Başarılı Girişimcilik

İş Kurmak İsteyen Kadın Girişimcilere Destekler

Kadın girişimciliğinin güçlendirilmesinde devlet destekleri ve ödenekleri en önemli kaynaklar arasında yer alıyor. Ancak bunun yanı sıra gerek STK’lara gerekse de şirketlere önemli görevler düşüyor. Ekonomistin Garanti Bankası ve KAGİDER’le birlikte düzenlediği “Yılın Kadın Girişimcisi”yarışmasının yanı sıra Vodafone, Microsoft gibi global şirketler, bu yönde çeşitli programlar, yarışmalar düzenliyor. Bunun yanı sıra firmalar da sadece kadın girişimcilere özel iş fırsatları sunarak, onları iş hayatına kazandırmayı hedefliyor.

Türkiye’de halen 110 bin civarında kadın girişimci bulunuyor. Ekonomik, sosyal ve kültürel bütün zorluklara rağmen, son yıllarda yürütülen çalışma ve projeler kendi işini kuran kadınların sayısının artmasına katkıda bulunuyor. Ancak elbette bu sayı yeterli değil.

Genelde girişimcilik, özelde ise kadın girişimciliği açısından Türkiye’nin istenen düzeye ulaştığını ve bu alanda kadınların potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanıldığını söylemek mümkün değil. Küresel Girişimcilik ve Kalkınma Endeksi Kadın Girişimciliği Araştırmasına göre, Türkiye yüksek büyüme tempolu kadın girişimciliği açısından 30 ülke arasında 18’inci sırada yer alıyor. Bu skor, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizin kişi başına milli gelir düzeyine göre düşük kalıyor.

Ayrıca araştırmaya katılan 30 ülkenin 14’ünde kadınların yüzde 50’den fazlasının banka hesabı bulunmadığı görülüyor. Bu alanda cinsiyet açığının en yüksek olduğu ülke ise Türkiye… Kadın ve erkek arasında yüzde 50 düzeyinde fark bulunuyor. Kadın girişimciliği için eğitimin yanı sıra yönetim tecrübesinin de önemli olduğu gerçeğinden hareket eden araştırmada tepe pozisyonlardaki kadın oranı da inceleniyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 10-12 civarında görülüyor ve ülkemiz bu konuda 30 ülke içerisinde en alt sıralarda yer alıyor. Gerek STK’lar, gerekse özel sektör kadın girişimciliğe verdiği desteği artırdı. Kadın girişimci adayları özelinde düzenlenen programlar, yarışmalar, mentorluk destekleri, kadın girişimciliğinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Biz de kadın girişimcilere verilen bu destekleri araştırdık.

kadin girisimci

55 milyon dolar fon sağladı

Garanti Bankası; 2006 yılından bu yana kadın girişimciliğini farklı bir segment olarak ele alıyor. Kadın girişimcileri odağına alan ilk özel banka. Bu doğrultudaki çalışmaları; finansmana erişim, cesaret, eğitim ve yeni pazarlara açılma olmak üzere 4 temel alanda yoğunlaştırıyor.

Finansman alanındaki ihtiyaçları karşılamak için geliştirilen Kadın Girişimci Destek Pa-keti’yle kadın girişimcilere bugüne kadar 3,2 milyar TL tutarında kredi kullandırıldı. Eylül 2014’teyse kredi aşamasında kadın girişimcilere kefalet desteği sunmak amacıyla, Kredi Garanti Fonu’yla bir protokol imzalandı. Kadın girişimcilere özel tonlamalar sağlanıyor. Bu kapsamda Avrupa imar ve Kalkınma Ban-kası’ndan (EBRD) 55 milyon dolar tutarında fon sağlandı. Fon, Türkiye’de kadın girişimci sayısının artırılması, iş yaşamına kadınların katılımının teşvik edilmesi ve kadın yöneticilerin işletme faaliyetleri esnasında ortaya çıkacak finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanıyor.

Garantili işler web platformuyla faaliyet gösterdikleri sektörde fark yaratmalarını ve daha etkin hizmet sunmaları sağlanıyor. Üye işyeri kadın girişimciler ve KOBİ’ler, platform sayesinde işlemlerini takip edip, satışlarını etkin bir şekilde yönetebiliyor. Ayrıca girişimci kadınlar şubeye gitmeden Garanti internet veya Garanti Cep üzerinden destek kredisi kullanabiliyor. Kadın girişimcilerin diğer önemli gereksinimi ise ihtiyaçları olan uzman desteğine ulaşmak. “Uzman Danışman” hizmetiyle kadın girişimcilere ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetler konusunda uzman desteği sağlanıyor. KOBİLGİ çatısı altında yürütülen “Teşvik-Bul”, “ŞirketKur”, “GarantiTeknosor” ve “Garanti MarkaOI” gibi finansal olmayan hizmetlerle kadın girişimcilerin farklı ihtiyaçlarına destek olunuyor.

KAGİDER’den eğitim ve mentorluk desteği

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) temel stratejilerini kadınların eğitim alması ve fırsatlarla buluşturulması üzerine kur-guluyor. KAGİDER çatısı altında kadınları girişimcilik yoluyla güçlendirmek üzere çalışmalar yapılıyor. Kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına yönelik eğitim ve mentorluk destekleri veriliyor. Örneğin girişimcilik eğitimlerini tek bir platformda toplamak ve online eğitim modülleri ile Türkiye genelinde daha çok kadına ulaşmak amacıyla ‘KAGİDER Pusula’ projesi oluşturuldu.

KAGİDER Pusula platformunda, KAGİDER “işimi Kuruyorum” E-Eğitim Modülleri’nin yanı sıra yeni girişimciler için girişimciliğe dair yararlı bilgiler, ilham veren başarı hikâyeleri ve finansal erişim bilgileri yer alıyor. Kadın girişimcilere internet üzerinden “işimi Kuruyorum” eğitimlerinin verileceği işbirliği kapsamında Işık Üniversitesi, KAGİDER Pusula internet portalında verilecek eğitimlerin içeriklerinin oluşturulması ve geliştirilmesinde KA-GİDER’e akademik ve pratik destek sunuyor.

‘Kadından Almalı, Memleket Kazanmalı’

Kadın girişimcilerin ticari işbirliklerini arttırmak amacıyla her yıl Kadın Girişimci iş Günleri düzenleniyor. Bu yıl Garanti Bankası desteğiyle İzmir’de 400 kadın girişirinin katılımıyla düzenlendi. Ayrıca kadın girişimcilere yeni pazarlar da açılıyor. Bunlardan en önemlisi şubat ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF) etkinliği. Bu kapsamda 2 gün boyunca Türkiye’nin yanı sıra aralarında Meksika, Çin, Nijerya, Ru-anda, Kenya, Kosova ve Gana gibi ülkelerin bulunduğu 48 ülkeden tekstil, bilişim teknolojileri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren 300 kadın tedarikçi yine dünyanın önde gelen satın almacıları ile buluşturuldu. 10 milyon dolarlık iş hacmi yakaladık ve özellikle kadın girişimcilere yeni pazar fırsatları sunuldu.

Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadından Almalı, Memleket Kazanmalı’ adı verilen bir kampanya başlatıldı. Kampanya çerçevesinde kamu alımlarına en az 1 kadın girişimci çağrılması, teşvik çalışmalarına cinsiyet eşitliği perspektifinden yaklaşılması, Güneydoğu teşvik paketinde kadın istihdamı ve kadın girişimciliği için kota getirilmesi, verilen teşviklerde kadınlar için hedef konulması ve ticaret heyetlerine iş kadınlarının da davet edilmesi talebinde bulunuluyor.

Teknolojide kadın lider arıyor

Microsoft’un içinde yer aldığı etkinliklerden biri olan Teknolojinin Kadın Liderleri Projesi, 2016 yılında başlatıldı. Ödül programına 9 farklı kategoride başvurabiliyor. Kategoriler; Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı, Genç Teknoloji Yıldızı, Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider, Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi, Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi, Yılın Başarılı Kadın CEO’su, Engelleri Aşan Kadın, Yılın Bilim Kadını ve Bulut Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider…

Yarışmaya, ortaokul/lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadınlar aday olabilir. Yarışma birbirinden özel başarı hikâyelerinin gün yüzüne çıkmasını sağlıyor. Projede ödüller, 12 Haziran 2017 tarihinde Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşecek olan tören ile sahiplerini bulacak.

Kadınlara özel franchising veriyorlar

Kadın girişimciliğinin artırılması hedefiyle birçok şirket aynı zamanda kadın girişimcilere özel fırsatlar sunan franchising modelleri oluşturmaya başladı. Güzellik merkezinden parfümeriye, restorandan spor merkezine kadar birçok sektör, kadın girişimcilere yönelik içerisinde franchise giriş bedeli, royalty gibi önemli maliyet kalemlerinde de indirimler sağlayan paketler sunuyor.

Bu anlamda pozitif ayrımcılık başlatan şirketler, kadınlara özel iş modelleri yaratmaya ve bu modellerin içderisinde fırsatlar vermeye başladı. Spor salonları, güzellik merkezleri, restoran gibi kadının başarılı olabileceği varsayılan sektörler kadın girişimci adaylarına özel franchise giriş bedelinde indirimden royalty ücreti talep edilmemesine kadar birçok avantaj sunuyor. Kadın girişimcilerle büyümeyi hedefleyen bu firmalar, personel desteğinden yazılıma, yer seçiminden oryantasyona kadar birçok destek de sağlıyor.

Spor merkezlerindeki avantajlar

Kadınlara özel spor merkezi konsepti Türkiye’de oldukça başarıyla ilerleyen bir iş modeli. Bu alanda faaliyet gösteren b-fit, 51 şehirde hizmet veriyor. Türkiye genelinde 190 b-fit merkezi, 250 girişimci kadın tarafından yönetiliyor. 81 şehrin tamamında yer almak amacıyla yeni bir atılım gerçekleştirdiklerini söyleyen b-fit Kurucusu Bedriye Hülya, 30 şehirde kadın girişimciler aradıklarını belirtiyor. Bu 30 şehirde şube açan ilk girişimcilere 29 bin TL+KDV ile iş kurma fırsatı da sunuluyor. Bu destek sayesinde malzeme paketiyle birlikte ilk kadın girişimci 40 bin TL’ye iş kurma imkanına sahip oluyor. Normalde b-fit merkezi açma maliyeti 49 bin TL+ KDV. Royalty olarak aylık 400 TL + KDV alınıyor. Aylık ortalama ciro hedefi ise 15 bin TL.

Kadın girişimcilere özel

Yine kadınlara özel spor salonu konsepti olan Çilek Spor da kadın girişimcilere yönelik franchising fırsatı sunan firmalar arasında yer alıyor. Çilek Spor aynı zamanda 12 yaş altı çocuklar için de hizmet sunuyor. Türkiye genelinde 23 şube ile faaliyet gösteriyor. Çilek Spor Bayi Sorumlusu Ümit Özer, kadın girişimcilere özel ödeme seçenekleri sunduklarını ifade ederek, vadede kolaylıklar sağladıklarını sözlerine ekliyor. Kadın girişimcilerden franchise giriş bedeli olarak 10 bin dolar alınıyor. Bir şubenin yatırım maliyeti ise 20 bin ile 40 bin dolar arasında değişiyor. Royalty alınmıyor. Kar marjı ise ortalama yüzde 60. Şubeler için aylık 10 bin TL ciro hedefleniyor.

Portakal Spor, kadın girişimcilere franchise veren yüzde 100 yerli bir firma. Bayilerin kullandığı hidrolik fitness ekipmanlarının kendi bünyesinde imalatını yaparak, kadın girişimcilere uygun bütçelerle iş kurma fırsatı tanıyor. Üyelerin zaman geçirdiği, çeşitli hobi ve çocuk oyun alanlarının olduğu, taleplere göre pilates, dans, yüzme, yoga, çocuk ve hamile jimnastiği gibi derslerin yer aldığı Portakal Spor’da kadınların ihtiyaçları gözetilerek hizmet veriliyor. Portakal Spor Kurucusu Burcu Işık, özellikle Doğu ve Kuzey Anadolu illerinde franchising vereceklerini belirtiyor. Işık, “Kadın girişimcilerin oldukça uygun bütçelerle işlerinin patronu olmalarını sağlıyoruz” şeklinde konuşuyor. Franchise giriş bedeli 20 bin TL + KDV. Toplam yatırım maliyeti de ortalama 50 bin TL. 4’üncü aydan itibaren aylık 300 TL royalty alınıyor. Aylık ciro hedefi, 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiyor.

Güzellik sektöründeki fırsatlar

Kadınlara yönelik franchising fırsatı sunan bir başka marka ise Durance… Fransız parfüm markası olan Durance, Türkiye’de kadın girişimcilerle büyümeyi hedefliyor. 40 m2 büyüklüğünde butik işletmelerle büyüyen Durance, şu an Türkiye’de üç butik, 15 satış noktasıyla faaliyet gösteriyor. İstanbul’da Anadolu tarafında ve İzmir’de bu yılın sonuna kadar şube açılması planlanıyor. Kadın girişimci adaylarıyla öncelikle yatırım olasılığı ile ilgili karşılıklı görüşmeler yapıldığını ifade eden Durance Türkiye Temsilcisi Özlem Oktar Varoğlu, yer değerlendirmesinden sonra ise franchise bedeli üzerinden yüzde 50 indirim gerçekleştirildiğini vurguluyor. 10 bin Euro Franchise giriş bedeli alınıyor. Yatırım maliyeti ise franchise bedeli ve butik ile ilgili özel masraflar hariç 35 bin TL. Royalty alınmıyor. Aylık ciro hedefi minimum 35 bin TL.

Yüzde 50 indirim var!

Kadınlar tarafından işletilen el ve ayak bakım merkezi Manicare de franchising vererek büyümeyi hedefleyen markalar arasında yer alıyor. Manicare Kurucusu Çiğdem Haznedar, kadın girişimcilere Franchise giriş bedelinde yüzde 50 indirim avantajı sunduklarını söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Kendi knovv how ve deneyimimizi franchise’lara aktaracağız. Gerekli kurumsal çalışmamızı tamamladık, el kitabı ve ihtiyaç durulacak eğitimleri tasarladık. Franchise giriş bedelimizi 10 bin TL olarak belirledik. ilk beş salon için özel bir indirim yaparak 5 bin TL ile başlayacağız.”

Yatırım maliyeti ortalama 50 bin TL. Royalty bedeli aylık minimum 500 TL. Salonların aylık 15 bin TL gelir elde etmesi hedefleniyor.

Biota Laboratuvarları da franchising vermeye başladı. Üç yılda 30 mağazaya ulaşmayı planlayan şirket, özellikle kadın girişimcileri tercih ediyor. Kadın girişimcilerden yıl sonuna kadar franchise giriş bedeli ve royalty ücreti alınmayacak. Kiosk ve mağaza olmak üzere iki kon-septte franchising verilecek. Türkiye’de de üç yıl içinde 30 Biota Health & Beauty / Sağlık & Güzellik mağazasına ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Acemoğlu, bu yılın sonuna kadar Ankara, İzmir, İzmit, Adana ve Bursa başta olmak üzere yedi franchise şube daha açmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.

Restoranlar da öncelik tanıyor

Son zamanlarda restoran sektöründe de kadın girişimcilerin arttığını görüyoruz. Buradan yola çıkarak Kasap Döner de kadın girişimcilere öncelik tanıyor. Kasap Döner, 50 bin dolar olan franchise bedelini kadın girişimcilere yüzde 50 indirim ile 25 bin dolar olarak uyguluyor. Ayrıca kadın girişimcilerin kuracağı KasapDöner şubelerinin personelinin yüzde 50’den fazlasının kadın olması halinde, mal alımında da yüzde 5 indirim sağlanıyor. Global Restoran Yatırımları Genel Müdürü Bahar Özürün, “Tüm girişimcilere açılış, eğitim, işletme gibi süreçlerde ihtiyaç duydukları konularda destek veren operasyon ekibimiz bulunuyor. Bunun yanında isteyen kadın girişimcilerimize özel olarak restoran yönetimi eğitimi verip, tüm bilgi birikimimizi kendileri ile de paylaşıyoruz” diyor. Royalty alınmıyor. Yüzde 55 kar marjı sunuluyor. Aylık ciro hedefi minimum 150 bin TL.

Kız kardeşlik networkü

Küresel hedefleri olan kadınların birbirlerine ilham ve fırsat yarattıkları Turkish Wo-men’s International Network (TurkishWIN) kız kardeşlik networku altı yaşında. TurkishVVIN üyeleri öğrenciden genel müdüre, girişimciden akademisyene farklı sektörlerde ve şehirlerde çalışan kadınlardan oluşuyor. TurkishWIN kız kardeşlik netvvorkünde kadın girişimcilerin ihtiyaçlarına üç farklı kanaldan destek veriliyor.

Farklı TurkishWIN etkinliklerinde ilham veren hikayelerini paylaşan girişimcilerin rol model videolarını dijital mecralara taşıyor, mesaj ve ilhamlarını daha geniş kitlelerle paylaşıyor. TurkishWIN netvvork üyesi olan girişimci kadınlar, üç farklı kıtada etkinliklere katılabiliyor ve farklı netvvorklere ulaşabiliyorlar. Tur-kishVVlN üyesi olan her kadın mentorluk programına mentor ya da menti olarak katılabiliyor. EMCC akreditasyonlu programına mentorluk eşleşmeleri 12 ay sürüp gönüllülük esasına dayanıyor.

Girişimcilik özelinde Avrupa Birliği (AB), Avrupa imar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Kadın işletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programının mentorluk programını iş ortağı olarak 2015 yılından bugüne, üç yıldır yönetiyor. Programın hedefi kadın girişimci ve yöneticileri, işletmelerini büyüte-bilmeleri için finansal ürünler ve danışmanlık ile destekleyerek ülke ekonomisine olan katkılarını arttırmak.

Girişimci kadın lider yetiştiriyor

EY Türkiye, iki yıldır gerçekleştirdiği EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler programı kapsamında, çeşitli aşamalardan sonra seçilen kadın girişimcilere stratejik işbirlikleri kurma, net-vvorklerini genişletme ve liderlik becerilerini geliştirme imkânı sağlıyor. Birebir verilen mentorluk desteği sayesinde kadın girişimcilerin mevcut potansiyellerini ortaya çıkarmalarına, şirketleri için doğru stratejileri uygulamalarına ve işlerini büyüterek hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olunuyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve farklı sektörlerden 10 kadın girişimci ağırlanıyor. EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler programında yer alan kadın girişimcilerin yanı sıra, kadın girişimciliği alanında faaliyet gösteren STK’larla da iş birliği içinde ilerliyor, kadın girişimciliğinin yaygınlaştırılması, rol modellerin sayılarının ve görünürlüklerinin artırılması ve girişimcilerin desteklenmesi konusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Vodafone 11 bin kadına ulaştı

Kadınların dijitalleşmenin sunduğu imkânlardan yararlanarak ekonomik ve sosyal hayata eşit katılmalarına destek olmak amacıyla, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında Türkiye’de ilk kez kadınlara yönelik tüm ürün, servis, proje ve hizmetlerimizi tek çatı altında toplayarak “Vodafone Önce Kadın” programı hayata geçirildi. Program çatısı altında gerçekleştirilen projelerle bir yandan kadınlar bilgilendiriliyor, bir yandan da girişimci ruhları harekete geçirilerek kendi işlerini kurmaları sağlanıyor.

Program, 700 bini aşkın kadına ulaştı. Yatırımcısı dahil tüm çalışanları kadınlardan oluşan Önce Kadın Mağazaları’nın sayısı ise 15’e ulaştı. Soma Belediyesi ve KAGİDER ile birlikte hayata geçirilen “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ile kadınlara iletişim teknolojilerinden faydalanarak el becerileriyle gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli sunuldu. Merkez’e bugüne dek 400’den fazla kadın katılım gösterdi, 125’e yakın kadın eğitimlerini tamamlayarak Önce Kadın Koope-ratifi’nin aktif bileşeni oldu ve ekonomik güçlenme yolunda ilerledi. Diğer yandan, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlatılan “Girişimcilikte Önce Kadın” projesiyle 10 ilde 10 bin kadına halk eğitimi merkezlerinde teknoloji ve girişimcilik üzerine eğitimler verildi. 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen projelerle 11 bini aşkın kadın girişimciye ulaşıldı ve 2,5 milyon TL’yi aşkın sosyal yatırım yapıldı.

Kendi acentelerini açıyorlar

AvivaSA’nın “Genç Girişimci Programı”, özellikle genç kadın girişimcilerin desteklendiği bir proje. Genç Girişimci Programı’nda, 22-23 yaşlarında yeni üniversite mezunu genç insanlarla çalışılarak, hem geleceğin iş dünyasına başarılı isimler kazandırılıyor. AvivaSA’da satışın inceliklerini öğrenen gençler, hem komisyon kazançları ile kendi hayatlarını idame ettiriyorlar, hem de liderlik vasıfları kazanıyorlar. Programla, iş hayatına AvivaSA’da adım atan gençler, istedikleri bölüme göre uzmanlaşma şansına kavuşuyor, ister yönetici, ister satış uzmanı olmak ya da kendi işini kurarak, AvivaSA’nın acente yapısı içerisinde yer alma şansları da var. Örneğin, bu proje sayesinde, 136 acente sisteme katıldı. Bunların yüzde 63 kadarı kadın girişimci. Bu yıl rakamın 150’ye ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin kadın girişimcileri seçiliyor

“Ekonomist, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliği ile bu yıl li’inci kez Kadın Girişimcisi Yarışması’m düzenlenecek. İlk yılında sadece 113 kadın girişimcinin katıldığı yarışmaya, bugüne kadar 33 bine yakın başvuru yapıldı. Yarışma ile birlikte ulaşılan kadın girişimci sayısı ise Türkiye girişimcilik ekosistemine bir rol model oluşturdu. Yarışmaya ilgi her geçen yıl artıyor. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, iş hayatıyla ölçülebilir somut faydaları buluşturan başarüı bir örnek oldu. Genetikten nakliyeye, hizmetten servise, turizmden üretime pek çok alanda ve sektörde ekonomiye katılan, yaptığı işe inanan, cesur ve heyecanlı kadınları Türkiye ile tanıştırdı, başarı hikâyelerini duyurmalarını sağladı.

GARANTİ BANKASI KOBİ BANKACILIĞINDAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN

“Kadınları cesaretlendiriyoruz”

“Kadın girişimcileri cesaretlendirmek amacıyla SOOV’de Ekonomist ve KAGİDER işbirliğiyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşması’m hayata geçirdik. Eğitim alanındaysa 2008’denbu yana, yine KAGİDER’le birlikte ‘Kadın Girişimci BuluşmaJan’m gerçekleştirdik. Ardından 8012’de, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkeziyle ‘Kadın Girişimci Yönetici Okulu’ projesini başlattık. Kadınların yeni pazarlara açılması hedefimiz doğrultusunda; tüm sektörlerden kadın girişimcilerin birbiriyle tanışmasına ve iş bağlantıları kurmalarına aracılık edeceğimiz, Kadın Girişimci İş Buluşmalan’m gerçekleştirmeye başladık. Dış pazarlara açılmak isteyen kadın girişimciler ayrıca, Türkiye’nin önde gelen uluslararası e-tlcaret platformu TurklsliExporter ile başlattığımız hizmetten yararlanabiliyor. ‘Garanti Dış Pazar Bul’ adıyla hayata geçirdiğimiz işbirliği kapsamında, kadın girişimcilerin TurkishExporter hizmet paketlerine özel fiyat ve ödeme koşullarıyla saiıip olmasını sağlıyoruz. Böylece, dış pazarlara açılmasına destek verdiğimiz kadın girişimcilerin, daha fazla müşteriye ulaşmasını kolaylaştırıyoruz.”

KAGİDER BAŞKANI SANEM OKTAR

“50 bin yeni kadın girişimciyi desteklemek iztiyoruz”

“KAGİDER’in S0S5 yılma kadar 3 milyon kadının daha istihdama girmesine katkıda bulunmak, yani halen 8 milyonlardaki rakamların 11 milyonlara, yüzde 41’ler seviyesine çekilmesini desteklemek gibi bir hedefi var. Şu an yaklaşık 110 bin kadın girişimci olduğunu düşünürsek, 50 bin yeni kadın girişimciyi desteklemek istiyoruz. Kadının girişimci olarak veya bir işe girerek ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinin önündeki en önemli engel sosyal ve kültürel ön yargılar ve toplumda egemen olan, erkeği hayatın merkezine koyan değerlerdir. Kadın girişimciliğini artırabilmek için öncelikle bu yaklaşımlarla mücadele etmek son derece önemli. Girişimcilikte başarılı olmak, Türkiye ekonomisi için katma değer yarattığı gibi kadının toplum içindeki konumunu güçlendiriyor, onu ekonomik açıdan erkeklerle eşit kılıyor Kadın girişimci aynı zamanda istihdam da yaratılması anlamına geliyor. Kadın girişimciler daha çok kadın istihdam ediyor. Bu anlamda girişimciliğin ve kadınların güçlendirilmesinin 2023 hedeflerine ulaşmada temel gerekliliklerden biri olduğunu düşünüyoruz.”

HEPSİBURADA KURUMSAL İLETİŞİM MÜDÜRÜ VAHİT BORA

“Bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz”

“Hepsiburada olarak kadınların iş gücüne katılımım teşvik edecek, onları ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirecek bir program hayata geçirdik. Girişimci Kadınlara Teknoloji Güoü programı ile tüm imkanlarımızı ve teknoloji gücümüzü girişimci kadınlar için seferber ediyoruz. Teknoloji altyapımızı,  operasyonel ve pazarlama gücümüzü onların gücü haline getiriyoruz. Bu sayede iş kurmak isteyen veya mevcut işini Hepsiburada gücüyle büyütmek isteyen kadınlara düşük oranlı komisyon, kampanya ve pazarlama desteği, teknoloji altyapı desteği, Hepsipay ödeme sistemlerinde indirim, entegratör firma desteği, ekstra reklam harcama desteği, kargo desteği gibi birçok imkan sunuyoruz. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programımızı ülke çapında tanıtarak ve yaygınlaştırarak daha fazla girişimci kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an Hepsiburada Pazar Yeri’nde 300’e yakm girişimci kadın yer alıyor. Bu sayıyı Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programımız ile 2017 sonuna dek bine ulaştırmayı hedefliyoruz.”

MİCROSOFT TÜRKİYE KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRÜ ASLI ARBEL

“Teknolojinin gelişmesi için kadıntanmıza ihtiyacımız var”

“İş hayatında kadm ve erkek eşitliği konusunda alınması gereken çok yol olduğunu düşünüyoruz ve bu alanda kamuoyunda ve toplumda farkmdaiık yaratacak etkinliklerin içinde yer alıyoruz.

Türkiye’yi bilişimde tüketen değil de üreten bir ülkeye dönüştürmenin tek yolu bugün güçlü olduğumuz birçok endüstride yazılımın gücünü kullanarak katma değerli servisler üretmek ve yazılım ihracatım arttırmaktan geçiyor. Örnek vermek gerekirse, otomobil üretiminde Avrupa birincisiyiz. Bu birinciliği sürücüsüz araçları mümkün kılan Connected Car teknolojilerine yatırım yaparak bir adım daha öteye taşımalıyız. Bu nedenle, teknolojide yazılıma önem vermek ve ürettiğimiz tüm sanayi ürünlerini dalıa akıllı ürünlere dönüştürmek çok kritik. Ve yine bu nedenle, kadm işgücünün sektör nezdinde artması da bir o kadar önemli. Toplumlann gelişimi için teknolojiye, teknolojinin gelişmesi için de kadınlarımıza ihtiyacımız var.”

EO TÜRKİYE BAŞKANI VE SMG YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜL GÜRER ALİMGİL

“EO Türkiye kadın üye sayısıyla dünyada birinci”

“Entrepreneurs Organteation 50 ülkede 160 şubesi ve 12 binden fazla üyesi bıjlunan bir global girişimcilik ağı. Bu dev ağ içerisinde Türkiye, yüzde 30 ile en fazla kadın üye oranına sahip ülke. Kadm üyelerimiz dış ticaretten bilişime, restoran işletmeciliğinden gemi alım – satıın brokerlığma çok farklı sektörlerde alanlarında öncü markalar yaratmış, sadece mesleki başarılarıyla değil, sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla da girişimcilere ilham veren kişiler.

Üstelik EO Türkiye’de, son üç dönemdir başkanlık koltuğuna da kadınlar oturuyor. EO’nun misyonu ‘learn and grow’, yani üyelerinin öğrenerek büyümesini sağlamak. Biz de üyelerimize yönelik çalışmalarımızla, bünyemizdeki kadm girişimcilerin işlerini geliştirmelerini, EO ağı içerisinde global pazarlara erişebilmelerini sağlıyoruz. Yönetim, liderlik, kişisel gelişim, pazarlama, finans vb. konularda üyelerimize yönelik eğitim modülleri geliştiriyoruz. Kadm girişimcilerimiz düzenlediğimiz global forumlarla, farklı ülkelerdeki girişimcilik ekosistemlerini deneyimleyebiliyor.”

TURKISHWIN VE BİNYAPRAK KURUCUSU MELEK PULATKONAK

“Kadınlara mentorluk desteği veriyoruz”

“Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği programı mentorluk paydaşlığı sayesinde Antalya TOBB Kadm Girişimciler Kurulu’ndaki dinamik girişimci kadınlarla tanışma fırsatımız oldu. Kendi mentorluk ağ ve programlarım hayata geçirmek istediklerim bize ilettiklerinde çok heyecanlandık ve hemen varız, dedik. Gerek Antalya’da eğitimler vererek gerekse eşleşmeleri gölgeleyerek pilot uygulama ile filizlenen bu lokal kadm girişimci mentorluk ağma destek veriyoruz. Daha çok yerel kadm girişimci mentorluk ağlarını görmeyi diliyoruz. TurkishWIN ekibi olarak elimizden gelen desteği vermeye varız. Bu yıl Kadm İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği programı mentorluk desteği çerçevesinde 35 girişimci kadının mentor eşleşmesini yaptık. Mentorluk görüşmelerini takip ediyor, dönüşüm hikayelerini başarı hikayeleri olarak taşıyoruz. Antalya TOBB Kadm Girişimciler Kurulu Mentorluk Ağı destek çalışmamız devam ediyor. TurkishTON networkündeki üyelerimiz diledikleri zaman ve yerde network, rol model ve mentorluk desteği alıyorlar.”

TÜRKİYE V0DAF0NE VAKFI BAŞKANI HAŞAN SÜEL

“Can suyu sermayesi sağlayacağız”

“Girişimcilikte Önce Kadm projemize katılan kadın kursiyerlerin girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla ‘Girişimcilikte Önce Kadm Yarışması’ başlattık. Bu yarışmayla, kursiyerlerimizin projenin online satış sitesi oncekadin.gov.tr’ye üye olmalarım ve ilan girmelerini teşvik ederek başarı hikâyeleri çıkarmayı hedefliyoruz. Kadınlar arasında girişimcilik kültürünün yaygınlaşması hedefiyle düzenlediğimiz yarışma ile başarılı kadınlara işlerini büyütmeleri için can suyu sermayesi sağlıyoruz. Toplam 50 bin TL’yi aşkın sermayenin verileceği ‘Girişimcilikte Önce Kadm Yarışması’ ile kadınların gelecek planlarına destek olmak istiyoruz. Başvuruların 30 Bylül’de sona ereceği yarışmamızın ödül töreni ise kasım ayında yapüacak.”

AMWAY AVRUPA DIŞ İLİŞKİLER KIDEMLİ BÖLGE MÜDURU CANDAN ÇORBACIOĞLU

“Farklı bir iş fırsatı sunuyoruz”

“Şirket olarak kadınların iş hayatına girmeleri için farklı bir iş fırsatı sunuyoruz. Doğrudan satış sektörü dünyada 100 milyon kişiyi içeren bir sektör. Türkiye’de ise 1.5 milyon kişi bizim sektörümüze dahil oldu. Sektörümüzün yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor.

Amway olarak bu sektörün lideri konumundayız. Bu nedenle üzerimize düşen bazı sorumlulukların olduğunu biliyoruz. Biz inanıyoruz ki sektörümüz hem kadın hem de erkeklerin girişimciliğe bakış açılarını olumlu yönde etkiliyor. Türkiye’de 18 yaşım doldurmuş kişiler Amway Serbest Girişimcisi olabilirler. Amway iş fırsatı herkese açıktır. Kadınlar ev ekonomisine katkıda bulunuyor, kendi işinin sahibi olmaktan ve esnek çalışma koşullarının yarımda doğrudan satışm getirdiği sosyal etkileşimden keyif alıyorlar.”

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu