Güncel Ekonomi Haberleri

Altın fiyatları ne olur

Geçen yıl yüzde 32 getiri sağlayan altın, bu yılın ilk dört ayında yatırımcısına yüzde 17 kazandırdı. Analistlere göre, Kuzey Kore, Suriye, Rusya ve ABD’ye ilişkin jeopolitik gerginlikler nedeniyle altında yükseliş sürecek…

“ALTIN fiyatları yoruldu, düzeltme geldi, gelecek” derken, tam tersi oldu ve önce yurtdışında ardından yurtiçinde altın fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Özellikle son haftalarda Kuzey Kore, Suriye, Rusya ve ABD’ye ilişkin jeopolitik gerginlik endişeleri dünyada en güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırdı. Geçen yılın tamamını yüzde 32’lik muhteşem getiri ile tamamlayan gram altm daha yılın ilk dört ayı dolmadan yüzde 17’lik bir artış daha yakaladı. Bu muhteşem performans ister istemez “altında çıkış sürecek mi”, “sürerse hangi seviyelere ulaşır”, “bu fiyatlardan altın alınır mı”, “mevcut altın yatırımımı satayım mı” gibi çok sayıda soruyu da akla getirdi…

Biz de uluslararası piyasaları ve iç piyasayı yakından takip eden altm uzmanlarına sizin için bu soruları yönelttik. Öncelikle şunu belirtelim, genel beklenti altın fiyatlarındaki artışın süreceği yönünde.

Özellikle de altının ons fiyatındaki çıkışın ilk aşamada kritik olarak gösterilen 1.300-1.320 doları zorlayacağı görüşü hakim. Gram altında ise dolar kurunun seyri çok önemli. Global piyasalarda çıkış sürse bile dolar, TL karşısında değer kaybına uğrarsa bu gram altm fiyatlarını da olumsuz etkileyebilir. Ancak sandıktan evet çıkacağını fiyatlayan piyasalarda dolar kur beklentisi mevcut seviyelere yakm düzeyde. Bu nedenle analistler gram altında da bir miktar daha çıkış potansiyeli olduğu görüşünde.

altin dusermi

“1.310-1.320’YE DİKKAT”

ALB Yatırım Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk’a göre, altının yükselişinde 1.300-1.320 dolar bandı çok yakın bir ihtimal. Bu seviyenin aynı zamanda altının ons fiyatı için yükseliş trendinin devam edeceği şeklinde yorumlanabileceğim ifade eden Kuğucuk, “Altının 1.300-1.320 dolar bandının başka bir özelliği daha var. Eylül 2011’de 1.921 dolar seviyesinden başlayan ve bugüne kadar devam eden uzun vadeli trend direnci olması nedeniyle bandın üzerindeki aylık kapanışlarda yükseliş trendi devam edebilir. Ancak uzun vadeli olması nedeniyle bu trend direncinin kırılabilmesi için güvenli liman olgusunun artarak devam etmesi gerekiyor” diyor.

Kuğucuk, son dönemde altının güvenli liman olgusunun güçlendiği görüşünde. Global ekonomi ve politik arenada son haftalarda nabzı artıran çok sayıda gelişme yaşandığını belirten Kuğucuk, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Altın fiyatları şu anda FED ve faiz kararlarının önünde hareket ediyor. Özellikle Avrupa ve ABD tarafında politik ve siyasi risklerin artmasının yanı sıra Kuzey Kore ve Suriye eksenindeki jeopolitik riskler yüzünden altının oyun alanı genişledi. Mevcut süreçte var olan durum belirsizlik diyebiliriz.”

Piyasalarda dalgalanmanın devam ettiğine de dikkat çeken Kuğucuk’a göre, portföylerde altm mutlaka bulundurulmalı. Yatırım tutarı veya oranı ise tamamıyla yatırımcının risk algısına göre değişmeli. Altın için 1.310-1.320 direnç bandının önemli olduğunun altını bir kez daha çizen Kuğucuk, ons altının kritik destek ve direnç seviyeleri içinse şunları söylüyor: “Kısa vadede 1.280 üzerinde kaldıkça 1.310 seviyesi direnç, alt tarafta ise 1.272-1.268 bandını yine kısa vadede destek olarak kabul edebiliriz. Eğer 1.270 dolar seviyesinin altında kapanışlar gelirse 1.250 dolar seviyesine kadar bir düşüş koridoru oluşabilir. 1.310-1.320 direnç bandının önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek yerinde olacaktır.”

“ALTINLARINIZI SATMAYIN”

întegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya ise, dünyada güvenli liman arayışında olan yatırımcıların yeniden altına döndüğü görüşünde. ABD, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya arasında yaşanılan gerilim nedeniyle oluşan jeopolitik endişelerin V altının onsfiyatını 1.287 seviyesine kadar yükselterek kritik bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Yalçınkaya, “İlerleyen günlerde jeopolitik risk algısında suların durulması altının ons fiyatının tekrar gerilemesine neden olabilir. Ons fiyatında şu an kritik bir yerdeyiz. 2016 Haziran’dan bu yana süren alçalan trendin üzerine doğru bir eğilim var. Bu trendin sonlanması durumunda yeni bir yükselişten bahsetmemiz mümkün olacak. 1.300 dolar ilk direnç seviyesi olacak. Aksi durumda 1.260 dolara doğru kademeli geri çekilme görebiliriz. Ancak genel görüntünün yukarı yönlü olduğunu ifade edebiliriz” diyor.

Halen portföyünde altm bulunduranların mevcut yatırımını koruması gerektiğine de işaret eden Yalçınkaya, yeni alım yapmayı düşünenlere ise 148 liradan alım öneriyor. Gram altının tarihi zirve seviyesi olan 152’nin üzerine doğru hızlanmakta zorlandığına da dikkat çeken Yalçınkaya, önümüzdeki döneme ilişkin şu tahminde bulunuyor: “Ancak jeopolitik risk algısına bağlı olarak ons altında ciddi bir hareket olması ya da kurun 3.75’in üzerine doğru yükselmesi gram altında yeni zirve seviyelerinin olmasını destekleyebilir. Gelişmeler ışığında gram altın 152 seviyesi üzerinde kalırsa kademeli olarak 152-160 aralığında seyirlerin oluşması beklenebilir.”

“MALİYET ÖNEMLİ”

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim i Görevlisi Murat Tufan, ABD’nin Suriye’ye müdahalesi ve Kuzey Kore’yle i yaşanan gelişmelerle artan jeopolitik V risklerin güvenli liman altında fiyatları ‘ yukarı çektiğini söylüyor. Özellikle Kuzey Kore’yle ilgili yaşanabilecek olası bir savaş senaryosunun altm fiyatlarının ons ve gram bazında yükselmesinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkabileceğine dikkat çeken Tufan, “Aynı zamanda ABD’de açıklanacak veriler ve FED’in yavaş faiz yükseltme sürecinin devamı sarı metali destekleyebilir.

Önümüzdeki süreçte jeopolitik risk ve FED’in adımları altm fiyatlarında belirleyici olacaktır. Ancak genel görüntünün yukarı yönlü olduğunu ifade edebiliriz” diyor.

Altının portföylerde mutlaka yer alması gerektiğini de söyleyen Tufan, uygun maliyetler oluşması halinde veya orta-uzun vade bekleyebilecek yatırımcılar için sarı metalin uygun bir seçim olduğu görüşünde. Teknik açıdan bakıldığında 1.305 dolar seviyesinin önemli direnç olarak karşımıza çıktığına da vurgu yapan Murat Tufan, altındaki teknik destek ve direnç seviyelerini şöyle özetliyor;

“1.305’in aşılması halinde yükselişlerde 1.320-1.325 bölgesi gündeme gelebilir. Destek bölgesi olarak 1.260-1.240 izlenebilir. Bu seviyelerin üzerinde yükseliş isteği sürebilir. Gram altm fiyatlarını dolar/TL parkesiyle birlikte değerlendirmek uygun olacaktır. Dolar/TL paritesi referandum sonrası aşağı yönlü hareketlerini hızlandırsa da 3.55-3.50 bölgesi önemli destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bunun üzerinde kalınması ons altm fiyatlarının da 1.260-1.305 civarında kalması halinde gram altın fiyatları için 148-155 bölgesi takip edilebilir. 148 seviyesinin üzerinde yükseliş isteği sürebilir.”

Gram altın tarafında hem dolar, hem de ons tarafındaki değişimlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyen ALB Yatırım Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, gram altına ilişkin teknik seviyeleri ve beklentilerini ise şöyle özetliyor:

“Mevcut durumda güçlü olan ons tarafında kalmaya devam edersek fiyatların 155-157 TL bandına kadar yükselişine tanık olabiliriz.

Gerileme eğiliminde 147-149 TL seviyeleri önemli olmaya devam edecektir. Gram altında talep tarafına bakacak olursak; geçtiğimiz günlere göre altın tarafında talep artışından bahsedebiliriz. Ancak bu talebin devam edip etmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Malum düğün sezonunun yaklaşmasıyla beraber daha düşük fiyattan altın almak isteyen vatandaşlarımızın talebini izliyoruz. Ancak bu talep önümüzdeki günlerde sürecek mi? Bunu gelişmeler gösterecek.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu