Gayrimenkul yatırım fonları yüksek getiri ve avantajlar sağlıyor
Gayrimenkul fonunun avantajı nedir?
- Gayrimenkul yatırım fonu satın alan yatırımcı hem kira gelirine, hem de gayrimenkulün kıymet artışına ortak oluyor.
- Gayrimenkul kendilerine ait olup kiraya verenler yüzde 35 gelir vergisi ödemek zorunda, fon satın alanlar ise yüzde sıfır vergi ödüyor. Fon alanların ödeyeceği tek vergi ise yüzde 10 stopajla sınırlı.
- Gayrimenkul yatırım fonlarının yüzde 80’inin gayrimenkulden oluşması zorunlu.
- Gayrimenkul yatırım fonu bankacılık sisteminde 1 milyon TL nakdi olan nitelikli yatırımcılara satılabiliyor. Ancak bu tutarda fon almak zorunda değilsiniz.
- Riski seven yatırımcılar daha yüksek getiri imkanı sunan arsa fonunu tercih edebiliyor. Riski sevmeyenler içinse AVM fonları öneriliyor.
- Bir fonun içinde en az 100 farklı gayrimenkul bulunuyor. Bu 100 gayrimenkulden 2-3’ü kiraya verilemese bile diğerlerinin gelirleri ile kazancınız dengeleniyor. Oysa ki bir gayrimenkulünüz varsa kiracınız çıktığı an geliriniz bir anda sıfırlanabiliyor.
- Paraya sıkıştığınız zaman kendinize ait bir gayrimenkulün tamamını satmak zorundasınız. Gayrimenkul yatırım fonunda ise ihtiyacınız kadar kısmı satabilirsiniz.
- Gayrimenkul yatırım fonları genellikle proje üreticilerinden pazarlıkla toplu alım yapıyor. Bu nedenle sizin bir gayrimenkule ödediğiniz paranın yüzde 30-40 daha azına alım yapabiliyor. Başka deyişle alırken kazanıyorlar.
- Gayrimenkul yatırım fonlarında fonu yöneten firma için belli bir süre satmama şartı var. Satış yapılması durumunda yüzde 30’lara varan cezalar uyguluyor. Bazı fonlar bu süreyi bir yıl bazı fonlar ise iki yıl olarak belirliyor.
- Kiraya verdiğiniz konuttan kiracınız ayrıldı. Mülk sahibi olarak yeni kiracı bulmak, ödenmemiş aidat borcu ile uğraşmak veya boya badana yaptırmak zorundasınız. Gayrimenkul yatırım fonu katılımcıları ise bu işlerle uğraşmıyor.
Gayrimenkul yatırım fonlarına talep hala istenen düzeyde değil. Oysa bu fonları tercih edenler vergi avantajı, yüzde 30-40 indirimli alınan gayrimenkullere ortak olma fırsatı ve ihtiyacı kadar pay satma gibi olanaklara kavuşuyor..
ARTIK bir otele, ofise, konuta, mağazaya, AVM’ye hatta tarlaya aynı anda sahip olabilirsiniz… Nasıl mı? Tabii ki gayrimenkul yatırım fonu satın alarak. Çok sayıda ve farklı kullanım özellikli gayrimenkulün bir portföyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan gayrimenkul yatırım fonları özellikle gayrimenkulden vazgeçmeyenlere çok sayıda fırsat sunuyor. Bugün Türkiye’de dört portföy yönetim şirketi toplam 24 adet gayrimenkul yatırım fonu çıkartmış durumda. ilk fon ihracı ise 2016 Nisan ayında yani yaklaşık bir yıl önce gerçekleştirildi.
Bu yüzden hali hazırda çoğu fon ihraç aşamasında. Yani portföy yönetim şirketleri fonları için talep topluyorlar. Bu fonlara başvurmanın tek şartı ise nitelikli yatırımcı olmak. Başka deyişle finansal varlık (mevduat, sermaye piyasası araçları) toplamı 1 milyon TL’yi aşan bireysel yatırımcılar satın alabilecek.
ÇOK SAYIDA AVANTAJA SAHİP
Gayrimenkul yatırım fonları yatırımcılarına yüksek getirinin yanı sıra çok sayıda avantaj da sağlayacak… Örneğin çok büyük bir vergi avantajı var. Bir gayrimenkul alıp bunu kiraya verdiğinizde kira geliri üzerinden yüzde 35 vergi ödemeniz gerekiyor. Oysa ki gayrimenkul yatırım fonlarında vergi oranı yüzde sıfır. Ödenecek tek vergi ise yüzde 10 stopajla sınırlı.
Fonların avantajları bununla da bitmiyor. Gayrimenkul yatırım fonu içeriğinde çok sayıda konut, AVM, ofis hatta tarla bulunduruyor. Bazı fonlar sadece konut içerildi veya AVM içerikli olurken, bazı fonlar tüm bunlarm karması ile çıkarılabiliyor. Çok sayıda gayrimenkul olduğu içinde riski dağıtıyor. Profesyoneller tarafından fiyat ve getiri araştırması yapılarak seçilen fon portföyleri sayesinde getiriler de yükseliyor. Bugün gayrimenkul yatırım fonları genelde proje üreticilerinden yüzde 30-40 indirimli toplu konut veya ofis alımı yapıyor. Yani sizin bireysel olarak 1 milyon TL’ye aldığınız bir konutu gayrimenkul yatırım fonu 700 hatta 600 bin TL’ye satın alabiliyor. Anlayacağınız fon portföyünü yönetenler alırken de kazanabilmek için fırsat peşinde koşuyor. Şunu da belirtmekte fayda var, gayrimenkul yatırım fonları yatırımcıları hem kira geliri, hem de gayrimenkulün değer artışına ortak ediyor.
HEDEFTE YABANCI VE BES VAR
Çok sayıda avantajı bünyesinde barındıran gayrimenkul yatırım fonlarına maalesef ilgi oldukça zayıf. Sektör temsilcileri halen BES fonları gibi kurumsal yatırımcılara ve yabancılara daha rahat ulaşabildiklerini ancak bireysel yatırımcıların talebinin çok zayıf olduğunu söylüyor. Bu nedenle çoğu ihraççı portföy yönetim şirketi yabancı yatırımcılar ve BES fonlarını radarına almış durumda.
Dünyada çok yaygın olan ancak Türkiye’de yatırımcıların henüz çok sıcak bakmadıkları gayrimenkul yatırım fonlarını sizler için inceledik. Proje üreticilerinden fonlarının portföyleri hakkında bilgi aldık, gelecek hedeflerini konuştuk…
ALB ARAKA
Ticari gayrimenkula odaklanacak
Albaraka iştiraki olan Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetim’in hali hazırda üç tanesi ihraç edilmiş bir tanesi ise ihraç sırası bekleyen dört fonu var. Bu fonlardan “One tower Gayrimenkul Yatırım Fonu” alışveriş merkezi ve rezidans, “Batışehir Gayrimenkul Yatırım Fonu” konut, ofis, dükkan, “Dükkan Gayrimenkul Yatırım Fonu” konut, ofis, dükkanlardan oluşuyor. Albaraka Flora Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu ise henüz ihraç etmedi.
Bu dört fonun da îslami ticaret prensipleri ile ulusal ve uluslararası kabul görmüş faizsiz finans ilkelerine uygun hareket ettiğini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “SPK’nın Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilişkin Esaslar Tebliği’ne göre, gayrimenkul yatırım fonlarının fon toplam değerinin en az yüzde 80’inin gayrimenkul yatırımlarından oluşması zorunlu.
Bizim fonlarımızın ise yaklaşık yüzde 95’lik kısmı gayrimenkul yatırımlarından oluşuyor. Daha çok konut stoğundan oluşan fonlarımız içerisinde dükkan, ofis, rezidans, AVM gibi farklı üniteler mevcut. Kalan yaklaşık yüzde 5’lik kısım ise gene ihraç belgesinde belirtilen ve faizsiz birer yatırım aracı olan katılım hesabı ve kira sertifikası olarak değerlendiriliyor” diyor.
Albaraka Türk önümüzdeki bir yılda mevcut fonlarının portföyünü yeni alımlar ile büyütüp ayrıca yeni fonlar ihraç etmeyi planlıyor. Özellikle kira geliri olan ticari gayrimenkullere odaklanmayı planlayan kurumun bu konudaki önceliği yatırımcıların karını maksimize etmek. Bu nedenle geri dönüş süresi kısa olan, satışı makul bir sürede yapılabilecek gayrimenkul yatırımlarını tercih ettiklerini ifade eden Utku, gayrimenkul sektörüne ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor:
“Özellikle yaz aylarında gayrimenkul sektöründe satış ve kiralamalarda bir durgunluk yaşanıyor. Ancak sonbahar ile birlikte yılsonuna kadar gayrimenkul sektöründe genel bir hareketlilik olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin genç nüfusu ve demografik yapısı nedeniyle yüksek sayıda konut ihtiyacı bulunuyor.
Dolayısıyla konut alanında söz konusu edilen arz fazlası, orta vadede yeni oluşacak talep ile ortadan kalkacaktır. Ayrıca inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar da var olan stoklar eriyene kadar yeni projelerin mevcut stoklar ile fiyat rekabetini engelleyecektir.”
Utku’ya göre sektörün canlılığını sürdürebilmesi için bir diğer koşul ise finansal maliyetlerin düşük olması. Faizlerin mevcut seviyelerin altına gelmesi halinde kira getirisi olan ticari gayrimenkullerin cazip hale gelebileceğini ifade eden Utku, “Faizin düşmesi ve alternatif, esnek ödeme planları sunulması durumunda gayrimenkul yatırımları tekrar cazip hale gelecektir. Nitekim, özellikle ipotekli konut satışları ile faiz oranı arasında ciddi bir ilişki var. Örneğin, bankaların son yaptıkları kampanyalar, fiyat indirimleri ve esnek ödemeler konut sektörünü bir miktar daha canlandırdı” diyor.
RE-PİE
Yabancıya özel fon kuracak
RE-PIE Gayrimenkul Portföy Yönetimi altı adet gayrimenkul yatırım fonu kurdu. Söz konusu fonlardan beşi SPK’dan ihraç onayı aldı. Bunlardan Anadolu Stratejik Gayrimenkul Yatırım Fonu sadece arazi ve arsa yatırımı yapıyor. Milenyum Gayrimenkul Yatırım Fonu özel bir aile fonu ve söz konusu ailenin gayrimenkul yatırımlarını yönetiyor. Firma ayrıca Turkmall’la yaptığı işbirliği sonucunda Novada Söke Gayrimenkul Yatırım Fonu, Novada Akhisar Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Nova-1 da Tokat Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu da kurdu.
Üç AVM için üç yatırım fonu kurduklarını söyleyen Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi CEO’su Haşan Bayhan, “Bunun dışında Maslakl453 Gayrimenkul Yatırım Fonu da söz konusu Emlak Konut Projesi’nden ticari mülk almak üzere kuruldu” diyor.
Firma önümüzdeki dönem yeni içeriklerle yeni fonlar kurmayı planlıyor. Şu anda yabancı yatırımcılara ve dünyadaki varlık fonlarına yönelik özel fonlar çıkarmak için proje geliştirdiklerini söyleyen Bayhan, şirketin fon stratejileri hakkında ise şunları söylüyor:
“Henüz girmediğimiz konut ve ofis pazarında ‘fırsat fonlar’ üzerine çalışıyoruz. Fonlarımız gayrimenkulü sektör olarak değerlendirmekten öte varlık bazında ve sektör bazında yatırım yapıyor. Mevcut konjonktürde, değer artışı potansiyeli en çok arsa/arazi varlıklarında olduğu için sadece arsa ve araziye yatırım yapan fon kurduk. Kira getirilerine baktığımızda da en yüksek oranın AVM’lerde olması nedeniyle AVM fonlarını kurduk. Son datalar konut ve ofis pazarında yavaşlamaya işaret etse de bu dönemde yatırımcıların ürün bazında değerlendirme yaparak, kendileri için en cazip olanı bulmaları önem taşıyacak.”
AK PORTFÖY
Aralıkta yeniden satışa çıkacak
Ak Portföy şu ana kadar iki gayrimenkul yatırım fonu kurdu. Bunlardan ihracı gerçekleştirilen ve tüm yatırımcılara açık olan “Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu”, aynı zamanda Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonu olma özelliğini taşıyor. Bu fonun temel stratejisinin başta ofisler olmak üzere, gelir getiren ticari gayrimenkullere yatırım olduğunu söyleyen Ak Por-föy Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersari, fon hakkında şu bilgiyi veriyor:
“Bu kapsamda ilk yatırımlarımızı İstanbul’da Esen-tepe-Levent hattında MİA (Merkezi İş Alanı) olarak tanımladığımız bölgede bulunan Astoria ofis bloklarına ve devamında Anadolu yakasının MİA’sı olarak şekillenen Ataşehir’deki Palladium Tower’a yaptık.
Böylece fonumuzda şu ana kadar İstanbul’un en prestijli iş alanlarında bulunan iki A sınıfı ofis projesinde, toplamda 2.400 metrekare brüt kiralanabilir alana ulaştık ve şu anda 175 milyon TL büyüklüğündeki bu fonumuzun yaklaşık yüzde 27’sini yatırıma yönlendirmiş olduk. Değer artışının yanında, yüksek ve sürdürülebilir kira getirisi hedeflediğimiz bu tip yatırımlarımıza önümüzdeki dönemde devam edeceğiz.”
Ak Portföy bu fonu giriş çıkışa açık ve süresiz olarak kurguladı. Şirketin ihracını henüz gerçekleştirmediği ikinci gayrimenkul yatırım fonu ise yabancı bir yatırımcı için kurduğu özel bir fon. Ak Portföy olarak birçok yabancı yatırımcıya Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapmanın avantajlarını anlattıklarını söyleyen Ersari, “Gayrimenkul yatırım fonları, kurumsal ve güvenli yapısıyla birçok avantaj barındırıyor ve özellikle yurtdışmda gayrimenkul yatırımlarının fonlar üzerinden yapılması oldukça yaygın bir uygulama. Biz de birçok yabancı yatırımcıya bu avantajları anlatarak, Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yatırım yapmalarına olanak sağlamak istiyoruz” diyor.
Kurum yatırım yapılacak gayrimenkulün seçiminde ise uzman bir ekiple çalışıyor. Hedef gayrimenkullere ilave olarak çok detaylı bölge, alternatif segment, kiracı profili ve sürdürülebilir kira getiri analizleri yapılıyor. Başta ofis alanları olmak üzere gelir getiren ticari gayrimenkullere yatırım yaptıkları fonun büyüklüğünün, 300-400 milyon TL civarında olmasını hedeflediklerini söyleyen Ersari, kurumun bu alandaki stratejisini ise şöyle özetliyor: “300-400 milyon TL’lik büyüklüğe önümüzdeki yıl ulaşacağımızı tahmin ediyoruz ve beraberinde farklı kurgu ve stratejilerdeki fonları gündeme almak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Halihazırda lojistik, perakende, otel, yurt, okul gibi gayrimenkulün birçok seg-mentinde detaylı incelemelerimiz için altyapımızı şimdiden oluşturduk. Arazi ve arsa yatırımlarının ise mevcut yatırımcılarımızın risk iştahları ile fazla uyumlu olmadığmı düşünüyoruz. Burada önemli olan, yatırımcı talebi ile uyumlu yatırım fırsatlarını bir araya getirebilecek, kolay anlatılabilir stratejileri oluşturmak. Buna ilave olarak ülkemize yatırım yapma potansiyeli olduğunu düşündüğümüz yabancı yatırımcılar ile temaslarımız devam ediyor ve bu kapsamda özel fonlar kurmak her zaman gündemimizde.”
Ersari’nin verdiği bilgiye göre, Ak Portföy Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun ilk yatırım dönemi Aralık’ta. Bu tarihte ilgilenen tasarruf sahipleri yeni alım yapabilecekler.
ÜNLÜ PORFTÖY
Alım fırsatı var
Ünlü Portföy’ün yatırım faaliyetine başlamış iki fonu bulunuyor. Bunlardan ilki Ünlü Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu.
İkincisi ise başvuru süreci tamamlanan, SPK’dan onay alınmasının ardından portföyü oluşturulacak bir fon. Bunların dışında üçüncü bir fon daha ihraç etmeyi planladıklarını söyleyen Ünlü Portföy Genel Müdürü Murat Gülkan, “Şu ana kadar bir konut projesine yatırım yapan fonumuz ve bir de ofis projeleri için başvurduğumuz fonumuz bulunuyor. Yeni çıkartacağımız fonda ise yine iskontolu fiyatlardan alınmış, şu an için kesin olmamakla beraber, ağırlıklı olarak konut projelerine yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.
Gülkan, gayrimenkul sektörünün uzun vadeli potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyor. Kısa vadede fiyatlarda hızlı bir artış beklemeyen Gülkan, sabırlı yatırımcı için alım fırsatı bulunduğu görüşünde. Bu doğrultuda yılsonuna kadar önemli bir değişiklik öngörmediklerini de ifade eden Gülkan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Önümüzdeki bir yıllık süreçte sektörde önemli bir yatırım potansiyeli görmüyoruz. Yatırımların uzun vadeli değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
OMURGA
Ailelere öze! fon kuracak
Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetim, 3 Temmuz 2017 tarihinde Omurga GPYŞ Karma Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu ihraç etti. Kurum fon portföyünü yüzde 60 ofis, yüzde 15 cadde mağaza, yüzde 15 konut, yüzde 10 ise arsa olarak yapmayı planlıyor.
Ofis yatırımları için çoğunlukla İstanbul’da, diğer yatırımlar içinse tüm Türkiye’de fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Omurga Gayrimenkul Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, “Gayrimenkul yatırım fonları haricinde, girişim sermayesi fonları kurmak ve yönetmek için de Sermaye Piyasası Kurulu’na yetki başvurumuzu yaptık. En kısa sürede yetki belgemizi genişle-tip girişim sermayesi alanında da fon kurmak istiyoruz” diyor.
îlk fonun toplam süresi beş yıl ve ilk iki yılı yatırım dönemi olarak planlandı, i fik Kurum bu ilk fonun yatırımları tamamlan-r dığında ikinci fonunun ihracını planlıyor.
Önümüzdeki yıl ayrıca kişiye/kuruma özel gayrimenkul yatırım fonları kurmak için aileler ve kurumsal şirketlerle görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kösebay konuşma-09uz Köseu^ sim şöyle sürdürüyor:
Aile gayrimenkullerinin kurumsal olarak yönetilmesi ve sonraki nesillere aktarılması açısından özel gayrimenkul yatırım fonları avantajlı olacak. Kurumsal yatırımcılar için de özel gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul portföylerini tek bir çatı altında yönetebilecekleri ve büyütebilecekleri bir sermaye piyasası aracı olacak.”
Kösebay buna karşın gayrimenkul sektöründe tüm segmentlerde işlem hacimlerinin düşük olduğunu vurguluyor. Alıcıların iskontoyla alım yapmaya çalışması, satıcıların ise beklentilerinin mevcut piyasa koşullarından yüksek olması nedeniyle işlem hacimlerinin sınırlı kaldığına dikkat çeken Kösebay, gayrimenkul sektörüne ilişkinse şu değerlendirmede bulunuyor:
“Gayrimenkul fiyatlarını segmentler bazında incelediğimizde ofis ve perakende pazarında kiraların, döviz kurunun etkisiyle 2016 yılında düştüğünü görüyoruz. Buna karşın konut ve lojistikte fiyatlar yatay seyretti, turizmde ise ciddi bir düşüş gözlemliyoruz.
Önümüzdeki bir yıl içinde mevcut fiyat seviyeleri korunacaktır. Bireysel yatırımcıların ölçek ekonomisinden yararlanması ve riskleri optimize etmesi açısından doğrudan gayrimenkul yatırımları yerine profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilen gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yapmalarını öneriyoruz. Bu şekilde yatırımlar portföy içinde verimli bir şekilde yönetilmiş oluyor.”
KALENDER GAYRİMENKUL
İki fonu var
Kalender Gayrimenkul Portföy Yönetim A.Ş.’nin Trakya Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Konut Gayri- KINDER menkul Yatırım fonu isimli iki fonu bulunuyor. Şir- portföy ket konut gayrimenkul yatırım fonunun ihracını yaptı. YÖNETİMİ Satışa konulan fonun yüzde 80’inin gayrimenkule yatırılacağını söyleyen Kalender Gayrimenkul Portföy Yönetim Genel Müdürü Mehmet Kalender, “Bu yüzde 80’lik kısmın yüzde 80’i ile de konuta yatırım yapacağız. Diğer bir deyişle fonumuzun toplam büyüklüğünün yüzde 64’ünü konuta yatırmayı planlıyoruz.
Trakya Gayrimenkul Yatırım Fonu ise Avrupa kıtasına yatırım yapacak. Yüzde 80’i gayrimenkule yatırım yapacak olan fonun bu yüzde 80’lik kısmın yine yüzde 80’i ise Avrupa yakasına odaklı olacak. Ancak kurum olarak öncelikle konut fonunun halka arzım tamamlamayı hedefliyoruz. Buradaki satışlara göre Trakya’yı daha sonra ihraç edeceğiz” dedi.
Kalender Gayrimenkul’ün iki fonu da 100 milyon TL üst sınırla ihraç edilecek. Bu nedenle oluşturulacak yatırım fonunun portföyünde 100-150 civarında daire bulunacak. Fonların büyüklüğünün sınırlı olması nedeniyle ağırlığı konut projelerine vereceklerini ve fırsat sunan alımları yapacaklarını söyleyen Kalender, gayrimenkul alımlarındaki stratejilerini ise şöyle özetliyor:
“Bizim fonlarımızdaki ana hedefimiz katılımcılarımıza enflasyon üzerinde getiri sunabilmek. Buna karşın bölge sınırlaması yapmıyoruz. Önceliğimiz nakde dönüşümü kolay bölgeleri tespit edip ona göre yatırım yapmak. Son dönemde birinci el proje satışları bir hayli düştü. İkinci el satışlar ise sürüyor. Bizim buradaki hedefimiz 700 bin TL’ye alıp 770 bin TL’ye satabilmek. Yani hem uygun fiyatlı konut bulup, hem de çabuk satışını yapabileceğimiz bölgelerden bunu toplamak. Yönetmeliğe göre biz gayrimenkul yatırım fonlarımıza zaten bitmiş konutları satın alabiliyoruz. Şimdi proje üreticileri vatandaşa 500-600 bine sattığı evleri bize toplu olarak aldığımız için çok daha ucuza satıyor. Bu konuda proje üreticilerinden teklifler de geliyor. Bunları da değerlendireceğiz.” Kalender’in verdiği bilgiye göre, içinde bulunduğumuz dönem gayrimenkul sektöründe “fırsattan bol bir şey yok”. Özellikle gayrimenkul alımmda büyük fırsatlar bulunduğunun altım çizen Kalender, “Biz emlakçılarla çalışmıyoruz. Tamamen sahibinden gayrimenkul topluyoruz. Bu arada bazılarını alıp satmak için bazılarını ise kira getirisi yüksek olduğu için portföyümüze ekleyebiliriz. Bu tamamen fırsata bağlı olacak. Örneğin uygun fiyatlı tarla bulursam veya dükkan bulursam onlarla da ilgilenirim” diyor. Kalender’in verdiği bilgiye göre, halen gayrimenkul yatırım fonlarına olan talep düşük seyrediyor.
Gayrimenkulde neye yatırım yapmalı?
AK PORTFÖY
Avrupa’nın önde gelen şehirlerinin birincil getiri oranlarıyla karşılaştırıldığında, İstanbul ticari gayrimenkul yatırımı açısından cazibesini koruyor. Üretim ve ticaret alanlarının yoğunluğu ile ulaşım altyapısı gibi faktörler değer artışı bakımından önemli. Ataşehir’de hızla büyüyen İstanbul Finans Merkezi’nin bölgeyi önemli bîr cazibe merkezi haline getirmesi bekleniyor. Bunun yanında inşa halindeki üçüncü havalimanı projesi, Beşiktaş-Mahmutbey ve Sancaktepe-Üsküdar raylı sistemleri, Kuzey Marmara Otoyolu güzergahı üzerindeki Kınalı ve 3. Köprü bağlantı yolları ve Gebze-İzmir otoyolu, güzergahı üzerindeki Gemlik, Orhangazi ve Kemalpaşa ve çevre bölgeler için önemli olacak. Şu anda planlama aşamasındaki Ktnalı-Tekirdağ-Çanakkale Otoyolu, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ve Aydın-Denizli yolları güzergahındaki bölgeler için de potansiyel değer artışı gözlemliyoruz.
Ayrıca, bir şehirdeki nüfus artışı da o şehirdeki gayrimenkulün değer artışında oldukça önemli bir faktör. Nüfus artışı, konut ihtiyacı doğuracağı için hem arsa fiyatlarında, hem de konut ve perakende ünitelerin fiyatlarında artışlar görülmesi olası. Dolayısıyla nüfus ve göç alan illeri de dikkate almak gerekir. Bu kapsamda hem ülkemizin GSYİH’nda önemli rol oynayan, hem de hızlı nüfus artışına sahip olan Kocaeli, Gaziantep, Bursa ve Antalya gibi illeri yakından izlemekte fayda var.
OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli gibi büyükşehirlerde şehir merkezlerindeki gayrimenkullerin her dönem alıcısının olduğunu görüyoruz. Üretimle büyüyen ve göç alan Manisa, Konya, Samsun gibi şehirler cadde mağaza, konut ve arsa yatırımları için fırsatlar sunuyor. Ofis piyasasındaki işlem hacminin büyük çoğunluğu İstanbul’da gerçekleşiyor. Son üç yılda hızlı arzdan dolayı kiralarda ve fiyatlarda düşüş görülse de, İstanbul’u Avrupa’daki benzer gayrisafi hasılaya sahip şehirlerle kıyasladığımızda halen ofis ihtiyacının olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ekonomik büyüme ve canlanma ile birlikte yeniden ofis talebi artacaktır.
ALBARAKA GAYRİMENKUL PORTFÖY
Bölgelerin gözde olmasını sağlayan unsurlar oldukça fazla. Özellikle nüfus artışının yüksek olduğu, yatırımların sürekli olarak sürdüğü, altyapı ve ulaşım gibi olanakların gelişmiş olduğu bölgelerin değerleneceğini ve prim yapacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla gayrimenkul sektöründe kritik noktanın bölgenin geleceği ve gelişmişliği olduğunu belirtmek lazım. Saydığım açılardan baktığımız zaman önümüzdeki bir yıllık süreçte İstanbul’da özellikle ulaşım altyapısı olumlu yönde değişen yani metro, raylı sistem, otoyol bağlantısı gelişen bölgelerin daha çok değerlenmesi beklenebilir.
RE-PİE GAYRİMENKUL PORTFÖY
Önümüzdeki dönemde potansiyelin Anadolu’nun gelişmekte olan illerinde olduğuna inanıyoruz. Göç alan, büyüyen, gelişen kentler ön planda olacak. Batı kesimleri deniz, liman, turizm potansiyelleri ile daha önde olabilir. Sanayinin geliştiği iller ve organize sanayi bölgeleri ayrıca değer kazanacaktır diye düşünüyoruz.
SPK’nın onayladığı gayrimenkul yatırım fonları
- 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Primo GYF
- 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Al Zamil GYF
- 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Turyap GYF
- 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Al Zamil Kira GYF
- 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Portakal Çiçeği GYF
- Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. One Tower GYF
- Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Batışehir GYF
- Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Dükkan GYF
- Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Flora GYF
- Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci GYF
- Ak Portföy Yönetimi A.Ş. SOFAZ Türkiye Özel GYF
- Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci GYF
- Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci GYF
- Kalender Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Trakya GYF
- Kalender Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Konutfon GYF
- Logos Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci GYF
- Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Karma Birinci GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Anadolu Stratejik GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Maslak 1453 GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Milenyum GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Novada Tokat GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Novada Söke GYF
- Re-Pie Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. Akhisar GYF
- Ünlü Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci GYF
ESİN ÇETÎNEL