Arapça bilen eleman aranıyor
Ülkemize her yıl yaklaşık 3 milyon Arap turist geliyor. Arap turist sayısında yaşanan artış iş dünyasına da yansıdı. Pek çok sektörde Arapça bilen eleman aranıyor. Arapça kurslarına yönelik talep de arttı…
ÜLKEMİZ denizi, tarihi ve doğal güzellikleri ile tam bir turizm cenneti. Türkiye her yıl bu cenneti yakından görmek isteyenlerin akınma uğruyor. Son yıllarda en fazla turist de Körfez ülkelerinden geliyor. Yıllar içinde bu bölgeden gelen Arap turist sayısı ciddi bir biçimde arttı ve bu sene itibariyle yıllık 3 milyon sınırına yaklaştı. Bu rakam oldukça önemli. Zira Arap turistler sadece ülkemizi ziyaret etmekle kalmıyor, alışveriş yaparak, gündelik hayata karışarak ciddi bir ekonomi de yaratıyor.
Bu ekonomin en önemli ayağı da perakende sektörü. Çünkü Arap turistler Türkiye’den alışveriş yapmayı çok seviyor. Istinyepark, Kanyon, Cevahir gibi belli başlı AVM’ler Arap turistlerin alışveriş için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Onları ellerinde alışveriş poşetleriyle bir mağazadan diğerine koştururken görmek mümkün. Özellikle Beymen, LC Waikiki, Koton gibi markalar Arap turistlerin favorileri arasında. Bu markaların mağazalarında her daim Arap turiste rastlamak mümkün.
BÜYÜK ŞEHİRLERDE YOĞUNLAŞIYOR
Bu nedenle pek çok perakende firması Arap turistlere daha iyi hizmet verebilmek için Arapça bilen eleman istihdam etmeye başladı. Koton da bu firmalardan biri. Konuyla ilgili görüşlerim aldığımız Koton İnsan Kaynakları ve Transformasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayça Kaşıkçı, “Son dönemde yaptığımız analizlerde özellikle Arapça konuşan müşteri sayısının giderek arttığım gözlemledik. ihtiyaç özellikle İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerde yoğunlaşıyor” diye konuşuyor. Bu nedenle özellikle turistik bölgelerdeki mağazalarında yabancı dil bilen adayları tercih ettiklerini ifade eden Kaşıkçı, müşteri profillerinin çeşitlenmesiyle Arapça bilen kişileri önceliklendirme-ye başladıklarından söz ediyor. Kaşıkçı “Bu sayede global bir moda markası olma yolunda müşteri memnuniyeti ve bağlılığı yakalamayı hedefliyoruz” diyor.
ARAPÇA KURSLARINDA ARTIŞ
Arapça bilen eleman ihtiyacının artmasıyla Arapça kurslarına olan ilgi de arttı. Çünkü Arapça bilmek artık iş bulmak için önemli bir avantaj sağlıyor. SDM Language School Eğitim Direktörü Akm Işık, son yıllarda Arapça kurs sayısında artış olduğunu belirterek bunda birinci etkenin imam hatip okullarının artması olduğunu belirtiyor.
Buradan mezun olan öğrencilerin ilahiyat fakültesine devam ettiklerini söyleyen Işık, bu durumun da Arapça kurs sayısını artıran unsurlardan biri olduğunu dile getiriyor. Işık, ülkemize her yıl ziyarete gelen Arap turistlerin sayısının milyonları bulması nedeniyle de Arapça’ya ilginin arttığını ifade ediyor.
Işık’ın da belirttiği gibi Arapça gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Örneğin, istiklal Caddesi’nde dolaşırken çoğu dükkanın vitrininde Arapça yazılara rastlamak mümkün. Bu sadece istiklal Caddesi için değil özellikle İstanbul’un tarihi yarımadası olarak adlandırılan Topkapı, Aksaray, Fatih gibi semtlerde oldukça olağan bir durum.
SATIŞ ELAMANI AÇIĞI FAZLA
Arapça kurslarına yönelik ilginin sebeplerinden biri de iş başvurularında avantaj sağlaması. Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal ilanlarda yer alan “Arapça bilen” ifadesinin rakamlara olan yansımasını incelediklerinde genel olarak bir artış yaşandığını gözlemlediklerini ifade ediyor. Mesela, bu yılın ilk dokuz ayı ile geçen yılın ilk dokuz ayı kıyaslandığında “Arapça ‘ bilen” ifadesinin yer aldığı ilan sayısının geçen yıla göre yüzde 8 artmış. Yine bu ilanlara yapılan başvuru saksının da geçen yılın ilk dokuz ayma göre yüzde 28 oranında artış yaşanmış.
Uysal’a en çok hangi pozisyonlar için Arapça istendiğini sorduğumuzda ise satış danışmam pozisyonun öne çıktığını belirtiyor. “Satış danışmanının ardından en fazla ilan yayınlanan diğer pozisyonların dış ticaret elemanı, tercüman, satış temsilcisi ve dış ticaret uzmanı olduğu dikkat çekiyor” diyen Uysal, Arapça bilen adayların en çok arandığı sektörlerin ise sırasıyla yapı, tekstil, üretim-endüstriyel ürünler, hizmet, sağhk, ticaret, turizm, kimya ve gıda olduğunu kaydediyor. Uysal konuyla ilgili şu rakamları veriyor:
“Bu yılın ilk dokuz ayı ile geçen yılın ilk dokuz ayı kıyaslandığında tekstil sektörünün yüzde 23’lük bir artış oranıyla diğer sektörlerin önüne geçtiği görülüyor. Tekstil sektörünün ardından geçen seneye oranla artış yakalayan diğer iki sektörün yüzde 21.9 ile gıda ve yüzde 19.4 ile de sağlık sektörü olduğu göze çarpıyor.”
TURİZM VE PERAKENDE REVAÇTA
İlanlarda “Arapça bilen” ifadesinde yaşanan artış Eleman.net rakamlarına da yansımış. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, sitelerinde bu tür ilanlarda özellikle bu yılın ikinci yarısında bir artış olduğunu kaydediyor. Toplam yayınlanan ilan sayısında, yılın ilk yarısına göre yüzde 40’lık bir artış olduğunu ifade edem Duyarlar, “En çok Arapça bilen elemanın arandığı sektörler turizm, perakende, gayrimenkul ve dış ticaret olurken, en çok aranan pozisyonlar ise satış temsilcisi, tercüman, sekreter/yönetici asistanı ve hostes oldu” diye konuşuyor.
Duyarlar “Sektör ve pozisyon dağılımına baktığımızda, Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin ve son dönemde Arap ülkeleri ile yapılan ticaret anlaşmalarının etkilerini açıkça görebiliyoruz” şeklinde devam ediyor.
“İLİŞKİ AĞINI YÖNETMEK İÇİN”
“Son dönemde insanların Arapçaya karşı bir ilgisi oluştu fakat artış gösteren kursların maalesef büyük bir bölümü profesyonel hizmet sunmuyor” diyen Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumlan Genel Müdürü Dr. Muhammed Ağırakça, plan program, öğretmen seçimi, müfredat belirlenmesi, akademik takip gibi kavramlar olmayınca bu kurslardan yeteri kadar verim alınamadığına vurgu yapıyor. Arapça kurslarına olan ilginin her geçen gün artmasının sebebim, günlük hayatta ve sosyal medya üzerinde Türk insanının etrafında çok sayıda Arap olmasına bağlıyor. Türkiye’de yaklaşık 4.5 milyon Arap ülkelerinden gelmiş vatandaşlar yaşadığını söyleyen Ağırakça, bu nüfusla ticaret, aile hayatı, komşuluk, eğitim gibi birçok ilişki ağı oluştuğuna dikkat çekiyor ve bu ilişki ağım yönetebilmek için insanların Arapça’ya önem vermeye başladığını söylüyor.
Araçpa dil eğitimi alanların en çok çalıştığı kurumlar eğitim sektörü oluyor. Bunun dışında satış danışmanlığı, medya ve sağlık sektörleri özellikle sektörel anlamda Arapça bilenlerin özellikle tercih edildiği yerler. Ağırakça, Akdemistanbul’a başvurup Arapça bilen personel isteyen kamu kuruluşları ve özel firmaların da bulunduğunu belirtiyor.
Çağrı merkezlerinde istihdam ediyor
Vodafone Türkiye, Arapça bilen ve Suriyeli vatandaşları İstihdam eden kurumlardan biri. Mağazalarının yanın sıra, çağrı merkezlerinde de Arapça hizmet veren firma, bu hizmetlerini ihtiyaca göre genişletiyor. Şu an da çağrı merkezlerinde Vodafone Net için Konya ve Samsun’da Arapça bilen dört kişiye istihdam sağlarken, Şanlıurfa ili de yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak. Firma müşterilerin talepleri doğrultusunda sesli yanıt sistemine dil desteği ekleyerek cevaplamak için bu sayıyı 12’ye çıkarmayı hedefliyor. Vodafone Mobil tarafında dördü Suriyeli, biri Türk olmak üzere toplamda beş Arapça bilen temsilcisi bulunan firmanın ekip lideri de Arapça biliyor. Firmanın satış ekibinde dokuz Suriyeli istihdam edilirken, mağazalarda Arapça bilen çalışan sayısı U8‘e ulaşmış durumda.
MERAL CANDAN