İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimciler için Katar’da iş fırsatları var

Katar, kişi başı 100 bin dolar milli gelirle dünyanın en zengin ülkelerinden birisi. 2022 Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak ülkede alt ve üst yapı yatırımları sürüyor. Ülkede sadece müteahhitlere değil, perakendecilerden turizmcilere hemen herkese pazar var…

En zengin pazar

SATIN alma gücü paritesi göz önüne alındığında 100 bin dolara yaklaşan kişi başı milli geliriyle dünyanın en zengin ülkeleri arasında ilk sıralarda gelen Katar, küçük ama zengin bir ülke. Üstelik 1987 yılında keşfedilen doğalgaz kaynaklarıyla bu zenginliği her yıl daha da artıyor. Katar Hükümeti uyguladığı ekonomik politikalarla kalkınmayı sürdürmek için ülkeyi dışa açık ve dünyayla entegre bir yapıya kavuşturmayı planlıyor.

Doğalgaz ihracatı Katar’ın toplam ihracatının yüzde 40’ma ulaşmış durumda. Bu oranın önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor. Toplam doğalgaz rezervi 25.3 trilyon metreküp olan Katar’ın yıllık LNG ihracatı 31 milyon tonu buluyor. Katar LNG ihracatını yıllık 77 milyon ton düzeyine çıkarmayı hedefliyor. Bunun için gerekli altyapı yatırımları da hızla yapılıyor. Öyle ki LNG tesisleri bugün ülkenin imalat sanayinin en önemli ayağı durumunda.

Katar Hükümeti diğer taraftan ekonomiyi çeşitlendirilip, sadece doğalgaz ve buna bağlı sanayi tesislerine bağımlılıktan kurtarmak için de politikalar geliştiriyor. Çünkü devletin toplam gelirlerinin yüzde 60’ını oluşturan petrol ve doğalgaz gelirleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanmadan aşırı derecede etkileniyor. Bu yüzden ileri teknoloji, sağlık, turizm gibi sektörlerdeki yabancı firmaların ülkeye çekilmesi amaçlanıyor.

katar

200 MİLYAR DOLARLIK İŞ VAR

Ülkede yabancı yatırımcı için potansiyel arz eden sektörlerin başında müteahhitlik geliyor. Çünkü Katar’da önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan 200 civarında yatırım projesi var. Bunların toplam yatırım tutarı ise 200 milyar dolar civarında. Bunun yüzde 43’ünü altyapı yatırımları, geri kalanını da sağlık ve eğitim sektörüne yapılacak yatırımlar oluşturuyor. Planlanan bu dev yatırımlar arasında dokuz tane stadyumun inşası da var. Çünkü Katar, bilindiği gibi 2022 Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Ayrıca ülkenin 2030 vizyonu çerçevesinde gerçekleştirilecek metro, Katar-Bahreyn köprüsü, Doha Limanı ve çeşitli karayollarının yapımı gibi çok sayıda büyük ölçekli projenin de önümüzdeki birkaç yıl içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

128 PROJE ÜSTLENDİK

Türk müteahhitlik firmaları Katar’da bugüne kadar havalimanı, otoyol, stadyum, metro ve konut inşaatlarında toplam 14 milyar dolarlık taahhüt işi tamamladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEÎK) Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Katar’da özellikle Türk inşaat firmalarının çok aktif olduklarını belirtiyor. Türk firmaların bugüne kadar Katar’da 128 proje üstlendiklerini ifade eden Yırcalı, bu rakamın Türk müteahhitlerin dünyada üstlendikleri toplam projelerin yüzde 4’üne denk geldiğini, bunun parasal değerinin ise 14 milyar doları bulduğunu söylüyor. Türk inşaat firmalarının Katar’da İslam Eserleri Müzesi, Doha metrosu gibi prestijli projelere imza attıklarını kaydeden Yırcalı, her geçen gün cazibesi daha da artan Katar pazarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Katar Türkiye’yi büyük pazarı ve ihracat kabiliyeti ile birlikte AB ve Asya’ya açılan stratejik bir ortağı olarak görüyor. Aynı şekilde Türkiye için Katar, Körfez bölgesine önemli bir giriş noktası. Dünya do-ğalgaz rezervlerinin yüzde 15’i Katar’da bulunuyor. Bu rezerviyle İran ve Rusya’nın ardından üçüncü sırada. Sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatında ise lider. Ülkemizle Katar arasında spot satış yerine uzun dönemli sözleşmelere dayanan LNG alımı-na ilişkin mutabakat zaptı imzalanmış durumda.”

40 BİN KİŞİLİK STAD YAPIYOR

Türk müteahhitleri bu ülkede halen birçok proje yürütüyor. Bu firmalardan biri de Tekfen Holding. 12 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren Tekfen, bu süre zarfında 2.4 milyar dolar değerinde yedi proje tamamladı. Bu projeler arasında çeşitli boru hatları davar. Tamamlanan projelerin en önemli bölümünü ise 1.8 milyar dolarlık yatırımla otoyol projesi oluşturuyor. 40 bin kişilik Al Thumama Stadı’nm inşaatını da yine Tekfen üstlenmiş durumda. 343 milyon dolara mal olması beklenen bu stadın, Dünya Futbol Şampiyonası’mn çeyrek final maçlarına yetiştirilmesi hedefleniyor.

DIŞ TİCARETTE ÖNCELİKLİ ÜLKE

Son yıllarda Türkiye ile olan dış ticaret hacmi hızla artan Katar, Ekonomi Bakanlığı tarafından 2016 ve 2017 dönemi için dış ticarette öncelikli ülkelerden biri olarak belirlenmiş durumda. Bu çerçevede birçok firma Katar’a daha fazla ihracat yapmak için girişimlerde bulunuyor. Bu firmalardan îşbir Yatak, 2010 yılından bu yana proje bazlı olarak Katar’a mal satıyor. 30’u Avrupa’da olmak üzere 46 ülkeye ihracat yapan firma, Körfez bölgesinden daha fazla pay almak için Katarlı bir firmayla master franchising görüşmelerine başlamış vaziyette.

İşbir Yatak CEO’su Metin Gültepe, Katar’m kendileri için potansiyeli yüksek bir pazar olduğunu belirtiyor. Gültepe, şöyle devam ediyor:

“Katar gelişmekte olan aktif bir pazar. Bir yandan sürdürülmekte olan kapsamlı alt ve üst yapı yatırımları çerçevesinde hızla artan yabancı işgücü sayısı, bir yandan da ülkede devam eden gayrimenkul ve turizm yatırımları, mobilya sektöründe Katar’da önemli imkanların doğmasını sağladı. Ülkede projelerin Dünya Kupası ile birlikte hız kazanması mobilya sektörü için ciddi avantajlar sunuyor. Gerek yeni yapılacak oteller, gerek mevcutların yenilenmesi için yatak sektöründe büyük bir potansiyel bulunuyor.”

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu