Stil Sahibi Olmak
Stil sahibi olmak ne güzel giyinmek demek, ne çok güzel ya da yakışıklı olmak… Fit görünmekle de alakası yok tarz sahibi olmanın, marka giyinmekle de… Tarz sahibi olmak için özgün olmak gerekir. Sadece giyimle değil duruşla, üslupla, iletişimle de farklılaşmaktır stil sahibi olmak…
İçeriğe Ait Başlıklar
Stil Sahibi Patronlar
En tarz sahibi patronların kimler olduğunu belirlemek için CEO Club üyesi 200’ün üzerinde kişiyle yapuğımız CeoLife’da yayınlanan anket çalışmasında da bunu gördük. Ankete katılan iş insanları en çok Ümit ve Cem Boynert tarz bulduklarım belirttiler. Onların hemen arkasından kadınlar arasında ikinci sırayı Güler Sabana üçüncü sırayı ise Gülden Yılmaz aldı. Erkekler arasında Cem Boynert takip eden isim Bülent Eczaabaşı olurken, onun hemen ardından üçüncü sırada Cem Hakko geldi. Kadınlarda da erkeklerde de ilk üçte moda sektöründen iki ismin olması dikkatlerden kaçmadı.
Nasıl Stil Sahibi Olunur?
- Öncelikle kendinizi iyi tanıyın. Zihin, beden ve ruh üçgenine önem verip üzerinde çalışın.
- Özgüveninizi geliştirmek şart. İçsel değişim ve gelişim ile ortaya çıkan özgüven mütevazı bir özgüvendir.
- Vücut diline ve iletişime yansıması kişiyi başkaları ne düşünür kaygısından özgürleştirirken, kendini yani özünü tüm samimiyetiyle ortaya koymasına ve bir duruş sergilemesine yardımcı olur.
- Duruş sahibi insan yaptığı tüm seçimleriyle iç dünyasını dışa yansıtır. Buna giyim tara ve seçtiği aksesuarlar da dahiL Giyim stili olarak yalın, akıllı ve zamansız parçalara yönelin.
- Kendinize bir yatırım gardırobu oluşturun, kendinize bir stil yaratın. Özgün, güçlü ve güncel olun.
- Kıyafetleri iyi taşımak için postür ve duruş çok önemli. Postürünüzü ve duruşunuzu güçlendirin. Fit olun.
- Kıyafetler, saç ve aksesuarlar bizim için konuşur. Görünüm mesajınız net ve tutarlı olsun.
- Pozisyonunuza ama en önemlisi hedef ve amaçlarınıza göre giyiminizi tercih edin.
- İmza renginizi, imza kokunuzu, imza mottonuzu. imza aksesuarınızı, imza duruşunuzu belirleyin.
- Beden dilinizi, konuşma ve sunum tarzınızı, hitabetinizi güçlendirin. Fotoğraflarda nasıl poz vermeniz gerektiğini dahi çalışın.
Stil Sahibi İnsan Ne Yapmaz?
- Stil sahibi bir birey sezonluk moda akımlarına kapılmaz.
- Sabun köpüğü gibi moda parçalarına yatırım yapmaz.
- ilham alır ama asla taklit etmez.
- Katalogdan fırlamış gibi görünmez.
- Ne görünümüyle, ne sözleriyle, ne de beden diliyle karışık mesajlar vermez.
- Mazeret yaratmaz.
- Görünümde seksapeli yüksek kıyafetlerin tuzağına düşmez.
ÖZENTİ DEĞİLLER
Peki bu stil sahibi patronların ortak özellikleri neler?
Kişisel markası güçlü bireylerin kendilerine özgü birer tarzı olduğunun altım çizen kişisel marka, stil ve imajdanışmanı Rüzgar Mira Okan, en iyi kişisel marka örneklerinin kendi olabilenlerden ve kendi tarzım yaratanlardan çıktığına vurgu yapıyor. Dünyadan da Virgin Şirketler Grubu CEO’su Richard Branson’u örnek veren Okan, “Branson, bize tarz sahibi olmanın sadece takım elbise ile olmayacağım göstermiştir. Düşünce ve düşüncelerini uygulama şekli, kendine ait giyim stili ile ayrıca kreatif ve farklı olarak da tarz sahibi olunabileceğine verilebilecek en güzel örneklerden biridir” diyor.
Başkalarının kendisiyle ilgili ne düşündüğü konusunda kaygısı olan insanın tarz sahibi olamayacağım belirten kişisel imaj danışmam Özlem Çakır, bu duyguyu ve baskıyı üzerinde hisseden herkesin tarz sahibi olmakta zorlanacağım söylüyor.
MİŞ GİBİ YAPMIYORLAR
Tarz sahibi olan insanların aynı işi yapan insanlar arasında yarattıkları farkla fark edilip ayrışacağına da değinen Özlem Çakır, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Akılda kalıcılıkları daha fazla olur. İnsanların radarlarında olurlar. Dikkat çektikleri ve akla gelen ilk insan oldukları için bu olguyu doğru kullanma halinde ciddi network oluşturma ve iş olanakları sağlama avantajları yakalayabilirler. Tarz sahibi kişiler kimseyi taklit etmezler, ortalama olmazlar, özenirier ama özenti olmazlar, markaların arkasına saklanmaz veya markalardan statü için güç almazlar. Marka tercihleri kalite nedeniyle olur. Değerierinden ödün vermezler, dolayısıyla duruşlarım bozmazlar. Kaliteden ödün vermezler. Gösterişi sevmezler. Moda diye kendilerine yakışmayacak kıyafet ve aksesuarları seçmezler. Abartıdan uzak dururlar. ‘Mış’ gibi yapmazlar. Cool duruş sergilerler.”
İçinde bulunduğumuz görsel iletişim çağında tüm iletişim faaliyetlerinin imajlar üzerinden yürütüldüğüne dikkati çeken modacı Dilek Hanif, hem sosyal yaşamda hem de iş hayatında şık bir duruşu olan, tarz sahibi insanların daha da dikkat çektiğinin altını çiziyor. “Fark yaratan stiller iş yaşamının yoğun temposu içinde hemen parlıyor. Bence şıklık detaylara verilen önemin bir göstergesi, kişilik hakkında da önemli ipuçları veriyor” diye konuşan Hanif, bu nedenle bir tarzı olan, şıklığıyla dikkat çeken iş insanlarının, girdikleri ortamlarda daha etkin bir duruş sergilediğini söylüyor.
NE YAPIYORLAR?
Peki iş insanları kendi tarzlarını oluştururken nelere dikkat ediyor?
İşte Türkiye’nin önemli patron ve CEO’larının yanıtladığı ankette bu soruya da yer verdik. İş dünyasından aldığımız bilgiler ışığında, iş insanlarının kendi tarzlarını oluştururken en çok kendi vücut tipine göre kıyafet seçmeye dikkat ettiğini görüyoruz. Geleneksel şıklığa önem veren pek çok iş insanı günlük bakımına da çok dikkat ettiğinin altını çiziyor. Tüm kıyafetlerinin kalitesine dikkat ettiğini söyleyenlerin sayısı hiç de az değil. Ayrıca yeniliklere, keşfe ve denemeye çok açık bir insan olmalarının kendilerini farklı kıldığını düşünüyorlar. Tabii aksesuarlarla fark yaratanlar olduğu gibi kendi modasını kendisi yaratanlar da var.
İş dünyasındaki isimlerin alışverişe çok da zaman ayırmadığı, anketimizden çıkan sonuçlarından bir diğeri. Ankete katılan iş insanlarının yarısı ayda bir kez alışverişe çıkıyor. Yılda 1-2 kez ve haftada bir çıkanlar da var. En çok alışveriş yapılan yerler ise AVM’ler. Cadde mağazaları ve yurtdışından alışveriş de bunu takip ediyor. İş insanları genellikle kendi alışverişlerini kendileri yapıyorlar.
ABU ISSA TÜRKİYE / DÜZ AYAKKABILAR VE TEKNO VALİZLER ÖNE ÇIKIYOR
Dünyanın en önemli perakende oyuncularından olan Katar merkezli Abu Issa Holding, Türkiye’ye moda dünyastnın dev markalarından Aigner, Cole Haan ve Mosafer’i getirdi. Şirket, bu markalarıda Türkiye’de büyürken diğer yandan farklı markaları da ülkemize getirmeye hazırlanıyor.
Abu Issa Holding Türkiye Genel Müdürü Müge Yılmaz, son dönemde iş dünyasının iş hayatına uygun, rahat ve stil sahibi giyinmeyi tercih ettiğini söylüyor, iş dünyasında stil sahibi olmanın yeni nesil için daha kolay olduğunu çünkü seçeneklerin fazlalaştığını belirten Tahtacı, stil sahibi olurken dikkat edilmesi gereken ilk noktanın kişinin kendi vücudu, yaşı ve mesleğine uygun seçimler yapması olduğunu belirtiyor.
“Şahsen zamansız klasikleri, güncel trendlerle, sade seçimlerle iş hayatımıza katmayı seviyorum” diye konuşan Tahtacı, bu yaz öne çıkan trendlerle ilgili şu bilgileri veriyor: “2017 yazında stilettoların yanında özellikle düz tabanlı ayakkabı modellerinin öne çıktığını görüyoruz.
Bu sezona hem çanta hem ayakkabıda renkli modeller hakim. Özellikle kırmızı rengin öne çıktığını görüyoruz. Küçük çantalar yine yaz sezonunda göreceğimiz modeller… Valiz konusunda ise insanlar daha çok rahat ettikleri, konforlu ve kullanışlı modelleri tercih ediyorlar, modaya da bu yön veriyor diyebilirim. Tekno valizler yani cep telefonunuzu sarj eden, yerini veya valizin ağırlığını ölçüp size bildiren marka ve modeller her geçen gün daha çok ilgi çekiyor.”
Peki şirketin Türkiye’ye getirdiği markalarda 2017 yılında öne çıkan yaklaşımlar neler?
Aigner kadınının kaliteli zevkleri ve derin bir moda bilgisi olan sofistike bir kadın olduğunun altını çizen Müge Yılmaz Tahtacı, bu sezon iddialı renk ve desenli modellerin dikkat çektiğinin üzerinde duruyor. Tahtacı, “Cole Haan ise hafifliği ve yalın tasarımıyla meşhur Grandpro sneaker’ının yanı sıra sandalet ve terlikleriyle de yaz aylarında şıklığınızı tamamlayacak modellere sahip. Mosafer olarak seyahat dendiğinde ilk akla gelen valizin ötesinde bir yolculuk boyunca insanın ihtiyaç duyacağı en küçük detaya kadar sunan bir konseptimiz var” diyor.
DAMAT MEN / “LÜKSÜ İŞ DÜNYASIYLA BULUŞTURUYORUZ”
Orka Holding, erkek modasına getirdiği yeniliklerle adından söz ettiren markalarıyla Türkiye’de ve dünyada 200’den fazla noktada Türk moda sektöründe öncülerden biri olmaya devam ediyor.
Bilindiği üzere Orka Holding, kaliteli kumaşları ve şık tasarımlarıyla modern bir stil yaratan, Tüketicinin en sevdiği erkek giyim markası’ olarak tescillenen Damat markasının ardından, özgün tasarımlarıyla beğeni toplayan Tween’i erkek giyim sektörüne kazandırdı. Orka Holding’in üçüncü markası D’S DAMAT ise yaygın mağaza ağıyla erkek hazır giyim pazarının en önemli oyuncularından biri olarak işaret ediliyor.
Türk erkeklerinin özellikle de iş adamlarının stillerinin her geçen gün iyiye doğru gittiğini söyleyen Damat Tween Genel Müdür Yardımcısı Tolga Parmaksız, sosyal medyanın da bu iyileşmede büyük rol oynadığına işaret ediyor. Stil sahibi olmak için öncelikle insanın kendisini ve vücudunu iyi tanıması gerektiğinin altını çizen Parmaksız, “Stili asıl etkileyen küçük detaylardır” diye konuşuyor. Bu yıl özel-liklede yaz döneminde “Business casual” diye adlandırılan resmi ama rahat giyimin ön planda olacağının bilgisini veren Parmaksız, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Yelekli takım elbiselerin popülaritesi hala devam ediyor. Bu yazın trend renkleri daha çok toprak ve bisküvi tonları. Bu tonlara açık mavi ve kırık beyazlar eşlik ediyor. Erkek giyimin bu yaz için olmazsa olmazları snea-ker ayakkabılar ve ceket içine giyilebilen şık merserize polo yaka tshirtler. Yaz döneminde gömlek kolları kıvrılmaya ve tshirtler giyilmeye başlandığı için bileklik ve saatler en önemli aksesuar haline geliyor. Bununla beraber telefonunuzu ve kartlarınızı bir arada taşıyabileceğiniz el cüzdanları da bu yaz oldukça popüler. Biz Damat olarak mağazalarımızda müşterilerimize özel stil danışmanlığı veriyoruz. Aynı zamanda tailor made (özel dikim) hizmetimizle size en uygun ürünleri diktirme şansınız da var.”
HAYATA BAKISINIZ STİLİNİZİ BELİRLER
Bir insanın stilini hayata karşı duruşunun belirleyeceğini söyleyen Hotiç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hotiç, “Stil sahibi olmak yaşamın bütününe bir bakıştır, bir yaşam tarzıdır” diyor. Hotiç, insanların yaptıkları işin giyim stillerini etkilediğini ifade ediyor. ‘ Mehmet Hotiç, bu yıl ayakkabı koleksiyonlarında desenler, baskılar ve baskın renklerin öne çıktığının da altını çiziyor.
1938 yılında Salih Hotiç tarafından kumlan Hotiç. Türkiye’nin ayakkabı sektöründeki en önemli markalarından biri. 1956 yılında Kadıköy Altıyol’da iki mağazayla perakende sektörüne giren marka, 1980’li yıllarda Caddebostan, Nişantaşı ve Osmanbey mağazalarını açarak perakende zinciri olma yolunda ilk adımlarını attı. Bugün yurtiçi ve yurtdışında 133 mağazası olan Hotiç’in başında ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Mehmet Hotiç bulunuyor. Günümüzde özellikle erkeklerin ayakkabı seçiminde son derece cesur davranmaya başladığını söyleyen Hotiç ile stil sahibi olmak üzerine konuştuk.
Türk erkeğinin ve Türk işadamlarının tarzlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk erkekleri giyimine özen gösteriyor. Işadamlarımızda çoğunlukla iyi giyiniyor. Türk erkeğinin giyiminde kadının önemli bir katkısı var diye düşünüyorum. Eşler, erkeğin giyim tercihinde rol oynuyor. Ayrıca işimiz giyim stilini etkiliyor. Bir bankacı işadamı ile sanatçının farklı giyim tarzı var. Herkes kendi stilini yansıtarak fark yaratıyor.
Stil sahibi olmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Hayata karşı duruşunuz sizin stilinizi belirler. Stil sahibi olmak yaşamın bütününe bir bakıştır, bir yaşam tarzdır. Stil, sadece giyim tarzınız değildir, nerede yemek yediğiniz, seyahat tercihiniz gibi tüm yaşam alanlarındaki seçimleriniz ile oluşur. Giyim tarzınız zaman içerisinde değişiklik gösterebilir ama kişinin stili kalıcıdır, kimliğiniz gibidir. Bu sebeple de seçimleriniz sahici olmalı, yaşamdaki duruşunuz ile bütünleşmeli. İnsanların stilleri tercihlerine göre modern, klasik gibi farklı olabilir ancak yaşamın akışı içerisinde stili her zaman günceldir.
Bu yıl ayakkabıda öne çıkan trendler neler?
Günümüzde erkekler de ayakkabı seçiminde son derece cesur davranmaya başladı. Tasarımlarda renkler, dokular artık daha özgür. Rahatlık ve konfor yoğun tempo içerisinde halen önemli ama artık sadece fonksiyonellik tek tercih sebebi olmuyor. Erkekler artık giyim tarzlarında daha deneysel yaklaşabiliyor. Desenler, baskılar, baskın renkler bu yıl ayakkabı koleksiyonlarında öne çıkıyor. Moda ve konfor birlikte tercih sebebini oluşturuyor.
Yazın trend olan renk ve modeller hakkında birkaç ipucu verir misiniz?
Son birkaç yılın en gözde trendlerinden olan havuzlu beyaz tabanlı spor modeller yine farklı deri ve renk çeşitleriyle öne çıkıyor. Bu modellerde özellikle sarı ve kırmızı en trend renkler. Pastel tonlarda, her yaş grubuna hitap eden rengarenk modeller sezona damgasını vurarak romantizmi en güzel şekilde hissettiriyor. Sezonu etkisi altına alan rahatlık, doğallık ve androjen görünüm espadriller ve her sezonun modası geçmeyen modeli olan sneakerlar da öne çıkıyor. Sıcak havalarda en çok tercih edilen model olan sandaletler özellikle denizi hatırlatan mavi tonlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle el örgüsü finisajlı ve alkollü derilerle çok şık tarzlara sahip her sezon yükselişte olan monk (çift tokalı) modeller hem klasik hem de smart casual (şık günlük) tarzlarda kendisini gösteriyor.
Yazın yapılan bir iş toplantısında bir iş insanına nasıl ayakkabılar giymelerini önerirsiniz? Hangi tarz takım elbisenin altına, ne tür ayakkabı daha uygun?
Ben şahsen takım elbise ile eva veya kauçuk tabanlı loaferlerlan ve lacivert sneakerları tercih ediyorum. Yaz döneminde ise car shoe tarzı loaferları kullanmayı seviyorum.
Stil sahibi bir iş insanı hafta sonu ne tür ayakkabı giymeli. giyinirken nelere dikkat etmeli?
Hafta sonu özgürlük demektir. Özellikle en rahat ayakkabıları yani spor ya da sneakerları seviyorum. Spor giyimde mono renk giyinmeyi tercih ediyorum.
Bu yazın trend aksesuarları neler?
Erkeklerde deri çanta, bileklik ve kemer kullanımı gün geçtikçe artıyor. Eskiden belki sadece evrak çantası kullanırken şu anda günlük hayatlarında sırt çantası, postacı çantası gibi modelleri rahatlıkla kullanıyorlar.
Fatoş Bozkuş