Pilot Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Pilot olmak için gerekli şartlar ve ”pilot eğitimi” veren okullar’ın fiyatları. Çok hızlı büyüyen Türk havacılık sektörünün pilot ihtiyacı günden güne artıyor. Piyasanın talebini karşılamak üzere birçok pilot okulu açıldı. Okulların ücreti oldukça yüksek ama mezunların iş bulması garanti…
İçeriğe Ait Başlıklar
Pilot Olmak Artık Çok Kolay
UÇMA hevesi insanlık tarihi kadar eski olsa da insanın göklerde süzülmesinin tarihi çok yeni. Başlarda kuşları taklit ederek bu emelini gerçekleştirmeye çalışan insanoğlu, teknik bilginin gelişmesi ve Endüstri Devrimi’yle birlikte konu üzerinde daha sitemli çalışmaya başladı. 1899’da Wright Kardeşlerin yapmaya başladıkları yüzlerce deney ve hazırladıkları 200’den fazla kanat örneği sayesinde modern havacılığın temelleri atıldı. Ülkemizde ise Türk sivil havacılığı, 1925’de Atatürk’ün ülkenin geleceğine de yol gösteren “İstikbal göklerdedir” sözü doğrultusunda Türk Teyyare Cemiyeti ile başladı. ilk sivil havacılık operasyonları ise 1933’de beş uçaklık küçük bir filo ile “Türk Hava Postaları” adı altında yapılmaya başlandı.
2006’dan beri hızla büyüyen Türk havacılık sektörü, açılan yeni havaalanları ve satın alınan uçaklarla birlikte ivmesini artırıyor. Dolayısıyla yer hizmetleri ve kabin memurluklarıyla birlikte pilot talebi de artıyor. Türkiye’nin en değerli markası olan ve defalarca Avrupa’nın en iyi havayolu firması seçilen Türk Hava Yolları, her yıl ortalama 500 pilotu bünyesine katıyordu. Ancak firmadan yapılan açıklamaya göre 2019’da bu rakam 900’lere çıkacak. Sektörün büyümesi ve pilot ihtiyacının artması nedeniyle pilot okulları da bir hayli çoğaldı. Pilotlara yönelik yoğun talep nedeniyle iş garantili olan bu okulların yıllık ücretleri bir hayli yüksek. Teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitimin de verildiği okullara kabul edilmek için son derece kapsamlı bir dizi testten geçiliyor. Türkiye’nin önde gelen pilot okullarını, başvuru kabul şartlarını, ücretlerini ve verilen eğitimleri sizler için derledik…
AYJET 940 KİŞİ PİLOT LİSANSI ALDI
Ekim 2005’te çeşitli havayolu firmalarında çalışmış 15 pilotun bir araya gelmesiyle kurulmuş olan AyJet, özel Pilot Lisansı (PPL) eğitiminden Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı’na (ATPL Frozen) kadar her düzeyde uçuş eğitimi verme yetkisine sahip. Firma eğitimlerini uluslararası sivil havacılık otoriteleri International Civil Aviation Authority (ICAO) ve European Aviation Safety Agency (EASA) ile Ulusal Sivil Havacılık Otoritesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) belirlediği kurallar ve standartlar çerçevesinde veriyor.
Havayolu taşımacılığı sektöründe pilot olarak görev almayı planlayan öğrencilerin eğitimlerinin sonunda almaya hak kazandıkları ATPL (Frozen) lisansı, pilot adayı öğrencilerin bir havayolu şirketinde istihdam edebilmeleri için talep edilen lisans türü. AyJet, bu lisansı vermek için paket bir eğitim programı sunuyor. Bu eğitim, 18 ay içerisinde, Ticari Pilot Yetkisi, Alet Yetkisi ile Çok Motor Yetkisi ve Gece Uçuşu Yetkisi eğitimlerini ve 14 farklı dersten oluşan teorik bilgi eğitimini kapsıyor. AyJet Uçuş Okulu, uçuş eğitimlerinde, uçuş performansını istediği kalite standardında tutabilmek adına yaptığı planlamada senede altı kurs tarihi belirlemiş ve her bir kurs için kontenjan sayısını 15 olarak sınırlamış. ATPL (Frozen) eğitim bedeli yüzde 8 KDV dahil 70.200 euro.
Teorik eğitimler İstanbul-Şirinevler’deki tesiste, eğitim uçuşları ise ülkemizin tek özel havaalanı olan Hezarfen Havaalanı ile Balıkesir Koca Seyit Havalimanında veriliyor. Uçuş eğitimleri 19 adet Diamond DA 20-C1 tek motorlu ve üç adet Diamond DA-42 çift motor uçakları ve üç adet simülatör ile gerçekleştiriliyor. Eğitmen kadrosu 17 teorik bilgi öğretmeni, 32 uçuş öğretmeni ve 11 simülatör öğretmeninden oluşuyor. Uçuş ve simülatör öğretmenleri havayolu tecrübeli kaptan pilotlardan oluşuyor.
AyJet Uçuş Okulunda teorik bilgi eğitimi, hafta içi her gün 09.00-16.00 saatleri arasında yapılıyor. Derslere devam mecburiyeti olan okulda eğitim dili İngilizce ve adaylardan en az upper-inter-mediate düzeyinde İngilizce bilmeleri bekleniyor. Bunu test etmek maksadıyla ön kayıttan sonra bir dil sınavı yapılıyor. Üniversite mezunu olmayan adaylar kurslara kabul edilmiyor. Havayolu pilot lisansı eğitimi alacak adayların yetkilendirilmiş hastanelerden birinci sınıf uçuş sağlık raporu almaları gerekiyor.
AyJet’te öğrencilere eğitimin başlangıcında bir hafta süreyle uçuş yeteneklerini belirlemek amacıyla DLR Psiko teknik testine yönelik kurs veriliyor ve sonrasında öğrenciler THY Eğitim Başkanlığında DLR testine tabi tutuluyor. Daha sonra ise 50 saat havacılık İngilizcesi kursu veriliyor. Bu eğitimlerden sonra 210 saat uçuş ve 830 saat teorik eğitimden oluşan hava yolu taşımacılığı pilot lisansına yönelik uçuş eğitimi uygulanıyor. Kuruluşundan bugüne kadar AyJet’ten 940 kişi havayolu pilot lisansı alarak 391 ’i THY, 160’ı Pegasus, 78’i SunExpress ve diğerleri değişik havayollarında istihdam edilmiş. Öte yandan AyJet ile Türk Hava Yolları arasında uçuş eğitiminde istihdam garantili bir işbirliği de var.
AFA ATLANTİK UÇUŞ AKADEMİSİ ÖZEL TESİSLERDE EĞİTİM VERİYOR
2011’de profesyonel pilotluk eğitimi vermek üzere kurulan Atlantik Uçuş Akademisi AFA, MEB Özel Kurslar Onayı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Taksi işletme Ruhsatı vc Part-FCL Onaylı Eğitim Organizasyonu (OEO) lisanslarını alarak ilgili otoriteler tarafından yetkilendirilen bir pilot okulu. Beylikdüzü’nde bulunan eğitim merkezi, pilot adaylarının eğitimi için tasarlanmış özel tesislere sahip. Yer dersi ve simülatör eğitimlerini ana merkezde alan geleceğin pilotları uçuş eğitimlerini de akademinin ana üs olarak kullandığı Çorlu veya ikinci üs olarak kullandığı Edremit havalimanlarında alıyor.
Havayolu taşımacılığı lisansı olan ATPL (A) ve ticari pilot lisansı olan CPL(A) eğitim ücreti bu yaza özel indirimle 55.000 euro+yüzde 8 KDV. Anlaşmalı bankalar iki yıl ertelemeli banka kredisi verebiliyor. ATPL (A) lisansının eğitim süresi ortalama 16 -18 ay sürüyor. Bu süreçte 800 saat teori, 215 saat simülatör ve uçuş eğitimi veriliyor. Akademide 12 yer dersi eğitmeni, 28 uçuş eğitmeni ve beş A320 tip simülatör eğitmeni bulunuyor. AFA pilotluk lisansı vermek için lise mezuniyetini yeterli buluyor. Ancak çoğu havacılık firması pilotluk başvurularında en az ön lisans mezunu olma şartı arıyor.
Akademiden bugüne kadar mezun edilen, ATPL(A) ve A320 tip eğitimlerini başarılı ile tamamlayan yaklaşık 200 öğrencinin tamamı Atlasglobal tarafından istihdam edilmiş. Bunun haricinde halen THY gibi havayolu şirketlerinde ve yabancı havayolu şirketlerinde görev yapan AFA mezunu pilotlar da var.
Atlantik Uçuş Akademisi’nde, Alsim ALX-First FNPT-II/MCC ve AL250 FNPT-II uçuş simülatörleri EASA onaylı olarak kullanılıyor. FSTD-uçuş sentetik eğitim cihazlarından biri olan Alsim ALX-First FNPT-II Simülatörü, PPL’den MCC’ye ve JOT / Jet Geçiş Eğitimi de dahil olmak üzere FAA ve EASA eğitim standartlarında tüm pilot eğitimlerinde etkin olarak kullanılıyor. AJL250 FNPT-II simülatörü ile pilot adayları tek motorlu ve çift motorlu uçaklar için eğitimlerini, yüksek kaliteli görüntü ile desteklenen eğitim ortamında alıyor.
AFA filosu, Diamond Aircrafts tarafından üretilmiş ve tüm modern havacılık gereklerini karşılayan Glass Cockpit sistemi ile donatılmış olan 13 adet tek motorlu (SEP) DA20-C1 Edipse, dört adet tek motorlu (SEP) DA-40 NG ve iki adet çok motorlu (MEP) DA42-NG/VI uçaklarına sahip. ATPL(A)+A320 tip intibak eğitimi sağlayabilecek yeterlilikte Türkiye’nin ilk ve tek özel uçuş okulu olduklarını söyleyen AFA, talep edilmesi durumunda PPL(A) Özel Pilot Lisansı, CPL/IR(A) Ticari Pilot Lisansı, ME(A) Çok Motor Lisansı, ME/TR(A) Çok Motor ve Alet Yetkisi, ATPL(A) Havayolu Taşımacılığı Lisansı, MCC Çok Pilota Sertifikalı Uçaklarda Ekip İşbirliği Eğitimi, FI(A) Öğretmen Pilot eğitimleri lisanslarına sahip olmak için alınması gereken eğitimleri de veriyor. Firma, pilot eğitiminin yanı sıra 2013’den beri yüzde 100 iş garantili kabin memuru temel emniyet eğitimi de veriyor.
ER-AH HAVACILIK EĞİTİM YERİ İSPARTA
1991’de İsparta’da kurulan ER-AH Havacılık, sektöre orman yangın söndürme, reklam-pano çekimi ve zirai ilaçlama faaliyetleriyle girdi. Faaliyetlerine 2003’te hava taksiyi, 2008’de ise uçuş okulunu ekleyen ER-AH, İsparta Süleyman Demirel Havalimanfnda eğitim veriyor. Havayolu nakliye pilotu lisansı olan modüler ATPL(A) Fıozen eğitimi ile herhangi bir uçuş eğitimi bulunmayan adaylara bütün teorik ve uçuş eğitimleri veriliyor. 18 yaşını doldurmuş, lise mezunu, ileri seviyede İngilizce bilen ve eğitim süreçlerini takip edebilecek derecede matematik ve fizik bilgisine sahip olan adayların kabul edildiği programa katılmak için SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmış birinci sınıf sağlık raporu gerekiyor. Lise mezunu adayların programa kabul edilmesine rağmen havayolları firmalarının işe kabulünde lisans mezuniyeti aradıkları unutulmamalı.
Adayların programa kabul edilebilmeleri için bazı kriterlere uymaları gerekiyor. Öncelikle yüz yüze görüşme ve sözlü mülakatta adayın, havacılığa olan ilgisi, motivasyonu ve hedeflerinden bahsetmesi bekleniyor. İkinci aşamada ise genel yetenek ve dil yeterlilik sınavı yapılıyor. Adayın matematik ve fizik bilgisini ölçmek için Genel Yetenek Testi (GAT) ve gerek duyulması halinde yazılı ve sözlü dil sınavının yapıldığı bu aşamada dil sınavında havacılık terimleri ağırlıklı bir sınav yapılıyor. Üçüncü ve son aşamada ise adayın pilotluğa elverişli olup olmadığı ölçülüyor. SHGM tarafından 2014’de yayınlanan talimatla zorunlu olan bu aşamada pilotluk elverişlilik sınav uygulaması olarak Skytest veya Papi sınav sistemi kullanılıyor.
Yedi farklı modülün olduğu ATPL(A) Frozen eğitiminde ilk sırada PPL(A) yani hususi pilot lisansı geliyor. Derslerin Türkçe ve İngilizce olarak verildiği bu modülde günde altı saatten toplamda en az 123 saat ders veriliyor. Buna ilaveten, 18 saat VFR telsizle haberleşme, altı saat genel uçuş emniyeti, dört saat matematik ve fizik dersi veriliyor. Yaklaşık altı hafta süren bu programda simülatör eğitimi de veriliyor. Teorik derslerde ise hava hukukundan seyrüsefere, işletme prosedürlerinden meteorolojiye kadar 10 farklı konuda eğitim veriliyor. Teorik eğitimden sonra yapılan sınavda 100 üzerinden 75 alan adaylara 45 saat 15 dakikalık uçuş eğitimi planlanıyor. Bunun 40 saat 15 dakikası uçakta, beş saati ise simülatörde oluyor. 45 saatlik eğitim 45 günde tamamlanıyor. Öte yandan bu eğitimin 10 saat 15 dakikası yalnız, 35 saati ise öğretmenle yapılıyor. Hususi pilot lisansının yanı sıra uzaktan eğitim, gece uçuş eğitimi, uzaktan eğitim, aletli uçuş eğitimi, ticari pilot eğitimi ve çok motor yetkisi eğitimi de veriliyor.
ER-AH uçuş okulu Fibabanka, Deniz-Bank, Şeker Finans ve ICBC ile anlaşma yaparak ilk 24 ay düşük ödemeli ve kişiye özel ödeme planları ile kredi seçenekleri sunuyor.Yurtdışı okullara aracılık edenler
Her geçen gün büyüyen havacılık sektörüne pilot yetiştirmek amacıyla açılan okulların sayısı artıyor. Bu okulların bir kısmı eğitimlerini kendileri verirken bazıları ise yurtdışındaki havacılık okullarına aracılık ediyor. Bazıları şunlar…
• Top Air FLight: ATPL için 55 bin euro ve 16-18 ay eğitim süresi öngören okulun teorik dersleri İstanbul Esenyurt’ta verirken pratik eğitimler için Çorlu Havalimanını kullanıyor. ATPL için 760 saat teorik ve 210 saat pratik eğitim veriliyor. Intermediate seviyede İngilizce dil bilgisinin gerekli olduğu programa başvurabilmek için lise diploması yeterli. SHGM’den alınacak bir sağlık raporu da diğer gereklilikler arasında. 1993’den beri sektörde olan Top Air Flight’ın filosunda Evektor SportsStar, AT-3, Piper PA28 Arrovv 2, Cirrus 20 ve Diamond DA42 bulunuyor.
• Türk PiLot Akademisi: 2013’te kurulan akademide lise mezunu ve lisans mezunu torkpiot adaylar için yurtdışında profesyonel pilotluk eğitimi programları mevcut. İki tip pilotaj eğitimi sağlayan akademi, lise mezunları için yurtdışında üniversite pilotaj eğitimi, üniversite mezunlan için ise yurtdışında profesyonel pilotaj eğitimine aracılık ediyor.
• Gaziantep Üniversitesi Uçuş Eğitim Akademisi: 2017’de aktif hizmet vermeye başlayan Gaziantep Üniversitesi Uçuş Eğitim Akademisi PPL (A), Fİ [A) ve NR (A) lisansları konusunda öğrenci kabul ediyor. Üniversitelerde pilotaj eğitiminin yaygınlaşması için örnek olan üniversitenin verdiği lisans yelpazesini genişletmesi bekleniyor.
THY’de pilot olma şartları
- T.C. vatandaşı olmak
- En az lisans derecesi mezunu olmak
- 1 Ocak 1987 tarihinden sonra doğmuş olmak
- Erkek adaylar için 165 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak
- Kadın adaylar için 160 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak
- Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az iki yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek
- Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak
- Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış olmamak
- Başvuru tarihi itibariyle son iki yıl içinde TOEFL ve IELTS İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek.
- Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) Annex-1’deki ve JAR FCL-3’deki Ticari Havayolu Pilotu şartlarına uygun olmak
Pilot lisansı çeşitleri
PPL(A) – Private Pilot Licence [Hususi Pilot Lisanss): Hobi amaçlı uçak kiralayarak yapılan uçuşlar ya da kendi uçağınızı satın alarak yapacağınız uçuşlar için gerekli olan lisans türü
CPL(A) – Commercial Pilot Licence (Ticari Pilot Lisansı): Ticari amaçlı yolcu taşıyan businessjet pilotluğu için gerekli olan lisans türü
ATPL(A) – Airline Transport Pilot Licence (Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı): Havayolu şirketlerinde görev yapabilmek için gerekli olan lisans türü
Pilotluk için gerçek bir başarı hikayesi olan video
MUSTAFA EMRE SELEK
Gerçekten pilot olmak zor bir meslek ama iş hayatında maddi imkanda çok iyi