Genel Olarak Bitcoin Ağı
BITCOIN AĞI
Bitcoin ağı internet ağını kullanır. Bitcoin ağına bağlı her bilgisayara uç adı verilir. Tüm uçlar eşittir, özel bir uç, sunucu, istemci yoktur, tüm uçlar gönüllülük esasına göre ağa dahil olurlar. İstedikleri anda ağdan ayrılabilirler. Bitcoin dışında en iyi bilinen uçtan uca ağ yapısı, dosya paylaşımı için kullanılan Napster ve Bittorrent’dir.
Şekil 8.1’de merkezi olmayan uçtan uca ağ bağlantısında, bir Bitcoin kullanıcısının diğerine Bitcoin transfer işlemi gösterilmektedir.
Şekil 8.1: Bir Bitcoin kullacısının, diğerine ağ üzerinden BTC göndermesi örneği
Bitcoin sisteminin kurallarını uygulayan, sistemin omurgası olan uçlara “tam node” (full node) adı verilir, diğer uçlar “hafif uc” (lightweight node) olarak adlandırılır. Bitcoin ağındaki uçların çoğu hafif uçtur.
Bitcoin ağında, tam uçlar Bitcoin P2P (uçtan uca) protokolü, madenciler ve cüzdan programları gibi hafif uçlar için ise Stratum gibi ek protokoller kullanılmaktadır.
Tam Uç (Full Node)
Tam uçlar, küresel hesap defterini, yani Blok-Zincir’i, tam ve eksiksiz olarak tutarlar. Genesis adı verilen ilk bloktan şu anki bloğa kadar tüm blokları, birbirlerinden bağımsız olarak kontrol eder ve saklarlar. Tam uçlar, bir Bitcoin transfer işlemlerindeki girdilerin daha önce kullanılmadığından emin olmak için, on binlerce bloğu kontrol ederler.
Tam uçlar, tüm blokları ve işlemleri aşağıdaki hususlar doğrultusunda kontrol ederler:
- Blokta belirli bir değerde Bitcoin arz edilmelidir.
- İşlemlerde harcanan paraların doğru bir şekilde imzalanması gerekir.
- İşlemler ve blokların formatı doğru olmalıdır .
- Hiç bir blokta, aynı Bitcoin birden fazla harcanmamalıdır.
Tam uç olmak isteyen bir uç, ilk bloktan başlayarak tüm blokları kendisine indirmesi gerekecektir. Tüm tam uçlar, aynı kontrolleri yaparlar ve birbirleriyle uyumlu kalırlar. Tam uçlar, tüm Blok-Zincir’i kendi sistemlerinde tutarlar. 1 Aralık 2016 itibarı ile bu bilgi yaklaşık 92 Gigabyte’dır. Bir tam ucun, madencilik yapması şart değildir.
Anlık olarak dünyadaki tüm tam uçları https://bitnodes.21 .co/ adresinden görmek mümkündür. Aralık 2016 itibarıyla, sistemde yaklaşık olarak 5,500 adet tam uç bulunmaktadır.
Şekil 8.2: 19 Aralık 2016 itibarıyla Dünya üzerindeki Bitcoin ağındaki tam uçlar
Hafif Uç (Lightweight Node)
Hafif uçlar, tam uçların aksine Blok-Zincir’in tamamını indirip, güncel tutmak zorunda değildirler. Hafif uçlar, Bitcoin cüzdanları olarak da bilinirler. Bitcoin cüzdanları, tam uçlara istemci olarak bağlanır ve sadece kendi işlemleri ile ilgili verileri isterler. Hafif uçlar, daha az disk ve ağ kaynağı kullanırlar. Blok-Zincir’in sadece bir parçasının indirilmesine dayalı, Sadeleştirilmiş Ödeme Doğrulama (Simplified Payment Verification) sistemini kullanırlar. Sadeleştirilmiş Ödeme Doğrulaması, onaylanmış bir bloğun tamamının indirilmesine gerek kalmaksızın, sadece ilgili işlemlerin indirilerek doğrulanmasında kullanılan bir metottur. Turcoin konumuzda ilginizi çekebileceğinizi düşünüyorum.