Kariyer ve İşMakaleler

Ceo’nun Dijital Ajandası

Bugün tüm şirketlerin gündeminde dijitalleşme bir numaralı konu haline geldi.

Sadece daha hızlı, verimli ve kârlı olmak için değil, gelecekte var olabilmek için de kaçınılmaz olarak dijitalleşmek zorunda olan şirketlerde dijitalleşme artık CEO’nun sorumluluğunda. Peki CEO’ların dijital ajandalarında neler var? En çok hangi v alanlarda ne tür projelerle nasıl bir değişim yakalamayı hedefliyorlar? Türkiye’nin önde gelen holding ve şirketlerinin CEO’larına dijital ajandalarını sorduk. Bir anlamda Türk iş dünyasının dijital gündemini de ortaya koymuş olduk.

“MOBİLİTEYİ ARTIRIYORUZ”

Bankacılık sektöründe dijitalleşmenin etkisiyle hızlı bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “Yeniliklere, gelişmelere, değişen müşteri beklentilerine, inovasyona ayak uyduran şirketler başarılı olacak” diyor. Garanti Bankası olarak kendilerinin de bu yeniliklerde öncü olmaya devam edeceklerinin de altını çizen Erbil, önümüzdeki dönemde dijitalleşme ajandasını da şöyle açıklıyor.

“Geçtiğimiz yarım asrı şekillendiren bilgisayar, internet, akıllı telefon teknolojileri yerini robotik, nesnelerin interneti, yapay zeka, akıllı bot, biyometri, API ve mobil ödeme teknolojileri gibi konulara bırakıyor. Global dijital trendleri şekillendirme vizyonumuzla Garanti Bankası olarak biz de bugünden sorumluluk alarak bu alanlarda öncü çalışmalar yapıyoruz. Bankacılıkta yeni bir dönem başlatacağına inandığımız, yeni hizmet modelimizi hayata geçirdik.

ceo

Bu model ile ulaşmak istediğimiz sonuçları şöyle özetleyebiliriz.

Bu modelde ‘tek noktada hizmet’ yaklaşımıyla donanımlı, birçok alanda hizmet verebilen çalışanlarımızla, müşterimize verdiğimiz hizmetin kalitesini ve hızını artırıyoruz. Bunlarla beraber, mobiliteyi artırıyoruz; sadece şubede değil her yerde hizmet verebiliyoruz.

Ayrıca, tüm iş süreçlerimizi ve operasyonumuzu sadeleştiriyoruz, dijitalleştiriyoruz.

Dijital kanallarımızı artık şubelerimizdeki müşterilerimize de daha iyi anlatmak için dijital yönlendirme sorumlularımız bulunuyor. Ayrıca, çalışanlarımızın müşterilerimize her yerde hizmet verebilmeleri için tablet bankacılığında önemli geliştirmeler yaptık. Bu sayede müşterilerimiz artık işlemlerinin sonunda sayfalarca doküman imzalamak yerine, şubede bulunan tabletler üzerinden veya kendi cep telefonlarından internet bankacılığı ortamına giriş yaparak onay sürecini hızlı ve kolayca tamamlayabilecek. Şubelerimizde banko düzeni kalkarken, her müşterimizin tek noktadan oturarak hizmet alacağı bir yapı oluşturduk. Bu model ile dijitalleşmenin getirdiği hız ve kolaylıkların şubelerimizde de en üst seviyede yaşanmasını amaçlıyoruz.”

“İŞİMİZİN YÜZDE 66’SINI DİJİTAL ORTAMA TAŞIDIK”

Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, vizyonlarının teknoloji odaklı yeni nesil sigortacılığın öncülüğünü üstlenmek olduğunu söylüyor. Başlattıkları Dijital Dönüşüm Programı ile stratejinin odağına müşteri odaklı dijital dönüşümü koyduklarını belirten Coqui, bu kapsamda neler yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Bu noktada, bir tıkla ya da dokunmayla ulaşılabilen platformlarda, birden çok ürünü bir arada rahatlıkla ve kendi arzusuna göre yönetmek isteyen müşterilerimiz için geliştirdiğimiz birçok projeyle acentelerimiz ile kurumumuz arasındaki ilişkiyi evrak yığınlarından kurtaran projeler öncelikli odak alanımızda. Bunların bir kısmı devreye alındı bir kısmını da devreye almak için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Sigortacılık uzmanlaşma süreci gerektiren ve bunun yanında önemli operasyonel maliyetleri olan bir iş dalı. Bu noktada robotics teknolojilerden yararlanıp operasyonlarımızı otomatize ederken, ‘roboadvisory’ süreçleriyle, kişiselleştirilmiş video, online chat gibi iletişim teknolojilerimizle hizmetlerimizi zaman ve mekan bağımsız olarak tüm müşterilerimize ulaştırmak üzerine çalışıyoruz.

Allianz Türkiye olarak sigortalılarımız için geliştirdiğimiz ‘Allianz’ım’ mobil uygulamamız buna bir örnek. Sigortalılarımız sağlık tarafında güncel ve geçmiş sağlık harcamalarını bu uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor. Dijitalleşme yönünde attığımız adımların iş süreçlerimize yönelik olumlu etkilerini şimdiden görmeye başladık. Örneğin, ‘Dijital Dönüşüm Programı’ ile işlerimizin yüzde 66’sını basılı ortamdan dijital ortama taşımış olmamız, tüm iş süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırdı ve verimliliği artırdı. Bu oranı önümüzdeki yıl yüzde 80 seviyelerine yükseltmeyi hedefliyoruz.”

“CRM PROJELERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Hazır giyim sektörünün hızlı markalarından Defacto için de öncelikli yatırım alanı dijitalleşme. Dijitalleşmeyi hızlı, kaliteli ve verimli bir servis sağlayarak müşteri coşkusu yaratmak olarak tanımlayan Defacto CEO’su İhsan Ateş, güncel teknolojiyi yakından takip ederek, kullandıkları sistem ve yazılımları yenilikçi bir bakış açısı ile sürekli geliştirdiklerini söylüyor.

Ateş, dijital ajandasını da şöyle anlatıyor: “Müşterimizi daha iyi tanımak ve sadakatini artırmak amacıyla potansiyel CRM projeleri üzerinde de çalışıyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğumuzda hem anlık teknolojik gelişmeleri eş zamanlı olarak uyguluyor hem şu anda hayatımızda olmayan ama çok yakında yaşamımızın bir parçası olacak yenilikleri hayata geçirecek altyapıyı kurarak en hızlı ve en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Örneğin, ‘Web Tabanlı Online Mağazacılık’ ile ülke çapındaki tüm mağazalarımızın ve depolarımızın birbirleri ile iletişimini anlık seviyeye getirerek, müşterilerimizin ve çalışanlarımızın isteklerine en doğru ve hızlı şekilde cevap verebilir konuma geleceğiz. Diğer taraftan, mağazalarımız ve tedarikçilerimizin kullandığı Tek Noktada Entegrasyon’ uygulamasıyla, merkezi yapımıza standartlara uygun veri sağlayacak entegrasyon çözümünü geliştirdik. Böylece mağazalarımızın ve iş ortaklarımızın sistemleri ile sağlıklı bir şekilde veri alışverişi yapabilme imkanına kavuştuk. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı pazaryeri şirketleri ile entegrasyon sağlayan ‘Marketplace Entegrasyon Uygulaması’nı geliştirdik. Daha önce pazaryeri şirketlerine satılabilir stok bilgisi manuel olarak iletiliyor ve satışı gerçekleşen siparişler için manuel toplu ürün çıkışları yapılıyordu. Son 1 yıl içinde hayata geçirdiğimiz Marketplace Entegrasyon Uygulaması ile pazaryeri şirketlerine anlık stok bilgisini ve satışı yapılan siparişleri otomatik olarak depoya iletmeye başladık.”

“TEKNOLOJİYİ BİZZAT GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu teknolojik yenilikleri ve dijital imkanları farklı hizmetler yaratmak, hizmet kalitelerini artırmak ve kendi iş süreçlerini de hızlandırmak için kullandıklarını belirtiyor. Bu kapsamda, dijital dönüşüm 5 yılı aşkın bir süredir, kurumsal olarak gündemlerinde yer aldığını açıklayan Bilaloğlu, yapılanları ve yapılacakları şöyle paylaşıyor: “Kurum içinde dijital dönüşümün daha verimli, daha hızlı gerçekleştirilmesi için, Dijital Dönüşüm Departmanını kurduk. Ayrıca, bu departmandan sorumlu olarak bir Chief Digital Offıcer (CDO) ataması da gerçekleştirdik. Dijital ajandamızda öncelikli konumuz müşterilerimiz ile buluştuğumuz her noktada hizmet kalitesini ve verimliliğini artırmak. Bunun Etkin ve aktif bir ERP sistemini uzun zamandır işlettiklerini belirten Şankaya, dijitalleşme kapsamında neler yaptıklarını ve yapmayı düşündüklerini şöyle anlatıyor: “Dijital dönüşümde ilk ele aldığımız konulardan biri bulut çözümler oldu. ERP sistemimizin kesintisiz hizmet verebilmesi için ERP sistemimizle entegre ‘Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği Çözümü’ ile verilerimizi bulutta anlık olarak yedeklemeyi hedefleyen bir proje yürütüyoruz. Bunun dışında e-mail sistemimizi buluta taşımak için yürüttüğümüz bir proje de devam etmekte.

Dünyanın herhangi bir noktasından internete erişebildiğimiz her türlü cihazdan erişilebilen iş akışlarımızı içeren mobil çözümleri devreye aldık ve yeni iş süreçlerini mobil çözümlerle desteklemeye devam ediyoruz. Ayrıca üretim noktalarında endüstri 4.0 kapsamında projeler başlattık. Üretim noktalarındaki otomasyon yazılımlarımızı ve donanımlarımızı bu kapsamda güncelliyoruz. Bu yatırımlarla beraber sadece veri toplamakla kalmayıp, verilerin ERP ile tam entegrasyonunu sağlamayı ve topladıkları verileri değerlendirip otomatik aksiyon alabilir yapılar kurmayı amaçlıyoruz. Her noktası ekranlar vasıtası ile görülebilir, izlenebilir ve kritik noktalarda otomatik olarak harekete geçebilen yapılar hedefliyoruz.

Bazı üretim noktalarında robot teknolojisinden faydalanacak projeler ise şu an planlama aşamasında.”

AHMET CEMAL DÖRDÜNCÜ / AKKÖK HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI
“Şirketlerin dijitalleşme endekslerini OLÇUMLEDIK”

HIZLI UYUM Dijitalleşme kapsamında teknoloji şirketimiz Aktek ile sanayi şirketlerimizin omuz omuza çalışmasını sağlayarak, dijital dönüşüme uyumun hızlı bir şekilde gerçekleştirilip, grubumuzun üretim kalitesi ve verimliliğine ilişkin standartlarının artmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla ajandamızda ilk adım olarak şirketlerimizin dijitalleşme endekslerini ölçümledik.

GEREKEN AKSİYONLAR

Uluslararası bir teknoloji danışmanlık şirketi ile Aktek ortaklaşa çalışma yürüttü.

Bu çalışma kapsamında, grup şirketlerimizin dijitalleşme endeksine göre bulunduğu konumları ve geliştirilmesi gereken üretimsel ve operasyonel süreçlerini yakından takip ederek, gereken aksiyonların alınması konusuna öncelik verdik. Bu projenin ülkemiz sanayisi için katma değer sağlayacağını düşünmekteyiz.

Şirketlerin dönüşümü

Öte yandan hem iç hem dış pazarda rekabet açısından avantaj yaratmak ve ülkemizin katma değerli üretimine geçişi kapsamında destek olmak istiyoruz. Bu yönde geliştireceğimiz projelerle grup şirketlerimizin dönüşümüne katkı sağlamak istiyoruz. Ayrıca şirketlerimizin dijital dönüşüm ve stratejik değer yaratacak dijitalleşme projelerini hedeflerine almasını istedik.

İK GÜNDEMİ

Özellikle İK tarafında şu an gündemimizde bulut Oracle K HCM projesi var. Proje kapsamında G toplamda 18 şirket için entegre insan kaynakları ve iş gücü yönetim sistemleri kurulacak. Özellikle Endüstri 4.0 alanındaki yatırım ve Ar-Ge çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecek. 2017 ve sonrası için de hedeflerimize uyumlu bir plan ile dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gelişim projelerimizi hayata geçireceğiz.

AGAH UĞUR / BORUSAN HOLDİNG CEO’SU
“VİZYONUMUZ DİJİTAL ŞİRKET OLMAK”

İYİLEŞTİRME ALANLARI

Teknoloji trendleri, yeni iş modelleri, müşteri ihtiyaçları, operasyonel ihtiyaçlar ve iyileştirme alanlarını gözden geçirerek rekabet avantajını artırmak için bir dijital dönüşüm vizyonu tanımlayıp, buna uygun iş stratejilerimizi güncelliyoruz. Bu bakışla, dijitalleşme vizyonumuzu “Türkiye’nin en dijital şirketi olmak” olarak değil, “İşlerimizde rekabet avantajı yaratabilmek için dijital şirket olmak” olarak belirledik. Yani dijitalleşmeyi ve teknolojiyi her iş birimimizdeki stratejik hedeflerimizi yakalamak ve kalıcı rekabet avantajı yaratmak için bir yetkinlik olarak konumluyoruz.

3 ANA BAŞLIK

Bu kapsamda dijitalleşme sürecinin iş stratejilerimize etkisini üç ana başlıkta özetleyebiliriz. Birincisi müşteri odağımızı daha güçlü bir hale getirmek için sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirmek ve müşteri tarafında daha kullanışlı bir hale getirmek. İkincisi sunduğumuz değer önermelerini, teknolojinin getirdiği optimizasyon, talep tahminleri, big data yönetimi gibi yöntemlerle daha da zenginleştirmek. Üçüncüsü de teknolojiyi pazarı dönüştürecek şekilde kullanarak maliyet avantajı yaratacak iş modelleri geliştirmek. Dijitalleşme başlığı altında her şirketimizde büyük bir danışmanlık şirketinin desteğiyle beraber her birinin dijital yol haritalarını belirledik. Önümüzdeki dönemde hem iş yapış şeklimizi, hem de pazara ulaşma kanallarımızı iyileştirecek bir süreci 3 yıllık somut bir plan haline getirdik. Şu anda da bunu uygulama aşamasındayız.

OSMAN BİRGİLİ / TEKFEN GRUP ŞİRKETLER BAŞKANI
“3 YILLIK YOL HARİTASIYLA İLERLEYECEĞİZ”

DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

Tekfen Holding bünyesinde, bütünsel bir yaklaşımla dijital dönüşüm yolculuğumuzu, bana göre bir miktar gecikmeyle başlattık. Bu yolculuk ile sadece dijitalleşmeyi değil, dijital teknolojilerden faydalanarak işimizi dönüştürmeyi, rekabetçi avantaj elde etmeyi, verimliliğimizi ve kârlılığımızı da artırmayı hedefliyoruz.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Dijital ajandamızda aynı anda pek çok konu ve çalışma var. Temel dijitalleşmenin altyapı çalışmaları yürütülürken, eşzamanlı olarak dijital dönüşümün iş dönüşümünü de sağlayabilmesi için dijital bakış açımızı geliştirmek, yetkinliklerimizi artırmak için çalışıyoruz.

KÂRLILIK OPTİMİZASYONU

Grup şirketlerimize baktığımızda, taahhüt grubu bünyesinde verimlilik artışı ve kârlılık optimizasyonunu hedefleyen projeler, tarımsal sanayi grubunda ise üretim verimliliği, lojistik optimizasyonu ve çiftçilere sunabileceğimiz dijital hizmet projeleri daha ön plana çıkıyor.

Dijital dönüşüm için 3 yıllık bir yol haritası ile ilerleyeceğiz. Bunun içerisinde çok hızlı geri dönüş sağlayacak projeler olduğu kadar, kültürel dönüşüm ve yetkinliklerin artması konusunda daha orta vadeli geri dönüşler bekliyoruz.

Nilüfer Gözütok Ünal

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu