilgi paylaşmaktan ibaret olmadığını belirtelim. Görev tanımı içinde ‘sosyal medya’ kavramının geçmesi, her an herkesin bu işi yapabileceği algısını yaratıyor. Çoğu kişinin sosyal medyayı yakından takip etmesi bu algının oluşmasındaki en büyük sebep. Ancak günümüz iş dünyası sosyal medyayı takip etmek ya da sosyal medyada birkaç şeyi post etmekten çok daha fazlasını talep ediyor. Bu nedenle firmalar da bu işi uzman ellere teslim etmek istiyor. Bunu son dönemde yayınlanan iş ilanlarından da anlamak mümkün. Sosyal medya uzmanı arayan firma sayısı her geçen gün artıyor.

YENİ BİR KARİYER

Örneğin, Eleman.net’te 2016 ve 2017 yılında yayınlanan sosyal medya uzmanı ilanlarına bakıldığmda ilan sayısında yaklaşık yüzde 40’lık bir artış olduğu görülüyor. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, sosyal medya kullanımının etkisinin artmasıyla bu alandaki eleman ihtiyacının da arttığına işaret ediyor. Artan talep çoğu kişiye yeni bir kariyerin de kapılarını aralıyor. Bu kapıdan geçmek isteyenler de soluğu sosyal medya uzmanlığı eğitimlerinde alıyor. Bu talebin sebebini şöyle değerlendiriyor Duyarlar:

“Sosyal medya kullanımının ve etkilerinin artması ile birlikte sosyal medya uzmanlığı son zamanlarda oldukça talep gören ve yaygınlaşan bir meslek olmaya başladı. Özellikle kendi alanlarında iş sahibi olamayan yeni mezun veya deneyimsiz iş arayanlar, çeşitli sertifikasyon ve eğitimler sonucunda hızlı bir şekilde bu alanda işe başlayabiliyor. Hem çalışma koşulları, hem yapılan işin nispeten daha keyifli ve rahat olması hem de oluşan eleman ihtiyacından dolayı son dönemde çok tercih edilen bir çalışma alanı.”

sosyal medya uzmani
Sosyal medya uzmanı

“DIŞARIDAN KOLAY GÖRÜNÜYOR”

Sosyal medya uzmanı olmak ya da konuyla ilgili yetkinliğini artırmak isteyenler için pek çok eğitim mevcut. Bilgi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi pek çok üniversitenin yanı sıra İstanbul Institute, İSMEK gibi yerler de bu eğitimleri veriyor.

İstanbul Institute Eğitim Direktörü Murat Buran, sosyal medya uzmanlığı denilen alanın hala çok bakir bir alan olduğuna vurgu yapıyor. “Sınırlarını çok net belirleyemediğimiz çok geniş alan” olarak tarif eden Buran, “Her ne kadar son yıllarda bu alanda da yüksek lisans programlarını bazı vakıf üniversitelerinde görüyor olsak da kişinin bu alanda başarılı olup olmamasını biraz da kendi çabaları belirliyor” diye konuşuyor. İnsanların bu alana yönelmek istemesinin nedenlerini sorduğumuzda ise Buranın cevabı şöyle oluyor:

“Yeni yeni bir meslek haline geliyor olması ve belki de dışarıdan kolay görünüyor olmasının etkileri olduğunu düşünüyorum.” İstanbul Institute bu eğitim programım 2011 yılından bu yana düzenliyor. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile ortak çalışıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 2000 kişiye eğitim verilen programın ortalama ücretleri ise 3.000-3.500 TL arasında değişiyor.

TALEP ÇOK FAZLA

Kadir Has Üniversitesi de 2011 yılında bu yana sosyal medya alanında eğitimler düzenliyor. O tarihten bu yana programı 286 kişi başarıyla tamamladı. Katılımcıların yarıdan fazlasının şu an sosyal medya uzmanı olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yaptığını belirten Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Programlar Temsilcisi Dorukhan Demirbilek, programa katılan kişilerin genelde iletişim fakültesi öğrencileri olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra sosyal medya üzerinden faaliyetlerini artırmak isteyen kurumsal şirketlerin kurumsal iletişim veya pazarlama bölümü çalışanlarının ilgi gösterdiğini ifade ediyor. Demirbilek “Bloggerlar, yeni girişimcilerde programımıza katılıp püf noktalarını öğreniyor” diyerek programa katılanların profillerinin geniş bir yelpaze arz ettiğini ifade ediyor.

Bilgi Üniversitesi Program Sorumlusu ise, sosyal medyanın pazarlamayı yeniden şekillendirdiğini belirterek, “Yeni nesile ulaşmak isteyen, kullanıcılardan gelen geri bildirimleri önemseyen markaların, bütçelerinde dijital pazarlamanın ağırlığını artırdığı günümüzde sosyal medyada yer almak ve bu alanda uzmanlaşmak için bu alana ilgi gösteriliyor” diyor. Bilgi Üniversitesi kapsamında dört yıldır bu eğitimler düzenlenirken şimdiye kadar katılan kişi sayısı 500 oldu. Mart 2018’de başlayacak yeni dönemin ücreti KDV dahil 3.500 TL.

Kadir Has Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde ise eğitim Şubat 2018’de start alacak. Ocak ayı itibariyle erken kayıt indirimi olacağı bilgisini paylaşan Demirbilek ücretin J)u dönemde KDV dahil 2.700 TL olacağını, erken kayıt sonrası ise ücretin 3.000 TL+KDV olacağını söylüyor.

GÖNDERİ PAYLAŞMAK YETMEZ

Bu eğitimler sosyal medyanın nasıl lebiderya bir alan olduğunu anlamak açısından da önemli. Zira yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sosyal medya yönetimi gönderi paylaşmaktan ibaret değil. Demirbilek de sosyal medya uzmanının görev alanım tanımlarken “CRM’den tutun da yeni teknolojiler, arama motoru optimizasyonu, medya planlama ve satın alma, topluluk yönetimi, kriz yönetimi, strateji ve veri analizi ve içerik üretimi konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor” şeklinde anlatıyor. “Instagram, Twitter ve Facebook’da her gönderi paylaşan sosyal medya uzmanı olmaz” diye konuşan Demirbilek şöyle devam ediyor:

“Gönderileri veya stratejileri aldıkları eğitimler kapsamında değerlendirip, kurumu ve kimliği düşünerek hareket etmesi çok önemli. Uygulamalı sosyal medya uzmanlığı eğitimi aldığınızda saymış olduğumuz, sosyal medya uzmanının bilgi sahibi olması gereken konularda bilgi ve tecrübe sahibi olup, buna bağlı çalışmalarını gerçekleştirir.”

EĞİTİMLER KENDİNİ GÜNCELLİYOR

Sosyal medya uzmanı eğitimim almış ve bu görevle işe başlayanların maaşları ortalama 2.000 TL. Ancak bu alanda deneyim elde etmiş ve belli bir başarı kazanmış isimlerin çok daha iyi ücretlere çalıştıklarını da belirtelim. Bu nedenle sosyal medya uzmanlığı sadece kariyer olarak değil ücret anlamında da çoğu kişiye cazip geliyor. Zaten teknolojide yaşanan gelişmeler bu alanı da her daim canlı kılıyor. Bu nedenle Murat Buran eğitimlere talebin artarak devam edeceği görüşünü paylaşıyor. “Sürekli bir gelişimi de beraberinde getirdiği için kendini sosyal medya uzmanı olarak adlandıran kişilerin hiç durmaksızın kendilerini eğitmesi ve güncellemesi gerekiyor” diyen Buran, kendilerinin de program içeriğini sürekli güncellediklerini ifade ediyor.

Sosyal medya ve dijital alanda yeniliklerin asla bitmeyeceğinin altını çizen Dorukhan Demirbilek de “Bundan beş sene önce Instagram nasıl hayatımızda bu kadar önemli rol tutmuyorsa beş sene sonra da olmayacak, yerini başka bir platforma bırakacak” diye konuşuyor. Programlarının avantajını ise şöyle açıklıyor Demirbilek:

“Programımızdan mezun her katılımcımız sonraki dönemlerde istedikleri derslere istedikleri zaman herhangi bir ücret ödemeden sadece iki hafta öncesinden haber vermek şartıyla katılıyor. Günün trendlerini ve platformlarını, pazarlama tekniklerini öğrendikleri bilgilerin üzerine ekleyerek devam edebiliyorlar.”

Fatih UYSAL / Kariyer.net Genel Müdürü
“Başvurularda artış var”

Y kuşağının yanı sıra Z kuşağının da iş dünyasına katıldığı bu süreçte, kullanıcıların ve tüketicilerin ya da sunulan hizmetlerin kapsamının değişmesi nedeniyle artık yepyeni mesleklerin gündeme gelmeye başladı. 2017 itibariyle Kariyer.net veri tabanında sosyal medya alanında ‘dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanı, sosyal medya danışmanı, sosyal medya direktörü, dijital iletişim uzmanı veya sosyal medya hesap yöneticisi’ gibi unvanları içeren geniş bir yelpazede farklı pozisyon isimlerine rastlıyoruz. 2017’de bu tür unvanlarla iş arayan adaylara ait toplam CV sayısı 6 bin 500. Yine 2017’de sosyal medya alanında gerçekleşen toplam başvuru sayısının ise yaklaşık 240 bin olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2015 yılından itibaren hem sosyal medya alanındaki pozisyonlarda hem de başvuru sayılarında bir artış trendi olduğunu ve bu artışta ortaya çıkan ihtiyaçlara göre hızla çeşitlenen pozisyonların ne kadar etkili olduğunu verilerimizden görebiliyoruz.

Ayrıca Kariyer.net olarak e-eğitim portalımız Kariyer Akademi’de sosyal medya uzmanlığı eğitimi; bu dijital platformda ilk olarak vermeye başladığımız eğitimler arasında yer alıyor. Eğitimi tamamlayan katılımcılara sertifika veriyoruz.

Alper BORA / Beykoz Gelişim Koordinatörü
“Çok tecnibeli eğitmenlerimiz var”

Günümüzde insanların sosyal medyaya olan ilgisinin artmasıyla marka ve şirketlerin sosyal medya platformlarında aktif olmalarını zorunla hale geldi. Tüm markalar ve şirketler, müşterilerine bu platformlar aracılıyla daha kolay ulaşabiliyor, potansiyel müşteri kitlesini artırıp var olan müşterileriyle etkin bir iletişim sağlayabiliyor.

Kişisel sosyal medya hesaplarını yönetmek ile bir markanın hesaplarını yönetmek arasında oldukça büyük farklar var. Bu eğitim programlarıyla firmaların dijital ortamda yaptıkları çalışmaları daha verimli sonuç alabilmesi için veri ve raporlara dayalı kararlar vermek ve gerekli işlemlerden sonra uygulamaya geçilmesi eğitimleri verilecek. Biz farklı olarak ‘adwords, analytics ve sosyal medya’ konularını bir arada anlatıyoruz. Bu konuları biigi güvenliği ile destekliyoruz.

Bu alanda çok tecrübeli eğitmenlerimiz, Bilgi Üniversitesi, TMOOB ve PH4 gibi kuramlarda yaptıkları çalışmalara ‘Beykoz Gelişim’ çatısı altında devam ediyorlar. Yeni dönem eğitimlerimize 2018 Şubat’ta başlayacağız.

Meral Candan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu